Hur kan du investera i ädelmetaller?

Om du ska investera kan du välja bland många intressanta investeringsprodukter . En form av investeringar som för närvarande är mycket populär är att investera i ädelmetaller. Ädla metaller är rena metallelement som har stort ekonomiskt värde. I den här artikeln lär du dig att investera i ädelmetaller som guld och silver.

Hur kan du investera i ädelmetaller?

Det finns flera sätt att investera i ädelmetaller. Du kan välja att aktivt handla med värdet på ädelmetaller. Det är också möjligt att investera i aktier eller investeringsfonder. Slutligen kan du också köpa ädelmetaller själv.

Aktiv handel med ädelmetaller

Du kan handla med prisutvecklingen på ädelmetaller med hjälp av derivat. Derivat är kontrakt till priset på en vara. Det innebär att du inte köper eller säljer ädelmetall direkt. Med en derivat , satsar du bara på en ökning eller sänkning av priset på en ädelmetall.

Genom att aktivt spekulera i priset på en CFD-ädelmetall som guld eller silver kan du uppnå goda resultat under alla marknadsförhållanden. En bra part att pröva på detta sätt är eToro. På eToro kan du prova CFD-handel helt gratis med en obegränsad demo. Använd knappen nedan för att omedelbart öppna ett gratis demo-konto:

Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/

Ädelmetaller

Det är också möjligt att investera i ädelmetaller indirekt genom att gå med i en investeringsfond. Flera fonder följer noga priserna på ädelmetaller. Var noga med att förvalta kostnaderna för en fond. Förvaltningskostnader kan minska avkastningen avsevärt.

Den bästa parten att handla ädelmetaller genom en fond är DEGIRO. På DEGIRO betalar du inga transaktionskostnader när du investerar i fonder som listas inom deras kärnvalet.

Använd knappen nedan för att direkt öppna ett konto hos denna aktiemäklare:

Aktier inom ädelmetaller

En bra part att köpa aktier i ädelmetallföretag är eToro. På eToro betalar du inte courtage för alla dina investeringar. Detta gör att du kan uppnå en positiv avkastning även med en liten investering. Använd knappen nedan för att öppna ett gratis konto hos den här mäklaren:

Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/

Ädel metaller

Det är också möjligt att köpa ädelmetaller fysiskt. Även om ädel metaller inte ger något intresse är det fortfarande en mycket populär investeringsprodukt. Ädel metaller är särskilt populära i tider av kris . Detta beror på att ädelmetaller bevarar sitt värde. Värdet av en ädelmetall är självständig av inflation eller ett företags framgång och misslyckande.

Detta gör ädel metaller särskilt populära bland investerare i lågkonjunktur. Värdet av ädelmetallen påverkas inte av en instabil ekonomi . Detta ger dig mer lugn och säkerhet i turbulenta tider.

Att köpa ädel metaller fysiskt kan dock vara ett besvär. Du måste förvara ädelmetallen någonstans. Du måste också skydda din egendom mot stöld. Detta gör det viktigt att göra forskning innan du väljer att köpa ädel metaller!

Investera i ädelmetall handbok

Vad vill du veta om att investera i ädelmetaller? Navigera direkt till lämpligt avsnitt i artikeln:

I vilka ädelmetaller kan du investera?

Det finns flera ädla metaller som du kan investera i. Du kan till exempel investera i guld , silver, platina eller palladium . I denna del av artikeln diskuterar vi kort dessa ädelmetaller.

Guld

Guld är fortfarande den mest kända ädelmetallen och mycket populär bland investerare. Att investera i guld kan visa sig mycket bra under en ekonomisk kris. Vissa investerare köper guld för att skydda sina portföljer mot nedgångar. När aktier sjunker i värde ser du ofta att en ädelmetall som guld stiger i värde. Guld kan då fungera som ett skydd mot ett fallande aktiekurs. Vill du veta mer om att investera i guld? I vår artikel om att investera i guld kan du läsa allt du behöver veta:

button title=

Platina

Den ädla metallen platina används i katalysatorer för bilar. Särskilt i dieselbilar ser man att mycket platina behövs. Med ökningen av elkörning är dieselbilar mindre populära. Bilar som kör på väte behöver dock också platina. En investering i platina kan därför fortfarande vara lönsam. Vill du veta hur investeringar i platina fungerar? Läs artikeln om detta ämne:

Palladium

En annan ädelmetall som många handlar med är palladium. Palladium är också en bra katalysator och metallen har många likheter med platina. Unikt är att palladium kan absorbera upp till 900 gånger volymen väte. Palladium används för klockor och inom tandvård. En tidsbestämd investering i palladium kan ge en bra avkastning.

Vad är fördelarna med att investera i ädelmetaller?

Ädel metaller är kemiskt unika och läskiga. Eftersom de är lätta att forma har guld och silver använts som pengar i tusentals år. Priserna är volatila, men i det långa loppet har de välstånd.

När du investerar i ädelmetall har du inget motpartsrisk . Om du investerar i en aktie eller obligation finns det alltid en risk att motparten går i konkurs.

En annan fördel med att investera i ädelmetaller är att det skyddar dig mot inflation . Priset på guld stiger ofta tillsammans med den allmänna prisnivån. Att köpa ädla metaller kan också vara attraktivt när den valuta du använder minskar i värde.

Slutligen är guld också en bra, extra investering till diversifiera din investeringsportfölj. Guld korrelerar inte starkt med priserna på aktier, obligationer och fastigheter. När det går dåligt på de finansiella marknaderna kan du uppnå bra resultat med guld.

Vad är nackdelarna med att investera i ädelmetaller?

Naturligtvis finns det också nackdelar med att investera i ädelmetaller. Den största nackdelen är att ädelmetaller i sig inte genererar ett kassaflöde. Med aktier eller fastigheter kan du bygga upp en fast inkomst. Guld samlar däremot bara damm. Du kan köpa aktier i företag som är involverade i ädelmetall, men när du gör det drar du inte nytta av fördelarna med att köpa ädelmetaller.

En annan nackdel med att investera i ädelmetaller är höga transaktionskostnader . När du köper fysiskt guld eller silver måste du lagra och flytta dessa varor. Du måste också teckna försäkring. På grund av detta kan investering i ädelmetaller kosta dig pengar!

Att investera i ädelmetaller är också ett spel. Du köper ädelmetall i förväntan att en investerare kommer att betala mer för det på några år. När det motsatta händer finns det inget sätt att uppnå ett bra resultat med en investering i ädelmetall.

Hur mycket ska du investera i ädelmetaller?

Naturligtvis finns det inget ensidigt svar på frågan hur mycket du ska investera i ädelmetaller. Vissa investerare ser ändå inte poängen med att investera i ädelmetaller. Andra, mer oroliga investerare, tvärtom, köper enorma mängder guld och silver.

Välkända investerare har ofta fem till tio procent av sina tillgångar i ädelmetaller. Investeraren Kevin O’Leary investerar 5% i guld. När priset stiger säljer han lite och när det går ner köper han lite.

Eftertraktad av brist

Ädel metaller är mycket läskiga. Dessutom innehåller många ädel metaller fördelaktiga fysiska egenskaper. Detta gör dem lämpliga för olika ändamål och gör dem ännu mer attraktiva för investerare.

Olika ädel metaller används som högteknologiska material inom medicinsk teknik och flygteknik. Men visste du att din mobiltelefon, laptop och tv ofta också innehåller en eller flera ädel metaller? I framtiden kommer användningen av dessa bara att öka, vilket ytterligare kan öka priset på ädla metaller.

Mynt eller staplar?

Om du har beslutat att investera i ädelmetaller kan du välja att investera i mynt eller tackor. Tackor är mer lämpliga när du vill investera en högre summa pengar och när du har bra lagrings utrymme. Om du vill investera en mindre summa pengar i guld kan mynt vara mer praktiska. Myntets nominella värde är mycket lägre. Dessutom har mynten ett nominellt värde tryckt på sig, så du kan också betala med dem.

I allmänhet kostar mynt mer pengar att producera. Du kan ofta sälja mynt för mer pengar. I slutändan handlar allt om din personliga preferens.

Prissättning av ädelmetaller

De värde av ädelmetaller skapas av samspelet mellan utbud och efterfrågan. Prisfall kan uppstå när nya gruvor upptäcks eller när banker säljer stora mängder metall på en gång. Om efterfrågan ökar, till exempel i tider av kris, kommer antagligen priset på ädelmetallen att stiga.

Ädelmetaller handlas i dollar. Det betyder att när du investerar i ädelmetall i en annan valuta kan du också utsättas för en valutakursrisk. När din valuta minskar i värde kan du förlora pengar.

Ädel metaller stiger ofta i värde när dollarn faller i värde. När dollarn stärks sjunker priserna på ädelmetaller ofta.

Silver eller guld?

Priserna på silver och rör sig bra ofta i samma riktning. Det är klokt att köpa dem i osäkra tider. När det blev känt att Storbritannien skulle lämna Europeiska unionen steg priserna på ädelmetaller guld och silver omedelbart. Under coronakrisen kunde man också se att ädel metaller ökade kraftigt i pris.

Det är därför klokt att också titta på den övergripande ekonomiska situationen när du börjar investera i ädelmetaller. Många ädel metaller anses vara en säker tillflyktsort.

Ändå har ädelmetall silver mer industriella tillämpningar. Som ett resultat har efterfrågan på silver blivit mer beroende av ekonomiskt välstånd.

värdefull metaI prisutveckling Priset på guld steg kraftigt under coronakrisen

Onlinehandel eller fysisk handel med ädelmetaller?

Numera är det möjligt att handla priser på ädelmetaller online. När du handlar ädla metaller online med en aktiemäklare gör du ofta detta för att tjäna pengar på kort sikt. Med vår översikt över mäklare Du kan öppna ett demo-konto gratis hos en mäklare, så du kan prova att handla med guld och silver. Det är dock fortfarande möjligt att fysiskt köpa ädla metaller som guld och silver i form av mynt eller staplar.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *