Hur köper du aktier online?

I den här artikeln kan du läsa hur du kan köpa och sälja aktier med hjälp av internet. Vi kommer att diskutera var du kan investera i aktier mot låga avgifter. Därefter lär vi dig allt du behöver veta innan du börjar köpa aktier online.

Var är det bästa stället att köpa aktier?

Tidigare var det en tung affär att köpa och sälja aktier. När man köpte och sålde aktier var man ofta fysiskt tvungen att gå till en bank, vilket innebar att transaktionskostnaderna var höga. Lyckligtvis är detta inte längre nödvändigt!
Numera är det möjligt att handla i alla kända aktier genom en online mäklare. Hos en nätmäklare kan du köpa eller sälja din favoritaktie med ett musklick. Nedan ser du en översikt över de bästa börsmäklarna.

BörsmäklareKostnadRegistrera
eToro€0 av kostnad per aktie. Minsta insättning mindre än 50 USD/EURO.
* Med investering kan du förlora din investering.
AvatradeHandla aktivt till låg kostnad med en gratis demo!

Hur köper du aktier online?

För flera år sedan var köp och försäljning av aktier en besvärlig affär. För att köpa och sälja aktier var du ofta tvungen att gå fysiskt till en bank som tog höga transaktionskostnader. Lyckligtvis är detta inte längre nödvändigt!

Numera via en online mäklare är det möjligt att investera i alla kända aktier. Med en online mäklare kan du snabbt köpa eller sälja en aktie inom några minuter. Den bästa mäklaren för att köpa aktier är för närvarande eToro; med denna mäklare kan du köpa och betala aktier utan att betala några kommissioner. Använd knappen nedan för att öppna ett konto direkt:

Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/

Hur kan du aktivt handla med CFD aktier?

Vill du aktivt handla med CFD aktier? Genom att aktivt handla på aktiemarknaderna kan du reagera på den ekonomiska utvecklingen. En bra mäklare att handla aktier med, genom att använda CFD:er, är Plus500. Plus500 tar courtage för svenska kunder och du kan prova alternativen gratis med en obegränsad demo på $ 40.000. En stor fördel med att handla på Plus500 är att du också kan handla prisfallar. Använd knappen nedan för att direkt öppna ett gratis demokonto på Plus500:

80% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.80% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.

förutsäg oljepris

Köp CFD aktier på Plus500. Illustrativa priser.

Köpa aktier: lär dig att köpa aktier i 5 steg

Innan du kan köpa aktier måste du gå igenom några steg. Nedan tar vi en titt på vad du måste göra inom du kan börja investera.

Steg 1: Öppna ett mäklarkonto

För att köpa aktier måste du först ha ett konto hos en online mäklare. En mäklare är en del som gör det möjligt för individer att köpa och sälja aktier. När du väljer en mäklare är det viktigt att vara uppmärksam på följande:

  • Vad är transaktionskostnaderna för (utländska) aktier?
  • Hur mycket stöd får du från mäklaren?
  • Vilka aktier kan du handla med mäklaren?
  • Vilka ytterligare funktioner erbjuder mäklaren dig?

Vill du veta var du kan investera i aktier? På vår mäklare jämförelsesida kan du se de bästa mäklarna för att börja investera:

Steg 2: bestäm först vilken aktie du vill köpa

När du har öppnat ett konto hos en mäklare kan du komma igång. Först måste du bestämma vilken aktie du vill köpa. Du kan söka efter ett företag som du vill vara delägare i. Det är smart att börja med några företag som du väl känner till.

Sedan är det viktiga att gräva lite djupare. Köp inte aktier bara för att att du tycker att det är ett bra företag. Titta på årssiffrorna för att se hur företaget har presterat under den senaste perioden. Undersök också företagets vision och analysera om det är troligt att företaget kommer att fortsätta växa i framtiden.

Steg 3: bestämma hur många aktier du vill köpa

Nästa steg är att bestämma hur många aktier du vill köpa. Speciellt i början är det tillrådligt att bara investera med ett litet belopp. Ta din tid att lära känna hur aktiemarknaderna fungerar. Det är bara smart att komma igång med större belopp när du förstår den här marknaden. Du kan till och med prova att köpa och sälja aktier utan risk med ett demo-konto.

Steg 4: Välj beställning

När du ska köpa aktier måste du också välja typ av order. När du köper aktier ser du först begäran och köpkursen. Begärt pris är det pris till måste säljare vill sälja en aktie. Budkursen är det pris till några köpare vill köpa en aktie. Det finns alltid en skicklighet mellan detta pris. Vi kallar detta också sprida .

När du köper aktier kan du använda olika typer av order:

Marknadsorder

Marknadsorder är en order där aktierna köps direkt till marknadspriset. Priset kan vara dyrare med denna typ av order. Aktiekurserna fluktuerar ständigt. En marknadsorder är lämplig för investerare som vill hålla aktier under lång tid. Några cents skillnad är mindre viktig när detta är din strategi.

Du måste vara försiktig med marknadsorder. När du placerar en marknadsorder utanför handels sessionen kan din investering bli mycket dyrare. Priset på en aktie kan öka avsevärt utanför handels sessionen.

Marknadsorder eToro

Placera en marknadsorder på ett lager hos eToro

Limit order

En limit order utförs endast när ett visst pris uppnås. Detta är användbart om du är en aktiv handlare. Det kan också vara användbart att använda en limit order på mindre volatila marknader. På marknader med liten aktivitet kan priset plötsligt göra konstiga hopp.

Med en limit order är du inte säker på att din (fullständiga) order kommer att utföras. Är du säker på att du vill köpa en viss aktie? Då kan det vara smart att använda en marknadsorder. Det finns också en specifik typ av limit order. En all or none order exekveras endast när alla aktier är tillgängliga till ditt gränspris. En good for day order tas bort om den inte exekveras före handelsdagens slut.

Steg 5: Fortsätt att optimera din aktieportfölj

När du har köpt aktier slutar inte arbetet! Fråga dig själv ständigt om aktierna i din portfölj fortfarande passar in i din strategi. Genom att göra detta undviker du att förlora mycket pengar på aktier som inte längre passar bra med din nuvarande strategi.

Att köpa aktier framgångsrikt: vad ska du vara uppmärksam på?

Att köpa och sälja aktier av en slump är ofta ingen bra idé. När du vill uppnå bra resultat måste du ta hänsyn till olika faktorer. Med dessa tips kan du tjäna mer pengar genom att köpa och sälja aktier.

Sprid din investering

Det är viktigt att sprida dina investeringar. Köp inte bara en typ aktier. Det är möjligt att en sektor presterar dåligt jämfört med andra sektorer. Ett företag kan alltid gå i konkurs. Genom att köpa aktier i olika företag minskar du risken för en enorm förlust.

Å andra sidan är det bra att komma ihåg, att genom att sprida sig över olika sektorer är du inte skyddad mot ekonomisk motgångar. Men du kan också hantera detta smart. Det är klokt att periodvis köpa aktier för ett fast belopp. Att förutse toppar och dalar är mycket svårt, men genom att köpa aktier vid olika tidpunkter undviker du att komma in på högsta punkter.

Sammansatt ränta

Företag betalar regelbundet utdelningar. Utdelning är en spekuleradelning. Naturligtvis kan du överföra utdelningen till ditt sparkonto, men du kan också välja att investera utdelningen igen. Detta kan vara ett klokt beslut.

Detta beror på principen om sammansatt ränta. När du återinvesterar utdelningen i aktier får du också utdelning på detta belopp. Detta ökar din avkastning exponentiellt på lång sikt . På fem år kan du snabbt uppnå tio procent extra avkastning. Så var smart och återinvestera den avkastningen!

Se din risk: reward ratio

Bra investerare tar alltid hänsyn till riskerna med sin investering. Grundregeln är enkel: se till att din potentiella spekulera är högre än din potentiella förlust. Det är viktigt att du förbereder en bra plan innan du köper en aktie. Tänk på priset du tar din förlust och till vilket pris du tar din spekulera.

Antag att du köper en aktie för ett belopp på $ 10. Du förväntar dig att priset stiger till $ 15. Din potentiella spekulera är då $ 5 per aktie. Priset på en aktie kan också sjunka till $ 9, vilket innebär att den potentiella förlusten är $ 1. Ditt förhållande mellan risk och avkastning är då 1: 5.

Med denna investering kan du tjäna fem gånger mer än du skulle förlora. Det är alltid klokt att ta positioner med ett gynnsamt förhållande mellan risk och avkastning.

Kontrollera dina känslor

Ett sista viktiga tips när du köper aktier är att kontrollera dina känslor. I praktiken ser vi att många investerare lämnar förlorade investeringar öppna för länge och minskar lönsamma investeringar. Detta beror på att människor är rädda för att förlora.

Detta är uppenbarligen inte en klok investeringsstrategi. Vill du också kämpa mot denna instinkt? Förbered då en plan i förväg. På så sätt förhindrar du att dina känslor påverkar dina investeringsbeslut för mycket.

Känslor som köper aktier

Vad är riskerna med att köpa aktier?

När du köper aktier i ett företag står du inför olika risker. Nedan diskuterar vi kort om vad man ska se upp för.

Företagsspecifika risker

Ett företag kan göra affärer anmärkningsvärt dåligt. Detta händer till exempel när ett företag begår bedrägeri eller publicerar en riskvarning. Du kan skydda dig själv mot denna risk genom att köpa många olika aktier.

Sektorsspecifika risker

Ibland kan en viss sektor också göra dåligt. Till exempel, ett fall i oljepriser, gör att oljebolagen klarar sig mindre bra. Du kan skydda dig mot sektorsspecifika risker genom att sprida dina investeringar över olika sektorer.

Marknadsrisker

Ibland går hela ekonomin ner. Detta hände till exempel under finanskrisen år 2008. Se till att du inte investerar alla dina pengar i aktier samtidigt. På så sätt undviker du att komma in på toppen. Det är också viktigt att du inte omedelbart behöver de pengar du investerar. Detta ger dig tid att vänta på att marknaderna ska återhämta sig.

Valutarisker

När du köper utländska aktier måste du också ta hänsyn till valuta riskerna. När du köper aktier i utländsk valuta finns det en risk att förlora pengar eftersom din valuta minskar i värde. Du kan täcka denna risk genom att använda derivat.

riskerar att köpa aktier

Hur kan du köpa aktier? Två metoder

Det finns två strategier du kan använda när du ska köpa aktier. Vi kommer att diskutera båda metoderna nedan.

Långsiktigt: köp aktier

Många köper aktier och håller dem under en längre tid. Du kan göra detta med ett värdepapperskonto hos en traditionell mäklare. När du köper aktier på lång sikt är det viktigt att undersöka företagen noggrant. Det är klokt att verifiera om företaget kommer att förbli lönsamt på lång sikt.

Kortsiktigt: spekulera i aktier

Du kan också aktivt handla med aktier. Genom att spekulera kan du göra bästa inställningar på kortsiktiga stigningar och fall. Det är bäst att använda ett derivat som CFD för detta ändamål. Med CFD kan du svara på snabba prisökningar och prisfall.

  • Du kan köpa och sälja CFD-aktier med så lite som $ 100.
  • Du kan ansöka inflytande vissa gör det möjligt att handla med större belopp.
  • Du kan spekulera i fallande priser senast gående kort .
  • Med order kan du automatisera dina handelsaktiviteter.
Tips: vill du veta hur CFD fungerar? Läsa t hans artikel för mer information.

Vad du bör veta innan du köper aktier

Innan du köper aktier måste du förstå hur aktier fungerar. I det här avsnittet svarar vi på vanliga frågor om aktier.

Vad är aktier?

Ett lager är ett slag äganderätt . Om du äger aktier i ett företag är du delägare i företaget. Du får ofta ofta en andel av företagets spekuleraer i form av utdelning . De flesta äger dock också aktier sedan de förväntar sig en prisförändring. Detta är även kallad marknadsspekulation Läs här att lära sig mer handla om lager .

Vad är utdelning?

När du köper aktier bör du överväga vikten av utdelning . När ett företag gör spekulera kan företaget besluta att dela ut en del av spekuleraen till aktieägarna i form av utdelning. Var noga med utdelningen när du köper en aktie. Utdelningen avgör delvis ersättning du uppnår med dina investeringar. Läsa här Allt handla om utdelning .

Hur bestämmer du när du ska köpa en aktie?

När du vill vara framgångsrik vid handel med CFD-aktier är det viktiga att tid du handlar bh. Det finns två metoder som du kan använda för att tida dina handelsaktiviteter: URL:

Vill du lära dig att handla med aktier? Läs vår kurs för nybörjare:

Exempel: köp Apple-aktier

Med två exempel visar vi hur köp av aktier kan fungera.

Exempel: köpa en aktie direkt

När du fysiskt köper en aktie från en mäklare blir denna aktie din. Jag har här exemplet kan du köpa Apple-aktien för ett belopp på $ 200. När aktien stiger till $ 250 under en period av 5 år säljer du aktien igen. Du uppnår sedan en bra avkastning på 25% eller 5% på årsbasen.

Exempel: spekulera på en aktie

Du kan också välja att spekulera i ett prisfall på ett lager med en CFD. Genom att gå kort kan du dra nytta av ett sjunkande aktiekurs. När priset är $ 300 väljer du att gå kort. Priset på aktien sjunker till $ 250 tre dagar senare. I det här fallet skulle din spekulera vara $ 50.

Genom att använda hävstång behöver du inte investera hela $ 300 för att genomföra denna investering. Du kan göra en liknande investering med ett belopp på $ 30. Din avkastning skulle stiga till 50% om att använda en hävstång på 1:10. Således, med aktiv spekulation, ökar både den potentiella avkastningen och den potentiella risken.

Handelslager med CFD: er

Du kan handel med aktier använda sig av CFD: er . Hos CFD-mäklare betalar du en låg avgift som beror på storleken på din beställning. Kostnaderna börjar med några få pence, att använda att du också kan handla med små belopp.

Handelslager CFD har också andra fördelar . Du kan använda hävstång för att förstora dina resultat. Det är dock viktig att komma ihåg att förluster också förstoras med hävstångseffekt. CFD: är ett kontrakt som anger ett underliggande värde där skillnaden mellan pris du öppet och stänga en position bestämmer din spekulera eller förlust .

Öva med en demo först!

Vill du börja köpa och sälja aktier? Begripligt! Det är dock klokt att börja långsamt. Du kan öppna ett gratis demo-konto hos olika mäklare. Med ett demo-konto kan du prova att hantera aktier utan risk. Använd knappen nedan för att öppna en gratis demo hos en mäklare:

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *