Investera i råvaror

Investeringar i råvaror blir allt populärare. Tidigare kunde bara professionella investerare investera i råvaror som olja och guld. Men med hjälp av online-mäklare kan vem som helst dra nytta av fluktuationer på råvarumarknaden. Den här artikeln utforskar hur du kan dra nytta av handel med råvarumarknaden.

Hur kan du investera i råvaror?

Det finns flera sätt att investera i råvaror. Vi diskuterar de olika sätten att investera varor i detta avsnitt.

Aktiv spekulation i råvarupriser

Om du vill investera i ädelmetaller som guld- och silver, så är det möjligt att köpa ett fast belopp; däremot blir det svårare med råvaror som olja och spannmål, eftersom dessa material endast handlas i stora mängder. Tack vare tillkomsten av CFD mäklare är det nu möjligt att spekulera i priset på råvaror som en privat investerare utan att vara ansvarig för lagring av råvaran.

Men hur fungerar handel med råvaror när du använder CFD? Med CFD kan du spekulera i råvarors prishöjningar och -fall. Därigenom kan du perfekt reagera på den senaste marknadsutvecklingen. Plus500 är ett utmärkt alternativ för att testa trade råvaror; På Plus500 kan du prova CFD-trading med råvaror gratis och utan risk genom att använda en obegränsad demo. Använd knappen nedan för att öppna ett gratis demo-konto:

80% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.

plus500

Trading med CFD för råvaror på Plus500. Illustrativ prissättning.

I vår CFD-avsnitt kan du upptäcka vad det innebär med trading genom detta moderna sätt. Det är till och med möjligt att prova trading kostnadsfritt via demo!

Investera i råvaror genom ETF:er

Du kan också välja att investera i varor på lång sikt; då är ETF:er (börshandlade fonder) lämpliga för detta. ETF:er är fonder som spårar till exempel priset på en eller flera råvaror.

Några exempel på EFT är:

 • iShares Silver spårar silverpriset
 • GLD Gold spårar guldpriset
 • USO-Oil Fund spårar oljepriset

Det är lätt att köpa och sälja dessa typer av investeringsfonder via en mäklare. Vill du veta vilka mäklare det är billigast att investera i råvaror? Klicka på knappen nedan för att jämföra de bästa råvarumäklarna:

Däremot finns det även möjligheten att investeringar i råvaror genom aktier. Det är också möjligt att välja en mindre direkt strategi. Du kan köpa aktier i företag som hanterar en viss råvara. Exempel på detta är:

 • Du kan investera i guld genom att köpa aktier i en guldgruva.
 • Du kan investera i olja genom att köpa aktier i ett oljebolag.
 • Du kan investera i socker genom att köpa aktier i ett godisföretag.

Observera att detta innebär att du gör en indirekt investering i råvaror. Aktiernas resultat beror på företagens resultat. Under felaktig hantering kan ett företag som handlar med guld prestera dåligt även när guldpriset stiger. Därför är det bästa att du noggrant undersöka ett företag innan du investerar.

Vill du lära dig hur du kan köpa aktier? I vår artikel om aktieköp hittar du all relevant information:

Direktinvestering i råvaror

I vissa fall kan du välja att bara köpa varor. Detta är inte särskilt praktiskt med olja eller spannmål, men med ädla metaller som guld eller silver är det möjligt. Kostnaderna för att köpa råvaror är ofta högre och du måste ta hänsyn till sånt som lagrings- och säkerhetskostnader.

Vilken typ av råvaror kan du investera i?

Det finns olika typer av varor som du kan investera i, i det här avsnittet diskuterar vi de mest populära råvarorna att investera i.

Energirelaterade råvaror

Råvaror som används för energiproduktion spelar en viktig roll i världsekonomin. Vill du investera med energiråvaror? Då kan du välja att investera i olja eller naturgas .

Oljepriset är ofta beroende av ekonomisk utveckling. När ekonomin går bra behövs mer energi. Därför kan oljepriset stiga dramatiskt. Olja är en av de mest handlade råvarorna.

investera i olja

Ädelmetaller

Ädelmetaller är också populära bland investerare. Ädelmetaller löper även mindre risk för rost; välkända ädelmetaller som du kan investera i är guld-silver- , koppar och platina.

Guld ses ofta som en säker investering. Investerare köper guld när finansmarknaderna utvecklas dåligt. Men ädelmetaller har ofta också andra funktioner; till exempel används silver och koppar ofta för tekniska tillämpningar.

investera i guld

Jordbruksprodukter

Det spekuleras också mycket i priserna på jordbruksprodukter. Derivat gör det möjligt för jordbrukare att skydda sina produkter från fallande priser. Populära jordbruksprodukter som du kan investera i är till exempel kaffe, majs, kakao, socker och bomull .

Efterfrågan på jordbruksvaror är till stor del beroende av utbud och efterfrågan. När grödorna misslyckas kan utbudet minska; priserna kan sedan stiga som svar. När ekonomin är stark, ökar efterfrågan på jordbruksprodukter. Detta kan också höja priset på dessa typer av varor.

investera i framtiden

Kemiska metaller

Du kan också välja att investera i kemikalier. Kemiska grundämnen finns inte i naturen. Därför måste dessa varor tillverkas syntetiskt, exempel på sådana kemiska metaller är uran, litium och kobolt. När ekonomin är stark ser man ofta en ökad efterfrågan på sådana typer av varor.

investera i oljkemiska metallera

Varför investerar människor i råvaror?

Det kan vara attraktivt att investera en del av sina pengar i råvaror. Råvaror är av intresse för den aktiva investeraren, eftersom tryck och drag av utbud och efterfrågan säkerställer att priset fluktuerar ständigt. Om du spelar dina kort rätt, så kan du som en daytrader göra en snygg spekulera på detta.

Däremot att investera på lång sikt kan också vara intressant. Till skillnad från företag kan råvaror inte gå i konkurs. Råvarutillgången är begränsad, medan efterfrågan bara ökar med tiden. När du har tillräckligt med tålamod kan du uppnå en solid avkastning på en investering i råvaror.

Hur bestäms ett råvarupris?

Råvaruhandel fungerar precis som aktiehandel. Utbud och efterfrågan bestämmer priset på en vara som guld. När det finns fler köpare än säljare ökar priset tills det finns en balans mellan antalet köpare och säljare.

Många spekulanter är aktiva på råvarumarknaden. Som ett resultat kan priset på en vara ibland gå i en överraskande riktning.

Nyttan av derivat

En investering i råvaror, sker nästan alltid genom derivat som CFD och terminskontrakt. Dessa derivat har en användbar funktion i ekonomin. Många företag är beroende av vissa varor; till exempel behöver de koppar för att producera telefoner. Om priset steg för mycket skulle det riskera företagets lönsamhet.

Däremot med hjälp av derivat kan ett företag förhindra att priset stiger för mycket. Derivatet säkerställer att företaget kan köpa varan till ett fast pris. Derivat kan därför användas av företag för att begränsa riskerna inom råvarumarknaden.

Råvaror är sällsynta

Många varor är sällsynta; det gör dem till en attraktiv investering. På kort sikt kommer priserna att fluktuera kraftigt, men när utbudet så småningom sjunker kommer priserna att stiga kraftigt på grund av oförändrad efterfrågan. Råvaror reagerar ofta starkt på ekonomiska utvecklingen och kan därför vara ganska flyktig. Detta gör det fördelaktigt att investera i råvaror på kort sikt.

I kategori som investerar i råvaror hittar du flera intressanta artiklar som diskuterar egenskaperna hos råvaruinvesteringar.

Bomullshandel: hur kan du investera i bomull?
Guldhandel: hur kan du investera i guld?
Handel med naturgas: hur kan du investera i naturgas?
Hur kan du dra nytta av ett fallande oljepris?
Hur kan du investera i ädelmetaller?
Investera i kakao
Kaffehandel: hur kan du investera i kaffe?
Köpa guld
Majshandel: hur kan man investera i majs?
Platinahandel: hur kan du investera i platina?
Silverhandel: hur kan du investera i silver?
Sockerhandel: hur kan du investera i socker?
Trading olja: allt om investering i olja
Vetehandel: hur kan du investera i vete?

Bomullshandel: hur kan du investera i bomull?

Det kan vara väldigt attraktivt för att investera i bomull. Priset på råvaran bomull kan variera mycket och du kan dra nytta av detta! Tack vare de nya alternativen för onlinehandel spelar det ingen roll om priset stiger eller sjunker. I båda fallen kan du tjäna pengar med en investering i bomull. I den här artikeln kan du läsa hur detta fungerar.

Hur handlar du med bomull?

Det bästa sättet att investera i bomull är att investera med CFD: er eller Contract for difference. Genom att använda en CFD kan du spekulera i prisuppgångar och -fall. På detta sätt behöver du inte ta emot eller leverera bomullen fysiskt och du kan också dra nytta av svängningar i priset på bomull med mindre mängder.

BörsmäklareKostnadRegistrera
eToro€0 av kostnad per aktie. Minsta insättning mindre än 50 USD/EURO.
* Med investering kan du förlora din investering.
AvatradeHandla Amazon -aktier aktivt till låg kostnad med en gratis demo!

invester i bomull

Investera i en fond

Du kan också välja att investera i bomull med hjälp av en fond eller ETF. En ETF försöker följa bomullspriset så nära som möjligt. Ett exempel på en ETF som följer priset på bomull är iPath Series B Bloomberg Cotton Subindex Total Return ETN.

Långsiktiga investeringar i bomullsaktier

Om du vill investera i bomull på lång sikt är det inte klokt att köpa CFD. Men du kan köpa aktier av bomull företag. Du kommer då att leta efter företag där bomull spelar en viktig roll. Genom att fysiskt köpa aktier i dessa företag kan du också hålla investeringar i råvaran bomull under en längre tid. Men kom ihåg att andra faktorer också spelar en viktig roll, som ledningens kvalitet.

Du kan investera i bomull ganska direkt genom att köpa aktier i ett företag som producerar bomull. Exempel på denna typ av företag är Albany International, Unifi och Culp. Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa företag är ofta också involverade i andra branscher. Till exempel gör Albany International också kompositer för rymdindustrin.

Du kan investera ännu mer indirekt i bomullsaktier genom att till exempel köpa Ralph Lauren- eller Hanesbrandsaktier. Naturligtvis använder klädföretag mycket bomull. Råvarupriset har dock endast ett begränsat inflytande på deras rörelseresultat.

Mode och försäljning är viktigare faktorer för att bestämma aktiekursen. Om du vill köpa denna typ av aktier måste du tillämpa en mer omfattande och bredare analys.
Du kan handla med bomulls-CFD hos mäklaren Plus500. Plus500 är en användarvänlig som anses vara ett av de mest populära valen. Med Plus500 kan du prova att handla bomull gratis med en demo, och eftersom du kan använda hävstång är det möjligt att investera i bomull med en liten summa pengar.

Använd knappen nedan för att omedelbart öppna ett gratis demo-konto med Plus500:

Är det smart att investera i bomull?

Innan du handlar med bomull är det klokt att överväga om det är klokt. Det finns både argument för och emot att köpa bomull. Bomull är ett råmaterial som alltid efterfrågas och efterfrågan kommer att fortsätta öka på grund av tillväxtekonomier som Kina och Indien. Samtidigt kan klimatförändringen begränsa produktionen, vilket kan leda till brist och högre priser.

Det finns dock också många risker. Det finns till exempel alternativ till bomull om råvaran blir för dyr. Till exempel kan plaggtillverkare byta till syntetiska material som polyester. Regeringar påverkar också regelbundet priserna och lager av bomull byggs upp i vissa länder. Det är därför viktigt att göra en omfattande analys av situationen innan du öppnar en handel med bomull.

Vad kostar bomull?

Är du nyfiken på det aktuella priset på råvaran bomull? I diagrammet nedan kan du direkt se CFD-priset på bomull.

Dra nytta av stigande och fallande marknader

Det finns två sätt att komma in i bomullsmarknaden. Den första möjligheten är att köpa råvaran; du tjänar sedan spekulera när priset på bomull stiger. Det är också möjligt att ta en kort position : du tjänar pengar när priset på bomull sjunker. Eftersom du har två alternativ kan du uppnå ett bra resultat i alla marknadssituationer. Om du fattar fel beslut förlorar du uppenbarligen pengar.

När du investerar i bomull är det viktigt att överväga i vilken riktning priset går. Du kan göra detta genom att göra en analys av marknadssituationen. Kontrollera om nyheterna förutspår en minskning av skörden av bomull. När så är fallet kommer priset antagligen att stiga under påverkan av utbud och efterfrågan. Du kan svara på detta genom att snabbt köpa stora mängder bomull.

Strategi krävs

Handel med bomull kan vara riskabelt. Detta beror på att priset på bomull kan ändras när som helst. Det är därför viktigt att genomföra en strategi så att du kan dra full nytta av prisändringarna på råvaran. Men dessa starka prisförändringar som kan uppstå erbjuds också möjligheter.

Om du investerar i kortsiktigt, du kan dra nytta av alla små rörelser genom att öppna små positioner. Dessutom kan du använda hävstång, vilket gör det möjligt att tjäna ett större belopp med bomullsinvesteringar, även med en liten insättning.

Hur kan du dra nytta av ett fallande oljepris?

Oljepriset kan variera avsevärt: lyckligtvis finns det sätt som du alltid kan dra nytta av ett oljepris som kraschar! Under coronakrisen hade vi en aldrig tidigare skådad situation där oljepriset sjönk under $ 0. Hur kan du dra nytta av en sådan exceptionell situation?

Hur kan du dra nytta av en oljepriskrasch?

Det finns olika sätt att svara på ett oljepris som kraschar. Låt oss se vad dina alternativ är.

Leta efter fynd

Du kan också välja att leta efter fynd. Ett företag som Shell har varit stabil under lång tid. Företaget betalar ut mer utdelning varje år och har en gedigen affärsmodell. Det har lyckats överleva de nödvändiga kriserna tidigare.

Chansen att ett företag som Shell kommer att misslyckas är därför liten. Du kan därför se en oljekrasch som en bra tid att köpa stabila oljeaktier. En bra part att köpa oljeaktier är eToro. På eToro kan du köpa och sälja aktier utan att betala courtage.

Aktiv handel & kortförsäljning

Du kan välja att aktivt spekulera i oljeprisets värde. Du kan göra detta med derivat. Genom att använda derivat har du möjlighet att öppna en kort position. Genom att köpa och sälja kan du potentiellt hantera din investering när priset sjunker, men det garanterar inte ett positivt resultat. När priset stiger förlorar du pengar.

Plus500 är en bra mäklare för att aktivt handla till en oljepris. Med Plus500 kan du spekulera i stigande och fallande priser med CFD. Vill du börja handla CFD-oljor direkt? Använd knappen nedan för att öppna ett konto direkt:

Följ en tracker

Du kan också leta efter en tracker som försöker närma sig oljepriset. En indexfond försöker till exempel spåra oljepriset. Undersök noggrant vad varje tracker är utformad för att göra.

Det finns också spårare som svarar på ett fallande oljepris. Andra trackers klarar sig bra med hög volatilitet. Du kan investera med rätt tracker under alla marknadsförhållanden.

En bra part att investera i trackers är DEGIRO. På denna mäklare kan du investera gratis i deras kärnval av trackers. Använd knappen nedan för att öppna ett konto hos den här mäklaren:

Varför blev oljepriset negativt under coronakris?

Coronakris har stoppat all global ekonomisk trafik. Som ett resultat sjönk efterfrågan på olja till en ny låg.

I början av krisen föll oljepriset mycket hårt. De oljeproducerande länderna nådde inte enighet, vilket resulterade i att alltför mycket olja fortfarande producerades. Till slut slöt de 23 oljeproducerande länderna en allians för att minska produktionen. Även med lägre produktion absorberades dock minskningen av efterfrågan inte ordentligt.

Som en följd var det en allvarlig överproduktion. När du ville köpa olja i maj 2020 skulle du få pengar för att köpa den. Det är dyrt för producenterna att lagra de 160 (!) Miljoner fat olja i oljetankfartyg.

På grund av dessa händelser började folk dumpa framtida kontrakt på olja. Detta hände eftersom människor i den nuvarande situationen föredrar att inte sitta kvar med ett fat olja. Som ett resultat kraschade den amerikanska STI-oljan 100% den 20 april och priset blev negativt.

Vad sägs om oljans framtid?

Den globala ekonomin är inlåst och efterfrågan på olja kommer inte att öka snabbt. Ändå kommer varje kris att övervinnas. När viruset är under kontroll kommer ekonomin att börja köra igen. Den globala ekonomin går fortfarande på olja. Efterfrågan på olja förväntas därför öka och det är därför inte osannolikt att priset kommer att nå nya toppar i framtiden.

Hur kan du investera i ädelmetaller?

Om du ska investera kan du välja bland många intressanta investeringsprodukter . En form av investeringar som för närvarande är mycket populär är att investera i ädelmetaller. Ädla metaller är rena metallelement som har stort ekonomiskt värde. I den här artikeln lär du dig att investera i ädelmetaller som guld och silver.

Hur kan du investera i ädelmetaller?

Det finns flera sätt att investera i ädelmetaller. Du kan välja att aktivt handla med värdet på ädelmetaller. Det är också möjligt att investera i aktier eller investeringsfonder. Slutligen kan du också köpa ädelmetaller själv.

Aktiv handel med ädelmetaller

Du kan handla med prisutvecklingen på ädelmetaller med hjälp av derivat. Derivat är kontrakt till priset på en vara. Det innebär att du inte köper eller säljer ädelmetall direkt. Med en derivat , satsar du bara på en ökning eller sänkning av priset på en ädelmetall.

Genom att aktivt spekulera i priset på en CFD-ädelmetall som guld eller silver kan du uppnå goda resultat under alla marknadsförhållanden. En bra part att pröva på detta sätt är eToro. På eToro kan du prova CFD-handel helt gratis med en obegränsad demo. Använd knappen nedan för att omedelbart öppna ett gratis demo-konto:

Ädelmetaller

Det är också möjligt att investera i ädelmetaller indirekt genom att gå med i en investeringsfond. Flera fonder följer noga priserna på ädelmetaller. Var noga med att förvalta kostnaderna för en fond. Förvaltningskostnader kan minska avkastningen avsevärt.

Den bästa parten att handla ädelmetaller genom en fond är DEGIRO. På DEGIRO betalar du inga transaktionskostnader när du investerar i fonder som listas inom deras kärnvalet.

Använd knappen nedan för att direkt öppna ett konto hos denna aktiemäklare:

Aktier inom ädelmetaller

En bra part att köpa aktier i ädelmetallföretag är eToro. På eToro betalar du inte courtage för alla dina investeringar. Detta gör att du kan uppnå en positiv avkastning även med en liten investering. Använd knappen nedan för att öppna ett gratis konto hos den här mäklaren:

Ädel metaller

Det är också möjligt att köpa ädelmetaller fysiskt. Även om ädel metaller inte ger något intresse är det fortfarande en mycket populär investeringsprodukt. Ädel metaller är särskilt populära i tider av kris . Detta beror på att ädelmetaller bevarar sitt värde. Värdet av en ädelmetall är självständig av inflation eller ett företags framgång och misslyckande.

Detta gör ädel metaller särskilt populära bland investerare i lågkonjunktur. Värdet av ädelmetallen påverkas inte av en instabil ekonomi . Detta ger dig mer lugn och säkerhet i turbulenta tider.

Att köpa ädel metaller fysiskt kan dock vara ett besvär. Du måste förvara ädelmetallen någonstans. Du måste också skydda din egendom mot stöld. Detta gör det viktigt att göra forskning innan du väljer att köpa ädel metaller!

Investera i ädelmetall handbok

Vad vill du veta om att investera i ädelmetaller? Navigera direkt till lämpligt avsnitt i artikeln:

I vilka ädelmetaller kan du investera?

Det finns flera ädla metaller som du kan investera i. Du kan till exempel investera i guld , silver, platina eller palladium . I denna del av artikeln diskuterar vi kort dessa ädelmetaller.

Guld

Guld är fortfarande den mest kända ädelmetallen och mycket populär bland investerare. Att investera i guld kan visa sig mycket bra under en ekonomisk kris. Vissa investerare köper guld för att skydda sina portföljer mot nedgångar. När aktier sjunker i värde ser du ofta att en ädelmetall som guld stiger i värde. Guld kan då fungera som ett skydd mot ett fallande aktiekurs. Vill du veta mer om att investera i guld? I vår artikel om att investera i guld kan du läsa allt du behöver veta:

button title=

Platina

Den ädla metallen platina används i katalysatorer för bilar. Särskilt i dieselbilar ser man att mycket platina behövs. Med ökningen av elkörning är dieselbilar mindre populära. Bilar som kör på väte behöver dock också platina. En investering i platina kan därför fortfarande vara lönsam. Vill du veta hur investeringar i platina fungerar? Läs artikeln om detta ämne:

Palladium

En annan ädelmetall som många handlar med är palladium. Palladium är också en bra katalysator och metallen har många likheter med platina. Unikt är att palladium kan absorbera upp till 900 gånger volymen väte. Palladium används för klockor och inom tandvård. En tidsbestämd investering i palladium kan ge en bra avkastning.

Vad är fördelarna med att investera i ädelmetaller?

Ädel metaller är kemiskt unika och läskiga. Eftersom de är lätta att forma har guld och silver använts som pengar i tusentals år. Priserna är volatila, men i det långa loppet har de välstånd.

När du investerar i ädelmetall har du inget motpartsrisk . Om du investerar i en aktie eller obligation finns det alltid en risk att motparten går i konkurs.

En annan fördel med att investera i ädelmetaller är att det skyddar dig mot inflation . Priset på guld stiger ofta tillsammans med den allmänna prisnivån. Att köpa ädla metaller kan också vara attraktivt när den valuta du använder minskar i värde.

Slutligen är guld också en bra, extra investering till diversifiera din investeringsportfölj. Guld korrelerar inte starkt med priserna på aktier, obligationer och fastigheter. När det går dåligt på de finansiella marknaderna kan du uppnå bra resultat med guld.

Vad är nackdelarna med att investera i ädelmetaller?

Naturligtvis finns det också nackdelar med att investera i ädelmetaller. Den största nackdelen är att ädelmetaller i sig inte genererar ett kassaflöde. Med aktier eller fastigheter kan du bygga upp en fast inkomst. Guld samlar däremot bara damm. Du kan köpa aktier i företag som är involverade i ädelmetall, men när du gör det drar du inte nytta av fördelarna med att köpa ädelmetaller.

En annan nackdel med att investera i ädelmetaller är höga transaktionskostnader . När du köper fysiskt guld eller silver måste du lagra och flytta dessa varor. Du måste också teckna försäkring. På grund av detta kan investering i ädelmetaller kosta dig pengar!

Att investera i ädelmetaller är också ett spel. Du köper ädelmetall i förväntan att en investerare kommer att betala mer för det på några år. När det motsatta händer finns det inget sätt att uppnå ett bra resultat med en investering i ädelmetall.

Hur mycket ska du investera i ädelmetaller?

Naturligtvis finns det inget ensidigt svar på frågan hur mycket du ska investera i ädelmetaller. Vissa investerare ser ändå inte poängen med att investera i ädelmetaller. Andra, mer oroliga investerare, tvärtom, köper enorma mängder guld och silver.

Välkända investerare har ofta fem till tio procent av sina tillgångar i ädelmetaller. Investeraren Kevin O’Leary investerar 5% i guld. När priset stiger säljer han lite och när det går ner köper han lite.

Eftertraktad av brist

Ädel metaller är mycket läskiga. Dessutom innehåller många ädel metaller fördelaktiga fysiska egenskaper. Detta gör dem lämpliga för olika ändamål och gör dem ännu mer attraktiva för investerare.

Olika ädel metaller används som högteknologiska material inom medicinsk teknik och flygteknik. Men visste du att din mobiltelefon, laptop och tv ofta också innehåller en eller flera ädel metaller? I framtiden kommer användningen av dessa bara att öka, vilket ytterligare kan öka priset på ädla metaller.

Mynt eller staplar?

Om du har beslutat att investera i ädelmetaller kan du välja att investera i mynt eller tackor. Tackor är mer lämpliga när du vill investera en högre summa pengar och när du har bra lagrings utrymme. Om du vill investera en mindre summa pengar i guld kan mynt vara mer praktiska. Myntets nominella värde är mycket lägre. Dessutom har mynten ett nominellt värde tryckt på sig, så du kan också betala med dem.

I allmänhet kostar mynt mer pengar att producera. Du kan ofta sälja mynt för mer pengar. I slutändan handlar allt om din personliga preferens.

Prissättning av ädelmetaller

De värde av ädelmetaller skapas av samspelet mellan utbud och efterfrågan. Prisfall kan uppstå när nya gruvor upptäcks eller när banker säljer stora mängder metall på en gång. Om efterfrågan ökar, till exempel i tider av kris, kommer antagligen priset på ädelmetallen att stiga.

Ädelmetaller handlas i dollar. Det betyder att när du investerar i ädelmetall i en annan valuta kan du också utsättas för en valutakursrisk. När din valuta minskar i värde kan du förlora pengar.

Ädel metaller stiger ofta i värde när dollarn faller i värde. När dollarn stärks sjunker priserna på ädelmetaller ofta.

Silver eller guld?

Priserna på silver och rör sig bra ofta i samma riktning. Det är klokt att köpa dem i osäkra tider. När det blev känt att Storbritannien skulle lämna Europeiska unionen steg priserna på ädelmetaller guld och silver omedelbart. Under coronakrisen kunde man också se att ädel metaller ökade kraftigt i pris.

Det är därför klokt att också titta på den övergripande ekonomiska situationen när du börjar investera i ädelmetaller. Många ädel metaller anses vara en säker tillflyktsort.

Ändå har ädelmetall silver mer industriella tillämpningar. Som ett resultat har efterfrågan på silver blivit mer beroende av ekonomiskt välstånd.

värdefull metaI prisutveckling Priset på guld steg kraftigt under coronakrisen

Onlinehandel eller fysisk handel med ädelmetaller?

Numera är det möjligt att handla priser på ädelmetaller online. När du handlar ädla metaller online med en aktiemäklare gör du ofta detta för att tjäna pengar på kort sikt. Med vår översikt över mäklare Du kan öppna ett demo-konto gratis hos en mäklare, så du kan prova att handla med guld och silver. Det är dock fortfarande möjligt att fysiskt köpa ädla metaller som guld och silver i form av mynt eller staplar.

Silverhandel: hur kan du investera i silver?

Precis om guld- , är silver en ädelmetall som är begränsad i tillgänglighet och därför kan öka i värde betydligt. Men hur kommer värdet av silver till? Och hur kan du själv investera i silver? I den här artikeln kommer du att läsa allt du behöver veta innan du investerar i silver.

Hur kan du investera i silver?

Att investera i fysiskt silver kan ske genom ett speciellt företag där du fysiskt kan köpa silver. Det är också möjligt att aktivt handla silver via internet. Vi kommer att diskutera de olika möjligheterna att investera i silver.

BörsmäklareKostnadRegistrera
eToro€0 av kostnad per aktie. Minsta insättning mindre än 50 USD/EURO.
* Med investering kan du förlora din investering.
AvatradeHandla Amazon -aktier aktivt till låg kostnad med en gratis demo!

Metod 1: Aktiv handel med derivat

Ett populärt sätt att handla silver är att använda derivat. Du kan använda CFD: er för att spekulera i prisuppgångar och -fall. CFD: er är endast avsedda för kort sikt. På grund av silvrets höga volatilitet kan du uppnå bra resultat med silvertransaktioner. Om du vill handla silver för att uppnå spekuleraer är det klokare att göra det hos en aktiemäklare. På eToro kan du prova att handla silver CFD: er gratis med en demo på 500 000 sek eller med en liten insättning.

Vill du testa möjligheterna utan risk genom att använda en demo? Använd knappen nedan för att omedelbart öppna ett gratis demo-konto med eToro:

Metod 2: investera i optioner

Det är också möjligt att investera i silver genom att använda optioner. Med optioner köper du möjligheten (men inte skyldigheten) att köpa eller sälja silver till ett visst värde. När du fattar rätt beslut kan du uppnå en prisökning med din investering i silver. Du kan köpa optioner med olika utgångsdatum, vilket ger dig maximal flexibilitet. Vill du veta mer om handel med optioner? I vår omfattande artikel om alternativ kommer vi att diskutera allt du behöver veta:

Metod 3: spåra silverpriset

Om du vill investera i silver på lång sikt kan du också välja att göra detta med en tracker. Tracker är värdepapper som är utformade för att följa priset på ett underliggande värdepapper så mycket som möjligt. Ett exempel på en silvertracker är ETFS Physical Silver. Du kan läsa mer om trackers i artikeln investera i trackers .

investera i silver

Metod 4: investera i silveraktier

Du kan också välja att investera i silveraktier. Genom att köpa aktier i silvergruvor investerar du indirekt i prisutvecklingen på silver. När priset på silver stiger, gör silverminor en högre spekulera. Exempel på företag du kan köpa aktier i är First Majestic Silver Corp. och Coeur Mining Inc.

Priset på en silveraktie är inte direkt kopplat till priset på silver. När du investerar i ett företag spelar också andra faktorer en roll. Till exempel kan ett företag driva sin verksamhet mer effektivt än ett annat företag. Studera därför fundamentala uppgifter om företaget först innan du köper aktierna .

Den bästa mäklaren att köpa silveraktier är eToro. På eToro betalar du inte provision när du investerar i silver. Detta gör att du kan uppnå bra resultat även med en mindre mängd. Använd knappen nedan för att öppna ett gratis konto med eToro:

Metod 5: fysisk investering i silver

Människor som är rädda för total monetär devalvering föredrar ofta fysiska investeringar i silver. Det finns två metoder där du kan investera i fysiskt silver: genom att köpa göt eller genom att köpa mynt.

Med fysiska investeringar i silver måste du vara uppmärksam. Det är viktigt att du har en bra försäkring och har silvret i säker förvar. Med fysiskt silver uppnår du vanligtvis lägre avkastning än med derivat. Det finns trots allt extra kostnader för att hantera fysiskt silver. Köp därför bara fysiskt silver om du är rädd att världsekonomin kommer att kollapsa i framtiden.investera i silvermynt

Hur uppstår efterfrågan på silver?

Efterfrågan på silver kan delas upp i två delar. Den första delen är efterfrågan på silver som en säker tillflyktsort, och den andra delen kallas industriell efterfrågan.

Så mycket som 85 procent av silver används för industriella ändamål. Silver används i olika tekniska produkter. Ett bra exempel på en teknisk produkt som använder silver är den moderna smartphonen. Till skillnad från guld- har silver verkligen en praktisk tillämpning. Med ökningen av nya ekonomier kommer efterfrågan på silver i elektroniska produkter bara att öka.

Men rollen som ett industriellt material enbart, förklarar inte ökningen av silver under de senaste tio åren. Silver ses också av många som en tillflyktsort. Precis som guld investerar människor i silver för att skydda sig i tider med ekonomisk motgång. Silver är till exempel ett bra skydd mot inflation.

silverpris

Utvecklingen av silverpriset genom åren

Att investera i silver som en säker tillflyktsort

Starka höjningar av silverpriserna drivs ofta av en ekonomisk kris. Investerare letar efter en bra och prisvärd tillflyktsort för investeringar under en lågkonjunktur. Förflyttningen av silver från industriell metall till monetär metall är därför ansvarig för en stor del av den nuvarande prisökningen.

Nyligen ökade ädelmetaller igen under en kris. Koronakrisen fick omedelbart priset på guld och silver att stiga kraftigt. Det är därför klokt att köpa guld och silver i ekonomiskt osäkra tider.

Som investerare måste du se silver som en ädelmetall som är skild från guld. Silvermarknaden är ungefär 19 gånger mindre än guldmarknaden. Men just denna lilla marknadsstorlek i kombination med en snabbt växande industriell efterfrågan på det fysiska silvret gör köp av silver attraktiv i dessa tider.

Industriell efterfrågan på silver

Enligt Silverinstitutet , används cirka 900 miljoner uns silver varje år. Samtidigt extraheras endast cirka 700 miljoner uns silver från silvergruvorna. Detta innebär att en del av silverförsörjningen som lagras över marken konsumeras varje år. Det silver lagret som finns är med andra ord krympande drastiskt fart.

År 1950 var denna totala tillgång cirka 10 miljarder uns. Enligt den amerikanska CPM-gruppen skulle det 2010 bara vara 3,5 miljarder uns. Detta kan naturligtvis vara en ledande kraft bakom höjningen av silverpriset. Mest silverförbrukning ägde rum i väst. När du tänker på att fler och fler asiater börjar använda telefoner, DVD-spelare och iPod, förstår du varför köpa silver kan vara en mycket intressant investering!

9 skäl att investera i silver

Nedan diskuterar vi 9 skäl till varför du ska investera i silver just nu.

Det är mer prisvärt

Guld är för dyrt för många investerare. För ett uns guld måste du sätta in 1500 till 2000 dollar. Om du vill skydda dig mot en kris måste du sätta in en stor mängd guld i ett slag. Silver är ofta en 70 gånger billigare, vilket innebär att du kan skydda dig mot ekonomiska dåliga tider för mindre pengar.

Det är påtagbart

Numera är de flesta investeringar på papper. Pengar, aktier, obligationer och till och med terminer är alla immateriella. När du köper silver fysiskt kan du ta det med dig och ingen har insikt i vad du gör med det. Människor som anser att deras integritet är viktig eller som har lite förtroende för det finansiella systemet kan överväga att köpa silver.

Silver har värde

Du kan inte gå till grönsakshandlaren med en silver bit. Ändå ses fortfarande silver av de flesta som en form av pengar. Fysiskt silver har alltid värde. Detta beror på att det inte går att skriva ut silver och fysiskt silver kan inte lagras digitalt. Det faktum att det är fysiskt och har begränsad tillgänglighet ger det värde.

Du har också fördelen att det inte finns någon motpartsrisk. Du behöver inte någon annan part för att uppfylla ett löfte. När du har pengar i din bank fungerar det annorlunda. Banken måste då kunna fortsätta att faktiskt leverera pengarna.

investerar i silver

Lättare att sälja

När vi jämför silver med guld ger silver dig också mer flexibilitet. När du fysiskt äger guld får du omedelbart ett betydande belopp för ett uns. Med silver kan du sälja ett uns för ett mycket mindre belopp. Detta gör det möjligt att sälja silver till små kostnader.

Mer rörelse

Marknaden för silver är mycket mindre än marknaden för guld. På grund av detta ser du att silverpriset går snabbare: både upp och ner. Som smart investerare kan du dra nytta av detta. När du köper silver på en bullmarknad får du ett bättre resultat. Som en dagshandlare Du kan också välja att ta en kort position på silver. Med en kort position kan du till och med uppnå ett bra resultat på fallande marknader.

Inga lager

Regeringar har stora reserver av guld. Detta är inte längre fallet för silver. Endast i Amerika, Indien och Mexiko lagrar regeringarna fortfarande råvaran. Samtidigt ser vi att den industriella efterfrågan på silver fortsätter att öka. Som ett resultat kommer vi mindre och mindre att kunna möta efterfrågan på silver. Att köpa en knapp råvara kan fungera bra på lång sikt.

Världsekonomin växer

Ett annat argument för en investering i silver är den stigande globala ekonomin. Den globala efterfrågan på industrivaror ökar. Silver finns till exempel i batterier och solpaneler. Detta råmaterial är därför en oumbärlig metall för alla typer av applikationer. Detta beror på att silver är både elektriskt och värmeledande och reflekterar. Den ekonomiska tillväxten verkar ostoppbar på lång sikt: efterfrågan på silver kommer därför bara att fortsätta öka.

Silverpriset har ett begränsat tak

Med många råvaror ser du att en för stark prisökning saktar ner. Ett högt oljepris är till exempel en nackdel för många företag. Du ser då att alla slags byråer försöker påverka oljepriset. Den negativa effekten av ett högt silverpris för företag är dock begränsad. Varje produkt innehåller endast en minimal mängd silver.

Den enda pressande faktorn är centralbankerna. När silverpriset har stigit mycket ser du ofta att bankerna säljer en del av deras utbud. Detta kommer att sätta en viss press på silverpriset. Ändå ser du att när silver börjar stiga finns det mycket utrymme för ytterligare ökningar. En investering i silver kan därför ge stora resultat.

Derivat kan höja priset ytterligare

Det är också viktigt att komma ihåg att de flesta investeringar i silver görs på papper. Med derivat spekulerar investerare ständigt om prisökningar och -minskningar. Men i de flesta fall vill de inte ta emot silver och acceptera spekuleraen eller förlusten i sin lokala valuta.

Men när ekonomin presterar dåligt kan investerare välja att ta emot silver ändå. Det finns dock många fler derivat på silver i omlopp än fysiskt silver. Som ett resultat kan silverpriset öka betydligt.

Vilka är nackdelarna med att investera i silver?

Som du har läst ovan finns det många argument för att köpa silver. Men det finns också många anledningar att inte köpa silver. Om du köper silver fysiskt finns risk för stöld. Detta är dock inte den enda risken att investera i silver.

En annan stor nackdel med att investera i silver är dess begränsad likviditet. Aktier säljs ofta på börsen inom några sekunder. När du vill sälja fysiskt silver måste du anstränga dig mer.

Returen är också begränsat i många fall. Det beror på att det inte finns något företag bakom silver. När du köper en aktie vet du att det finns ett företag bakom det som gör spekulera. Du kan då få en del av spekuleraen i form av en utdelning. Silver är bara en form av egendom som du inte kan få inkomster från. Att investera i silver är därför endast attraktivt under vissa marknadsförhållanden.

En annan nackdel med silver är högre transaktionskostnader. Speciellt när du köper silver fysiskt betalar du ofta högre premier. När du använder en fond för att investera i silver undviker du att betala höga transaktionskostnader för dina investeringar.

Hedging silver

Du kan också välja att skydda dina investeringar med silver. Detta är en strategi du kan använda för att minska risken för din portfölj. När du investerar i riskabla aktier kan du använda silver för att försäkra din portfölj. Om aktierna sedan sjunker, kommer en del av förlusten att absorberas av spekuleraen du gör med silver.

Handel med silver med hävstång- och korta positioner

Du kan välja att aktivt spekulera i silver. Du gör detta genom att använda derivat. När du gör detta har du två extra kraftfulla möjligheter. Du kan använda hävstång och du har också möjlighet att ta en kort position.

En spak gör det möjligt att ta en större handelsposition på silver med en mindre summa pengar. Du kan handla med ett belopp på $ 100 i $ 500 silver. En ökning av silverpriset med 10% leder sedan till en spekulera på 50%. Det motsatta gäller dock också. Med en nedgång på 10% förlorar du också 50% av din investering. Att handla med hävstång ger dig därför förstorade resultat, men det behöver inte alltid vara gynnsamt.

Du har också möjlighet att ta en kort position. Med en kort position kan du satsa på att silverpriset sjunker. Även här måste du vara försiktig. Priset på silver kan aldrig sjunka lägre än noll, medan den teoretiska ökningen är obegränsad. Detta innebär att du kan förlora betydande summor pengar med en kort position.

Men genom att använda dessa instrument på ett intelligent sätt kan du uppnå en mycket högre avkastning med dina silvertransaktioner. I vår handledning diskuterar vi hur du kan dra nytta av dessa kraftfulla investeringsinstrument hos en CFD-mäklare. Vill du veta mer? Klicka på knappen nedan för att lära dig mer:

Några handelstips

Silver är i allmänhet mer volatil än guld. Silver- och guldpriserna har en stark korrelation. När guld stiger, stiger silver vanligtvis och vice versa. Silver reagerar dock starkare. När guld faller tenderar silver att falla starkare. Det är därför inte utan motstycke att silver faller eller stiger med mer än fem procent på en dag.

Det fanns ett fast förhållande mellan silver och guld omkring 1:15. Det är nu klart att detta förhållande inte alltid håller. Skillnaden mellan silver- och guldpriset har ökat avsevärt.

guldsilverkorrelation

Det finns en stark korrelation mellan guld och silver

Silver är det nya guldet

Efterfrågan på silver är för närvarande hög, medan det bara finns några silvergruvor. Silver är ofta en biprodukt av bly- och zinkgruvor. Silver har därför potential att bli det nya guldet. ”Den fattige mannens guld” kan vara säkrare än guldet i sig.

Det är därför fler och fler investerare tar steget att investera i silver. Den största fördelen med detta är att du som investerare skyddas mot inflation och ekonomisk osäkerhet på detta sätt. För övrigt, investera i råvaror (och därmed också silver) ses som en viktig del av en väl diversifierad investeringsportfölj. Om du också har obligationer och aktier i din investeringsportfölj är det också fördelaktigt att äga råvaror.

Vad är det aktuella priset?

Undrar du vad priset på silver är? Nedan kan du se det aktuella silver CFD-priset.

Guldhandel: hur kan du investera i guld?

I krisiga tider är investeringar i guld ofta mycket populärt. När osäkerheten på aktiemarknaderna ökar lyckas många investerare hitta guldet igen. Men hur kan du faktiskt investera i guld själv? Och vilka är de största fördelarna och nackdelarna med handel med guld? I den här artikeln kommer du att läsa allt du behöver veta innan du börjar investera i guld!

Hur kan du investera i guld?

Det finns ungefär två metoder att investera i guld: fysiskt och icke fysiskt. När du investerar i guld fysiskt köper du faktiskt guld. De flesta investerare väljer dock det icke-fysiska sättet att investera i guld.

Hur kan du indirekt investera i guld?

Vi kommer först att diskutera de icke-fysiska sätten att investera i guld på.

Handel med guld aktivt med CFD: er

Du kan aktivt handla guld genom att använda en online-mäklare. Med en online-mäklare kan du handla guld på ett attraktivt sätt. Du är inte den fysiska ägaren, men du drar nytta av prisuppgångar och -fall genom att handla CFD på råvaran.

CFD är mycket lämpliga för att spekulera i prisuppgångar och -fall i guldpriset på kort sikt. Med CFD kan du använda hävstång, vilket gör det möjligt att investera i guld med mindre summor pengar. Läs mer om att investera i CFD: er i den här artikeln .

Du kan prova möjligheterna att handla guld gratis med en demo hos en online-mäklare. Vill du komma igång med ett gratis demo-konto hos en aktiemäklare? Använd knappen nedan för att öppna en gratis gulddemo:

invester i guld nu

Använda en indexfond

Det finns flera indexfonder eller ETF: er som spårar guldpriset. Du kan handla ETF utan ansträngning hos en aktiemäklare. Detta gör att du kan sälja din investering i guld utan krångel. När du investerar i fysiskt guld är det svårare att sälja det. Det finns två typer av guldfonder:

 • Bullion-Backed: Dessa fonder har fysiskt guld.
 • Nonbullion-backed: dessa fonder använder finansiella värdepapper som säkerhet.

SPDR Gold Shares är en fysisk fond i guld noterad i dollar och ETFS fysiska guld är en fysisk fond i guld noterad i euro. Observera att fonder tar ut en avgiftsprocent på årsbasis. Denna kostnadsprocent används för administration och lagring av guldet.

En bra mäklare där du kan investera i guldfonder är eToro. På eToro kan du köpa dessa medel utan provision. Med knappen nedan kan du omedelbart öppna ett gratis (demo) konto hos denna aktiemäklare:

Guldalternativ

Med optioner har du möjlighet (men inte skyldigheten) att köpa (köpoption) eller sälja (säljoption) en viss mängd guld. För ett alternativ betalar du en premie. Ett guldalternativ har alltid en viss varaktighet. Inom denna term måste du utöva alternativet, annars blir det värdelöst.

Med alternativ kan du använda ganska komplicerade konstruktioner. En stor fördel med guldalternativ är att du aldrig är skyldig att utöva dem. Vill du veta mer om att investera i optioner? I vår kurs lär du dig allt du behöver veta:

Guld futures

Futures är bindande avtal för leverans av guld till ett specificerat pris och tid. På grund av hävstången och förpliktelsen kan du snabbt förlora mycket pengar med terminer.

Guldkontot

Det finns två typer av guldkonton. Dessa är det tilldelade kontot och det odelade kontot. Ett guldkonto är ett konto som följer guldpriset en efter en. När du öppnar ett guldkonto köper du en bestämd mängd guld uns. I det tilldelade kontot är guldet kontoinnehavarens hela egendom. Guldtackornas serienummer är kända och guldet får inte handlas utan tillstånd.

I det odelade kontot tilldelas inte kontoinnehavaren några specifika guldtackor och guldet delas med andra kontoinnehavare. Fördelen med detta är att bankens kostnader är lägre. Nackdelen är att kontoinnehavaren inte alltid kan ta ut allt guld. Särskilt under kris tider är kontoinnehavaren beroende av bankens kreditvärdighet.

investera i guld i banken

Aktier i guldbrytningsföretag

Ett annat sätt att investera i guld är genom att köpa aktier i guldbrytningsföretag. Kostnaden för att bryta guld är i allmänhet ganska stabil. Som investerare kan du göra en bra spekulera med rätt strategi. Det är viktigt att komma ihåg att värdet på aktier i guldbrytningsföretag inte rör sig en mot en med värdet på guld.

Det är därför viktigt att undersöka hur företaget presterar. Företagets resultat påverkas av andra faktorer förutom priset på guld. Några välkända guldaktier är:

 • AngloGold Ashanti Ltd.
 • Goldcorp Inc.
 • Barrick Gold Corp.
 • Newmont Mining Corp.
 • Franco-Nevada Corp.

Du kan också handla i en kombination av guldbrytningsföretag med en ETF. Ett bra alternativ för detta är Market Vectors Gold Miners ETF. Vill du veta mer om att köpa aktier? I vår artikel ”hur man köper aktier” ger vi dig en fördjupad analys av processen:

Hur kan du köpa guld?

Det är också möjligt att fysiskt investera i guld. När du investerar i guld fysiskt är det viktigt att ta hänsyn till de extra riskerna. Du borde kunna lagra guldet säkert.

Investera i guldtackor

Guldtackorna finns i olika vikter. De lättaste tackorna väger bara ett gram, medan de tyngsta väger över ett kilo. Detta gör att du kan investera både små och stora summor pengar i guldtackor. Den relativa premie- eller produktionskostnaden är relativt lägre med de högre vikterna. När allt kommer omkring är det billigare att producera en större guldtacka.

Investera i guldmynt

Det är också möjligt att investera i guldmynt. Myntets vikt är vanligtvis en troy eller cirka 31 gram. Värdet på ett guldmynt beror främst på guldets renhet. Vissa mynt är förstärkta med koppar. Vid handel med guldmynt kan typen av mynt också avgöra värdet. Sällsynta mynt har ett högre värde än de vanligaste guldmynten.

investera i guldmynt och barer

Vad ska du vara uppmärksam på när du investerar i guld?

Det är viktigt att du använder en pålitlig leverantör när du vill investera i guld. Detta gäller naturligtvis både handel med värdepapper i guld och handel med fysiskt guld. Du kan till exempel kontrollera om leverantören har en licens från en reglerare. Ofta måste du betala för guldet i förväg, så det är viktigt att motparten är pålitlig.

När du köper guld för mer än 10 000 dollar måste du ofta göra en kopia av din identitet. Det är också viktigt att kontrollera om guldet är säkert hemma. Inte alla hushållsförsäkringar täcker guldtackor. Du bör därför kontrollera om det är klokare att förvara ditt guld i ett bankfack.

Vilka är riskerna med att investera i guld?

Varje investering har sina för- och nackdelar. Även med guld finns det många skäl till varför det är bättre att inte göra det.

Du kommer inte att få en utdelning på guld

När du lägger pengar i aktier eller obligationer får du utdelning eller ränta. När du investerar i guld kan du bara tjäna pengar när priset stiger. På lång sikt kan en investering i guld därför vara en besvikelse, särskilt i förhållande till investeringar i (guld) aktier.

Dålig avkastning med bra ekonomi

Guld klarar sig särskilt bra i ekonomiskt osäkra tider. När ekonomin går bra är det bättre att inte köpa guld. Naturligtvis kan du alltid köpa den som försäkring för att förbereda dig för en potentiell framtida lågkonjunktur.

Guldmarknaden är volatil

Priset på guld är mycket volatil. Denna volatilitet ger osäkerhet.

Pengar på ett sparkonto ger en fast ränta. Ändå presterar guld generellt bättre på lång sikt. Det är också möjligt att dra nytta av volatiliteten genom att ta en kort position. Genom att använda en kort position kan du också tjäna pengar när guldräntan sjunker.

Dåliga resultat till höga räntor

Till låga räntor går guld relativt bra. Men när räntorna stiger förlorar guld ofta sin glans. Det finns mer relativt säkra alternativ. Tänk till exempel på obligationer eller till och med ett sparkonto. En stigande ränta kan därför vara en bra anledning att inte investera i guld.Ränta och guldpris

Vad är fördelarna med att investera i guld?

Naturligtvis finns det också skäl till varför du bör investera i guld. Om de inte var, skulle guld förmodligen ha ett mycket lägre värde.

Guld kan skydda dig mot inflation

Inflation är ett naturfenomen där pengarnas värde minskar över tiden. Genom att investera i guld kan du skydda dig mot inflation. Med tiden stiger värdet på guld tillsammans med inflationen. Vid ett senare tillfälle kan du få en jämförbar verklig summa pengar för ditt guld.

Guld är knappt

Guld, som många andra råvaror du kan investera i, är knappt. Vid något tillfälle tar råvaran helt enkelt slut. Samtidigt ökar det globala välståndet och fler och fler människor intresserar sig för råvaruguldet. Det är därför inte osannolikt att guldpriset kommer att fortsätta stiga i framtiden.

Bra resultat till låga räntor

När räntorna är låga är det en bra idé att investera i guld. I det här fallet missar du inte avkastningen på pengarna på ditt sparkonto. Dessutom stiger priset på guld ofta till låga räntor.

Sprid dina risker

Med guld kan du också sprida din risk. Guld är en kontracyklisk investeringsprodukt: när ekonomin inte går bra presterar guld ofta bra. Genom att köpa guld kan du stabilisera din portfölj och se till att du uppnår en positiv avkastning i både dåliga och goda tider.

Bra resultat med en svag dollar

När en viktig valuta som dollarn faller i värde kan det vara attraktivt att investera i alternativ. Investerare letar sedan efter en säker tillflyktsort. När världen brinner stiger guldet.

Är investering i guld klokt?

Huruvida det är klokt att investera i guld beror mycket på din personliga situation. Det är viktigt att komma ihåg att guld per definition är en riskfylld investering. Investera därför bara i guld med pengar du kan spara på längre sikt.

Då är det viktigt att tima din guldinvestering. Det är inte klokt att investera i guld när det finns en stark Bull marknad. Ett bra exempel på en bra tid att köpa guld är en kris. Under koronakrisen 2020 såg du till exempel guldpriset stiga kraftigt.

När du har bestämt dig för att investera i guld är det viktigt att utarbeta en bra plan. Tänk själv till vilket pris du kommer att sälja guldet igen. Du tjänar inte pengar på guld genom ränta eller utdelning. Det är därför det är viktigt att ta din prisökning någon gång.

Investera i guld eller silver?

Guld och silver- nämns regelbundet tillsammans i en mening. Detta är inte konstigt, eftersom de båda är ädla metaller. Silver ses ofta som den mindre bror av guld. Det är dock fråga om det är korrekt.

Silver verkar verkligen överträffa guld på bullmarknader. Detta beror troligen delvis på att det finns fler ansökningar om silver. Silver används ofta i tekniska produkter och med den ytterligare digitaliseringen av vårt samhälle ökar efterfrågan på sådana produkter bara.

En investering i silver kan därför vara mer intressant. Silver ses fortfarande som en säker tillflyktsort, men det kan också göra det bra i tider med ekonomiskt välstånd. Silverförsörjningen minskar medan den industriella efterfrågan bara ökar. På lång sikt kan du därför uppnå goda resultat med en investering i silver!

Hur fungerar investering i guld i praktiken?

Med två exempel diskuterar vi hur handel eller investering i guld fungerar i praktiken.

En kris!

Det är slutet av februari 2020 och du inser att coronaviruset sprider sig över Europa. Aktiemarknaderna sjunker och investerare säljer sina aktier i massor. Därför letar du efter ett intressant alternativ till aktier. Efter lite forskning hamnar du äntligen med guld.

Du bestämmer dig för att spekulera i guldpriset med en CFD. Du köper guld för ett belopp på 1400 dollar. I början sjunker priset lite mer, men så småningom stiger priset betydligt igen. Så småningom säljer du guldet till ett pris av 1550 dollar. Du uppnår sedan en positiv avkastning på 150 dollar per guldtacka, vilket motsvarar en avkastning på mer än 10%.

Med ett derivat kan du välja att använda hävstång. Om du hade använt en hävstång på 1: 3 i det här exemplet skulle du ha uppnått en avkastning på 450 dollar per guldstång eller 30% på din investering. Om du använder en hävstång kan din förlust naturligtvis också öka avsevärt.

guldprisinvestering

Guldprisutveckling, källa goldprice.org

En ny guldgruva

Du har fått ett litet arv och du bestämmer dig för att investera en liten del av det i en guldgruva. Du gör detta genom att köpa aktier i en guldgruva på eToro utan provisionskostnader. Några veckor senare tittar du på nyheterna.

Oväntat har en enorm tillgång på guld hittats någonstans i Afrika. De globala guldreserverna är plötsligt mycket större än väntat. På grund av det större utbudet minskar värdet på guld. På grund av detta säljer folk massivt guldgruvan.

Aktien sjunker tio procent och du uppnår en negativ avkastning. Gör företaget fortfarande spekulera? Då kan det vara smart att bara hålla på beståndet. Panik kring nyheter fakta påverkar ofta priset oproportionerligt. Det finns goda chanser att aktien kommer att vara tillbaka på ett bra plus i framtiden.

Bitcoin som det nya guldet?

Guld har länge varit känt som den säkra tillflyktsorten. Idag har dock en ny spelare anlänt: Bitcoin. Bitcoin har inte heller någon motpartsrisk. När människor är oroliga för inflation eller ekonomins tillstånd stiger Bitcoins pris. Handel med Bitcoins kan vara intressant i osäkra tider. Klicka här för att lära dig mer om Bitcoins.

Vad är den nuvarande guldpriset?

Nedan kan du se det aktuella priset på CFD på guld:

Slutsats investering i guld

Att investera eller handla med guld kan vara väldigt intressant. Ädelmetallen är inte längre kopplad till dollarn en mot en. Ändå fungerar guld fortfarande som en säker tillflyktsort. Du kan därför se guld som en försäkring mot nedåtgående marknader och inflation. Detta kan göra det attraktivt både på kort och lång sikt att investera i guld.

Investera i kakao

Investeringsmöjligheter presenteras i alla former och storlekar. Marknaden du väljer beror på din kunskap och på den aktuella lönsamheten på marknaden. Investera i aktier är bara en investeringsmöjlighet. Att säkerställa en väl distribuerad portfölj är avgörande för långsiktig framgång.

Ett sätt att diversifiera din portfölj är att investera i kakao och andra råvaror. Kakao kan vara en stabil och pålitlig pelare i din portfölj. I den här artikeln lär vi dig hur du kan uppfinna tennkakao.

Varför ska du investera i kakao?

Att investera i råvaror som kakao är ett bra steg för att diversifiera din portfölj. Kakao är en råvara, vilket innebär att den är en stabil och en naturlig produkt, såsom socker eller kaffe . Det som gör investering i råvaror intressant är det faktum att vi alltid behöver råvaror. Det finns nästan en konstant efterfrågan på utbudet.

Hur kan du investera i kakao?

Det finns flera sätt du kan investera i kakao. Vi kommer att diskutera hur du kan investera i kakao.

Aktiv handel med derivat

Vill du handla aktivt i kakaopriset? Detta kan göras med hjälp av derivat! För privata investerare är det möjligt att spekulera i prisökningar och sänkningar av kakaopriser med CFD. Med CFD: er kan du göra beställningar till ett fallande eller stigande pris.

En bra webbplats att använda för handel med kakao med CFD: er är eToro. På eToro kan du prova möjligheterna helt riskfritt med en demo. Använd knappen nedan för att öppna ett gratis testkonto omedelbart:

Långsiktiga investeringar i kakao

Vill du hellre investera i kakao på lång sikt? Detta kan göras genom att köpa en ETF (exchange trade fund) som handlar med kakao. En kakao-ETF är en fond som försöker spåra kakaopriserna så nära som möjligt. Den mest kända ETF som handlar med kakao är ETF iPath Cocoa ETF (NIB). En mindre fond du kan investera i är iPath Pure Beta Cocoa ETF (CHOC). Det andra är dock mindre likvid eftersom fonden lockar färre investerare.

En av de billigaste plattformarna att handla med dessa och andra fonder är DEGIRO. Använd knappen nedan för att öppna ett gratis konto hos DEGIRO:

Investera i kakaoaktier

Tyvärr är de flesta kakaoproducerande företag inte börsnoterade. Vill du investera i aktier kopplade till kakao? Då kan du överväga att köpa aktier som är involverade i produktion av choklad. Kakao är den viktigaste ingrediensen för en god chokladkaka.

Vill du veta hur du kan köpa kakaoaktier direkt? I den här artikeln lär du dig i detalj hur du kan köpa och sälja aktier med internet:

Vill du veta vilka aktier som är starkt beroende av priset på kakao? Nedan ser du en lista över välkända företag som arbetar med att producera choklad.

Kända amerikanska chokladaktier:

 • Hershey Co.
 • Mondelez International
 • Rocky Mountain Chocolate Factory
 • Tootsie Roll Industries

Kända schweiziska chokladaktier

 • Nestlé
 • Barry Cellebaut
 • Chokladtillverkaren Lindt & Spruengi

Kakao kontra andra råvaror

Även under en kris behöver människor fortfarande kakao, kaffe eller socker. Konsumtionen av dessa produkter fortsätter trots eventuella globala kriser. Detta skiljer sig från råvaror som olja och gas. Utbudet och efterfrågan på råvaror som kakao, kaffe och socker förblir relativt stabila jämfört med dessa råvaror.

Guld och silver finns i mindre kvantiteter och utbudet påverkar marknaden direkt. Detta är inte fallet med kakao. Man upptäcker inte plötsligt en skog för kakaoplantager som plötsligt fördubblar utbudet och sänker priset.

Utbyte av kaffe, kakao och socker

Kaffe-, socker- och kakaobörsen (CS&CE) är en råvarubörs som grundades i september 1979 för att göra handeln med dessa råvarors framtid enklare och säkrare. Det är en specifik börs som specialiserar sig på handel med terminer av dessa råvaror. Det här är platsen att få din framtid i dessa stabila råvaror.

handel med kakao

Mjuka råvaror och hårda råvaror

Råvaror, även kända som nyttigheter, är indelade i två typer: hårda varor och mjuka varor. Hårda råvaror är naturresurser som måste extraheras, som guld, gummi och olja. Mjuka råvaror är jordbruksprodukter eller boskap som majs, vete, kaffe, socker, sojabönor och fläsk.

Det är viktigt att känna till skillnaderna när man investerar i kakao, eftersom de båda har olika funktioner och volatilitet. Hårda råvaror är beroende av naturligt utbud medan mjuka råvaror är mycket mer beroende av människor.

Investera i kakao

Det kan vara klokt att ha mjuka råvaruterminer som en del av din portfölj. Genom att investera i råvaror som kakao, kommer du att säkerställa ytterligare diversifiering inom din portfölj. Investering i kakao kan ske via de flesta online-mäklarna och behöver inte nödvändigtvis göras direkt via SC&CE.

Kaffehandel: hur kan du investera i kaffe?

En hel del människor står upp varje dag med en kopp kaffe. Visste du till exempel efter olja, är kaffe den mest handlade råvaran på jorden? Denna popularitet i kombination med att utbudet varierar beroende på skördens kvalitet gör det mycket attraktivt att investera i kaffe.

Hur kan du investera i kaffe?

Det finns olika sätt att investera i kaffe. Du kan välja att handla direkt i råvarans pris. Det är också möjligt att köpa aktier i företag som är verksamma inom kaffesektorn. Slutligen är det möjligt att investera i en fond som hanterar denna vara.

Köp kaffeaktier

Du kan också välja att investera i kaffeaktier. Olika företag är verksamma inom produktion och försäljning av kaffe. Men inte alla företag är helt beroende av priset på kaffe. Smuckers är till exempel känd för sylt, men är också ägare av Folger’s kaffemärke. Nestle tjänar också en hel del pengar med kaffe, men har också dussintals andra produkter i sitt sortiment.

Innan du köper kaffeaktier är det därför viktigt att noggrant undersöka vad företaget gör. Undersök om företaget har goda framtidsutsikter och undersök hur företaget går ekonomiskt. Genom att investera i ett företag som driver en mängd olika produkter sprider du dina risker.

När du har bestämt att du vill köpa en viss mängd kaffe måste du fortfarande välja en mäklare. Det är alltid klokt att välja en fördelaktig aktiemäklare. En aktiemäklare är en part som gör det möjligt för individer att köpa och sälja aktier. Det är lämpligt att använda en aktiemäklare som eToro. Med eToro betalar du inte provision alls, vilket gör att du kan uppnå en högre avkastning. Använd knappen nedan för att öppna ett konto direkt:

Aktiv handel med kaffe

Det är uppenbarligen väldigt opraktiskt att ha påsar med kaffe levererat till ditt hem. Att köpa alla förpackningar med kaffe i din lokala mataffär är också opraktiskt.

Lyckligtvis finns det praktiska sätt att investera i kaffe. Handel med kaffe sker vanligtvis med derivat .

Derivat är kontrakt på till exempel en vara där du endast handlar med det underliggande priset och inte i själva varan. På det sättet behöver du inte oroa dig för att flera kilo kaffe kommer att levereras till din dörr.

Du kan handla dessa kontrakt eller CFD: er med en online-mäklare. En bra online-mäklare att handla kaffe med är PIus500. PIus500 är en mäklare där du kan handla CFD på alla större råvaror. Du har till och med möjligheten att ta en kort eller lång position hos denna mäklare när du handlar aktivt med CFD. Detta gör det möjligt att dra nytta av kaffe i alla marknadssituationer.

Du kan prova att handla kaffe helt riskfritt med en demo på PIus500. Använd knappen nedan för att öppna en gratis demo direkt:

Investera i fonder eller ETF: er

Du kan också välja att investera i kaffe via en fond eller ETF. Ett välkänt exempel på en kaffe-ETF är Dow Jones-IBS Coffee ETN. Denna fond spårar kaffets framtid varje månad och rullar automatiskt kontrakten framåt till nästa period.

Ett annat alternativ är Pure Beta Coffee ETN. Fonden är något mindre transparent eftersom kontrakten inte automatiskt rullar över varje period. Fonden fattar beslut baserat på fluktuationer i priset i samband med lagring av fysiskt kaffe.

investerar i kaffe

Terminskontrakt i kaffe

Själv skulle jag aldrig rekommendera nybörjare att investera i terminer. Med terminer är du skyldig att köpa i slutet av löptiden. Om du oväntat inte kan sälja kontraktet fastnar du plötsligt med en last av kaffe.

En termin baseras på 37 500 pund (ca. 17 t) värt kaffe. Det betyder att du behöver en betydande summa pengar för att investera i kaffe med terminer. CFD är därför ett mer attraktivt alternativ för de flesta icke-professionella spekulanter.

Varför är det intressant att investera i kaffe?

Investeringar i kaffe kan vara bra. Nedan diskuterar vi varför det kan vara intressant att investera i kaffe just nu.

Kaffe är en basprodukt

Kaffe ses av många människor som en basprodukt. På grund av detta, även i ekonomiskt dåliga tider, finns det en stor efterfrågan på kaffe. I stora delar av världen ses kaffe som den perfekta drinken att börja dagen med. Som ett resultat kommer priset på kaffe aldrig att närma sig noll. Därför behöver en långsiktig investering i kaffe inte vara särskilt riskabel.

Stigande världskonsumtion

Över hela världen finns det fler och fler människor som kan köpa extra, lyxigare produkter. I framväxande ekonomier som Kina och Indien dricker allt fler kaffe. Som ett resultat ökar den globala efterfrågan. Om vi följer de ekonomiska trenderna verkar det som om dessa regioner bara kommer att bli mer välmående. Som ett resultat kommer marknaden för kaffe att fortsätta växa. Den globala kaffekonsumtionen ökar därför med i genomsnitt cirka två procent per år.

Relativt transparent

En fördel med att handla i en vara som kaffe är transparensen. Eftersom det är en fysisk produkt är det lättare att förstå hur utbud och efterfrågan påverkar marknaden. Det är därför lättare att förstå utvecklingen av kaffepriset än utvecklingen av priset på en aktie.

Prissvängningar

Priset på kaffe kan variera mycket. År 2011 nåddes ett pris på över $ 280 medan växelkursen 2020 sjönk till $ 100. Smarta handlare vet hur man utnyttjar sådana svängningar. Genom att köpa i rätt tid kan du uppnå en betydande spekulera. Dessutom är det möjligt att ta en kort position. Med en kort position kan du uppnå ett positivt resultat när priset sjunker.

Skydd mot inflation

Att investera i råvaror som kaffe kan skydda dig mot inflation. Pengar på ditt bankkonto kommer att förlora sitt värde över tiden. Priserna på råvaror stiger dock tillsammans med de allmänna prishöjningarna. Genom att investera i kaffe kan du dessutom tillämpa ytterligare diversifiering i din investeringsportfölj.

Hur uppstår priset på kaffe?

Priset på kaffe bestäms av samspelet mellan utbud och efterfrågan. När mer kaffe blir tillgängligt på grund av en bra skörd kan priset sjunka. Samtidigt kommer en ökande efterfrågan att få priset att stiga ytterligare på lång sikt.

Växlingskursen av pundet och dollarn spelar också en viktig roll. Kaffe handlas på börserna i London och New York. När du köper kaffe i en annan valuta kan växelkursen spela en viktig roll för att bestämma ditt resultat.

I de flesta fall investerar du i den största och mest kända typen kaffe: Arabica kaffe. 70% av den globala handeln är relaterad till denna typ av kaffe. De återstående 30% består huvudsakligen av Robusta kaffebönor. Det är billigare att producera dessa bönor, men kvaliteten är också lite sämre. Den typ av kaffe som du handlar med kan därför också påverka priset.

Vad ska du vara försiktig med när du investerar i kaffe?

Merparten av kaffeproduktionen sker i mer stormfulla regioner. Till exempel hittar du många plantager i Afrika och Sydamerika. Politisk instabilitet och dålig skörd kan vara ett direkt hot mot leveransen av kaffe. Som ett resultat kan priset på kaffe plötsligt stiga kraftigt.

När du handlar med kaffe är det därför viktigt att hålla koll på denna internationella utveckling. Knapphet kan göra att priset på en vara stiger betydligt.

kaffeproduktion över hela världen

Vi såg ett bra exempel på detta 2009 när en svamp började växa på kaffebladet i Sydamerika. Som ett resultat förlorade många bönder bönorna redan före skörden. Avkastningen sjönk med upp till 40% i vissa regioner.

Monokultur och användning av kemikalier kan göra stora områden olämpliga för kaffeproduktion. Om jordbrukare i dessa regioner inte svarar ordentligt på dessa hot är det stora chanser att kaffepriserna fortsätter att stiga.

I vilka kaffeaktier kan du investera i?

I den här delen av artikeln tittar vi på några kaffeaktier som du kan investera i. Undersök företaget noggrant innan du bestämmer dig för att köpa aktierna.

Köpa Starbucks-aktier

Nästan alla känner till Starbucks, och det här är inte förvånande. Starbucks är det största och viktigaste kafferelaterade företaget i världen. Med cirka 20 000 platser världen över har dricka kaffe på Starbucks blivit en upplevelse. Kaffedryck är mer populärt än någonsin, särskilt bland årtusenden.

Trenden verkar dock vända något. Samma grupp unga vuxna vill dricka på ett medvetet och ansvarsfullt sätt. De letar efter ekologiskt och lokalt kaffe. Som ett resultat verkar Starbucks tappa sin marknadsandel till mindre lokala aktörer i flera regioner.

Tror du att Starbucks fortfarande har mycket tillväxtpotential? Med nya konkurrenter som kinesiska Luckin Coffee kan Starbucks inte luta sig tillbaka för mycket.

handel med kaffeaktier

Dunkin’ Donut

Med varumärket Dunkin’ Donut skulle du inte omedelbart tänka på kaffe. Ändå är detta företag nummer två i Amerika när det gäller företag som är verksamma inom kaffebranschen. Till skillnad från Starbucks fungerar Dunkin’ Donut helt med franchisetagare. Som ett resultat är driftskostnaderna mycket låga.

Även när det gäller Dunkin’ Donut ser du att andra, mindre leverantörer blir mer populära. På grund av den starka positionen för både Starbucks och Dunkin’ Donut verkar det dock inte som om företagen på något sätt är i trubbel.

Luckin Coffe

Luckin Coffee var en mycket attraktiv investeringsmöjlighet under en lång tid. Företaget kunde snabbt erövra en stor marknadsandel och öppnade butik efter butik. Efter en stor bedrägeriskandal föll dock priset drastiskt. Detta visar att när du investerar i aktier är det viktigt att övervaka företagets resultat. Även när kaffepriset eller kaffemarknaden går bra kan ett företag som Luckin Coffee uppnå dåliga resultat.

Är det klokt att köpa kaffeaktier?

Om det är klokt att köpa kaffeaktier beror på marknaden. Stora kaffeföretag förväntas fortsätta att göra det bra. Det är dock viktigt att komma ihåg att priset på en aktie bestäms av vad människor är villiga att betala för det. När andra investeringar blir relativt mer attraktiva kan priset på kaffeaktier ändå sjunka.

Vad är det aktuella kaffepriset?

Är du nyfiken på det aktuella priset på råmaterialskaffe? I diagrammet nedan kan du se i vilken takt du kan köpa kaffe med CFD. Genom att använda knapparna kan du omedelbart öppna en position.

Framgång med kaffeinvesteringar

När du investerar i kaffe är det viktigt att hålla koll på vad som erbjuds. En stor fördel med kaffe är det faktum att många människor är mycket vana vid drycken; efterfrågan kommer därför inte plötsligt att sjunka extremt. Det är därför främst utbudssidan som bestämmer det slutliga priset på kaffe. Dessutom betraktas kaffe som en basprodukt som också konsumeras under ekonomiskt svaga tider. Detta gör det lättare att förutsäga priset på kaffe än till exempel priset på en social media-aktie.

Om du vill få bra resultat med kaffe är det viktigt att följa nyheterna och försöka ta reda på hur skörden går. Mycket kaffe kommer från Colombia, där de led av brun rost under lång tid.

En sådan olycka kan ha ett starkt inflytande på utbudssidan av kaffe och detta kan föra kaffepriset till nya höjder. Under tiden har de lyckats utveckla en rost resistant buske som har löst problemet.

Handel med naturgas: hur kan du investera i naturgas?

Idag skapar inte pengar på ett sparkonto mycket intresse längre, vilket innebär att fler och fler människor letar efter attraktiva investeringar. Naturgas kan vara en så attraktiv investering. Efterfrågan på naturgas kommer bara att öka i framtiden. Men hur investerar du själv i naturgas?

Hur investerar du i naturgas?

Vill du veta hur du kan dra nytta av naturgasprisrörelser? Du kan investera i naturgas både direkt och indirekt. I den här artikeln diskuterar vi de olika metoder som finns för handel med naturgas.

Aktiv handel med råvaran

Det finns flera sätt att handla med naturgas. Du kan handla in naturgaspriset med hjälp av kontrakt. Du bör dock notera att en liten transaktion avgift debiteras för varje transaktion. Naturligtvis, om du aktivt handlar kommer detta belopp att vara större än om du investerar mindre ofta.

När du handlar med naturgas genom kontrakt handlar du bara med råvarans pris. Du får faktiskt aldrig naturgasen levererad. En stor fördel med kontrakt är att du också kan dra nytta av fallande priser genom att ta en kort position.

Vill du handla naturgas-CFD: er själv? Du kan göra det med en gratis demo på eToro! Använd knappen nedan för att öppna ett gratis demo-konto:

Investera i naturgasaktier

Du kan också investera i företag som tjänar sina pengar på gasutvinning. Det kan vara attraktivt att investera i dessa företag när gaspriset är högt. Shell och Gazprom är två företag som ofta handlar med naturgas.

När du börjar investera i naturgasaktier är det viktigt att granska företagets data. När allt kommer omkring finns det andra faktorer förutom priset på naturgas som bestämmer utvecklingen av ett företags aktiekurs. Även när priset på naturgas stiger kan ett företag producera dåliga resultat.

Vill du köpa naturgasaktier? Det är klokt att köpa naturgasaktier hos en prisvärd online mäklare. På så sätt undviker du att förlora mycket pengar genom transaktionsavgifter. I vår jämförelse av online mäklare av hög kvalitet kan du upptäcka direkt var du kan investera i naturgasaktier mot attraktiva avgifter:

Investera i naturgas

Investera i naturliga ETF: er

Det är också möjligt att investera på priset på naturgas med ETF. ETF står för börshandlad fond. En ETF är en fond som handlas fritt på börsen. Det finns flera naturgasfonder som försöker spåra priset på råvaran.

Ett bra exempel på detta är VelocityShares 3X Long Natural Gas ETF. Fonden övervakar naturgaspriset så nära som möjligt. Hävstång tillämpas inom fonden. Som ett resultat rör sig fonden starkare än själva naturgaspriset. Detta gör att du snabbt kan uppnå hög avkastning. Men om priset på naturgas faller kan du också snabbt förlora en betydande mängd.

Ett annat alternativ är USA: s naturgasfond eller UNG. Fonden är inriktad på naturgaspriset i Amerika. Du kan använda denna fond för att spekulera i prisökningar och nedgångar i råvaran.

Hur bestäms priset på naturgas?

Naturgas är ett värdefullt råmaterial som används av både individer och företag. Till exempel vet du förmodligen att naturgas används för matlagning. Den nederländska regeringen arbetar för att göra Nederländerna naturgasfri. Men även i ett naturgasfritt land används råvaran fortfarande till kraftverk för att generera el.

Om du vill avgöra om att köpa naturgas är ett smart drag på lång sikt måste du titta på global efterfrågan. Till exempel kan efterfrågan på naturgas i Nederländerna minska. Detta betyder dock inte att priset på naturgas i tillväxtekonomier som Kina inte kommer att stiga.

Priset på naturgas är delvis kopplat till globala ekonomin. Under goda ekonomiska tider är det ofta mer efterfrågan på naturgas. Men även i dåliga ekonomiska tider finns det fortfarande efterfrågan på naturgas. Även väder kan ha ett viktigt inflytande på priset. Både kalla vintrar och varma somrar kan leda till att priset ökar.

Under kalla vintrar används mer naturgas för att värma hus. När det är mycket varmt används mer el för att kyla hus. Slutligen, dollarpriset påverkar också priset på naturgas. Priset på naturgas anges i dollar. Vid en låg och därmed billig dollar stiger vanligtvis naturgaspriset. Detta beror på att importörer utanför USA sedan kan köpa och lagra naturgas billigare.

Kort sagt, med tanke på en sund global ekonomi, extremt varmt eller kallt väder och ett lågt dollarpris, stiger priset på naturgas ofta. Naturligtvis är detta kortlivat och andra faktorer spelar också en roll. Det kan dock vara bra skäl att investera i naturgas.

naturgasinvestering

Hur kan du aktivt handla naturgas?

Investeringar i naturgas blir allt populärare. Det är kännetecknande för denna typ av investering att priset kan fluktuera starkt. Som ett resultat är det klokt att investera i naturgas att köpa stora mängder när priset är lågt. Detta betyder dock inte att du behöver ett stort startkapital.

När naturgaspriset är exceptionellt lågt kan du köpa mycket på en gång utan att behöva investera ett enormt kapital. Genom att implementera hävstång, det är möjligt att öppna stora positioner på naturgas med en liten investering. Notera även att risken kan öka parallellt när du använder hävstång.

Det är dock viktigt att veta att om du investerar i naturgaskontrakt så gör du det alltid aktivt. Detta innebär att du bör hålla ett noggrant öga på prisrörelserna för naturgas. Speciellt om du vill sälja din naturgas direkt när en explosiv prishöjning inträffar, måste du följa naturgaspriset noga!

Använd också en stoppa förlusten. Med ett stop loss kan du automatiskt sälja naturgaskontrakten eller aktierna till ett visst värde. På så sätt undviker du att förlora hela din investering.

Vilka naturgasaktier kan du investera i?

I det här avsnittet diskuterar vi i vilka naturgasaktier du kan investera. Innan du köper aktier måste du granska företagets framtida planer noggrant.

Köpa Gazprom-aktier

Tidigare var Gazprom ett av de största företagen i världen. Efter börskraschen 2008 har företaget sjunkit avsevärt. Icke desto mindre är Rysslands Gazprom fortfarande en av de största aktörerna på gasmarknaden. När du investerar i företaget är det viktigt att komma ihåg att de också är aktiva på oljemarknaden.

Den kinesiska marknaden är den viktigaste för företaget. År 2014 tecknade företaget ett 30-årigt avtal om att leverera 38 miljarder kubikmeter naturgas till den röda jätten. Företaget har tillgång till 18% av världens reserver, så leveransen blir inget problem.

Ändå är det viktigt att hålla koll på politisk stabilitet. Ryssland har tidigare använt tillgång till gas som hävstång. Denna typ av instabilitet kan sätta press på lönsamheten för ett företag som Gazprom.

Köpa aktier i EQT Corporation

EQT Corporation är den största aktiva aktören inom naturgasektorn i Amerika. Genom de reserver som EQT har tillgång till kan företaget förse mer än 10 miljoner hushåll med naturgas i 15 år. Företaget levererar inte bara naturgas: EQT är också aktivt för att bygga rörledningar. På grund av företagets storlek är en investering i naturgassektorn genom EQT ganska stabil. Det finns dock inte lika mycket utrymme för tillväxt som för mindre, mer spekulativa företag i Amerika.

Köpa Antero Resources aktier

Antero Resources handlar om en speciell form av naturgas: naturgasvätskor. Denna form av gas är lättare att transportera och handlas vanligtvis till ett högre pris. De ligger på 600-plats i Fortune 500-listan, så företaget visar åtminstone att de har tagit en stark position på marknaden.

Osäkert ekonomiskt klimat

I ett osäkert ekonomiskt klimat kan många former av investeringar medföra stora risker. Att investera i naturgas kan dock fungera bra i ett osäkert ekonomiskt klimat. Att investera i naturgas ses alltmer som ett spännande alternativ för investerare som vill variera deras investeringar. Förutom att investera i guld upplever också investeringar i naturgas en betydande tillväxt.

Denna tillväxt beror delvis på att en investerare som köper naturgas för 1,80 dollar har potential att någon gång sälja sin naturgas för att tredubbla den mängden. De frekventa marknadsfluktuationerna gör det intressant att aktivt handla med naturgas. Du måste dock inse att du investerar med pengar som du kanske inte ser en avkastning på omedelbart. När allt kommer omkring kan ingen förutsäga när naturgaspriset kommer att stiga igen.

Strategi: skydd mot en svag dollar

Vissa människor använder naturgas för att säkra mot en svag dollar. När dollarpriset är lågt ser du priset på naturgas stiga. Företag kan då köpa billigare naturgas, vilket är fördelaktigt för priset. Genom att inkludera naturgas i din portfölj kan du skydda dig mot ett lågt dollarpris.

För övrigt sker det en maximal ökning av naturgaspriset. Konsumenter behöver fortfarande gas för att laga mat eller för att värma upp sina hem. Många företag har dock möjlighet att växla mellan olika energikällor. Om priset blir för högt kommer de att vara benägna att välja alternativa energikällor. Detta kan sätta press på priset på naturgas igen.

Vad är det aktuella priset på naturgas?

Nedan ser du det aktuella CFD-priset på naturgas. Med knapparna kan du öppna en handel direkt:

Viktigt att notera: Naturgas blir knappare och priset stiger därmed på lång sikt.

Köpa guld

Du kan köpa guld på olika sätt. Du kan till exempel gå till en juvelerare och köpa ett snyggt guldhalsband eller ring där. Detta köp är dock främst avsett som dekoration och inte som investering. Juvelerna behåller också sina värden och kan till och med öka i värde om guldpriset stiger. Men om du vill köpa guld för att tjäna på ett stigande guldpris finns det bättre sätt att göra detta.

Det är till exempel möjligt att köpa äkta eller virtuellt guld från en bank. Ett annat sätt är att investera i guld eller företag som är involverade i att bryta ädelmetallen genom en mäklare . Vi kommer att prata om detta sista alternativ i den här artikeln. I synnerhet kommer vi att diskutera att köpa guld genom CFD-investering. Vi gör också en skillnad mellan att köpa på kort sikt och att köpa på lång sikt.

Investering i guld

Priset på guld har fortsatt att stiga stadigt under de senaste tio åren. Detta beror delvis på det faktum att efterfrågan för guld har bara ökat. Dessutom är det en naturlig vara som också kan tömmas. Dessa är de perfekta förhållandena för hög efterfrågan och ett litet utbud som garanterar priset på en vara kommer att öka på lång sikt.

Vad som gör guld till en bra investering är att ädelmetallen alltid håller sitt värde bra. Detta står i kontrast till till exempel valutor. I tider av ekonomisk osäkerhet människor väljer därför att köpa guld. Som ett resultat av denna ökade efterfrågan kommer guldpriset att öka och att köpa det är därför en smart investering.

köpa guld

Öppna ett guldkonto i en bank

Ett sätt att köpa guld som en investering är att öppna ett guldkonto i en bank. Detta kan ske på två olika sätt. Till exempel finns det tilldelats och odelade guldkonton . I den första varianten har banken faktiskt det fysiska guld som du har köpt från dem. Med det odelade kontot köper du faktiskt virtuellt guld som du inte fysiskt kan begära från banken. Kontot ökar dock i värde om guldpriset stiger.

Köpa och lagra guldtackor

Det andra alternativet som du har när du köper guld är att fysiskt köpa och lagra ädelmetallen själv. I de flesta fall köper människor guldtackor som de lagrar i ett kassaskåp hemma. En nackdel med denna metod är att du är ansvarig för guldets säkerhet. En annan nackdel är att när du fysiskt köper guld får du inte alltid det mest fördelaktiga priset för det erbjudna guldet.

Investera i guld som aktier

Sättet att köpa guld som är särskilt intressant är enligt vår åsikt investera i guld som aktier. Du riskerar inte att guldet stjäls och du köper och säljer för nuvarande pris av ädelmetallen. En annan fördel är att du inte behöver betala några kostnader till banken för att skapa ett speciellt guldkonto.

Investeringar i guldaktier kan göras antingen på lång sikt eller för kortsiktigt. Med långsiktigt investeringar, planerar du att hålla aktierna länge eftersom du förväntar dig en ökning över en längre period. Vid kortfristiga investeringar förväntar du dig att priset på guld snart kommer att visa en kraftig ökning eller nedgång på grund av en viss utveckling i världen.

Köpa guldaktier på lång sikt

Du kan köpa aktier av olika råvaror på börsen. Det är till exempel möjligt att investera i aktier av olja eller silver. De pris av guldaktier är kopplat till det aktuella guldpriset. De människor som köper dessa aktier brukar göra detta för att investera sina pengar i guld på lång sikt. Du köper när priset är lågt och säljer när priset på guld är högt.

Kortsiktig investering i guld via CFD-mäklare

Om du förväntar dig att folk tar tillflykt till att köpa guld på grund av en plötslig förändring i världen, kommer en höjning av guldpriset att följa mycket snabbt. Vid dessa tillfällen är det möjligt att tjäna mycket pengar med investera i guld kortsiktigt via en CFD-mäklare. Du kan också använda hävstång så att du kan köpa mycket mer guld än vad du faktiskt har pengar att investera.

Klicka här för att jämföra mäklare som du kan köpa guld med >>

Trading olja: allt om investering i olja

Olja kallas ibland svart guld, och med goda skäl. Det anses vara en av viktigaste råvarorna och bestämmer hälsan i hela ekonomin. Oljereserverna tar slut och kampen om den sällsynta svarta råvaran kommer bara att öka. Men hur kan du som privat investerare dra nytta av detta? I den här artikeln kommer vi att diskutera hur du kan investera i olja.

Börja handla olja i tre steg:

Rolig fakta : Du kan investera i olja 100% riskfritt genom ett demo-konto

Hur investerar man i olja?

I den första delen av artikeln tittar vi på de olika möjligheterna att investera i olja: direkt handel med olja uppköp av oljeaktier och trading fonder .

Direkt handel på priset av oljefat

Du kan välja att handla direkt i oljefat. Olja är svårare att lagra än till exempel guld; du kan inte köpa och bara förvara olje trummorna i din trädgård. Lyckligtvis, med derivat kan du spekulera i prisutvecklingen på olja. Du kan göra detta med CFD:er , futures eller option. Låt oss se vad de bästa alternativen är.

CFD på olja

Om du vill spekulera på oljefat på kort sikt, så kan CFD vara intressant. När du investerar i olja med CFD:er, betalar du ett visst belopp i dollar och faten placeras sedan på dina öppna positioner. När priset stiger gör du spekulera och när priset sjunker förlorar du pengar. Naturligtvis levereras fat faktiskt aldrig, så det är bara prishöjningen eller -minskningen som är viktig. Här kan du läsa mer om hur handel med CFD fungerar.

CFD är perfekt för att spekulera i förändringar i oljepriset. När du handlar aktivt med CFD olja, kan du ta en kort eller en lång position. Plus500 är en bra mäklare att handla med CFD i olja, på Plus500 kan du prova helt gratis och utan risk. Använd knappen nedan för att öppna ett konto omedelbart:

oljeinvestering Plus500

På Plus500 kan du trade oljepriset med CFD. Illustrativa priser.

Olja Terminskontrakt

Det mest kända sättet att investera i olja är att använda terminer. De mest kända futures är råolja (CL) och Brent Oil (CL) terminer. Futures är leveransavtal som gör att du kan få en fast mängd olja vid utgångsdatumet. Futures är ofta inte ett bra val för en som investerar första gången.

Med ett terminskontrakt, så har du omedelbart en multiplikator på 1000. Ett kontrakt tecknas till ett värde av 1000 fat. Detta kan orsaka att dina spekuleraer och förluster på ett kontrakt fluktuerar kraftigt. Dessutom har du en obligation att ta oljetunnorna i slutet av perioden. Detta ledde till en enorm krasch i april 2020, med oljepriset till och med negativt. Eftersom ingen faktiskt ville ta emot oljan, kraschade priset enormt.

Olje optioner

Du kan också välja att investera i olja genom att använda optioner. Med en option har du optionen, men inte skyldigheten att köpa eller sälja olja till ett fast pris. Med en köpoption har du möjlighet att köpa olja till ett visst pris och med en säljoption har du möjlighet att sälja till ett visst pris.

Varje option har ett utgångsdatum. Om optionen inte ger en attraktiv spekulera före optionens utgång förlorar du hela värdet av handeln. Vill du veta mer om att investera i optioner? Iden här artikeln kan du läsa allt om det!

investera i olja online

Investera i oljeaktier

Det är också möjligt att investera indirekt i olja. Ett välkänt sätt att investera indirekt i olja är genom köpa aktier i oljebolag som Shell eller BP. När du investerar i aktier är det inte bara oljepriset som avgör dina resultat.

BP:s oljeutsläpp i Mexikanska golfen 2010 orsakade mycket oro, denna oron orsakade även en kraftig nedgång i BP:s aktiekurs. När oljepriset stiger kan priset på ett oljebolag fortfarande sjunka. När du investerar i ett oljebolag är det därför viktigt att studera företagets resultat noggrant.

Det finns två sätt att investera i oljebolagens aktier. Den första är att köpa aktierna direkt och hålla dem i din portfölj. Detta kan vara en bra strategi om du vill investera i olja på längre sikt. En plats där detta är möjligt är på eToro .

Det är också möjligt att aktivt trade med oljebolagens aktier. Det finns flera mäklare där det är möjligt. Vill du veta var du ska investera i oljeaktier? Kolla in mäklar översikten omedelbart:


investera i oljeaktier

Investera i en fond eller ETF

Det sista sättet att investera i olja är att köpa andelar i en fond, även kallad ETF (börshandlade fond). Det finns två typer av fonder inom detta: aktiefonder och fonder som försöker följa oljepriset direkt.

Aktiefonderna följer ett stadigt antal aktier relaterade till oljebolag. Exempel på europeiska ETF är Lyxor ETF STOXX EUROPE 600 OIL and GAS och iSHARES STOXX 600 OIL & Gas UCITS EFT DE. Om du vill investera på den globala marknaden kan du investera i SPDR MSCI World Energy UCITS ETF.

Oljefonder försöker spåra oljans gång. De gör det vanligtvis genom att köpa upp terminer. Exempel på fonder som försöker spåra oljepriset på detta sätt är UCO och USO. Nackdelen med dessa fonder är att de måste fortsätta rulla över terminer till nästa månad. De nya terminerna är vanligtvis dyrare, eftersom få människor väntar på den faktiska leveransen av olja. Som ett resultat kan du bara dra nytta av dessa typer av fonder när oljepriset stiger mycket kraftigt.

Hur kan du förutsäga oljepriset?

När du vill investera i olja måste du hålla ett öga på priset. I denna del av artikeln tittar vi på hur du kan förutsäga oljepriset, både i kort och långsiktig .

Oljepriset på kort sikt

På kort sikt kan oljepriset fluktuerar kraftigt. Det finns många sektioner som påverkar oljepriset. När allt kommer omkring bestäms oljepriset i slutändan av balansen mellan utbud och efterfrågan. Om exempelvis OPEC beslutar att exportera mer olja kommer oljepriset att sjunka på grund av ökat utbud. En konflikt i ett land som exporterar olja kan dock pressa upp priserna, i en sån situationen blir människor nervösa för framtida oljetillgång.

Därför är oljepriset på kort sikt svårt att bestämma. Även om det vanligtvis finns en tydlig riktning i prisutvecklingen kan det plötsligt förändras på grund av en viktig händelse någonstans i världen. Av den anledningen är olja en populärt handelsinstrument för day trader[/ bli-en-daytrader], investerare som investerar aktivt varje dag. Starka prisfluktuationer gör det möjligt för aktiva investerare att uppnå bra resultat med olja.

Därför är det lämpligt att hålla koll på Nyhetsrapporter; vid varje nyhetsrapport, tänk på vilken effekt den ger på en investerare. Tänk på följande exempel:

En nyhetsrapport om USA som beslutar att utnyttja sina oljereserver (1).

En nyhetsrapport om att konsumenter i allt högre grad använder sin bil (2).

Det pågår ett krig i en stor oljeproducerande region (3).

Allmänt, så leder nyhetsrapporter där tillgången på olja ökar, ger ett prisfall (meddelande 1). När efterfrågan verkar öka stiger priset vanligtvis (meddelande 2). Slutligen kan ett minskat utbud också leda till en ökning av priserna (meddelande 3).

förutsäg oljepris

Stora händelser har en stark effekt på priset på oljeaktier

Olja på längre sikt:

Oljan blir tydligt mer skrämmande: framväxten av nya stora aktörer på världsscenen som Kina kommer bara att öka oljeförbrukningen de närmaste åren. Enligt de senaste förutsägelserna tar det 40 år innan oljetillförseln är helt uttömd. För närvarande verkar olja vara en bra investering. I och med att aktierna fortsätter att minskas, och konsumtionen fortsätter att ökas. Så är det inte orealistiskt att anta priset kommer stiga ytterligare

Det är dock också viktigt att hålla koll på alternativa energikällor. Olja och andra fossila bränslen tappar popularitet på grund av föroreningarna de orsakar. På grund av detta letar flera företag efter alternativa bränslen. Det kan vara så att en alternativ energikälla i framtiden kommer att bli den dominerande faktorn. Men just nu är detta långt ifrån fallet och fram till dess kan det vara attraktivt att investera i olja!

Vad ska du vara uppmärksam på när du investerar i oljeaktier?

Många investerar i oljeaktier på grund av dess stabila natur. På kort sikt kan oljepriset fluktuera avsevärt. Ändå går ekonomin på olja och priset når alltid nya toppar. Men vad ska du faktiskt vara uppmärksam på när du väljer och köper oljeaktier?

Tänk på vad du vill investera i

Naturligtvis känner alla dominerande parter som Circle K och OKQ8. Det finns dock många fler företag som är aktiva i oljeproduktion. När du investerar i olja kan du investera i tre olika stadier av olje procedur: uppströms, mellanström och nedströms.

Uppströms sektorn är främst intresserad av oljeprospektering och produktion. Företag i denna sektor letar efter sätt att få olja ur marken. Till exempel letar ett företag som Fugro efter lämpliga platser för att borra efter olja. Andra företag är återigen engagerade i att producera material eller tillhandahålla arbetskraft. När ekonomin går bra går det bra med dessa typer av företag: det finns mer efterfrågan på högre produktion.

Mellanströms Sektorn är engagerad i transport och lagring av olja. Denna sektor är länken mellan sektorerna uppströms och nedströms. Exempel på företag som är verksamma inom denna sektor är Vopak och Scorpio. Ett företag som hanterar lagring av olja kan också klara sig till ett lågt oljepris. I det här fallet sker det ofta överproduktion. Dessa företag måste sedan lagra all olja som inte används.

Den sista sektorn som handlar om olja kallas nedströms sektor . Denna sektor förädlar råolja och bearbetar den sedan till en användbar råvara. Råolja behöver fortfarande omvandlas till till exempel bensin till din bil, asfalt eller fotogen. Företag som är involverade i detta steg i produktionsprocessen inkluderar Marathon Petroleum och Exxon Mobil.

Många större oljebolag är även engagerade i olika komponenter inom processen av oljeproduktion. Innan du investerare hos ett företag, undersök företaget och kolla om det främst går bra för de. Vissa aktier är mindre påverkade av oljepriset än andra aktier

Säkerställ tillräcklig mångfald

När du vill investera i olja genom att köpa aktier, måste du diversifiera tillräckligt. Det är oklokt att lägga alla dina pengar i en oljeaktie. Fastän det är högt oljepris kan ett företag fortfarande gå i konkurs. Felaktig hantering eller bedrägeri kan ändra ett företag från ett toppklassigt företag till en total flopp på en dag.

Gör därför tillräckligt med undersökning när du investerar i oljeaktie. Det är viktigt att förstå hur ett företag gör sina spekuleraer.

Gör en plan

Köpa och sälja oljeaktier urskiljbart under en kris är ingen bra strategi. Det är viktigt att skapa en plan. Tänk först på varför du vill köpa aktier, vill du skapa en inkomst genom att köpa aktier som betalar högt utdelning ? Då kan en investering i Shell fungera bra. Vill du få en hög prisspekulera? Då kan du behöva investera mer aktivt.

Bestäm själv vad ditt mål är och skriv sedan ner vad ditt pris mål är. På det sättet fortsätter du att följa en tydlig plan och tappar inte onödiga pengar när du får panik.

Var uppmärksam på kostnaden

När du börjar investera i aktier är det viktigt att ta hänsyn till kostnaderna. Genom att investera hos en dyr mäklare tappar du ibland flera tiotusentals till hundratusentals kronor på lång sikt. Vill du veta vilka mäklare det är billigast att investera hos? I vår övergripande översikt kan du omedelbart se vilken är den bästa parten att börja handla med oljeaktier:

Hur kan du tjäna pengar på fallande oljepriser?

Det är också möjligt att tjäna pengar på fallande oljepriser. Du gör detta genom att placera en kort position på oljepriset. När du öppnar en kort position gör du en beställning på ett fallande oljepris. Detta har följande effekt:

 • 1. När oljepriserna stiger förlorar du pengar.
 • 2. När oljepriset sjunker tjänar du pengar.

Aktuellt oljepris:

Vill du börja investera direkt?

Innan du bestämmer dig för att investera i olja, är det klokt att träna med ett gratis demo-konto först. Detta gör det möjligt att lära sig grunderna när man investerar som en nybörjare, så att du kan starta framgångsrikt.

Majshandel: hur kan man investera i majs?

Majs är en vara där du enkelt kan investera med en så kallad aktiemäklare. I den här artikeln kommer vi att titta på hur du kan handla med majs. Vi diskuterar också de faktorer som påverkar majspriset. Med informationen i den här artikeln kan du bestämma rätt tidpunkt för att köpa eller sälja majs med spekulera.

Hur investerar du i majs?

Det finns olika sätt att investera i majs. Du kan handla direkt i majspriset, eller så kan du välja att investera i företag som hanterar varan. Nedan diskuterar vi de olika metoderna du kan använda för att investera i majs.

BörsmäklareKostnadRegistrera
eToro€0 av kostnad per aktie. Minsta insättning mindre än 50 USD/EURO.
* Med investering kan du förlora din investering.
AvatradeHandla Amazon -Majs aktivt till låg kostnad med en gratis demo!

Investera i majsaktier

Du kan också välja att investera i majs genom att köpa aktier i ett företag som handlar med denna vara. Ett bra exempel på ett liknande företag är Kellogs. Kellogs är ett amerikanskt företag som främst är känt för produktion av olika frukostflingor. Priset på majs spelar naturligtvis en viktig roll i detta.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det här alltid är indirekta investeringar. Priset på en aktie påverkas av olika faktorer. Därför bör du noggrant undersöka hur det går för företaget och vilka planer det har för framtiden. På så sätt undviker du att kasta bort pengar!

En bra part att köpa aktier på, är eToro. På eToro kan du köpa aktier helt utan provision. Med knappen nedan kan du omedelbart öppna ett konto hos den här aktiemäklaren:

Aktiv handel med majs

Det skulle vara mycket opraktiskt att få en stor mängd majs levererad till ditt hem och sedan sälja den via eBay. Lyckligtvis har de här smarta hjärnorna i världen utvecklat ett bättre sätt att investera i majs. Detta görs vanligtvis via s.k. kontrakt råmaterial.

Med ett avtal om råvaran kan du spekulera i prisökningar och fall. Detta gör det möjligt att handla majs i kontrakt via internet. Dessa kontrakt på råvarorna går vanligtvis med priset och det är därför möjligt att göra en smart handel.

Men var kan du faktiskt handla med prisskillnader på majs CFD: er? Detta görs bäst hos mäklaren PIus500. Med PIus500 kan du spekulera i prisuppgångar och -fall. En stor fördel med PIus500 är att du kan testa möjligheterna utan risk med ett demo-konto. Använd knappen nedan för att direkt öppna ett gratis demokonto på Plus500:

Investera i ETF: er

Det är också möjligt att investera i majs genom att köpa ett deltagande i en särskild fond. Teucrium Corn Fund är ett bra exempel på en fond som hanterar majs. Denna fond köper terminer i denna vara.

investera i majs

Varför är det intressant att investera i majs?

Det finns flera anledningar till att investera i majs kan vara intressant. I den här artikeln diskuterar vi flera skäl.

Global tillväxt

Över hela världen växer ekonomierna fortfarande starkt. Det mest kända exemplet på detta är naturligtvis Kinas ekonomi. Med mer än en miljard hungriga magar att fylla är majs ett råmaterial för vilket efterfrågan bara kommer att öka. Dessutom ökar välståndet över hela världen, vilket kommer att leda till en ökning av köttkonsumtionen. I praktiken används majs ofta också som mat för boskapsdjur.

Skydd mot inflation

I dåliga ekonomiska tider ser du ofta centralbanker skriva ut pengar. Detta orsakar inflation. Detta gör pengarna på ditt bankkonto värt mindre. Genom att investera i en vara som majs kan du skydda dig mot inflation. Priset på majs stiger trots allt tillsammans med den globala inflationen.

Diversifiering

Genom att också investera i en vara som majs minskar du risken för din portfölj. Om du bara investerar i aktier har du större chans att dina investeringar kommer att vara mindre värda någon gång. Diversifiering säkerställer en mer stabil tillväxt av dina tillgångar.

Bränsle

Majs används för att producera biobränslen som etanol. I Sydamerika används etanol i stor utsträckning för bilar. Men efterfrågan på biodrivmedel ökar också i Europeiska unionen. Detta kan göra en investering i majs intressant.

Det passar trenden

Handel med majs är i linje med den globala trenden. Med uppkomsten av nya marknader som Kina, Indien och Brasilien ökar efterfrågan på både mat och energi. Som ett resultat kan efterfrågan på en råvara som majs öka avsevärt.

Samtidigt passar majs också in i en värld där klimatförändringarna får mer och mer uppmärksamhet. Människor letar efter biodrivmedel och majs kan användas för det ändamålet. Stigande temperaturer ökar också risken för framtida skördes fel. Detta gör det ännu mer attraktivt att investera i majs.

Vad måste du se upp för?

Att investera innebär alltid risker. Om du ska investera i majs är det naturligtvis inte annorlunda. Låt oss därför kort diskutera riskerna med att investera i majs.

Gröda svikt eller till och med rykten om skördes fel kan öka majsvärdet. Torra tider orsakar stora brister. Men när vädret är bra kan det finnas ett överflöd av majs på marknaden. Detta kan sänka råvarans pris.

Politiska omständigheter också påverka majspriset. Efter att Ryssland erövrat delar av Ukraina var det inte längre möjligt för Ryssland att exportera majs på grund av sanktioner. Sådana omständigheter kan starkt påverka priset på majs.

Vid handel med majs är det därför viktigt att hålla ett öga med de makroekonomiska förhållandena. Majs kan vara en mycket volatil råvara, med att priset på råvaran sjunker eller stiger med så mycket som 15% på en vecka. Som aktiv näringsidkare kan du dra nytta av den här typen av marknadsrörelser.

handel med mais

Vilka majsaktier kan du köpa?

I denna del av artikeln diskuterar vi några företag där råvaran majs spelar en viktig roll. Om du vill investera indirekt i råvaran kan du överväga att köpa dessa aktier.

Köp Ingredion-aktier

Ingredion är ett ledande företag inom försäljning av majsbaserade sötningsmedel. Amerikaner älskar söta och ohälsosamma produkter och Ingredion vet hur man ska svara på detta. Företaget undersöker möjligheter att expandera till Sydamerika och Asien. Om de lyckas sälja många produkter där kan företagets lönsamhet helt enkelt öka ytterligare.

Köp Green Plains-aktier

Green Plains är ett amerikanskt företag som omvandlar majs till etanol. Denna etanol används sedan för att producera vinäger som finns i din favorit Heinz-ketchup.

Dessa produkter kommer förmodligen att fortsätta att vara populära, så en investering i Green Plains kan bli bra.

Köp Archer Daniels Midland aktier

Detta är ett företag som är direkt aktivt inom majsbranschen. Företaget maler 72 miljoner matskedar majs per månad. Med detta producerar de bland annat stora mängder etanol. Med nästan 2 miljarder liter etanolproduktion per år är de en kolossal aktör. Så med en investering i Archer Daniels Midland tar du en stor majsposition.

Vad används majs till?

Den som tror att majs bara används som mat luras. Till exempel används råmaterialet för produktion av etanol. Många bilar i Sydamerika kör fortfarande på detta bränsle. Majs är också en viktig ingrediens i olika färger, tandkräm, kosmetika och till och med sprängämnen!

Vad är det aktuella priset?

Vill du veta det aktuella priset på råvaran majs? Nedan ser du priset till vilket du kan handla CFD med majs:

Varför handla majs?

Majs är ett viktigt råmaterial med en viktig roll i livsmedelsproduktionen. Det används över hela världen och fungerar i allmänhet som en näringskälla. Råvaror är i allmänhet enkla att förstå: där aktier eller valutor verkar komplicerade för många människor handlar det med en vara som majs känner mycket naturlig.

Vad som också är trevligt med råvaran är att balansen mellan tillförsel och efterfrågan är mycket tydligare. När det gäller majs bestäms priset främst av balansen mellan utbud och efterfrågan. rykten om direktörer eller konstiga rättegångar spelar ingen roll i handeln med majs. Men vilka är de aspekter som påverkar priset på majs?

Priset på majs

Det finns flera faktorer som kan påverka majspriset. Centralt för detta är naturligtvis skörden. När det finns många misslyckanden stiger priset på råvaran snabbt. När det inte finns några misslyckade skördar och det finns överskott av majs kommer priset inte att stiga.

Majs har dock fler applikationer: det används också som biobränsle. En ny form av majs under namnet tropisk majs innehåller mer socker och används som bränsle. Numera är majs genetiskt modifierat för att vara mer resistent mot sjukdomar och herbicider.

Det finns användbara dokument som du kan använda när du beräknar prisutvecklingen på majsmaterialet. Varje år under andra halvan av mars publicerar US Department of Agriculture ett dokument som heter Prospective Plantations som håller reda på hur mycket majs som planteras av bönder under den säsongen. Andra intressanta dokument som spårar efterfrågan och efterfrågan är The Grain Stocks och Monthly Crop Production.

Vetehandel: hur kan du investera i vete?

I den här artikeln kan du läsa allt om att investera i vete. Vi diskuterar om det är klokt att börja handla med vete idag. Efter att ha läst den här artikeln kan du bestämma om det är smart att investera i vete via internet.

Hur kan du investera i vete?

Det finns flera sätt du kan investera i vete. Du kan handla direkt i råvarans pris. Det är också möjligt att investera i en fond som följer priset på vete. I den här artikeln kan du läsa exakt hur detta fungerar.

BörsmäklareKostnadRegistrera
eToro€0 av kostnad per aktie. Minsta insättning mindre än 50 USD/EURO.
* Med investering kan du förlora din investering.
AvatradeHandla vete-aktier aktivt till låg kostnad med en gratis demo!

Handla aktivt med priset på vete

När vi pratar om direkt handel med vete, talar vi inte om fysiskt köp av stora mängder vete. Nej, vi pratar om direkt CFD-handel med råvaruvete. I så fall finns det inget behov av att lagra vete.

Du investerar faktiskt inte i själva vete utan snarare i priset på vete. Ingen kan då tvinga dig att leverera råvaran så att du inte köper vete utan drar kontrakt på själva vete.

Genom att ta bra hänsyn till de bakomliggande faktorerna kan du tjäna pengar på handel med vete. Det är därför särskilt viktigt att hålla koll på utbudssidan på marknaden. I händelse av dåliga nyheter kring veteskörden är det klokt att köpa upp vete, eftersom det sannolikt kommer att höja priset.

När skörden är bättre än väntat kan du överväga blankning. Med en blankning kan du tjäna pengar på ett fallande vetepris. Du kan investera pengar i vete genom en online-mäklare. En stark aktiemäklare där du kan handla med vete-CFD: er är eToro. Med eToro kan du testa möjligheterna helt gratis med ett demo-konto. Använd knappen nedan för att direkt öppna ett konto:

Indirekta investeringar i vete med en fond

Det är också möjligt att investera indirekt i vete. Även här talar vi inte om ett fysiskt köp av till exempel bröd som råkar innehålla vete.

Du kan till exempel tänka på en investering i en indexfond som följer priset på vete noga. Du kan också köpa veteaktier i ett företag som ofta är involverat i bearbetning av vete till produkter. Observera att i det senare fallet spelar företagets egenskaper också en roll.

investera i vete

Vad är vete?

De flesta kommer att veta att vete är en spannmålsprodukt; i själva verket är det en av de mest odlade spannmålen i världen. Detta resulterar naturligtvis i mycket utbud, vilket också syns i konsumtionen. Vete, tillsammans med majs, är ett av de mest ätna kornen i världen. Ändå finns det mycket variation inom vete.

Vete kan delas in i olika sorter; det finns vinter vete, sommar vete och övergångsvete. Detta namn hänvisar till ögonblicket av sådd. De mesta av vete kommer från Kina, USA och Ryssland.

Hur uppstår priset på vete?

Vete är ett råmaterial som nästan alltid finns i efterfrågan. Det beror på att vi använder vete till många olika produkter och människor kommer alltid att vara hungriga efter vete. Chansen att efterfrågan på vete plötsligt sjunker är därför ganska liten.

Priset på vete bestäms därför huvudsakligen av utbudssidan. En misslyckad skörd kan till exempel leda till kraftigt stigande vetepriser. Det kan därför vara klokt att studera hur skörden fortskrider i de länder där vete huvudsakligen odlas.

Resursen utan en dominerande spelare

Vete kan odlas nästan var som helst. På grund av detta finns det ingen dominerande spelare som kan utöva stort inflytande på marknaden. Kina är den största producenten av vete, men länder som Indien, Ryssland, Amerika och Frankrike producerar också stora mängder vete.

Eftersom det inte finns en enda spelare som kontrollerar större delen av marknaden kan länder inte spela politiska spel med resursen. Detta gynnar naturligtvis resursens stabilitet.

vetepriser England

Utvecklingen av vetepriser i England

Applicering av vete

Vete används naturligtvis som mat. Men konsumtion är inte den viktigaste destinationen för vete. Vete används till exempel för att producera biobränslen.

Vetehandel

Råvaror handlas ofta på en specifik börs. Vete handlas på CBOT eller så kallat Chicago Board of Trade. En enhet vete är 27,21 kilo. Vi kallar detta också en bushel. Värdet på denna kvantitet anges i cent. När en bushel är värd 500 betyder det att du betalar 5 dollar per 27,21 kilo vete.

På denna börs handlas kontrakt på 5 000 bushel, vilket innebär nästan 30 000 kilo vete. Lyckligtvis kan du också investera i mindre kvantiteter vete hos moderna mäklare.

Vad bör du vara uppmärksam på när du investerar i vete?

Priset på vete är starkt föremål för klimatutvecklingen. När vädret är dåligt och det finns många skördefel kan priset på vete öka avsevärt. Industriell efterfrågan kan också påverka vete. Detta sågs till exempel efter 2005 när vete alltmer användes för att skapa etanol, ett biobränsle.

Naturligtvis har den växande världspopulationen också en positiv inverkan på prisutvecklingen på vete. När antalet människor växer ökar antalet ätare.

Prestanda i förhållande till andra spannmål

I praktiken används majs oftare för att skapa etanol (ett biobränsle). Detta är lukrativt och du kan se att fler och fler bönder har bytt från vete till majs. Detta kan leda till brist på vete i framtiden, vilket kan öka priset ytterligare. Vete används till exempel mycket för pasta och pizzor och det kan jag aldrig få nog av.

Investera i veteaktier

Det finns egentligen inte ett enda företag som helt förlitar sig på veteproduktion. Du kan därför bara fritt investera indirekt i veteföretag genom att investera i ett företag som bedriver jordbruk. Låt oss diskutera några aktier som är aktiva i denna sektor.

Köp Mosaic Company-aktier

Mosaic Company fanns inte länge men är nu marknadsledande i Amerika inom potatisgödsel. Efterfrågan på konstgödsel ökar över hela världen och Mosaic Company vet hur man ska svara på detta. De är aktiva i mer än 50 länder. Att köpa Mosaic Company-aktier kan därför vara attraktivt.

Köp Bunge Limited aktier

Bubge Limited är ett företag som bedriver många jordbruksaktiviteter. Vete spelar också en roll inom affärsmodellen för Bunge Limited. Företaget bearbetar och transporterar vete regelbundet. Det säger sig självt att med Bunge Limited investerar du verkligen inte i priset på vete, utan snarare i ett stort jordbruksföretag. Undersök därför först hur företaget har det.

Köp Arch Daniels Midland Company aktier

Ett annat stort företag som är verksamt inom jordbruk är Arch Daniels Midland Company. Företaget äger mer än 600 anläggningar där grödor bearbetas och transporteras över hela världen. Även här handlar du inte direkt med vete utan mer inom jordbruksindustrin som helhet.

Vad är det aktuella priset på vete?

Nedan ser du det aktuella CFD-priset på vete:

Några tips för handel med vete

Det är nu klart att priset på vete huvudsakligen bestäms från utbudssidan av marknaden. Det är därför klokt att göra en bra analys av marknadens utbudssida och göra ett steg endast när det finns en indikation på att skörden går exceptionellt dåligt eller bra.

På lång sikt kommer efterfrågan på vete sannolikt att fortsätta växa. När allt kommer omkring så växer världens befolkning fortfarande och som ett resultat på det blir det fler och fler hungriga människor som behöver matas. Ändå kan utvecklingen på jordbruksmarknaden göra det lättare att odla vete så att ett större utbud kan uppnås med färre resurser.

Sockerhandel: hur kan du investera i socker?

Du kan investera i aktier, men du kan också välja att investera (en del av) dina tillgångar i handelsvaror . Dessa inkluderar olja, naturgas, guld-, silver-, men också socker. I den här artikeln kan du läsa hur du kan investera i socker.

Socker som en investeringsprodukt

När du tänker på råvaror tänker du vanligtvis på produkter som olja, naturgas och guld. Vad många inte vet är att socker är en av de mest använda råvarorna i världen. Om du vill investera i varor, kan du också välja att investera i socker.

Inte bara lägger du socker i ditt kaffe utan det läggs också till i många andra produkter. Tänk på kakor, godis, läsk och till och med många produkter du inte förväntar dig av. Sockerindustrin är en industri på flera miljarder dollar som kan vara värt din investering.

Hur kan du investera i socker?

Du kan investera i socker på olika sätt. Du kan välja att handla direkt i sockerpriset. Ett annat alternativ är att köpa sockeraktier. Slutligen kan du också investera i socker genom att köpa en andel i en fond eller ETF. Låt oss se vad möjligheterna är!

Investera i sockeraktier

Du kan också välja att investera i socker genom att köpa aktier i företag som är inblandade i denna vara. Tänk på sockertillverkare som Imperial Sugar Company och Alexander & Baldwin. Du kan också investera i godistillverkare som Hershey och Tootsie Roll Industries. Andra faktorer förutom priset på socker spelar en viktig roll i resultatet för sockerrelaterade aktier. Undersök därför alltid företaget bakom en aktie i detalj.

Om du vill köpa en sockerandel är det bäst att göra det på eToro. På eToro betalar du inte provision på alla (internationella) aktier. Som ett resultat kan du snabbt uppnå en högre avkastning med dina investeringar. Använd knappen nedan för att direkt öppna ett konto hos denna aktiemäklare:

Handel med prisutvecklingen på socker

Om du vill investera i socker behöver du inte köpa sockerpallar och förvara dem på vinden. Den som handlar med socker, arbetar alltid med kontrakt. Dessa kontrakt har ett specifikt värde.

Du kan handla med socker hos en online-mäklare. När du öppnar en position måste du ange om du tror att priset på socker kommer att stiga eller sjunka. Om du väljer en lång position på socker, spekulerar du i en prisökning. Om du öppnar en kort position spekulerar du i en prisnedgång.

Öppnar du en lång position och ökar sockerpriset? Då gör du en spekulera. Går du kort och finns det verkligen ett prisfall? Då får du också ett positivt resultat. Om du inte fattar rätt beslut förlorar du pengar. Grunderna i handel med socker är enkla att förstå.

Tips: använd ett stop loss när du handlar med socker. Med ett stopp loss kan du begränsa din maximala förlust på en lång eller kort position. Med ett stopp loss stängs din position automatiskt när ett visst pris uppnås.

Var kan du handla med prisutvecklingen på socker?

Det finns olika online-mäklare som erbjuder sockeravtal som en investeringsprodukt. En av dessa mäklare är Plus500. Denna CFD-handel-plattform har ett stort utbud av investeringsprodukter och är 100% pålitlig. Du behöver inte oroa dig för att bli lurad hos den här CFD-handel-plattform eller att du kommer att förlora din insättning på grund av ekonomiska problem på PIus500. Denna CFD-handelsplattform är en absolut favorit hos många handlare.

Du kan skapa ett konto direkt med PIus500 för att börja investera i sockeravtal. För många människor kan det dock vara klokare att träna först. Du kan göra detta genom att skapa ett demo-konto med PIus500. Med en demo handlar du inte med riktiga pengar utan med fiktiva tillgångar. Om dina handelsaktiviteter går bra kan du byta till ett konto med riktiga pengar.

Speciellt om du har begränsad erfarenhet av att investera eller handla med socker är det klokt att träna med ett demo-konto först. Övning leder trots allt till perfektion. Genom att träna först är chansen för hög avkastning i framtiden betydligt högre. Använd knappen nedan för att omedelbart öppna ett gratis demo-konto med PIus500:

Investera i socker-ETF: er

Du kan också välja att investera i socker genom att använda en ETF. Med en ETF kan du investera i socker inom några minuter. Denna form av investering är också lämplig på längre sikt. Exempel på fonder som handlar med socker är iPath Series B Bloomberg Sugar Subindex Total Return ETN, Teucrium Sugar Fund och iPath Pure Beta Sugar ETN. En nackdel med att investera i socker med ETF är det faktum att du har liten kontroll över din investering.

investera i socker

Vilka är fördelarna med att investera i socker?

Att investera i socker ger de nödvändiga fördelarna. En stor fördel med socker är att det är en massprodukt. Som ett resultat kan andra parter knappast påverka priset på socker. Som ett resultat är chansen för prismanipulation mycket mindre.

En ökande världsomspännande efterfrågan är också en fördel för att investera i socker. I framväxande ekonomier ökar välståndet hos den genomsnittliga invånaren. Fler och fler människor vill köpa söta produkter som glass och sirap. Den ökade efterfrågan på socker kan få priset att stiga.

Socker är en viktig produkt som du knappast kan ignorera. Den genomsnittliga holländaren i Nederländerna förbrukar mellan 50 och 80 gram socker om dagen. Socker tillsätts därför till många produkter. Visste du att du till och med kan hitta socker i bröd? Dessa är alla knep för livsmedelsprodukterna för att göra oss beroende av vissa livsmedel.

Den största fördelen med handel med socker är chansen att uppnå hög avkastning. Särskilt under speciella omständigheter, som att skörden misslyckas, kan priset plötsligt stiga kraftigt. Som aktiv näringsidkare kan du svara bra på dessa omständigheter och låta dig omvandla dessa rörelser till söta spekuleraer!

Vilka är nackdelarna med att investera i socker?

Att investera i socker har också sina nackdelar. Socker i sig ger dig inte en direkt inkomst. När du investerar i ett företag får du ofta en spekulerautdelning på det i form av en utdelning. Naturligtvis kan du undvika denna nackdel genom att köpa aktier i företag som är aktiva inom sockerindustrin.

En annan risk för sockerinvesteringar är att produkten i allt högre grad ses som dålig. Människor fokuserar på sin hälsa och försöker eliminera socker så mycket som möjligt. Om denna trend fortsätter kan efterfrågan på socker minska i framtiden.

Det är också viktigt att komma ihåg att sockerindustrin övervakas noggrant av exempelvis Europeiska kommissionen. Missöden straffas. När du investerar i ett företag som bedriver skumma metoder kan det gå fel.

Hur bestämmer du värdet på socker?

När du börjar investera i socker måste du avgöra om priset kommer att stiga eller sjunka. För att göra detta är det viktigt att titta på skillnaden mellan produktion och konsumtion. Ifall produktionen är betydligt högre än användningen kommer priset att sjunka.

Det är viktigt att nämna att mycket sockerrör kommer från Brasilien och Indien. När du försöker förutsäga priset kan du därför titta på dessa regioner. Extremt väder i Brasilien kan till exempel orsaka att skörden misslyckas, vilket kan leda till minskat utbud. Om utbudet är lägre stiger priset ofta.

Slutligen kan bönderna välja att byta till en annan gröda när inkomst av socker minskar. Detta kan till exempel vara fallet med tullavgifter eller när jordbrukarnas skulder ökar. När man investerar i socker är det därför viktigt att hålla ett öga med faktorer som kan påverka utbudssidan.

Vad är det aktuella sockerpriset?

Nedan ser du det aktuella priset på socker. Du kan också öppna en CFD-position direkt på varan:

Platinahandel: hur kan du investera i platina?

De flesta som investerar (en del av) sina tillgångar i ädelmetaller väljer att investera i guld eller silver. Dessa investeringar kan tjäna dig mycket pengar, men du kan också välja att investera i en annan typ av ädelmetall. Fler och fler människor investerar i ädelmetallen platina. På denna sida kommer vi att diskutera hur man investerar i platina.

Hur kan du investera i platina?

Det finns flera sätt att investera i platina. Du kan välja att spekulera i prisutvecklingen på ädelmetaller med CFD. Du kan också välja att köpa aktier i företag som är aktiva i exploatering av platina. Slutligen kan du också välja att investera i en fond eller ETF som följer metallpriset.

Investera i platinaaktier

Du kan också investera i ädelmetallen platina på ett mer indirekt sätt. Du gör detta genom att köpa platinaaktier. Det finns inte många företag som uteslutande handlar varan. Detta beror på att platina ofta bryts i kombination med andra råvaror.

Letar du efter en bra aktiemäklare att investera i platinaaktier? Då har du kommit till rätt ställe! På eToro tar de inte ut några transaktionskostnader när du köper aktier. Använd knappen nedan för att direkt öppna ett konto:

BörsmäklareKostnadRegistrera
eToro€0 av kostnad per aktie. Minsta insättning mindre än 50 USD/EURO.
* Med investering kan du förlora din investering.
AvatradeHandla Amazon -aktier aktivt till låg kostnad med en gratis demo!

Aktiv handel med platina

Du kan handla med platina hos en online-aktiemäklare. Du kan dra nytta av prisfluktuationer på denna speciella ädelmetall. Det finns följande alternativ:

 • Uppköp: när du köper är målet att tjäna pengar om priset stiger.
 • Blankning: när du går blankar är målet att tjäna pengar om priset går ner.

Det innebär en potential att försöka tjäna pengar på investeringar i platina vid både stigande och fallande priser, men det är inte garanterat. Lyckligtvis, genom att använda en CFD, behöver du aldrig äga varan själv. Det är klokt att försöka handla med råvaror först med en demo: detta ger dig möjlighet att testa möjligheterna först.

En bra CFD-handelsplattform att prova att handla platina gratis med en demo är PIus500. Använd knappen nedan för att omedelbart öppna ett gratis demo-konto med PIus500:

Investera i platina-ETF: er

Du kan också välja att investera i platina genom att använda en ETF eller fond. Den mest kända fonden är Physical Platinum Shares. Denna ETF följer priset på platina så nära som möjligt. Ett annat alternativ är den fysiska platina-eurosäkringen. Den fysiska platina-euro-säkringsfonden spårar priset på platina i euro. Varan köps fysiskt, vilket innebär att du faktiskt investerar i den underliggande varan.

investera i platina

Köp Physical Platinum

Med tanke på det höga värdet av platina kan du också välja att köpa ädelmetallen fysiskt. Personligen är jag inte ett fan av detta. Du betalar ofta relativt höga premier när du köper platinamynt eller göt. Dessutom måste du lagra ädelmetallen säkert. Försäljning kan också vara en långsam och besvärlig process i praktiken. Att köpa platina är därför mer fördomedagsprofeterna bland oss som tror att systemet så småningom kommer att kollapsa.

Vad vill du veta om platinainvesteringar?

I vilka aktier kan du investera?

Det finns flera bestånd som du kan exponera för platina med. I denna del av artikeln ger vi några förslag på aktier du kan köpa.

Köp Vale SA-aktier

Vale SA är ett brasilianskt företag som bland annat är verksamt inom järnmalmsindustrin. Detta enorma gruvföretag samlar också mycket platina. Vale hade dåligt rykte i nyheterna på grund av ett damm förstörelse för vilket företaget betalade betydande skador för 2019. En investering i Vale SA kan visa sig vara bra vid rätt tidpunkt.

Norilsk Nickel

Naturligtvis kan ett ryskt företag inte saknas i listan heller. Detta företag producerar både platina och palladium. Så med en investering i Norilsk Nickel investerar du direkt i två intressanta råvaror.

Asahi Holdings

Japan ingår också i denna översikt. Detta företag är engagerat i återvinning av alla typer av vardagsprodukter. Många produkter innehåller metaller som platina.

Dessa material kan lätt återanvändas. Med en investering i Asahi Holdings agerar du också socialt ansvarsfullt!

Köp Lonmin-aktier

Lonmin är en bra andel när du vill ha en hög exponering för metallen. Företaget extraherar hundratals kilo platina från sina gruvor i Sydafrika varje år. Aktiekursen beror starkt på platinakursen. När priset på platina faller gör företaget mindre spekulera.

Anglo American Platinum

Den sista aktien på vår lista över platinaaktier är Anglo American Platinum. Detta företag är också verksamt i Sydafrika och har inte mindre än 11 gruvor där. Företaget äger också tre raffinaderier som bearbetar malmen direkt.

Med en investering i Anglo American Platinum investerar du i palladium och rodium samtidigt: dessa råvaror bearbetas också i företaget. Med en total produktion på mer än 2 miljoner uns är Anglo American Platinum den största platinaproducenten i världen.

Prisutveckling av platina

Råvaran platina har en intressant utveckling. Strax före kreditkrisen uppnåddes en topp på över 2100 dollar. Detta pris visade sig dock vara ohållbart och växelkursen kollapsade till cirka 800 dollar. Under koronakrisen uppnåddes ett ännu lägre pris.

Innan börskraschen var platina värt mer än guld. Metallen var sällsynt och detta verkade bara logiskt. Åren efter kraschen var platinapriset fortfarande ganska likt guldpriset, men efter ett tag kunde platina inte längre hänga med.

Tror du att det finns utrymme för tillväxt igen? Då kan det vara intressant att ta en liten ståndpunkt på ädelmetallen platina. Det är dock viktigt att ta hänsyn till riskerna med att investera i platina.

platinaprisutveckling

Utvecklingen av platinapriset under perioden 1992-2012

Riskerna med att investera i platina

Handel med platina är inte utan risk. Det kraftiga prisfallet tidigare har tydligt visat detta.

Diesel är inte trendigt längre

Platina används ofta för katalysatorer för bilar. Speciellt för dieselbilar behövs mycket platina. Platina kan bidra till att minska skadliga utsläpp. Men efter utsläppsskandalen föll dieselmotorn i det fördömda duvahålet, vilket inte gjorde priset på platina något bra. Nu när grön och ekonomisk körning blir mer och mer populärt kan priset på platina komma under permanent tryck.

Vi ser också att elbilar blir mer och mer populärt. Detta kräver andra metaller som litium. Om denna trend fortsätter kan det bli mer attraktivt att investera i andra råvaror.

Dyr dollar

En dyr dollar kan sätta mycket press på priset på platina och andra ädla metaller. Detta beror på att dessa ädla metaller är noterade i dollar på börsen. När dollarn är dyr måste människor som använder andra valutor sätta in mer pengar för råvaran. Detta ökar trycksannolikheten för en nedåtgående trend ytterligare.

Minskad handel

Platina används ofta för industriprodukter. Handelskonflikter och krig påverkar därför priset på ädelmetallen negativt. Var därför noga med handelsbalansen i de olika länderna som handlar mycket med råvaran.

När kan det vara intressant att investera i platina?

På lång sikt kvarstår dock efterfrågan på ädelmetallen. Det kan därför fortfarande vara intressant att köpa platina. Nedan diskuterar vi några saker som kan göra detta intressant.

En svagare dollar

När dollarnas styrka minskar kan platina bli mer intressant. Detta händer till exempel när FED sänker räntorna. Precis som guld och silver ses platina ofta som en säker tillflyktsort. Håll koll på platina under ekonomiskt svaga tider.

Sydafrika & stabilitet

Mest av allt platina finns i Sydafrika. Sydafrika är inte omedelbart känt som det mest stabila landet. Protester och krav på högre löner sätter press på produktionen. När utbudet av platina minskar kommer priset att öka.

Håll därför ett öga på den ekonomiska och politiska stabiliteten i detta land när du överväger en investering i platina.

Kör på väte

Inte alla bilmärken är helt engagerade i el körning. Volkswagen och Audi förlitar sig till exempel på kraften från väte. För att köra på väte behöver du mycket platina. När väte blir relativt mer populärt kan priset på platina stiga.

Flerfaldig ansökan

En stor fördel med att investera i platina är att råvaran har många tillämpningar. Platina används ofta i smycken. Särskilt den japanska marknaden för smycken med platina är stor. Mer än hälften av ädelmetallen används också inom industrin. Den mångfaldiga behörigheten av platina gör det mer attraktivt att investera i denna ädelmetall.

Utmattning

Guld är en sällsynt resurs. I praktiken är platina ännu sällsyntare. På lång sikt kommer därför platinatillgången att minska. Att köpa platina kan därför verkligen vara ett intressant alternativ.

Strategi för att investera i platina

Vissa människor köper platina för att säkra sin portfölj. När ekonomin inte går så bra ser du vanligtvis aktiekurser sjunka. Ädla metaller som guld, silver och platina fungerar oftast bättre. Men när aktiekurserna går bra är det bättre att sälja dessa ädla metaller igen.

Platina är också mycket lämpligt för spekulation. Spekulation är att köpa och sälja ett värdepapper på kort sikt för att snabbt få en bra spekulera. Eftersom platina är relativt volatil kan du uppnå en god avkastning genom att aktivt handla råvaran. Hos vissa mäklare kan du till och med tillämpa en hävstång på 1:10 vilket gör att du kan ta en stor position med en liten investering. I så fall måste du vara extra försiktig, eftersom det också finns en större chans att du förlorar ditt investeringsbelopp.

Nuvarande pris på platina

Är du nyfiken på det aktuella priset på råvaran platina? Diagrammet nedan visar det pris som du kan köpa CFD på platina.

Vad är platina?

Platina är en av de yngsta ädelmetallerna i världen. Till skillnad från exempelvis guld upptäcktes ädelmetallen först för bara 250 år sedan. Av alla ädelmetaller i världen är platina den sällsyntaste. Detta betyder helt enkelt att mer guld och silver bryts än platina, delvis för att det finns färre platinakällor i världen.

Tillgången på platina är liten, men efterfrågan är hög. Detta beror på att platina spelar en viktig roll i modern vetenskap och industri. Platina har mer vetenskapliga och industriella tillämpningar. Detta gör efterfrågan på platina hög.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.