Trading olja: allt om investering i olja

Olja kallas ibland svart guld, och med goda skäl. Det anses vara en av viktigaste råvarorna och bestämmer hälsan i hela ekonomin. Oljereserverna tar slut och kampen om den sällsynta svarta råvaran kommer bara att öka. Men hur kan du som privat investerare dra nytta av detta? I den här artikeln kommer vi att diskutera hur du kan investera i olja.

Börja handla olja i tre steg:

Rolig fakta : Du kan investera i olja 100% riskfritt genom ett demo-konto

Hur investerar man i olja?

I den första delen av artikeln tittar vi på de olika möjligheterna att investera i olja: direkt handel med olja uppköp av oljeaktier och trading fonder .

Direkt handel på priset av oljefat

Du kan välja att handla direkt i oljefat. Olja är svårare att lagra än till exempel guld; du kan inte köpa och bara förvara olje trummorna i din trädgård. Lyckligtvis, med derivat kan du spekulera i prisutvecklingen på olja. Du kan göra detta med CFD:er , futures eller option. Låt oss se vad de bästa alternativen är.

CFD på olja

Om du vill spekulera på oljefat på kort sikt, så kan CFD vara intressant. När du investerar i olja med CFD:er, betalar du ett visst belopp i dollar och faten placeras sedan på dina öppna positioner. När priset stiger gör du spekulera och när priset sjunker förlorar du pengar. Naturligtvis levereras fat faktiskt aldrig, så det är bara prishöjningen eller -minskningen som är viktig. Här kan du läsa mer om hur handel med CFD fungerar.

CFD är perfekt för att spekulera i förändringar i oljepriset. När du handlar aktivt med CFD olja, kan du ta en kort eller en lång position. Plus500 är en bra mäklare att handla med CFD i olja, på Plus500 kan du prova helt gratis och utan risk. Använd knappen nedan för att öppna ett konto omedelbart:

80% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.80% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.

oljeinvestering Plus500

På Plus500 kan du trade oljepriset med CFD. Illustrativa priser.

Olja Terminskontrakt

Det mest kända sättet att investera i olja är att använda terminer. De mest kända futures är råolja (CL) och Brent Oil (CL) terminer. Futures är leveransavtal som gör att du kan få en fast mängd olja vid utgångsdatumet. Futures är ofta inte ett bra val för en som investerar första gången.

Med ett terminskontrakt, så har du omedelbart en multiplikator på 1000. Ett kontrakt tecknas till ett värde av 1000 fat. Detta kan orsaka att dina spekuleraer och förluster på ett kontrakt fluktuerar kraftigt. Dessutom har du en obligation att ta oljetunnorna i slutet av perioden. Detta ledde till en enorm krasch i april 2020, med oljepriset till och med negativt. Eftersom ingen faktiskt ville ta emot oljan, kraschade priset enormt.

Olje optioner

Du kan också välja att investera i olja genom att använda optioner. Med en option har du optionen, men inte skyldigheten att köpa eller sälja olja till ett fast pris. Med en köpoption har du möjlighet att köpa olja till ett visst pris och med en säljoption har du möjlighet att sälja till ett visst pris.

Varje option har ett utgångsdatum. Om optionen inte ger en attraktiv spekulera före optionens utgång förlorar du hela värdet av handeln. Vill du veta mer om att investera i optioner? Iden här artikeln kan du läsa allt om det!

investera i olja online

Investera i oljeaktier

Det är också möjligt att investera indirekt i olja. Ett välkänt sätt att investera indirekt i olja är genom köpa aktier i oljebolag som Shell eller BP. När du investerar i aktier är det inte bara oljepriset som avgör dina resultat.

BP:s oljeutsläpp i Mexikanska golfen 2010 orsakade mycket oro, denna oron orsakade även en kraftig nedgång i BP:s aktiekurs. När oljepriset stiger kan priset på ett oljebolag fortfarande sjunka. När du investerar i ett oljebolag är det därför viktigt att studera företagets resultat noggrant.

Det finns två sätt att investera i oljebolagens aktier. Den första är att köpa aktierna direkt och hålla dem i din portfölj. Detta kan vara en bra strategi om du vill investera i olja på längre sikt. En plats där detta är möjligt är på eToro .

Det är också möjligt att aktivt trade med oljebolagens aktier. Det finns flera mäklare där det är möjligt. Vill du veta var du ska investera i oljeaktier? Kolla in mäklar översikten omedelbart:


investera i oljeaktier

Investera i en fond eller ETF

Det sista sättet att investera i olja är att köpa andelar i en fond, även kallad ETF (börshandlade fond). Det finns två typer av fonder inom detta: aktiefonder och fonder som försöker följa oljepriset direkt.

Aktiefonderna följer ett stadigt antal aktier relaterade till oljebolag. Exempel på europeiska ETF är Lyxor ETF STOXX EUROPE 600 OIL and GAS och iSHARES STOXX 600 OIL & Gas UCITS EFT DE. Om du vill investera på den globala marknaden kan du investera i SPDR MSCI World Energy UCITS ETF.

Oljefonder försöker spåra oljans gång. De gör det vanligtvis genom att köpa upp terminer. Exempel på fonder som försöker spåra oljepriset på detta sätt är UCO och USO. Nackdelen med dessa fonder är att de måste fortsätta rulla över terminer till nästa månad. De nya terminerna är vanligtvis dyrare, eftersom få människor väntar på den faktiska leveransen av olja. Som ett resultat kan du bara dra nytta av dessa typer av fonder när oljepriset stiger mycket kraftigt.

Hur kan du förutsäga oljepriset?

När du vill investera i olja måste du hålla ett öga på priset. I denna del av artikeln tittar vi på hur du kan förutsäga oljepriset, både i kort och långsiktig .

Oljepriset på kort sikt

På kort sikt kan oljepriset fluktuerar kraftigt. Det finns många sektioner som påverkar oljepriset. När allt kommer omkring bestäms oljepriset i slutändan av balansen mellan utbud och efterfrågan. Om exempelvis OPEC beslutar att exportera mer olja kommer oljepriset att sjunka på grund av ökat utbud. En konflikt i ett land som exporterar olja kan dock pressa upp priserna, i en sån situationen blir människor nervösa för framtida oljetillgång.

Därför är oljepriset på kort sikt svårt att bestämma. Även om det vanligtvis finns en tydlig riktning i prisutvecklingen kan det plötsligt förändras på grund av en viktig händelse någonstans i världen. Av den anledningen är olja en populärt handelsinstrument för day trader[/ bli-en-daytrader], investerare som investerar aktivt varje dag. Starka prisfluktuationer gör det möjligt för aktiva investerare att uppnå bra resultat med olja.

Därför är det lämpligt att hålla koll på Nyhetsrapporter; vid varje nyhetsrapport, tänk på vilken effekt den ger på en investerare. Tänk på följande exempel:

En nyhetsrapport om USA som beslutar att utnyttja sina oljereserver (1).

En nyhetsrapport om att konsumenter i allt högre grad använder sin bil (2).

Det pågår ett krig i en stor oljeproducerande region (3).

Allmänt, så leder nyhetsrapporter där tillgången på olja ökar, ger ett prisfall (meddelande 1). När efterfrågan verkar öka stiger priset vanligtvis (meddelande 2). Slutligen kan ett minskat utbud också leda till en ökning av priserna (meddelande 3).

förutsäg oljepris

Stora händelser har en stark effekt på priset på oljeaktier

Olja på längre sikt:

Oljan blir tydligt mer skrämmande: framväxten av nya stora aktörer på världsscenen som Kina kommer bara att öka oljeförbrukningen de närmaste åren. Enligt de senaste förutsägelserna tar det 40 år innan oljetillförseln är helt uttömd. För närvarande verkar olja vara en bra investering. I och med att aktierna fortsätter att minskas, och konsumtionen fortsätter att ökas. Så är det inte orealistiskt att anta priset kommer stiga ytterligare

Det är dock också viktigt att hålla koll på alternativa energikällor. Olja och andra fossila bränslen tappar popularitet på grund av föroreningarna de orsakar. På grund av detta letar flera företag efter alternativa bränslen. Det kan vara så att en alternativ energikälla i framtiden kommer att bli den dominerande faktorn. Men just nu är detta långt ifrån fallet och fram till dess kan det vara attraktivt att investera i olja!

Vad ska du vara uppmärksam på när du investerar i oljeaktier?

Många investerar i oljeaktier på grund av dess stabila natur. På kort sikt kan oljepriset fluktuera avsevärt. Ändå går ekonomin på olja och priset når alltid nya toppar. Men vad ska du faktiskt vara uppmärksam på när du väljer och köper oljeaktier?

Tänk på vad du vill investera i

Naturligtvis känner alla dominerande parter som Circle K och OKQ8. Det finns dock många fler företag som är aktiva i oljeproduktion. När du investerar i olja kan du investera i tre olika stadier av olje procedur: uppströms, mellanström och nedströms.

Uppströms sektorn är främst intresserad av oljeprospektering och produktion. Företag i denna sektor letar efter sätt att få olja ur marken. Till exempel letar ett företag som Fugro efter lämpliga platser för att borra efter olja. Andra företag är återigen engagerade i att producera material eller tillhandahålla arbetskraft. När ekonomin går bra går det bra med dessa typer av företag: det finns mer efterfrågan på högre produktion.

Mellanströms Sektorn är engagerad i transport och lagring av olja. Denna sektor är länken mellan sektorerna uppströms och nedströms. Exempel på företag som är verksamma inom denna sektor är Vopak och Scorpio. Ett företag som hanterar lagring av olja kan också klara sig till ett lågt oljepris. I det här fallet sker det ofta överproduktion. Dessa företag måste sedan lagra all olja som inte används.

Den sista sektorn som handlar om olja kallas nedströms sektor . Denna sektor förädlar råolja och bearbetar den sedan till en användbar råvara. Råolja behöver fortfarande omvandlas till till exempel bensin till din bil, asfalt eller fotogen. Företag som är involverade i detta steg i produktionsprocessen inkluderar Marathon Petroleum och Exxon Mobil.

Många större oljebolag är även engagerade i olika komponenter inom processen av oljeproduktion. Innan du investerare hos ett företag, undersök företaget och kolla om det främst går bra för de. Vissa aktier är mindre påverkade av oljepriset än andra aktier

Säkerställ tillräcklig mångfald

När du vill investera i olja genom att köpa aktier, måste du diversifiera tillräckligt. Det är oklokt att lägga alla dina pengar i en oljeaktie. Fastän det är högt oljepris kan ett företag fortfarande gå i konkurs. Felaktig hantering eller bedrägeri kan ändra ett företag från ett toppklassigt företag till en total flopp på en dag.

Gör därför tillräckligt med undersökning när du investerar i oljeaktie. Det är viktigt att förstå hur ett företag gör sina spekuleraer.

Gör en plan

Köpa och sälja oljeaktier urskiljbart under en kris är ingen bra strategi. Det är viktigt att skapa en plan. Tänk först på varför du vill köpa aktier, vill du skapa en inkomst genom att köpa aktier som betalar högt utdelning ? Då kan en investering i Shell fungera bra. Vill du få en hög prisspekulera? Då kan du behöva investera mer aktivt.

Bestäm själv vad ditt mål är och skriv sedan ner vad ditt pris mål är. På det sättet fortsätter du att följa en tydlig plan och tappar inte onödiga pengar när du får panik.

Var uppmärksam på kostnaden

När du börjar investera i aktier är det viktigt att ta hänsyn till kostnaderna. Genom att investera hos en dyr mäklare tappar du ibland flera tiotusentals till hundratusentals kronor på lång sikt. Vill du veta vilka mäklare det är billigast att investera hos? I vår övergripande översikt kan du omedelbart se vilken är den bästa parten att börja handla med oljeaktier:

Hur kan du tjäna pengar på fallande oljepriser?

Det är också möjligt att tjäna pengar på fallande oljepriser. Du gör detta genom att placera en kort position på oljepriset. När du öppnar en kort position gör du en beställning på ett fallande oljepris. Detta har följande effekt:

  • 1. När oljepriserna stiger förlorar du pengar.
  • 2. När oljepriset sjunker tjänar du pengar.

Aktuellt oljepris:

Vill du börja investera direkt?

Innan du bestämmer dig för att investera i olja, är det klokt att träna med ett gratis demo-konto först. Detta gör det möjligt att lära sig grunderna när man investerar som en nybörjare, så att du kan starta framgångsrikt.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *