Hur kan du investera i S&P 500?

Du kan investera i en separat aktie, men du kan också välja att investera i ett index. Ett av de mest kända och mest populära indexen i världen är S&P index.Detta index kallas också S&P 500 index .

På den här sidan kan du läsa mer om investera i S&P index. På detta sätt kan du läsa exakt vad indexet innebär och vad historien om det välkända indexet är. Vi tittar också på hur du själv kan investera i detta aktieindex.

Vad är S&P 500-indexet?

S&P index kallas också S&P 500 index eller S&P. Detta är ett amerikanskt aktieindex som består av aktier i 500 största företag i USA (mätt med börsvärde). Genom att investera i S & P-indexet investerar du faktiskt i en ”korg” med aktier. Du investerar inte i ett separat aktie, utan placerar dina tillgångar i alla aktier kopplade till indexet.

Hur kan du investera i S&P 500 själv?

Vill du själv investera i S&P 500? Vi listar de bästa metoderna för dig!

Alternativ 1: Köp aktier själv

Du kan också välja att köpa aktierna i S&P 500 själv. Du hittar 500 aktier i S&P 500: du behöver därför en hel del kapital för att köpa alla aktier i indexet. Det är därför mer praktiskt att göra ett urval och bara investera i några få aktier i indexet.

Om du ska investera i många aktier är det viktigt att välja en mäklare där inga courtage debiteras. På detta sätt undviker du att behöva betala ett fast belopp för varje transaktion. På eToro kan du investera helt gratis i aktier noterade på S&P 500. Använd knappen för att direkt öppna ett konto med eToro:

Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/

Alternativ 2: Köpa en ETF

Du kan också köpa en ETF i S&P index. Du köper en aktie i en fond som spårar priset på S&P en efter en, att köpa ETF rekommenderas när du fokuserar på att bygga upp tillgångar. Med de flesta ETF: er betalar du låga förvaltningskostnader, vilket gör det till ett bra sätt att investera i amerikanska aktier.

En bra part att köpa ETF är DEGIRO. På DEGIRO betalar du inga transaktionskostnader för fonderna i deras kärnval. Detta gör att du kan investera i Lyxor ETF SP500 utan några transaktionskostnader. Använd knappen nedan för att direkt öppna ett konto med DEGIRO:

Alternativ 3: spekulera med en CFD

Vill du handla med prisförändringar på S&P index? Registrera dig sedan hos en online-mäklare som erbjuder S&P 500 som en handelsmöjlighet. Ett exempel på en bra aktiemäklare som låter dig handla i CFD för S&P index är Plus500 . Med en CFD kan du utnyttja prisfluktuationer på index på kort sikt.

Tips: Plus500 har en demo-konto . Med det här kontot kan du träna handel med S&P 500 för gratis, med hjälp av fiktiva tillgångar. Om handel går bra kan du konvertera ditt demo-konto till ett riktigt konto. Nu kan du verkligen börja handla i S&P 500.

Använd knappen nedan för att omedelbart öppna ett gratis demo-konto med Plus500:

80% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.80% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.

Alternativ 4: futures på S&P 500

Futures är derivat med vilka du kan spekulera i prisutvecklingen på S&P 500. För de flesta investerare är det inte tillrådligt att använda futures: dina förluster kan öka snabbt och du behöver ett stort kapital för att investera i futures.

Historien om S&P index

S&P-indexet publicerades 1957. Partiet bakom indexet är kreditvärderingsinstitut Standard & Poors. Detta kreditvärderingsinstitut ansvarar för att sammanställa indexet.

Historiken för S&P-indexet började inte 1957, men faktiskt långt innan det. Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors började hålla ett index redan 1923. Under de första åren av indexet var cirka 230 företag kopplade till det. När exakt 500 företag länkades till index 1957 skapades S&P.

Fram till 1988 var antalet företag som ingår i indexet efter sektor alltid fast. Så är det inte längre. Eftersom antalet företag per sektor inte längre är fast kan indexet reagera snabbare på den föränderliga marknaden. Företag läggs till snabbare, men raderas också snabbare. Detta flexibilitet har gjort indexet mycket populärt de senaste åren. Idag är cirka 90 sektorer representerade i indexet.

SP 500 utveckling

Utveckling av S&P 500 genom åren

S&P-indexets sammansättning

S&P-indexet är ett så kallat marknadsviktat index. När ett företag läggs till i indexet tas alltid hänsyn till organisationens marknadsvärde. De marknadspris av företaget bestämmer organisationens viktning i S&P-indexet. Med andra ord: företaget med det största marknadsvärdet eller börsvärdet har den största vikten i S&P index.

Stora företag i S&P-indexet är för närvarande Apple, Alphabet (Google), Microsoft, ExxonMobil, Amazon, Johnson & Johnson, Facebook, Berkshire Hathaway (företaget till Warren Buffett), General Electric och AT&T Inc.

Ger S&P 500 en tillförlitlig bild?

S&P 500 innehåller 500 amerikanska företag: detta ger en tillförlitlig bild av de amerikanska aktiens resultat. Även det mest värdefulla företaget Apple har bara en begränsad vikt inom indexet. Detta gör det möjligt för indexet att exakt bestämma hur aktiemarknadskurserna i landet presterar.

S&P 500 är också mycket populärt bland analytiker: inom indexet hittar du inte mindre än 90 olika sektorer, vilket ger dig en heltäckande bild av den ekonomiska situationen i Amerika. Detta är inte fallet med Nasdaq där endast ett begränsat antal sektorer ingår.

Vad är brytare?

Sedan 1987 har brytare införts i S&P 500-indexet. Detta beslut togs på svart måndag, då aktiemarknaden sjönk med inte mindre än 23% på kort tid. När priserna sjunker med 7%, 13% och 20% avbryts handeln i en kvart. Pausen gör det möjligt för investerare att analysera situationen ordentligt. På detta sätt kan den initiala panikreaktionen motverkas så att aktiemarknaden kollapsar mindre snabbt vid dåliga nyheter.

Var uppmärksam på vikten

När du investerar i S&P 500 är det viktigt att komma ihåg att vikten på aktier har ett viktigt inflytande på priset. De största aktierna räknar ibland upp till tio gånger mer än de minsta aktierna. En prisförändring för de tio största företagen har därför en relativt stor inverkan på priset på S&P 500.

Vad är förutsättningarna för att ett företag ska ingå i S&P 500?

  1. Företaget måste ha en amerikansk börsnotering.
  2. Huvudkontoret måste vara i Amerika.
  3. Börsvärdet måste vara minst 5,2 miljarder dollar.
  4. Minst 250 000 aktier måste utfärdas.
  5. 50% av aktierna måste vara fritt omsättbara.
  6. Likviditeten och ekonomisk hälsa är tillräcklig.
  7. Positiva resultat för de senaste fyra kvartalen.
  8. Företaget får inte vara en fond eller ett separat holdingbolag.

När kommer indexet att vägas om?

Vägningen av S&P-index utförs med fyra årliga intervall: i mars, juni, september och december. Aktier som inte längre uppfyller villkoren behöver inte tas bort direkt från indexet. Detta garanterar indexets stabilitet.

sp500 invest

Tänk på andra faktorer

Indexet kan påverkas av förvärv, avyttringar, omstruktureringar och utdelningar. Det är inte bara företagens resultat som påverkar priset på S&P 500.

S&P 500 EWI

Sedan 2003 har S&P 500 EWI eller lika viktindex existerat. Inom detta index har alla företag en lika vikt på 0,2%. På grund av detta investerar du med ännu mer riskdiversifiering i S&P 500 EWI.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *