Investera i råvaror

Investeringar i råvaror blir allt populärare. Tidigare kunde bara professionella investerare investera i råvaror som olja och guld. Men med hjälp av online-mäklare kan vem som helst dra nytta av fluktuationer på råvarumarknaden. Den här artikeln utforskar hur du kan dra nytta av handel med råvarumarknaden.

Hur kan du investera i råvaror?

Det finns flera sätt att investera i råvaror. Vi diskuterar de olika sätten att investera varor i detta avsnitt.

Aktiv spekulation i råvarupriser

Om du vill investera i ädelmetaller som guld- och silver, så är det möjligt att köpa ett fast belopp; däremot blir det svårare med råvaror som olja och spannmål, eftersom dessa material endast handlas i stora mängder. Tack vare tillkomsten av CFD mäklare är det nu möjligt att spekulera i priset på råvaror som en privat investerare utan att vara ansvarig för lagring av råvaran.

Men hur fungerar handel med råvaror när du använder CFD? Med CFD kan du spekulera i råvarors prishöjningar och -fall. Därigenom kan du perfekt reagera på den senaste marknadsutvecklingen. Plus500 är ett utmärkt alternativ för att testa trade råvaror; På Plus500 kan du prova CFD-trading med råvaror gratis och utan risk genom att använda en obegränsad demo. Använd knappen nedan för att öppna ett gratis demo-konto:

86% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.

plus500

Trading med CFD för råvaror på Plus500. Illustrativ prissättning.

I vår CFD-avsnitt kan du upptäcka vad det innebär med trading genom detta moderna sätt. Det är till och med möjligt att prova trading kostnadsfritt via demo!

Investera i råvaror genom ETF:er

Du kan också välja att investera i varor på lång sikt; då är ETF:er (börshandlade fonder) lämpliga för detta. ETF:er är fonder som spårar till exempel priset på en eller flera råvaror.

Några exempel på EFT är:

  • iShares Silver spårar silverpriset
  • GLD Gold spårar guldpriset
  • USO-Oil Fund spårar oljepriset

Det är lätt att köpa och sälja dessa typer av investeringsfonder via en mäklare. Vill du veta vilka mäklare det är billigast att investera i råvaror? Klicka på knappen nedan för att jämföra de bästa råvarumäklarna:

Däremot finns det även möjligheten att investeringar i råvaror genom aktier. Det är också möjligt att välja en mindre direkt strategi. Du kan köpa aktier i företag som hanterar en viss råvara. Exempel på detta är:

  • Du kan investera i guld genom att köpa aktier i en guldgruva.
  • Du kan investera i olja genom att köpa aktier i ett oljebolag.
  • Du kan investera i socker genom att köpa aktier i ett godisföretag.

Observera att detta innebär att du gör en indirekt investering i råvaror. Aktiernas resultat beror på företagens resultat. Under felaktig hantering kan ett företag som handlar med guld prestera dåligt även när guldpriset stiger. Därför är det bästa att du noggrant undersöka ett företag innan du investerar.

Vill du lära dig hur du kan köpa aktier? I vår artikel om aktieköp hittar du all relevant information:

Direktinvestering i råvaror

I vissa fall kan du välja att bara köpa varor. Detta är inte särskilt praktiskt med olja eller spannmål, men med ädla metaller som guld eller silver är det möjligt. Kostnaderna för att köpa råvaror är ofta högre och du måste ta hänsyn till sånt som lagrings- och säkerhetskostnader.

Vilken typ av råvaror kan du investera i?

Det finns olika typer av varor som du kan investera i, i det här avsnittet diskuterar vi de mest populära råvarorna att investera i.

Energirelaterade råvaror

Råvaror som används för energiproduktion spelar en viktig roll i världsekonomin. Vill du investera med energiråvaror? Då kan du välja att investera i olja eller naturgas .

Oljepriset är ofta beroende av ekonomisk utveckling. När ekonomin går bra behövs mer energi. Därför kan oljepriset stiga dramatiskt. Olja är en av de mest handlade råvarorna.

investera i olja

Ädelmetaller

Ädelmetaller är också populära bland investerare. Ädelmetaller löper även mindre risk för rost; välkända ädelmetaller som du kan investera i är guld-silver- , koppar och platina.

Guld ses ofta som en säker investering. Investerare köper guld när finansmarknaderna utvecklas dåligt. Men ädelmetaller har ofta också andra funktioner; till exempel används silver och koppar ofta för tekniska tillämpningar.

investera i guld

Jordbruksprodukter

Det spekuleras också mycket i priserna på jordbruksprodukter. Derivat gör det möjligt för jordbrukare att skydda sina produkter från fallande priser. Populära jordbruksprodukter som du kan investera i är till exempel kaffe, majs, kakao, socker och bomull .

Efterfrågan på jordbruksvaror är till stor del beroende av utbud och efterfrågan. När grödorna misslyckas kan utbudet minska; priserna kan sedan stiga som svar. När ekonomin är stark, ökar efterfrågan på jordbruksprodukter. Detta kan också höja priset på dessa typer av varor.

investera i framtiden

Kemiska metaller

Du kan också välja att investera i kemikalier. Kemiska grundämnen finns inte i naturen. Därför måste dessa varor tillverkas syntetiskt, exempel på sådana kemiska metaller är uran, litium och kobolt. När ekonomin är stark ser man ofta en ökad efterfrågan på sådana typer av varor.

investera i oljkemiska metallera

Varför investerar människor i råvaror?

Det kan vara attraktivt att investera en del av sina pengar i råvaror. Råvaror är av intresse för den aktiva investeraren, eftersom tryck och drag av utbud och efterfrågan säkerställer att priset fluktuerar ständigt. Om du spelar dina kort rätt, så kan du som en daytrader göra en snygg vinst på detta.

Däremot att investera på lång sikt kan också vara intressant. Till skillnad från företag kan råvaror inte gå i konkurs. Råvarutillgången är begränsad, medan efterfrågan bara ökar med tiden. När du har tillräckligt med tålamod kan du uppnå en solid avkastning på en investering i råvaror.

Hur bestäms ett råvarupris?

Råvaruhandel fungerar precis som aktiehandel. Utbud och efterfrågan bestämmer priset på en vara som guld. När det finns fler köpare än säljare ökar priset tills det finns en balans mellan antalet köpare och säljare.

Många spekulanter är aktiva på råvarumarknaden. Som ett resultat kan priset på en vara ibland gå i en överraskande riktning.

Nyttan av derivat

En investering i råvaror, sker nästan alltid genom derivat som CFD och terminskontrakt. Dessa derivat har en användbar funktion i ekonomin. Många företag är beroende av vissa varor; till exempel behöver de koppar för att producera telefoner. Om priset steg för mycket skulle det riskera företagets lönsamhet.

Däremot med hjälp av derivat kan ett företag förhindra att priset stiger för mycket. Derivatet säkerställer att företaget kan köpa varan till ett fast pris. Derivat kan därför användas av företag för att begränsa riskerna inom råvarumarknaden.

Råvaror är sällsynta

Många varor är sällsynta; det gör dem till en attraktiv investering. På kort sikt kommer priserna att fluktuera kraftigt, men när utbudet så småningom sjunker kommer priserna att stiga kraftigt på grund av oförändrad efterfrågan. Råvaror reagerar ofta starkt på ekonomiska utvecklingen och kan därför vara ganska flyktig. Detta gör det fördelaktigt att investera i råvaror på kort sikt.

I kategori som investerar i råvaror hittar du flera intressanta artiklar som diskuterar egenskaperna hos råvaruinvesteringar.

Tips: testa trading gratis med en demo

Bomullshandel: hur kan du investera i bomull?
Guldhandel: hur kan du investera i guld?
Handel med naturgas: hur kan du investera i naturgas?
Hur kan du dra nytta av ett fallande oljepris?
Hur kan du investera i ädelmetaller?
Investera i kakao
Kaffehandel: hur kan du investera i kaffe?
Köpa guld
Majshandel: hur kan man investera i majs?
Platinahandel: hur kan du investera i platina?
Silverhandel: hur kan du investera i silver?
Sockerhandel: hur kan du investera i socker?
Trading olja: allt om investering i olja
Vetehandel: hur kan du investera i vete?