Guldhandel: hur kan du investera i guld?

I krisiga tider är investeringar i guld ofta mycket populärt. När osäkerheten på aktiemarknaderna ökar lyckas många investerare hitta guldet igen. Men hur kan du faktiskt investera i guld själv? Och vilka är de största fördelarna och nackdelarna med handel med guld? I den här artikeln kommer du att läsa allt du behöver veta innan du börjar investera i guld!

Hur kan du investera i guld?

Det finns ungefär två metoder att investera i guld: fysiskt och icke fysiskt. När du investerar i guld fysiskt köper du faktiskt guld. De flesta investerare väljer dock det icke-fysiska sättet att investera i guld.

Hur kan du indirekt investera i guld?

Vi kommer först att diskutera de icke-fysiska sätten att investera i guld på.

Handel med guld aktivt med CFD: er

Du kan aktivt handla guld genom att använda en online-mäklare. Med en online-mäklare kan du handla guld på ett attraktivt sätt. Du är inte den fysiska ägaren, men du drar nytta av prisuppgångar och -fall genom att handla CFD på råvaran.

CFD är mycket lämpliga för att spekulera i prisuppgångar och -fall i guldpriset på kort sikt. Med CFD kan du använda hävstång, vilket gör det möjligt att investera i guld med mindre summor pengar. Läs mer om att investera i CFD: er i den här artikeln .

Du kan prova möjligheterna att handla guld gratis med en demo hos en online-mäklare. Vill du komma igång med ett gratis demo-konto hos en aktiemäklare? Använd knappen nedan för att öppna en gratis gulddemo:

invester i guld nu

Använda en indexfond

Det finns flera indexfonder eller ETF: er som spårar guldpriset. Du kan handla ETF utan ansträngning hos en aktiemäklare. Detta gör att du kan sälja din investering i guld utan krångel. När du investerar i fysiskt guld är det svårare att sälja det. Det finns två typer av guldfonder:

  • Bullion-Backed: Dessa fonder har fysiskt guld.
  • Nonbullion-backed: dessa fonder använder finansiella värdepapper som säkerhet.

SPDR Gold Shares är en fysisk fond i guld noterad i dollar och ETFS fysiska guld är en fysisk fond i guld noterad i euro. Observera att fonder tar ut en avgiftsprocent på årsbasis. Denna kostnadsprocent används för administration och lagring av guldet.

En bra mäklare där du kan investera i guldfonder är eToro. På eToro kan du köpa dessa medel utan provision. Med knappen nedan kan du omedelbart öppna ett gratis (demo) konto hos denna aktiemäklare:

51 % av privata investerare förlorar pengar hos denna leverantör. Fundera på om du vill ta den höga risken att förlora pengar. Kampanjlänk.51 % av privata investerare förlorar pengar hos denna leverantör. Fundera på om du vill ta den höga risken att förlora pengar. Kampanjlänk.

Guldalternativ

Med optioner har du möjlighet (men inte skyldigheten) att köpa (köpoption) eller sälja (säljoption) en viss mängd guld. För ett alternativ betalar du en premie. Ett guldalternativ har alltid en viss varaktighet. Inom denna term måste du utöva alternativet, annars blir det värdelöst.

Med alternativ kan du använda ganska komplicerade konstruktioner. En stor fördel med guldalternativ är att du aldrig är skyldig att utöva dem. Vill du veta mer om att investera i optioner? I vår kurs lär du dig allt du behöver veta:

Guld futures

Futures är bindande avtal för leverans av guld till ett specificerat pris och tid. På grund av hävstången och förpliktelsen kan du snabbt förlora mycket pengar med terminer.

Guldkontot

Det finns två typer av guldkonton. Dessa är det tilldelade kontot och det odelade kontot. Ett guldkonto är ett konto som följer guldpriset en efter en. När du öppnar ett guldkonto köper du en bestämd mängd guld uns. I det tilldelade kontot är guldet kontoinnehavarens hela egendom. Guldtackornas serienummer är kända och guldet får inte handlas utan tillstånd.

I det odelade kontot tilldelas inte kontoinnehavaren några specifika guldtackor och guldet delas med andra kontoinnehavare. Fördelen med detta är att bankens kostnader är lägre. Nackdelen är att kontoinnehavaren inte alltid kan ta ut allt guld. Särskilt under kris tider är kontoinnehavaren beroende av bankens kreditvärdighet.

investera i guld i banken

Aktier i guldbrytningsföretag

Ett annat sätt att investera i guld är genom att köpa aktier i guldbrytningsföretag. Kostnaden för att bryta guld är i allmänhet ganska stabil. Som investerare kan du göra en bra spekulera med rätt strategi. Det är viktigt att komma ihåg att värdet på aktier i guldbrytningsföretag inte rör sig en mot en med värdet på guld.

Det är därför viktigt att undersöka hur företaget presterar. Företagets resultat påverkas av andra faktorer förutom priset på guld. Några välkända guldaktier är:

  • AngloGold Ashanti Ltd.
  • Goldcorp Inc.
  • Barrick Gold Corp.
  • Newmont Mining Corp.
  • Franco-Nevada Corp.

Du kan också handla i en kombination av guldbrytningsföretag med en ETF. Ett bra alternativ för detta är Market Vectors Gold Miners ETF. Vill du veta mer om att köpa aktier? I vår artikel ”hur man köper aktier” ger vi dig en fördjupad analys av processen:

Hur kan du köpa guld?

Det är också möjligt att fysiskt investera i guld. När du investerar i guld fysiskt är det viktigt att ta hänsyn till de extra riskerna. Du borde kunna lagra guldet säkert.

Investera i guldtackor

Guldtackorna finns i olika vikter. De lättaste tackorna väger bara ett gram, medan de tyngsta väger över ett kilo. Detta gör att du kan investera både små och stora summor pengar i guldtackor. Den relativa premie- eller produktionskostnaden är relativt lägre med de högre vikterna. När allt kommer omkring är det billigare att producera en större guldtacka.

Investera i guldmynt

Det är också möjligt att investera i guldmynt. Myntets vikt är vanligtvis en troy eller cirka 31 gram. Värdet på ett guldmynt beror främst på guldets renhet. Vissa mynt är förstärkta med koppar. Vid handel med guldmynt kan typen av mynt också avgöra värdet. Sällsynta mynt har ett högre värde än de vanligaste guldmynten.

investera i guldmynt och barer

Vad ska du vara uppmärksam på när du investerar i guld?

Det är viktigt att du använder en pålitlig leverantör när du vill investera i guld. Detta gäller naturligtvis både handel med värdepapper i guld och handel med fysiskt guld. Du kan till exempel kontrollera om leverantören har en licens från en reglerare. Ofta måste du betala för guldet i förväg, så det är viktigt att motparten är pålitlig.

När du köper guld för mer än 10 000 dollar måste du ofta göra en kopia av din identitet. Det är också viktigt att kontrollera om guldet är säkert hemma. Inte alla hushållsförsäkringar täcker guldtackor. Du bör därför kontrollera om det är klokare att förvara ditt guld i ett bankfack.

Vilka är riskerna med att investera i guld?

Varje investering har sina för- och nackdelar. Även med guld finns det många skäl till varför det är bättre att inte göra det.

Du kommer inte att få en utdelning på guld

När du lägger pengar i aktier eller obligationer får du utdelning eller ränta. När du investerar i guld kan du bara tjäna pengar när priset stiger. På lång sikt kan en investering i guld därför vara en besvikelse, särskilt i förhållande till investeringar i (guld) aktier.

Dålig avkastning med bra ekonomi

Guld klarar sig särskilt bra i ekonomiskt osäkra tider. När ekonomin går bra är det bättre att inte köpa guld. Naturligtvis kan du alltid köpa den som försäkring för att förbereda dig för en potentiell framtida lågkonjunktur.

Guldmarknaden är volatil

Priset på guld är mycket volatil. Denna volatilitet ger osäkerhet.

Pengar på ett sparkonto ger en fast ränta. Ändå presterar guld generellt bättre på lång sikt. Det är också möjligt att dra nytta av volatiliteten genom att ta en kort position. Genom att använda en kort position kan du också tjäna pengar när guldräntan sjunker.

Dåliga resultat till höga räntor

Till låga räntor går guld relativt bra. Men när räntorna stiger förlorar guld ofta sin glans. Det finns mer relativt säkra alternativ. Tänk till exempel på obligationer eller till och med ett sparkonto. En stigande ränta kan därför vara en bra anledning att inte investera i guld.Ränta och guldpris

Vad är fördelarna med att investera i guld?

Naturligtvis finns det också skäl till varför du bör investera i guld. Om de inte var, skulle guld förmodligen ha ett mycket lägre värde.

Guld kan skydda dig mot inflation

Inflation är ett naturfenomen där pengarnas värde minskar över tiden. Genom att investera i guld kan du skydda dig mot inflation. Med tiden stiger värdet på guld tillsammans med inflationen. Vid ett senare tillfälle kan du få en jämförbar verklig summa pengar för ditt guld.

Guld är knappt

Guld, som många andra råvaror du kan investera i, är knappt. Vid något tillfälle tar råvaran helt enkelt slut. Samtidigt ökar det globala välståndet och fler och fler människor intresserar sig för råvaruguldet. Det är därför inte osannolikt att guldpriset kommer att fortsätta stiga i framtiden.

Bra resultat till låga räntor

När räntorna är låga är det en bra idé att investera i guld. I det här fallet missar du inte avkastningen på pengarna på ditt sparkonto. Dessutom stiger priset på guld ofta till låga räntor.

Sprid dina risker

Med guld kan du också sprida din risk. Guld är en kontracyklisk investeringsprodukt: när ekonomin inte går bra presterar guld ofta bra. Genom att köpa guld kan du stabilisera din portfölj och se till att du uppnår en positiv avkastning i både dåliga och goda tider.

Bra resultat med en svag dollar

När en viktig valuta som dollarn faller i värde kan det vara attraktivt att investera i alternativ. Investerare letar sedan efter en säker tillflyktsort. När världen brinner stiger guldet.

Är investering i guld klokt?

Huruvida det är klokt att investera i guld beror mycket på din personliga situation. Det är viktigt att komma ihåg att guld per definition är en riskfylld investering. Investera därför bara i guld med pengar du kan spara på längre sikt.

Då är det viktigt att tima din guldinvestering. Det är inte klokt att investera i guld när det finns en stark Bull marknad. Ett bra exempel på en bra tid att köpa guld är en kris. Under koronakrisen 2020 såg du till exempel guldpriset stiga kraftigt.

När du har bestämt dig för att investera i guld är det viktigt att utarbeta en bra plan. Tänk själv till vilket pris du kommer att sälja guldet igen. Du tjänar inte pengar på guld genom ränta eller utdelning. Det är därför det är viktigt att ta din prisökning någon gång.

Investera i guld eller silver?

Guld och silver- nämns regelbundet tillsammans i en mening. Detta är inte konstigt, eftersom de båda är ädla metaller. Silver ses ofta som den mindre bror av guld. Det är dock fråga om det är korrekt.

Silver verkar verkligen överträffa guld på bullmarknader. Detta beror troligen delvis på att det finns fler ansökningar om silver. Silver används ofta i tekniska produkter och med den ytterligare digitaliseringen av vårt samhälle ökar efterfrågan på sådana produkter bara.

En investering i silver kan därför vara mer intressant. Silver ses fortfarande som en säker tillflyktsort, men det kan också göra det bra i tider med ekonomiskt välstånd. Silverförsörjningen minskar medan den industriella efterfrågan bara ökar. På lång sikt kan du därför uppnå goda resultat med en investering i silver!

Hur fungerar investering i guld i praktiken?

Med två exempel diskuterar vi hur handel eller investering i guld fungerar i praktiken.

En kris!

Det är slutet av februari 2020 och du inser att coronaviruset sprider sig över Europa. Aktiemarknaderna sjunker och investerare säljer sina aktier i massor. Därför letar du efter ett intressant alternativ till aktier. Efter lite forskning hamnar du äntligen med guld.

Du bestämmer dig för att spekulera i guldpriset med en CFD. Du köper guld för ett belopp på 1400 dollar. I början sjunker priset lite mer, men så småningom stiger priset betydligt igen. Så småningom säljer du guldet till ett pris av 1550 dollar. Du uppnår sedan en positiv avkastning på 150 dollar per guldtacka, vilket motsvarar en avkastning på mer än 10%.

Med ett derivat kan du välja att använda hävstång. Om du hade använt en hävstång på 1: 3 i det här exemplet skulle du ha uppnått en avkastning på 450 dollar per guldstång eller 30% på din investering. Om du använder en hävstång kan din förlust naturligtvis också öka avsevärt.

guldprisinvestering

Guldprisutveckling, källa goldprice.org

En ny guldgruva

Du har fått ett litet arv och du bestämmer dig för att investera en liten del av det i en guldgruva. Du gör detta genom att köpa aktier i en guldgruva på eToro utan provisionskostnader. Några veckor senare tittar du på nyheterna.

Oväntat har en enorm tillgång på guld hittats någonstans i Afrika. De globala guldreserverna är plötsligt mycket större än väntat. På grund av det större utbudet minskar värdet på guld. På grund av detta säljer folk massivt guldgruvan.

Aktien sjunker tio procent och du uppnår en negativ avkastning. Gör företaget fortfarande spekulera? Då kan det vara smart att bara hålla på beståndet. Panik kring nyheter fakta påverkar ofta priset oproportionerligt. Det finns goda chanser att aktien kommer att vara tillbaka på ett bra plus i framtiden.

Bitcoin som det nya guldet?

Guld har länge varit känt som den säkra tillflyktsorten. Idag har dock en ny spelare anlänt: Bitcoin. Bitcoin har inte heller någon motpartsrisk. När människor är oroliga för inflation eller ekonomins tillstånd stiger Bitcoins pris. Handel med Bitcoins kan vara intressant i osäkra tider. Klicka här för att lära dig mer om Bitcoins.

Vad är den nuvarande guldpriset?

Nedan kan du se det aktuella priset på CFD på guld:

Slutsats investering i guld

Att investera eller handla med guld kan vara väldigt intressant. Ädelmetallen är inte längre kopplad till dollarn en mot en. Ändå fungerar guld fortfarande som en säker tillflyktsort. Du kan därför se guld som en försäkring mot nedåtgående marknader och inflation. Detta kan göra det attraktivt både på kort och lång sikt att investera i guld.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *