Investera i aktier: hur investerar du på aktiemarknaden?

Investera i aktier kan göras när som helst och var som helst! Många är tveksamma när de hör ordet aktier. 2008-krisen orsakade trots allt en allvarlig priskrasch. Situationen var helt annorlunda men före millennieskiftet. Den som började investera med ett startkapital på 1000 euro 1980 skulle nu äga en liten förmögenhet! Men hur kan du faktiskt investera i aktier själv?

Få en flygande start?

Hur kan du investera i aktier?

Det finns två metoder du kan använda för att investera i aktier. Du kan välja att aktivt investera med aktier. Denna metod gör att du perfekt kan svara på den senaste marknadsutvecklingen. Ett annat alternativ är att köpa aktier på lång sikt.

Investera aktivt med aktier på kort sikt

Numera är det bästa sättet att investera i aktier att köpa och sälja aktier på kort sikt. Börsen är ganska instabil och priserna fluktuerar regelbundet upp och ner. Genom att handla med aktier via en modern mäklare kan du dra nytta av de små prisvågorna upp och ner vilket resulterar i ett mycket bättre resultat i slutändan.

Investera i aktier innebär också möjligheten att använda hävstång : en hävstång gör att du kan ta en större position med bara en liten investering. Hävstången fungerar som en multiplikator: $ 1 kan till exempel användas för att köpa aktier till ett värde av $ 10. Varje ökning med $ 1 kommer därför att resultera i tio gånger så mycket vinst. Motsatsen gäller också, en minskning med en krona kommer att leda till tio gånger så mycket förlust.

Vill du försöka aktivt investera i aktier gratis? Ta din chans på Plus500. Använd knappen nedan för att öppna ett gratis demo-konto:

86% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.

Plus500 aktieplattform

Programvara Plus500. Exemplariska priser.

Köpa aktier på lång sikt

Antalet personer som är intresserade av att investera i aktier har ökat betydligt nyligen. Efter de olika kriserna finns det återigen gott om plats för tillväxt. Dessutom är det mer attraktivt än någonsin att investera i aktier tack vare tillgången på olika online-mäklare. Online-mäklare är den perfekta porten för att snabbt kunna dra nytta av prisfall och prisökningar.

Vill du köpa aktier på lång sikt? I så fall är en pålitlig mäklare det bästa stället att öppna ett konto. Nedan hittar du en översikt över mäklare till vilka aktier kan köpas till förmånliga priser:

Vad är aktier?

Innan du börjar investera i aktier är det viktigt att förstå vad aktier är. Ett aktie representerar en ägarandel i ett företag. Stora företag utfärdar aktier för att samla in pengar. Vem som helst kan sedan köpa dessa aktier via börsen. När du köper ett aktie blir du delägare i en aktie. Därefter finns det två sätt att tjäna pengar på aktier. Klicka här om du vill veta exakt vad aktier är. Vill du genast bläddra till ett visst kapitel i artikeln? Använd länkarna nedan:

Hur kan du tjäna pengar på aktier?

När du äger aktier finns det två sätt att tjäna pengar på dem. Vilka är de bästa metoderna för att tjäna pengar på aktier?

Metod 1: genom en prishöjning

De flesta är fullt medvetna om att aktiekurserna kontinuerligt går upp och ner. Du kan tjäna pengar genom att sälja dina aktier med vinst. I det här fallet handlar det om att köpa aktierna i rätt ögonblick. Om du lyckas köpa aktier till ett relativt lågt pris kan du sedan sälja dem igen till ett högre pris.

Metod 2: genom utdelning

Vissa företag väljer att dela en del av sin vinst med sina aktieägare. Dessa vinster delas ut av ett företag genom utdelning. En utdelning gör det därför möjligt att tjäna en extra inkomst med dina aktier. Vill du veta mer om utdelning? Läsa den här artikeln.

Varför ska du investera i aktier?

Nu när du förstår hur det går att investera i aktier kanske du undrar: varför ska jag investera i aktier?

En stor nackdel med dina besparingar är att värdet minskar med tiden. Du får knappast någon ränta på ditt sparkonto. Samtidigt ökar inflationen det vanliga priset på produkter. Dessutom betalar du i vissa fall skatt på dina besparingar. Investering kan vara en metod för att motverka det minskande värdet på ditt sparande.

Att investera är å andra sidan en lönsam verksamhet på lång sikt. Den genomsnittliga avkastningen på investeringen på Dow Jones de senaste 25 åren var till exempel cirka 7 procent. En investering i aktier verkar därför vara ett smart beslut på lång sikt.

tjäna pengar på aktier

Vad är riskerna med att investera i aktier?

Det är förmodligen klart nu att du generellt tjänar mer pengar med aktier. Aktier är dock inte en riskfri investering. Du kan förlora hela din investering genom att investera i aktier. Aktiekurserna kan kollapsa helt och gör att du förlorar en stor del av din investering. Dessutom finns det alltid en chans att ett företag går i konkurs. När detta händer tappar du ofta hela din investering.

Kort sagt, att investera i aktier är inte helt riskfritt! Riskerna kan dock begränsas genom att sprida din investering. I det här fallet investerar du i aktier i olika regioner och tillhör olika företag. Dessutom är det också viktigt att bara investera pengar som du inte behöver framöver i några år. På så sätt kan du också överleva kriser och du behöver inte sälja dina aktier till för låga priser.

Nedan hittar du alla specifika risker förknippade med aktieinvesteringar:

 • Risken att förlora hela din investering.
 • Marknadsrisk: hela marknaden kan kollapsa under en kris
 • Volatilitetsrisk: marknaderna kan vara mycket volatila med priser som rör sig kraftigt upp och ner.
 • Sektorsspecifik risk: Detta innebär att vissa sektorer kan prestera dåligt.
 • Aktiespecifik risk: Detta innebär att ett viss aktie presterar dåligt.
 • Tidsrisk: Vilket innebär att du köper en aktie vid fel tidpunkt.
 • Valutarisk: Förlust från att investera i eller med utländska valutor.

Hur bestäms priset på en aktie?

I grund och botten bestämmer utbud och efterfrågan priset på en aktie. Aktiekursen kommer att öka när det finns en ökande efterfrågan på ett specifikt aktie. Tvärtom kommer aktiekursen att minska när det finns en minskande efterfrågan på en specifik aktie. Framgångsrik investering i aktier håller därför mycket noga med den senaste marknadsutvecklingen.

Två analysmetoder kan användas för att förutsäga priset på en aktie:

Investera i aktier med en fond

Vill du regelbundet investera ett visst belopp, men har du lite tid att noggrant studera och analysera aktier? I så fall kan det vara din väg att investera dina pengar i en investeringsfond. En investeringsfond är en fond som automatiskt investerar dina pengar i olika aktier. En stor fördel med en fond är att det ofta är möjligt att tillämpa en bra och utökad spridning av dina investeringar.

Investeringsfonder erbjuder dig valet mellan mer aktiva och mer passiva fonder. Aktiva fonder försöker besegra marknaden och är i allmänhet dyrare. Passiva fonder följer ett index och är i allmänhet billigare. För de flesta är passiv investeringsfond rätt val.

Olika strategier för aktieinvestering

Det finns olika sätt att investera i aktier. Nedan diskuterar vi några möjliga strategier.

Kapitaltillväxt

Du kan välja att köpa aktier i syfte att öka ditt kapital. I det här fallet köper du aktier i hopp om att deras värde kommer att öka i framtiden.

Bygga en inkomst

Andra investerare strävar efter att skapa en inkomst med sina aktier. Du köper sedan aktier som regelbundet betalar utdelning.

Blankning

Du kan också välja att gå kort på aktie. I det här fallet tjänar du pengar när aktiekursen sjunker. Denna investeringsstrategi är mer spekulativ.

Vad är fördelarna med att investera i aktier?

Höga vinster kan vinnas med aktier.

 • En inkomst kan byggas genom utdelning.
 • Aktier är lätta att köpa och sälja.
 • Du har ett stort utbud av aktier att välja mellan.

Vad är nackdelarna med att investera i aktier?

 • Investera i aktier kräver en mer aktiv metod jämfört med pengarna på ditt sparkonto.
 • Mycket pengar kan gå förlorade med enskilda aktier.
 • Avkastningen på investeringen är inte förutsägbar.

Investera i aktier tips

Genom att använda dessa tips kommer du att uppnå bättre resultat med dina investeringar i aktier. Innan du köper en aktie är det en bra idé att först analysera och undersöka företaget. Kontrollera först den övergripande ekonomiska situationen: växer eller minskar ekonomin? Efter detta kan du undersöka företagets resultat under de senaste åren. Tänk också på företagets visioner och se till att de överensstämmer med dina idéer och förväntningar.

Dessutom är övning nyckeln till framgång. Hoppa inte omedelbart i den djupa änden. Smarta investerare börjar med en liten investering för att verifiera om de investerar i aktier på rätt sätt. På denna sida Vi har listat olika parter som kan användas för att försöka investera gratis och utan risker med en demo.

Vill du få fler tips om att investera i aktier? Läs artikeln aktier för dummies!

Tips för aktieinvesteringar

Strategi på lång sikt

När du har valt att investera på lång sikt, förvänta dig inte hög avkastning på kort sikt. Det finns fortfarande aktier som kommer att öka avsevärt, men över hela linjen sjunker också aktiekurserna regelbundet. Därför kan det vara en bra idé att investera i aktier för ett fast belopp varje månad. Du kan investera $ 100 eller $ 1000 i aktier varje månad. På detta sätt kommer du att sprida dina investeringar och du kommer att undvika att satsa alla dina pengar på toppen av prisvågen.

Tack vare introduktionen av CFD-mäklare kan konsumenter äntligen dra nytta av stigande och fallande priser. CFD-mäklare tillåter dig nämligen att gå kort , så du tjänar pengar när priset sjunker. Särskilt för daytraders, människor som aktivt handlar dagligen, så kan volatilitet göra det möjligt att uppnå hög avkastning.

Kategori investera i aktier: läs mer

I kategori som investera i aktier diskuterar vi allt som är relaterat till investering i aktier. Tänk bland annat på att välja dina aktier, specifika aktier som vi kommer att diskutera och diskussionen om de olika tillgängliga investeringsmetoderna.

Vid de olika kriserna finns det utrymme för tillväxt igen. Dessutom, investering i aktier är mer attraktivt än någonsin tack vare introduktionen av olika online-mäklare. Online-mäklare gör att du snabbt kan dra nytta av stigande och fallande priser.

Day trading: tjäna pengar på aktier
Effekten av räntor på aktiemarknaden
Hur kan du investera i NASDAQ?
Hur kan du köpa Dropbox -aktier?
Hur kan du köpa Gazprom Energy-aktier?
Hur kan du köpa Netflix-aktier?
Hur kan du köpa Petrobras-aktier?
Hur kan du köpa Pharming-aktier?
Hur kan du köpa Saudiarabiska Aramco-aktier?
Hur köper du aktier online?
Investera i cykliska aktier
Spel på börsen
Vad är aktier?
Vad är en aktiesplit?
Vad är preferens aktier?
Varför stiger och sjunker aktiekurser?
Virtuell investering i aktier och valutor