Hur köper jag kinesiska aktier?

Investeringar i Kina är mycket attraktiva nuförtiden. Landet har en blomstrande medelklass och den medelklassen köper mer och mer. Detta gör det möjligt för kinesiska företag att leverera sina produkter och tjänster till den nya gruppen, vilket naturligtvis är bra för lönsamheten. Men hur kan du själv investera i Kina?

Hur investerar jag i kinesiska aktier?

Det är förståeligt att du vill dra nytta av denna framväxande marknad. Men var kan du faktiskt investera i Kina? Och vart är det billigast?

Om du vill investera aktivt i Kina genom att använda CFD är Plus500 en bra part. Med denna mäklare kan du använda olika order som möjliggör handel på kort sikt. Du drar också nytta av 0% courtage på alla handelspositioner. Använd knappen nedan för att skapa ett gratis konto direkt:

86% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.

Vart kan du köpa kinesiska aktier?

Vill du hellre investera i Kina på lång sikt? Du kan göra det genom att köpa kinesiska aktier. För att göra dessa investeringar behöver du ett konto hos en mäklare. En bra mäklare som du kan investera i kinesiska företag med är eToro. På eToro betalar du inte courtage. Använd knappen nedan för att öppna ett konto direkt:

Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/

Allt om att investera i Kina

Varför kan det vara intressant att investera i Kina?

Att investera i Kina kan vara fascinerande på grund av den enorma tillväxten. I den västvärlden har den största tillväxtsteget redan inträffat och den årliga tillväxten avtar. I ett framväxande land som Kina kommer du att se att det fortfarande finns mycket utrymme för tillväxt. Detta beror på att landet upplevde en mycket snabb utveckling. Den tidigare främst fattiga befolkningen har mer och mer att spendera.

Med en total befolkning på över en miljard är Kina en exceptionellt stor marknad. Landets medelklass växer och gör det möjligt för företag att tillhandahålla produkter och tjänster till fler och fler människor. Som ett resultat finns det fortfarande mycket utrymme för (nya) företag, vilket gör att vinstmarginalerna kan fortsätta att växa avsevärt. Ändå är det inte allt positivt: att investera i Kina medför också en hel del risker.

chinese_investing.jpg

Vad är riskerna med att investera i Kina?

Den stora tillväxttakten är också en risk. Många företags kapacitet är kraftigt förhöjd. Detta är helt i linje med den förväntade tillväxten. Vid någon tidpunkt finns dock en risk för överkapacitet. Detta kan hända när den slutliga tillväxten blir besviken. Plötsligt produceras för många bilar och stål. Många av dessa produkter är cykliska, vilket innebär att efterfrågan bara är hög i tider med ekonomiskt välstånd.

Eftersom den kinesiska marknaden fortfarande är relativt ny är det också riskabelt att investera på marknaden. Konkurrensen är hård och det är inte alltid klart vem som blir etablerade partier. Framgångsrika företag idag kan välta i framtiden.

Letar du efter en relativt säker investering i Kina? Då är teknikföretag som Alibaba och Tencent intressanta. Dessa företag har få tillgångar och är något skyddade från konkurrens. Dessutom har fler och fler människor tillgång till Internet, vilket kan göra en investering i ett kinesiskt internetföretag attraktivt.

Akta dig för skulder

Skuld är alltid en risk när du börjar investera i en region. I Kina ser du att både statsskulden och företagsskulden har ökat. I procent av BNP är siffrorna inte alarmerande. Det är dock viktigt att komma ihåg att landets totala inkomst har ökat.

Vi lärde oss redan 2008 hur ett enormt berg av skuld kan störa en ekonomi. När du köper kinesiska aktier är det därför viktigt att hålla koll på skuldutvecklingen i landet.

Vad är effekten av handelskriget?

Handelskriget mellan Amerika och Kina har väckt stort medieintresse. Men vilken effekt har handelskriget på kinesiska företag? Denna effekt kan förbli ganska begränsad.

När allt kommer omkring är handelskriget och de ökade tullarna endast relevanta för företag som är mycket beroende av import och export. Många kinesiska företag fokuserar nu på den inre marknaden. Ändå märker du att spänningarna har påverkat aktiekurserna negativt. Du kan använda tider som dessa för att leta efter fynd på aktiemarknaden.

Fler och fler kinesiska företag svartlistas av Amerika. Huawei kan till exempel inte längre sälja de flesta av sina produkter i Amerika och den populära applikationen TikTok har också förbjudits. Dessa spänningar kan sätta press på de framtida tillväxttakten för kinesiska företag som har internationella ambitioner.

china_trade_war.png

Akta dig för bedrägerier

I framväxande ekonomier ser du ofta mer bedrägeri. Styrelser bränner böckerna eller trattar bort pengar. Sådana evenemang kan vara dåliga för både aktiekursen och för företaget. Det är därför viktigt att kontrollera om det företag du vill investera i fungerar etiskt.

Har du någon oro över sårbarheten för bedrägerier med investeringar i Kina? Då är det smart att investera diversifierat så mycket som möjligt. Problem i ett företag kan sedan kompenseras av framgångar i ett annat företag. Du kan använda diversifiering genom att köpa flera aktier i olika företag eller genom att använda en indexfond.

Ett nytt exempel på bedrägeri finns i företaget Luckin Coffee. I flera år blåste företaget upp sina vinstsiffror, vilket gjorde att det verkade mycket mer framgångsrikt än det var. Detta var möjligt eftersom Kina ställer mycket lägre krav på revisioner som utförs av revisorer. Dessutom har många västerländska investerare förlorat mycket pengar på att investera i detta kinesiska aktie.

Regeringens inflytande

En annan risk för att investera i Kina är det stora statliga inflytandet på många företag. I hemlighet kan den kinesiska regeringen vara ett företags största aktieägare. Samtidigt säljer vissa företag främst produkter till den kinesiska regeringen. Ett bra exempel på detta är företaget Hikvision, som snabbt kan identifiera personer som använder artificiell intelligens. Tillsynskvaliteten inom några av dessa företag är därför tveksam.

Akta dig för växelkursen

Kinesiska aktier är noterade på flera börser. Du kan till exempel köpa kinesiska aktier i USA genom att betala med dollar eller i Hong Kong genom att betala med Hong Kong-dollar. Om du använder en annan valuta än din egen, finns det en risk att din investering devalveras i din egen valuta. Vid en sådan tidpunkt är det viktigt att hålla koll på växelkursen.

Samtidigt påverkar växelkursen för den kinesiska yuanen också resultaten från kinesiska företag. När ett företag marknadsför många produkter utomlands kan en billig Yuan hjälpa till. I så fall är det billigare för utlänningar att köpa kinesiska produkter.

Vilka är de mest kända aktieindexen i Kina?

Det finns två välkända index som spårar företag i Kina. Nedan diskuterar vi de välkända index som du kan investera i.

Hang Seng index

Hang Seng-indexet är Hongkongs index. Företag som är listade i detta index fokuserar ofta mer på utlandet. En fördel med Hong Kong-index är att de företag som är listade i detta index ofta har mindre korruption. Samtidigt är det lättare för utländska företag att göra affärer där.

Men om du vill investera på den kinesiska marknaden direkt kan det hända att Hang Seng-index inte är det bästa valet med tanke på dess internationella inriktning.

Tips: kolla öppettiderna för Hong Kong-börsen här.

Shanghai-komposit

Kinas största och mest kända index är Shanghai-Composite. Förutom Shanghai-kompositen finns även Shenzen-kompositen. På Shenzen-Composite hittar du otaliga teknikföretag som inte är särskilt kända i väst.

Tips: kolla öppettiderna för Kinas börs här.

Vad är andra välkända index för den kinesiska aktiemarknaden?

Nedan kommer vi att diskutera välkända index som spårar den kinesiska aktiemarknaden:

FTSE Kina 50

FTSE China 50-indexet spårar de 40 största och mest likvida kinesiska aktierna noterade på Hong Kong-börsen. Detta inkluderar så kallade H-aktier, Red Chip-aktier och P Chips.

Hang Seng China Enterprises (HSCEI)

Detta index spårar de 50 viktigaste kinesiska H-aktierna som är noterade på Hong Kong Stock Exchange.

MSCI Kina

Detta index spårar de största och mest likvida aktierna som är noterade på Hong Kong-börsen. Detta inkluderar H-aktier, B-aktier, Red Chips och P Chips.

MSCI Kina A

Detta index spårar de största och mest likvida kinesiska A-företagen noterade i Renminbi. Dessa aktier är noterade på Shenzen- eller Shanghai-börsen.

MSCI Schina H

Detta index följer de största och mest likvida aktierna noterade på Hongkongs börs.

Välkända kinesiska spårare att följa

Nedan följer några välkända EFT som du kan köpa när du vill investera i Kina:

  • MSCI China genom Xtrackers MSCI China Index
  • CSI Kina med Xtrackers CSI 300 Swap: en EFT med en stark riskdiversifiering
  • Ishares China EFT: har tyvärr en något högre kostnad och är därför mindre intressant

Var kan jag köpa billiga kinesiska trackers?

En billig och pålitlig mäklare för att köpa och sälja kinesiska aktiespårare är DEGIRO. På DEGIRO handlar du också gratis med de indexfonder som nämns inom kärnvalet. Använd knappen nedan för att öppna ett konto med DEGIRO:

invest_in_chinese_stocks.jpg

Vad är välkända kinesiska aktier att investera i?

I den här delen av den här artikeln tittar vi på några välkända kinesiska aktier som du kan överväga att köpa.

Tencent

Tänk på Tencent som Facebook i Kina. Företaget tävlar om dominans i den kinesiska IT-världen tillsammans med Alibaba (och i mindre utsträckning Baidu). En välkänd Tencent-plattform är naturligtvis WeChat. Men de tjänar mer pengar genom onlinespel. Spel som League of Legends och Supercell lockar många spelare och företaget tjänar mycket pengar på det här sättet. Det finns fortfarande utrymme för utveckling på denna marknad. Att investera i den kinesiska aktien Tencent kan därför vara intressant.

Beijing Capital International Airport

Med denna andel kan du investera i den största flygplatsen i Peking. Antalet flygningar till Kina kommer att öka ytterligare i framtiden. Att investera i den internationella flygplatsen kan därför vara lönsamt. Den nya flygplatsen är dock en formidabel konkurrent som man bör övervaka.

Kweichow Moutai

En annan intressant aktie att investera i Kweichow Moutai. Detta kinesiska företag bedriver produktion av sprit. Kineser gillar sprit och företagets försäljning och vinst har ökat avsevärt. En investering i detta kinesiska företag kan därför bli bra.

Vilken typ av kinesiska aktier finns det?

Att investera på den kinesiska börsen är mer komplicerat eftersom det finns många typer av aktier. Du kan investera i A-aktier, B-aktier, H-aktier, Röda chips, P-marker och N-aktier .

A- aktier

Dessa är kinesiska företag vars huvudkontor ligger på Kina. De handlas på Shanghai eller Shenzen-börsen och är noterade i den kinesiska yuanvalutan. Som utländsk investerare kan du inte bara köpa A-aktier. Du måste investera indirekt i A-aktier genom till exempel en ETF.

B- aktier

Dessa är kinesiska företag som också är baserade på Kina. De är noterade i amerikanska dollar på Shanghai-börsen och i Hongkong-dollar på Shenzen-börsen.

H-aktier

Det här är företag som är baserade på Kina, men är noterade på Hong Kong-börsen. Företagen är noterade i Hong Kong dollar.

Röda marker

Red chips är kinesiska statligt ägda företag. Dessa företag finns utanför fastlandet (vanligtvis i Hong Kong) och handlas också i Hong Kong dollar.

P-marker

Dessa företag är inte statligt ägda men ligger utanför Kina. Aktierna handlas i Hongkong-dollar i Hongkong och ligger ofta i skatteparadis (som till exempel Caymanöarna).

N-aktier

N-aktier är kinesiska företag belägna utanför fastlandet. Dessa aktier är noterade på till exempel NYSE eller Nasdaq och är därför mycket internationellt orienterade. Dessa aktier kan handlas i dollar.

Investera klokt i kinesiska aktier

När du ska investera i kinesiska aktier är det viktigt att göra det klokt. Köp inte bara slumpmässiga företag eftersom du gillar namnen. Planera och tänk på när och varför det är intressant att komma in. Skriv ner din plan så att du verkligen håller fast vid din strategi!

När du börjar handla aktivt är det ännu viktigare att ha en bra plan på plats. Tänk i detta fall alltid på en exitstrategi. Genom att använda en stop loss kan du undvika att förlora en stor del av din investering i kinesiska aktier på grund av ett misstag.

Slutligen är det naturligtvis viktigt att komma ihåg att när du investerar i kinesiska aktier riskerar du alltid att förlora hela din initiala investering. Invester därför klokt!

Buying_chinese_shares.jpg

Trender i Kina

Den takt som Kinas ekonomi växer avtar. Detta är inte förvånande när man tänker på att den kinesiska ekonomin är mycket större nu än för decennier sedan. Export blir mindre och mindre viktig för Kina, medan deras marknad blir alltmer intressant. Efterfrågan på lyxprodukter växer och när människor blir äldre kan man se att försäkrings- och hälsosektorerna också har mycket tillväxtpotential.

Volatiliteten i kinesiska aktier är över genomsnittet. Detta beror delvis på att främst privatpersoner är aktiva på den kinesiska börsen. Dessa individer reagerar snabbt och oförutsägbart på förändringar i känslor: Kinesiska investerare förväntar sig ofta en snabb och hög avkastning. Som ett resultat är det ofta smartare att investera aktivt i kinesiska aktier. När allt kommer omkring, när du investerar passivt, kommer du inte att kompenseras för de starka prisfluktuationerna.

Tips: testa trading gratis med en demo

Hur kan du köpa aktier i China Mobile?
Hur kan du köpa aktier i Sinopec Group?
Hur kan du köpa Alibaba-aktier?
Hur kan du köpa Baidu-aktier?
Hur kan du köpa Bank of China Limited-aktier?
Hur kan du köpa China Telecom-aktier?
Hur kan du köpa HTC-aktier?
Hur kan du köpa Luckin Coffee-aktier?
Hur kan du köpa NIO-aktier?
Hur kan du köpa Tencent-aktier?
Hur kan du köpa Xiaomi-aktier?