Hur kan du köpa Ahold Delhaize-aktier?
Ahold Delhaize är en stark detaljhandelskoncern som verkar internationellt. Företaget äger Albert Heijn och sedan 2012 Bol.com också. Dessa stora holländska varumärken har uppenbarligen enorm tillväxtpotential. Överväger du att investera i Ahold Delhaize? I den här artikeln kan du läsa hur man köper aktier i denna starka fusion. Du kan också se aktuellt aktiekurs för Ahold Delhaize här.
Var kan du köpa Ahold Delhaize-aktier?
Har du tro på Ahold Delhaize-företagets tillväxtambitioner? Tror du att fusionen har gett företaget mycket? I så fall kan det vara klokt att köpa Ahold Delhaize-aktier. Vill du köpa Ahold-aktier? Du kan direkt köpa Ahold-aktier? med en av dessa trovärdiga börsmäklare:
Börsmäklare | Kostnad | Registrera |
---|---|---|
Minsta insättning mindre än 50 USD/EURO. * Ditt kapital är i fara. | ||
Handla ”Ahold-aktier” aktivt till låg kostnad med en gratis demo! |
Vad är aktiekursen på Ahold?
Är du nyfiken på aktiekursen på Ahold? I grafen nedan kan du se hur Ahold-aktien har presterat den senaste perioden. Du kan använda knapparna för att öppna en handelsposition på företaget.
Nedan hittar du de viktigaste företagsuppgifterna för Ahold.
Aktiekurser för de senaste 5 dagarna
I tabellen nedan kan du se aktiekurserna för Ahold för de senaste 5 dagarna:
Styrkor för Ahold Delhaize-aktier
Innan du investerar i Ahold Delhaize-aktier vill du uppenbarligen veta vad styrkan är med aktien. Nedan diskuterar vi varför det kan vara klokt att köpa Ahold Delhaize-aktier.
Människor äter alltid
Stormarknadskedjor är relativt säkra, stabila investeringar. Naturligtvis kan en redovisningsskandal eller annan stor händelse ha en negativ effekt på priset. Sektorn är dock ganska stabil eftersom människor måste alltid äta.
Även i tider med lågkonjunktur besöker människor fortfarande stormarknader. Naturligtvis kommer de att köpa färre produkter. En ekonomisk kris kommer därför inte att vara bra för aktiens resultat. Effekterna på andra sektorer är dock mycket mer extrema. En investering i Ahold Delhaize kan därför vara en bra, stabil faktor i din portfölj.
I undantagsfall kan en ekonomisk kris till och med vara positiv för aktiekursen. Du såg detta till exempel under coronapandemin 2020: på grund av olika låsningstider var alla butiker tvungna att stänga, däremot var livsmedelbutik ett av få som var öppna.
En stor aktör
Ahold Delhaize har en stark position i Nederländerna där de är marknadsledande. Men de har också en stor och stark position i Europa och USA. Detta har sina fördelar: företaget kan förhandla bra om produktpriser. Livsmedelsmärken vill inte tas ur hyllorna i stormarknaderna, eftersom de då omedelbart skulle förlora en stor försäljningsmarknad.
Samtidigt kan företaget uppnå ekonomiska fördelar genom att utföra vissa logistikfunktioner från en enda plats. Företaget har fått mycket erfarenhet inom snabbköpsindustrin under lång tid och det gör det till en potentiellt mycket intressant investering.
Tror du att Ahold kan bygga en ännu starkare position internationellt i framtiden? I så fall kan det vara smart att investera i Ahold genom att köpa sina aktier.
Fokusera på tillväxt
Ahold Delhaize verkar på flera kontinenter och i flera länder. Som ett resultat kan eventuella förluster i en region kompenseras med spekuleraer i en annan region. Dessutom kan denna tillväxt leda till fler spekuleraer i framtiden. Om du litar på Ahold Delhaize tillväxtstrategi kan det vara intressant att köpa aktierna.
Digitalisering
Ahold Delhaize svarar snyggt på de nya tekniska möjligheterna. Hemleverans av livsmedel blir mer och mer flexibel. De har också varit ägare till Bol.com, en ledande holländsk e-handelsplattform, i några år, vilket naturligtvis ger dem en enorm räckvidd. Detta nya sätt att nå kunder kan leda till ytterligare tillväxt. Detta kan bara vara en anledning att köpa fler aktier.
Hot mot investeringar
Detta gör dock inte nödvändigtvis Ahold Delhaize till en helt säker investering. Vad ska du vara uppmärksam på innan du köper Ahold Delhaize-aktier?
Växelkurser
Företaget är mycket internationellt och gör affärer i olika valutor. Därför kan valutakurser starkt påverka företagets resultat. Innan du investerar i Ahold Delhaize är det viktigt att upptäcka vilken effekt framtida valutakurser kommer att ha på företagets resultat.
Felaktiga affärsenheter
Inte alla enheter som faller under Ahold Delhaize går lika bra. Tänk till exempel på Blokker och Etos. När affärsenheter inte presterar bra kostar det bara pengar. Det kan mycket väl vara så att dessa enheter kommer att sätta press på företagets aktiekurs i framtiden.
Konkurrens
Innan du köper aktier i Ahold Delhaize är det viktigt att hålla koll på konkurrensen. I Amerika är Ahold Delhaize inte den största aktören. Amazon har tagit över Whole Foods till exempel, vilket gör det till en kraftfull konkurrent för företaget. Överväger du en investering i Ahold Delhaize? I så fall är det viktigt att analysera företagets konkurrens noggrant.
Redovisningsskandal
Ahold var i nyheterna 2003 på grund av en redovisningsskandal där olika amerikanska stormarknadsvarumärken som faller under Ahold hade rapporterat för stora spekuleraer. Detta hade stora konsekvenser: stora delar av ledningen tvingades avgå. Företagets kreditbetyg minskade också kraftigt och värdet på dess aktier minskade med mer än två tredjedelar.
De nya uppgifterna visade att företaget faktiskt hade lidit en betydande förlust på 1,2 miljarder euro. Den holländska filialen, Ahold, anklagades för bedrägeri. Flera styrelseledamöter och själva företaget var tvungna att betala böter.
Under ledning av den nya VD Henny de Ruiter lyckades Ahold återta sin marknadsandel. Orentabla stormarknader i Sydamerika och Asien såldes. Den finansiella ställningen återställdes och företaget fick igen en kreditvärdighet.
Som investerare kan du dra nytta av den här typen av nyheter. Genom att investera smart kan du öppna en kort position på dåliga nyheter och köpa aktierna när paniken är över.
Ahold-strategi
Aholds strategi har varit fokuserad på tillväxt igen sedan 2006. Syftet med strategin är att stärka konkurrenskraften med fokus på Amerika. De försöker uppnå detta genom att erbjuda mer intressanta produkter och tjänster. De försöker också sänka kostnaderna och förbättra prisläget. Dessutom köpte de upp olika nya kedjor: tänk på köpet av CD&R, KKR och Tops.
2011 kom Dick Boer till makten som VD och han satte upp sex strategiska pelare. Dessa pelare måste möjliggöra ytterligare tillväxt. Målen är att stärka lojaliteten, utöka sortimentet, växa till nya regioner, förenkla verksamheten och förbättra prestanda. Tycker du att det här är en bra strategi? I så fall kan det vara smart att köpa Ahold Delhaize-aktier.
Ahold historia
1887 startade Albert Heijn och hans fru en liten stormarknad i Oostzaan. Alberts far gav dem denna stormarknad i present till deras bröllopsdag. Albert Heijn seniors försäljningsslogan på den tiden var: ”tillräckligt billigt för mannen på gatan och tillräckligt bra för miljonären”. Denna formel visade en så stor framgång att han inom tio år hade mer än 22 butiker.
Idag är Aholds vision fortfarande att hålla alla deras intressenter glada. Viktiga intressenter inkluderar kunder, anställda, leverantörer, aktieägare och de samhällen de tjänar. Det är Ahold Delhaize mål att erbjuda människor ett bättre val. Det är också Ahold Delhaises uppdrag att erbjuda konsumenterna ett bättre pris och ett bättre liv. Att agera ansvarsfullt är centralt för detta.
Det nuvarande företaget
Ahold (Albert Heijn Holding) består inte längre bara av stormarknadskedjan Albert Heijn. I Europa har de följande varumärken: Albert Heijn, Etos, Gall & Gall, Albert.nl, bol.com, Albert, Hypernova, ICA och Pingo Doce. I USA inkluderar deras varumärken Stop & Shop, Giant, Martin;s och Peapod.
Det uppgår till mer än 6500 butiker över hela världen med mer än 375 000 anställda och över 30 biljoner euro i försäljning.
På Ahold Delhaize är de övertygade om att nyckeln till deras framgång ligger i de relationer de bygger med sina kunder som får dem att komma tillbaka.
Eftersom företaget verkar i olika regioner är riskerna med en investering i Ahold lägre. Förluster i en region kan kompenseras med goda resultat i en annan region.
Fusioner
År 2015 tillkännagavs att Ahold skulle gå samman med det belgiska varumärket Delhaize. Det nya företagsnamnet blev Ahold Delhaize och huvudkontoret ligger fortfarande i Nederländerna. I fusionen fick Aholds aktieägare 61% av aktierna och Delhaize-aktieägarna de övriga 39% av aktierna.
Vid den tiden hade båda företagen den högsta omsättningen i Amerika. Efter sammanslagningen blev företaget den fjärde största stormarknadskedjan i Europa och den femte i Amerika.
Några tips för en investering i Ahold Delhaize
Innan du börjar investera i Ahold Delhaize bör du ta hänsyn till dessa korta investeringstips.
För det första är det viktigt att tillämpa tillräcklig diversifiering. Lägg inte alla dina pengar i Ahold Delhaize-aktier. Leta efter andra intressanta sektorer att investera i. På så sätt undviker du att förlora en stor del av din investering på en aktie.
Det är viktigt att alltid investera enligt en plan. Tänk på avkastningen du vill uppnå och gör en plan. Därefter måste du ständigt utvärdera planen. Är planen fortfarande relevant? Följer du stegen korrekt? Genom att ständigt bygga in en verklighetskontroll håller du reda på om du når dina mål.
Slutligen är det viktigt att inte bli lurad av panik. Just när alla dumpar ett lager kan det vara klokt att köpa det. En skandal kan vara ett bra tillfälle. Naturligtvis måste du först analysera effekterna av evenemanget för att se till att företaget inte kommer att drabbas.
Är det klokt att investera i Ahold?
En investering i Ahold Delhaize-aktier kan verkligen bli bra. Företaget är ett stort, stabilt part där aktieägarna drar nytta av en fin utdelning. Företaget betalar vanligtvis ut mellan 40 och 50 procent av spekuleraen i form av utdelning, vilket innebär att du kan bygga upp en fin inkomst på lång sikt med Ahold-aktier.
Spridningen över olika regioner erbjuder också extra möjligheter: förluster i en region kan kompenseras av spekuleraer i en annan. Ahold reagerar också bra på den ökande populariteten på Internet: leverans av dagligvaror utvidgas och genom förvärvet av Bol.com drar de också nytta av att folk handlar online.
Om du vill investera i Ahold är det fortfarande viktigt att hålla koll på tävlingen. Det finns många lokala snabbköp som är alltför glada att deponera Ahold.
författare
Om oss
När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.