Hur köper jag japanska aktier?

En investering i Japan kan vara intressant. Det är dock viktigt att först läsa denna analys av investeringar i Japan. På detta sätt kan du avgöra om investering i Japan passar din nuvarande investeringsstrategi. Du kan också se med vilka parter du kan köpa japanska aktier mot låga avgifter.

Hur kan du investera i Japan?

Många investerare ägnar särskild uppmärksamhet åt avkastningen. Det är dock också viktigt att hålla koll på kostnaderna. När du tappar kostnaden ur sikte, tappar du också avkastningen. Men var är det bästa stället att investera i Japan?

En bra part att handla aktivt i Japan är PIus500. Med PIus500 kan du aktivt handla på landets aktiemarknad genom CFD. Du handlar dock inte direkt i aktierna. Istället investerar du i aktiens kortsiktiga prisskillnader. Vill du prova aktiv handel utan risk? Öppna ett gratis demo-konto genom att använda knappen nedan:

86% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.

Vart kan du köpa japanska aktier?

Föredrar du att investera i Japan på lång sikt? Då kan du göra det genom att köpa aktier eller genom att köpa en ETF på det japanska aktieindexet. En bra mäklare där du kan investera i japanska aktier är eToro. På eToro betalar du inte provision när du köper och säljer japanska aktier:

Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/

Investera i Japan innehållsförteckning

Varför är det intressant att investera i Japan?

Att investera i Japan kan vara mycket lovande: detta beror på att aktiemarknaden ännu inte är i rampljuset. Analytiker spenderar mycket mer tid på amerikanska aktier än japanska aktier. Detta verkar dock förändras långsamt. Warren Buffett investerade till exempel kraftigt i olika japanska företag 2020.

När du investerar i Japan är det viktigt att komma ihåg att aktiemarknaden innehåller många cykliska aktier som biltillverkare och banker. Dessa aktier klarar sig särskilt bra när den globala ekonomin ökar.

invest in Japan

Under tiden kan du också se att japanska institutionella investerare investerar mer i Japan. Du brukade se att japanska pensionsfonder lägger mycket av sina tillgångar i utländska aktier. Nu när detta fokus har flyttats till deras marknad har vägen banats för en ytterligare höjning av aktiekurserna.

De reformer som gjorts av Japans tidigare premiärminister Abe har också gett affärer ett stort lyft. Centralbanken köpte till exempel upp obligationer och aktier och stimulerade emissionen av pengar genom skattemässiga incitament.

Även företag vänder alltmer om bord: aktieägare lyssnas mer på och kapitalreserver används oftare för att betala utdelning och köpa tillbaka sina egna aktier. Detta kan öka avkastningen på japanska aktier.

Så Japan är verkligen lovande och det kan vara intressant att investera några av dina tillgångar i Japan. Speciellt när man tänker på att många japanska aktier fortfarande är betydligt undervärderade jämfört med amerikanska aktier .

Hur köper jag japanska aktier i 3 steg?

Innan du köper dina första japanska aktier måste du gå igenom några steg. I den här artikeln kommer vi att titta på hur du bäst kan investera i Japan som utlänning.

Steg 1: Välj en pålitlig mäklare

Innan du kan köpa japanska aktier måste du först välja en pålitlig aktiemäklare. Lyckligtvis är de flesta mäklare ordentligt registrerade hos en regulator och kommer inte att göra galna saker med dina pengar. Vill du veta vilka mäklare du kan investera i aktier billigt? Jämför då omedelbart de bästa mäklarna på vår sida:

Steg 2: Välj en aktie

Nu när du har ett konto hos en börsmäklare måste du fortfarande bestämma vilket japanskt aktie du ska köpa. Det är tillrådligt att först undersöka tillräckligt med det företag du funderar på att investera i. Det är inte bara Japans ekonomi som du bör titta på: det finns stora skillnader i hur olika sektorer presterar.

Det finns flera sätt att avgöra om det är smart att köpa japanska aktier. Du kan till exempel göra detta genom att kolla på fundamental eller teknisk analys. Först när du är säker på att du vill köpa en aktie kan du göra en beställning.

Steg 3: Lägga en order

Lägga en beställning för att köpa en japanskt aktie sker ofta snabbt. Inom programvaran för din aktiemäklare kan du välja mellan market order och limit order. Med en market order öppnar du investeringspositionen till bästa tillgängliga pris och med en limit order öppnar du bara investeringen när ett visst aktiekurs uppnås.

När du har gjort en beställning kan du omedelbart se hur din investering gör. Det är tillrådligt att regelbundet kontrollera hur dina investeringar fungerar. På så sätt kan du bestämma om du vill investera mer eller mindre pengar i Japan.

Varför presterade den japanska ekonomin dåligt så länge?

Det japanska Nikkei-indexets heltidshöjd går från 1989: därefter utvecklades ekonomin dåligt. De japanska aktiemarknaderna steg kraftigt vilket berodde på innovativa företag som Toyota , Sony och Panasonic som skapade många jobb. Detta skapade en alltför optimistisk bild, med banker som lånade ut pengar till människor som faktiskt inte hade kreditvärdigheten att betala tillbaka dem.

Bank of Japan försökte höja räntorna för att förhindra denna överhettning, men till ingen nytta. På 1990-talet knäppte bubblan och en lång period av deflation uppstod när konsumenterna spenderade mindre. Denna period kallas ofta förlorat årtionde .

Begränsad tillväxt

Japan är ett land med strukturellt låg ekonomisk tillväxt. Tillväxten är cirka en procent varje år, vilket inte är särskilt högt jämfört med många andra länder. Detta beror delvis på den mest gamla befolkningen. Gamla människor producerar mindre och kostar ett land pengar.

Men när man tänker på att den gamla befolkningen växer och den arbetande befolkningen minskar, går det inte så illa längre i Japan. När allt kommer omkring, med denna allt mindre, produktiva befolkning, lyckas de ändå tjäna pengar.

invest Japan

Öppenhet ökar

En annan punkt som kan göra investeringen i Japan mer intressant är det faktum att landet blir alltmer öppet. Tidigare var Japan ett ganska slutet land. Nuförtiden kommer emellertid fler och fler turister till Japan. Landet har också beslutat att organisera de olympiska spelen och 2025 kommer de att hålla världsutställningen i Osaka. Dessa typer av stora internationella evenemang kan locka mycket uppmärksamhet till ett land.

Landet är tekniskt avancerat och det finns många intressanta företag som kan vara värda en investering. Med denna tekniska utveckling kan de också arbeta på en större marknad utomlands.

Förnyelse

Företagskulturen i Japan förändras också snabbt. 2015 till exempel en ny styrning kod bestämdes inom Tokyobörsen. Tidigare kunde man se att många företag hanterades ineffektivt och traditionellt.

Vänner till exempel kom till makten tidigare och inga innovationer gjordes inom företag.

Detta verkar förändras: japanska företag vågar höja priserna på sina produkter igen och företag hanteras bättre. Denna förändrade mentalitet resulterar i högre vinstmarginaler, vilket ökar lönsamheten för japanska företag.

Ekonomisk situation

Japan är ett land med höga statsskulder. Räntan i landet hölls på noll procent under lång tid. Detta gör det möjligt för företag att låna pengar till förmånliga räntor, vilket naturligtvis kan stimulera ytterligare investeringar.

Den japanska yenen är en ganska dyr valuta som ibland gör det svårt att konkurrera med utländska parter. Ändå lyckas japanska företag regelbundet att konkurrera genom att spara kostnader och arbeta mer effektivt. Att investera i japanska företag genom att köpa aktier kan därför vara intressant.

Kända aktiemarknadsindex

Välkända aktieutställningar i Japan är Topix och Nikkei. Topix står för Tokyo Aktieprisindex som finns sedan 1968. Det är ett kapitalvägt index på cirka 1700 aktier noterade på Tokyobörsen. Topix ger en omfattande översikt över den japanska aktiemarknaden.

Internationellt känt är Nikkei-index. Nikkei-indexet består av 225 likvida aktier och det är ett prisviktat index. Indexet är upprättat av en japansk finansiell tidning. Nikkei är bättre känd men inte nödvändigtvis bättre.

Tips: klicka här för den japanska börsens öppettider.

Berömda ETF: er

  • Lyxor Japan (Topix)
  • istocks Core MSCI Japan

Var uppmärksam på växelkursen

När du investerar i japanska aktier är det viktigt att hålla koll på växelkursen. När den japanska yenen plötsligt blir värdelös mot din valuta får du plötsligt mindre av din egen valuta för din investering. Du kan säkra mot denna risk genom att använda säljoptioner.

Senaste tips för att investera i Japan

När du investerar i Japan är det viktigt att göra det på ett förnuftigt sätt. I alla fall investerar du bara med pengar som du kan spara ett tag. På så sätt behöver du inte plötsligt sälja din portfölj av panik.

Ett annat tips är att du alltid ska ha en plan. Köp inte japanska aktier slumpmässigt eftersom det ser svårt ut för dig. Nej, undersök aktierna och dyk in i siffrorna. Går företaget bra och behöver företaget inte hantera extremt höga skulder? Då kan du verkligen överväga att köpa aktien.

Tips: testa trading gratis med en demo

Hur kan du köpa Canon-aktier?
Hur kan du köpa Hitachi-aktier?
Hur kan du köpa Honda-aktier?
Hur kan du köpa Mazda-aktier?
Hur kan du köpa Mitsubishi-aktier?
Hur kan du köpa Nintendo-aktier?
Hur kan du köpa Nissan-aktier?
Hur kan du köpa Panasonic-aktier?
Hur kan du köpa Suzuki-aktier?
Hur kan du köpa Toshiba-aktier?