Aktier för nybörjare

Letar du efter en enkel guide för att köpa och handla aktier för nybörjare?Då har du kommit helt rätt. I artikeln aktier för nybörjare förklarar vi allt om aktier. Med denna artikel lär du dig vad du behöver för att tjäna pengar på aktiemarknaden.

Hur kan du börja investera i aktier?

Du kan börja handla med en online-mäklare. Med hjälp av en online-mäklare kan du handla med alla populära aktier. Dessa är de största fördelarna med att handla aktier genom en mäklare:

  • Du kan använda ordrar för att automatiskt öppna en aktieposition.
  • Blankning säkerställer att du kan tjäna även vid prisfall.
  • Tack vare deras användarvänlig mjukvara kan nybörjare också köpa aktier.
  • Genom att använda inflytande kan du till och med investera med små summor pengar.
  • Du kan få en gratis demo för att prova aktiehandel.

Det bästa sättet att komma igång med aktier som nybörjare är att öppna en gratis demo. Använd knappen nedan för att omedelbart jämföra de bästa demo-konton:

Aktier för nybörjare: en förklaring av aktiemarknaden

Stora företag ägs inte av en person. Stora företag som Google och Shell är i händerna på  aktieägare. Aktier är bevis på ägande; så snart du köper en andel, blir du en delägare av  företaget. Många aktier handlas på börsen, där ett pris skapas av utbud och efterfrågan.

Ökad efterfrågan på vissa aktier vid lika utbud leder vanligtvis till en ökning av priset på aktien i fråga. När det finns flera köpare, så kan du be om ett högre pris om aktien. I slutändan kan du förutsäga priset av en aktie genom att komma ihåg att utbud och efterfrågan bestämmer slutpriset:

  • Tror du att fler vill ha andelen? Då stiger priset.
  • Tror du att fler vill sälja sina aktier? Då sjunker priset.

Shares_dummies

Hur kan du köpa din första aktie?

Innan du börjar investera i aktier måste du följa några steg. Här tittar vi på de steg du följa innan du kan köpa din första aktie.

Se till att du har tillräckligt med pengar

Innan du kan börja handla med aktier måste du först ha tillräckligt med pengar. Det är viktigt att bara investera med pengar du tål att förlora. Det är möjligt att handla aktier med så lite som $ 100. Men med ett mindre belopp är det svårare att sprida dina risker, vilket minskar dina chanser att lyckas.

Bestäm vilken typ av investerare du vill vara

Innan du gör ditt första aktieköp är det viktigt att bestämma vilken typ av investerare du vill vara. vill du spekulera på aktiekursen på kort sikt? Då är det bäst att använda derivata. Med derivata kan du spekulera i förändringar i priset på en aktie på kort sikt.

Vill du hellre göra långsiktiga aktieinvesteringar? Då kan det vara klokt att köpa aktierna och hålla dem under en längre tid. Naturligtvis kan du också kombinera båda strategierna.

Hitta en bra mäklare

Att köpa en aktie skiljer sig från att köpa en grönsak i matbutik. Du kan bara handla aktier med en officiell mäklare. En mäklare är en del som gör det möjligt att köpa eller sälja aktier. Det är viktigt att välja en mäklare med låga transaktionskostnader; bara genom en procent ökning av transaktionskostnaderna kan snabbt kosta dig tusentals på lång sikt.

Vill du veta var du kan köpa aktier som nybörjare? Klicka på knappen nedan för att jämföra de olika leverantörerna:

Välj några aktier du vill köpa

När du har öppnat ett konto hos en mäklare måste du välja några aktier som passar dig som en “dummie”. För att göra detta måste du först bestämma din riskprofil. Vill du hellre investera i riskabla aktier med en potentiellt hög avkastning men också en potentiellt hög förlust? Eller föredrar du stabila men mindre lönsamma aktier?

Undersök företagen

Innan du köper aktien är det viktigt att undersöka företaget bakom aktien noggrant. Du kan utföra grundläggande analys för detta mål. Genom att använda grundläggande analys kan du undersöka om värdet på aktien motsvarar den egentliga värdet av företaget. Om aktierna är undervärderade kan det vara klokt att köpa dem. Denna metod liknar Warren Buffets investeringsstrategi.

Om du föredrar att spekulera i kortsiktiga prisrörelser är teknisk analys en bättre teknik. Med teknisk analys letar du efter mönster i ett diagram. Baserat på teknisk analys kan du hitta bra möjligheter att komma in på marknaden.

Hur kan du tjäna pengar på aktier?

Det finns två sätt att tjäna pengar på aktier. I den här korta förklaringen kommer vi att diskutera dessa metoder:

Prisspekuleraer

Du kan få en positiv avkastning på aktier genom att sälja dem med spekulera. Du kan göra detta genom att köpa aktierna relativt billiga. För att upptäcka billiga aktier måste du undersöka företaget. Du kan analysera om företaget kommer att vara lönsamt i framtiden genom att tillämpa grundläggande analys.

När du använder derivata kan du också dra nytta av ett prisfall. Du kan dra nytta av ett prisfall genom att blanka aktien. När du gör en blankning, så är din potentiella förlust obegränsad. I teorin kan priset på en aktie stiga på obestämd tid. Men i ekonomiskt dåliga tider kan du uppnå hög avkastning genom blankning.

Utdelning

Det andra sättet du kan få avkastning på aktier är att få utdelning. När ett företag gör spekulera kan företaget välja att betala ut en del av spekuleraen i form av utdelning. Vill du lära dig mer om utdelning? I vår artikel “vad är utdelning” kan du läsa allt du behöver veta!

Förutsäga aktiekursen för nybörjare

Genom att ägna stor uppmärksamhet åt nyheter, kan du förutsäga priset på en aktie. Tänk på att det inte behövs finnas något behov av en logisk anknytning. Tänk som folkmassor och hur de sannolikt kommer att reagera på nyheterna. Nybörjare reagerar ofta med panik, vilket kan orsaka att en aktiekurs kollapsar efter negativa nyheter.

vid en spekuleravarning, är det tydligt att företaget klarar sig mindre bra än väntat och aktieägarna får ofta panik. Eftersom många försöker sälja aktien samtidigt kan priset ibland sjunka mer än fem procent på en dag; samt att när en välkänd VD avgår kan detta också påverka aktiekursen negativt.

Bortsett från nyheterna är det också viktigt att försöka hitta mönster. Priserna rör sig ofta i logiska mönster. Det är klokt att först avgöra om ett aktiekurs huvudsakligen sjunker eller ökar. När du väl har etablerat generell trend, kan du bestämma vid vilken tidpunkt priset oftast studsar tillbaka. Aktiekurserna studsar ofta tillbaka på samma nivå.

Tips: kolla in vår teknisk analyskurs för mer information om detta ämne!

Att köpa aktier för nybörjare

Är du fortfarande en nybörjare när det gäller aktiehandel? Då vill vi ge dig några tips som kan hjälpa en nybörjare som dig själv.

Investera i saker du förstår

Många investerare gör misstaget att investera i saker som de tycker är roliga. Gillar du till exempel snus ? Då kan du slumpmässigt köpa snus aktier. Detta är dock inte en vinnande strategi. Vill du få bra resultat som nybörjare? Välj några aktier och börja studera marknaden noggrant. Investera inte i en aktie förrän du förstår det helt.

Planera

Nybörjare kan ibland köpa upp aktier slumpmässigt. Att köpa Apple-aktier för att du köpte en så vacker iPhone är ingen bra plan. Därför är det viktigt att överväga när och varför du vill köpa vissa aktier. När du har en bra plan kan du också börja spåra resultaten. Genom att spåra dina framsteg kan du långsamt börja förbättra din handelsstrategi.

Ta dina spekuleraer

spekuleraen är alltid bra! Många nybörjare investerare tenderar att bli arga på sig själva när de ser värdet på en aktie stiga ytterligare efter att de sålt det. Vilket är synd! Varje spekulera är positiv, och du kan aldrig förutsäga med säkerhet vad toppen är.

Ibland kan det vara klokt att ta bort den del du investerade med dina pengar från din investering. Har dina aktier ökat enormt? Ta dina spekuleraer och behåll bara en liten del av din investering. På så sätt kan du återanvända de pengar som frigörs för nya affärer.

Få inte panik!

Många nybörjare som investerar får panik när de ser att aktiekurserna kollapsar.Nybörjare säljer sina aktier under den här typen av krasch. Detta är dock ingen bra strategi: det är just när aktiemarknaderna faller, så kan du åstadkomma stora spekuleraer.

Du kan till exempel tjäna pengar genom att spekulera i det fallande aktiekursen. Under en krasch kan du köpa nya aktier till fördelaktiga priser. Kortsiktiga rörelser är sällan relevanta för din långsiktiga strategi.

Dow_Jones_stock_market_crash

Var inte orolig.

En aktieförlust är bara på papper. Om dina aktier är värda 10 eller 20 procent mindre, så är detta inte slutet. Du äger fortfarande samma antal aktier och du kan hålla dem så länge du vill. Det är ofta klokt att vänta på bättre tider när din portfölj tillfälligt presterar dåligt.

Detta illustrerar också direkt varför det är så viktigt för både nybörjare och avancerade investerare att bara lägga pengar som du har råd att förlora. Gör bara investeringar som inte håller dig uppe om nätterna.

Diversifiering gör det säkert

Det rekommenderas att diversifiera dina investeringar så mycket som möjligt. Många aktieinvesterare som är nybörjare gör misstaget att investera de flesta av sina tillgångar i en handfull av aktier. När du gör detta, ökar du sannolikheten att förlora en stor del av dina pengar på investeringen. Det är därför smart att sprida dina aktieinvesteringar så mycket som möjligt. Det finns flera sätt att sprida dina investeringar:

  • Tid: Komma in på marknaden vid olika tidpunkter.
  • Sektor: Köpa aktier i flera sektorer.
  • Område: Köpa aktier från olika regioner.

Öva först

När du lärde dig att köra bil började du inte med att köra en Ferrari. Det är viktigt att ta några testkörningar först. Att öppna ett gratis demo-konto är ett bra sätt att öva på att investera. Du kan också välja att hålla fiktiva affärer på papper. Hur som helst, som nybörjare är det lämpligt att träna först. Genom att göra det kommer du att förhindra att din första upplevelse förvandlas till en dyr katastrof.

Från dummie till miljonär med aktier?

Jag överdriver inte när jag säger att alla så småningom kan bli miljonär genom att investera i aktier, detta gäller även nybörjare. Kraften i exponentiell tillväxt gör att du kan bygga en enorm mängd kapital med en liten månadsinvestering.

Till exempel, om du investerar $ 1000 varje månad i 10 år med en avkastning på 8%, har du redan $ 173 838 vid slutet av resan. När du gör detta i 20 år har du 549 143 dollar och efter 30 år har du mer än 1 359 398 dollar. Beroende på hur mycket pengar du kan investera kan du snabbt bli miljonär.

Men hur kan din avkastning accelerera? Detta beror på principen om ränta på ränta. Om du investerar pengarna du tjänar med dina aktieinvesteringar upprepade gånger får du ränta på dem om och om igen. I början är denna effekt begränsad, men under lång tid ökar effekten enormt.

Under en period på 60 år växer detta belopp till och med till 15 038 559 dollar och över en period på 100 år till 329 814 188 dollar. Nu kan du enkelt förstå varför rika familjer ofta förblir rika. Allt du behöver är tid och när dina tillgångar har vuxit tillräckligt fortsätter denna effekt bara att växa.

Oavsett din situation är det smart att börja investera. Så länge du gör detta med pengar du kan förlora och på ett sätt som passar din personlighet, då fungerar det bättre än att lägga alla dina pengar på ett sparkonto. Trots allt, på ett sparkonto förlorar du alltid pengar. Detta beror på att Inflationen gör allt dyrare och pengarna på ditt sparkonto ger knappt avkastning. Så varje år förlorar du pengar på det!

Saker att komma ihåg när det gäller aktiemarknaden

Både nybörjare och avancerade aktieinvesterare glömmer regelbundet de viktigaste lärdomarna angående aktiemarknaden. Aktier är alltid riskabla investeringar. Avkastningen på aktier är högre än vanligtvis och investerare förväntar sig att kompenseras för det. Av den anledningen har aktier den högsta avkastningen på lång sikt. Detta betyder dock inte att du kommer att uppnå goda resultat med aktier på kort sikt .

För att bygga en stor mängd kapital med aktier behöver du tid. När du sprider dina investeringar och väntar tålmodigt får du alltid bra resultat på lång sikt. Se till att du hanterar kraschar på ett smart sätt, eftersom de alltid kommer att inträffa. Om du följer dessa regler kan du bygga upp en bra summa pengar genom att handla aktier.

I slutändan är det också viktigt att komma ihåg att investera på aktiemarknaden kan vara  roligt. När du ser det som en rolig aktivitet med pengar som du har råd att förlora, blir spekuleraen en eftertanke. Och när du kan studera marknaden utan alltför många negativa känslor gynnar detta ofta dina resultat.

Förklaring om aktier: viktiga begrepp

Låt oss diskutera några viktiga begrepp innan du investerar i aktier.

Vad är aktier?

Aktier är egendom bevis. Således blir du med en aktie delägare i ett företag.

Vem kan handla med aktier?

Vem som helst kan handla med aktier. Som nybörjare kan du köpa och sälja aktier lika enkelt som en professionell investerare.

Kan du alltid handla med aktier?

Aktiemarknaderna har fasta öppettider. Du kan bara köpa och sälja aktier under börsens öppettider.

Hur köper du aktier?

Du köper aktier från en online-mäklare. Vill du lära dig vad de bästa parterna är att köpa och sälja aktier med? Tryck på knappen nedan och ta reda på var du kan handla med aktier:

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.