Hur kan du köpa Amazon-aktier?

Investering i Amazon-aktier kan fungera bra! Detta stora e-handelsföretag växer fortfarande i värde varje år. Men hur kan du köpa Amazon-aktier? Och är det klokt att investera i Amazon nu? I den här artikeln kan du läsa allt du behöver veta!

Var kan jag köpa Amazon-aktier?

Har du förtroende för Amazonas framtid? Företaget investerar fortfarande i flera nya branscher, vilket innebär att en investering i företaget verkligen kan fungera bra. Vill du köpa Amazon-aktier? Du kan direkt köpa Amazon-aktier med en av dessa trovärdiga börsmäklare:

BörsmäklareKostnadRegistrera
eToro€0 av kostnad per aktie. Minsta insättning mindre än 50 USD/EURO.
* Med investering kan du förlora din investering.
AvatradeHandla Amazon -aktier aktivt till låg kostnad med en gratis demo!

Vad är aktiekursen på Amazon?

Är du nyfiken på aktiekursen på Amazon? I grafen nedan kan du se hur Amazon-aktien har presterat den senaste perioden. Du kan använda knapparna för att öppna en handelsposition på företaget.

Företagsinformation för Amazon

Nedan hittar du de viktigaste företagsuppgifterna för Amazon.

Analys av Amazon

Innan du bestämmer dig för om du ska köpa eller sälja Amazon är det viktigt att först analysera aktien. Översikten nedan visar hur Amazon-aktien har utvecklats under den senaste perioden.

Aktiekurser för de senaste 5 dagarna

I tabellen nedan kan du se aktiekurserna för Amazon för de senaste 5 dagarna:

Vad kommer Amazons aktiekurs att göra under 2024?

Är du nyfiken på vad analytiker tror att Amazon kommer att göra under 2024 och de kommande åren? Med hjälp av data från Alpha Vantage har vi kombinerat analytikernas prognoser. Kom ihåg att denna siffra bara är en förutsägelse om Amazons prisrörelser och att denna förutsägelse inte behöver gå i uppfyllelse. Gör alltid din research!

Vilka är fördelarna med att investera i Amazon?

En investering i Amazon kan fungera bra! Företaget passar perfekt in i vårt moderna samhälle. Folk köper fler produkter online och Amazon-märket är extremt starkt. Företaget grundades i Amerika, men har fått grepp i många andra länder.

Till exempel arbetar företaget för närvarande med utvidgningar i Europa. Genom att erbjuda kundservice på lokala språk och genom att bygga lokala webbplatser kan de olika europeiska marknaderna erövras. Till exempel har Amazon arbetat under domänen Amazon.nl med vilken det kan tjäna den nederländska marknaden sedan 2020. Detta gör att både företagets intäkter och lönsamhet kan öka ytterligare.

Företaget har också bevisat att det kan hålla sig flytande under en kris. Under Coronakrisen lyckades de förbli operativa. Dessutom beställde fler människor produkter via Internet, vilket ytterligare ökade deras lönsamhet. Som ett resultat försökte ännu fler människor med online-shopping, vilket kan öka kundbasen även efter Coronakrisen.

Amazon headquarters

Nya produktgrupper och innovationer

En annan stark anledning att köpa Amazon-aktier är att de har fler och fler inkomstkällor. När företaget grundades tjänade företaget bara pengar genom att sälja produkter. Idag verkar Amazon i en mängd olika branscher. Amazon hanterar en framgångsrik molntjänst och konkurrerar med streamingtjänster via Amazon Prime Video. Det är i linje med förväntningarna att dessa produktgruppers marknadsandel kommer att öka ytterligare, vilket kommer att öka företagets lönsamhet.

Företaget fortsätter också med sin innovation genom att investera i nya projekt. Till exempel investerade företaget 700 miljoner dollar i Rivian, en tillverkare av elektriska lastbilar. Dessutom investerar de också i nyetableringen Aurora Innovation som utvecklar autonoma bilar. Genom att investera i denna typ av teknik kan affärsprocesserna optimeras ytterligare i framtiden.

Sammantaget är att Amazon är ett starkt företag med försäljning som fortfarande ökar årligen. Investerare förväntar sig tydligt att denna trend kommer att fortsätta med tanke på företagets höga värdering. Tror du på Amazons framtid? Då kan det vara smart att köpa Amazon-aktier!

Vad är den största risken med att investera i Amazon?

Amazon är ett av de största företagen i världen när man tittar på dess börsvärde. Ändå är en investering i Amazon inte helt utan risk. I det här avsnittet av artikeln tittar vi på de risker du måste tänka på när du investerar i Amazon.

Mördande konkurrens

Den största risken för Amazon är konkurrensen. Det är enkelt för kunderna att byta till en annan part. Företaget måste därför ständigt vara vaksamt och erbjuda den bästa nivån av service. Fler och fler välkända företag som Wal-Mart och Home Depot finns tillgängliga via Internet. Ofta finns det också lokala konkurrenter som Bol.com i Nederländerna.

Denna växande konkurrens kan sätta press på spekuleramarginalerna. Till exempel kommer konkurrenter att försöka erbjuda produkterna billigare än Amazon. Amazon kan då förlora kunder till sin konkurrenter. Om de också sänker priserna minskar företagets lönsamhet ytterligare.

Molntjänster är också en mycket konkurrensutsatt marknad. Stora konkurrenter är Hewlett-Packard , Google , AT&T, IBM och Microsoft, som alla har lanserat sin egen tjänst. Dessa företag fokuserar alla på en annan nisch som kan skada Amazon som marknadsledare.

Spekulativa spekuleraer och siffror för tillväxt

En annan risk är osäkerheten kring spekulerautvecklingen. Skeptiker undrar om ett företag med relativt små spekuleramarginaler har tillräckligt med utrymme för att fortsätta växa på den konkurrensutsatta marknaden. Om detta inte är fallet kan Amazons aktiekurs komma under stort tryck.

Du kan redan se att Amazons tillväxttakt faller; medan företaget tidigare upplevde mer än 40 % tillväxt per år växer företaget nu cirka 20 % per år. Naturligtvis är den relativa tillväxten mer begränsad, men den absoluta tillväxten är fortfarande större. Detta behöver inte utgöra någon större risk och kan vara en indikation på att företaget långsamt blir en stabil part.

Det är dock viktigt att komma ihåg när du köper Amazon-aktier att värderingen av aktien är mycket spekulativ. Aktien är mycket högt värderad och måste fortsätta att leva upp till en hög standard. Hittills finns det inget tecken på att detta fungerar, men om företaget växer mindre snabbt än väntat får du inte de bästa resultaten på din investering.

Hur tjänar Amazon pengar?

Innan du köper Amazon-aktier är det klokt att undersöka hur företaget tjänar pengar. I denna del av artikeln analyserar vi det stora företagets olika inkomstkällor.

Försäljning:

Amazon får fortfarande det mesta av sina intäkter genom att sälja produkter till konsumenter. Amazons erbjudande är enormt, och du kan hitta nästan vad du än kan tänka dig. Dessutom försöker företaget ständigt nå nya målgrupper; till exempel gjorde de detta genom att sälja e-böcker i Kindle Store.

Under den här perioden artikeln är skriven i har företaget fått cirka 50 % av sin försäljning från produktförsäljning. Andelen intäkter som kan hänföras till försäljning av produkter via Internet minskar. Detta är dock goda nyheter: Andelen minskar eftersom Amazon också lyckas tjäna pengar från andra källor. Detta gör att företaget kan producera bra resultat även om färre produkter säljs via Internet i framtiden.

Amazon shares buy

Tredjeparts försäljningsrepresentant

20 % av Amazons spekuleraer kommer från försäljning från andra parter som säljer produkter via Amazon. Andra butiker och webb shoppar kan öppna ett konto på Amazon för att sälja sina produkter på deras webbplats. Naturligtvis gör de inte detta gratis: Säljare betalar 0,99 USD per produkt. När du betraktas som en professionell säljare betalar du också en prenumerationsavgift på $ 40 per månad och en procentandel av priset mellan 6 % och 25 %.

Naturligtvis är det väldigt attraktivt att tjäna pengar på detta sätt: Amazon ansvarar inte för att sälja produkterna. De levererar endast plattformen där produkterna erbjuds och får en bra provision på dem. Samtidigt blir webbutikens position bara starkare eftersom detta ytterligare ökar produktutbudet.

Amazon Web Services (AWS)

Amazon tjänar också mer och mer pengar på sin molntjänst, Amazon Web Service. Tidigare var företaget tvungen att investera mycket för att sätta upp infrastrukturen. Denna infrastruktur är nu klar och de fasta kostnaderna är relativt begränsade. Som ett resultat är spekuleramarginalen vid försäljning av molntjänster extremt hög. För närvarande görs 15 % av intäkterna via molntjänsten och siffrorna ökar fortfarande. Den framgångsrika molntjänsten kan därför vara en bra anledning att investera i Amazon.

Amazon Prime Video

En annan gratis, ny inkomstkälla för Amazon är de olika prenumerationstjänsterna. Sedan 2005 har företaget erbjudit Amazon Prime, vilket gör det möjligt för konsumenter att få levererade paket gratis. Detta ger företaget en fast inkomstström och binder kunderna till varumärket. Om du redan betalar för gratis leverans via en prenumeration är chansen att du kommer att fortsätta beställa från Amazon.

Företaget vill också konkurrera med Netflix via deras streamingtjänst Amazon Prime Video. Inom Amazon Prime kan du hitta nya TV-program och filmer. De gör också specialerbjudanden: till exempel kommer företaget sedan 2019 att sända engelska fotbollsmatcher. Företaget investerar också mycket pengar i att utveckla unikt innehåll.

Tror du att Amazon kan ta marknadsandelar från Netflix? Då kan det vara intressant att investera i Amazon genom att köpa aktierna.

Fysiska butiker och andra inkomster

Amazon öppnar också fler och fler fysiska grenar. Det här är ett intressant drag när man tänker på att människor alltmer handlar via internet. Ändå bygger det på en bra idé: med butikerna vill de bättre kartlägga shopparnas beteende. De kan också sänka kostnaden för de många returpaketen genom att ge människor möjlighet att ta tillbaka paketen till butiken. Vid den tidsperioden artikeln är skriven genererar företaget cirka 7- 8 % av sina intäkter från sina fysiska butiker.

Slutligen tjänar företaget också pengar från andra inkomstkällor. Till exempel samlar de in pengar med annonser.

De fyra stegen: Hur köper jag Amazon-aktier?

För att köpa Amazon-aktier måste du följa några enkla steg. Det här avsnittet i artikeln beskriver vad du ska göra innan du gör en investering i företaget.

Undersök Amazon-aktien

Många glömmer att det är viktigt att analysera en aktie först. När du köper Amazon utan goda skäl kan detta slå tillbaka. Utforska Amazons vision för framtiden och avgöra om det är intressant att köpa aktierna.

Det finns två typer av analyser som du kan utföra när du vill avgöra om det är intressant att köpa Amazon-aktier:

Naturligtvis kan du också välja att kombinera båda analysmetoderna. När du har kommit fram till att det är smart att köpa Amazon-aktier behöver du ett konto hos en mäklare.

Öppna konto hos en mäklare

En aktiemäklare är ett företag som gör det möjligt att köpa och sälja aktier. Du kan köpa Amazon-aktier från nästan alla mäklare. Efter allt är företaget ett av de största företagen i världen!

Det är tillrådligt att välja en mäklare med låga priser. Att investera i en dyr bank kan kosta dig mycket pengar på lång sikt: Du kommer inte att vara den första investeraren som lämnar tusentals pund i avkastning på bordet. Använd därför knappen nedan för att jämföra de bästa mäklarna:

Tänk på hur mycket pengar du vill investera

I vilket fall som helst är det inte tillrådligt att investera alla dina pengar i Amazon-aktier. Det är bättre att först tänka på hur företaget passar in i din aktieportfölj. För investerare som vågar ta fler risker kan det vara intressant att investera ett större belopp i Amazon. Eftersom priset är starkt kopplat till framtidens tillväxt, är en investering i Amazon ganska spekulativ.

Kom ihåg att du normalt investerar på lång sikt. Det är därför viktigt att bara investera med pengar som du kan förlora. Det är ofta tillrådligt att komma in med variation: detta kallas också genomsnitt av dollarkostnaden. På så sätt kommer du att undvika att lägga alla dina pengar i Amazon i den höga delen av priset.

Köpa Amazon-aktier

När du har bestämt dig för hur mycket pengar du vill investera i Amazon-aktier kan du lägga en order. Du kan välja mellan två typer av beställningar: marknadsorder och begränsad order. För investeraren som köper Amazon-aktier på lång sikt är en marknadsorder ett bra val. Du köper sedan aktierna direkt till bästa tillgängliga pris. Du kan använda en marknadsorder för Amazon-aktier eftersom handelsvolymen är hög och det därför finns tillräcklig likviditet.

Du kan också välja en begränsa ordern. Med en begränsningsorder anger du ett pris till vilket du köper aktien. Denna typ av order är perfekt för den aktiva näringsidkaren som också vill dra nytta av små prisrörelser.

När du har köpt aktien är det viktigt att fortsätta utvärdera dina resultat. Undersök om företaget fortfarande uppnår goda resultat. Om detta inte är fallet kan du välja att sälja dina aktier igen.

Amazonas historia

Jeff Bezos kom med en idé på 1990-talet som gjorde honom till en av de rikaste människorna på jorden. Han började 1994 med en webbplats som sålde böcker över Internet. Han gjorde det för att han såg att interneten växte 2300 % per år. Detta visade sig vara ett bra beslut: inom 3 år lyckades Amazon generera en försäljning på 16 miljoner dollar genom att sälja böcker till 180 000 kunder i 100 länder.

Jeff Bezos arbetade tidigare på Wall Street och på grund av sin erfarenhet bestämde han sig snabbt för att ta företaget till aktiemarknaden. Aktien stängdes till 1,72 dollar efter den första handelsdagen 1997. En investering vid börsintroduktionen fungerade bra när man tänker på att priset nu är över $ 3000!

Jeff Bezos Amazons grundare

Jeff Bezos (till höger) grundaren av Amazon

Roligt nog är Amazon ett av få företag som överlevde den berömda dot com-bubblan. Amazon tog också ett slag och föll från $ 112 till $ 5,5. Denna nedgång berodde på att företaget investerade i flera nystartade företag som inte överlevde på grund av de höga skulderna de hade ingått. Som vi nu vet har Amazon mer än överlevt och är nu ett av de största företagen i världen.

Amazon var till exempel det första företaget efter Apple som nådde ett börsvärde på mer än 1 miljard dollar eller 1 000 miljoner dollar. Jeff Bezos äger fortfarande 16 % av företagets aktier och sysselsätter mer än 600 000 personer i företaget. Av den anledningen är företaget helt klart marknadsledande i Amerika: det äger mer än hälften av hela e-handelsmarknaden.

Förresten, det finns en stor chans att Jeff Bezos nu ångrar sitt äktenskap. Skilsmässan var den dyraste i historien och mannen var tvungen att ge upp hälften av sin förmögenhet.

Förvärv och andra projekt

Amazon förvärvade Whole Foods Markets för $ 42 per aktie 2017. Whole Foods Markets är en avancerad stormarknadskedja. Amazon hoppas kunna använda den nya kanalen för att sälja sina produkter.

Whole foods Amazon

År 2018 förvärvade Amazon också online apoteket PillPack. Detta företag paketerar receptbelagda läkemedel och är endast verksamt i USA. Amazon har licens att sälja receptbelagda läkemedel. Som ett resultat har företaget byggt upp en position på marknaden för receptbelagda läkemedel, en marknad värd 560 miljarder dollar bara i Amerika.

Förutom denna typ av större förvärv har företaget också flera mindre projekt. Till exempel äger Amazon Alexa Internet, A9.com och Internet Movie Database. Företaget hanterar också Amazon Mechanical Turk, en webbplats där användare kan göra små sysslor till låga betalningar.

Denna typ av förvärv bidrar till Amazons diversifiering. Detta minskar den sektorsspecifika risken för Amazon, vilket kan göra det mer attraktivt att investera i Amazon-aktier.

Skandaler kring Amazon

Amazon ses inte alltid i ett positivt ljus. Till exempel var företaget centralt i dokumentären sanningen bakom klicket. Denna dokumentär visade de dåliga arbetsförhållandena för arbetare i distributions centrumet. Amazon är inte ett fan av fackföreningar och verkar inte bry sig för mycket om sina anställda på den här typen av platser.

År 2016 fann en BBC-studie att Amazon-förare presterar under intensivt tidspress. Som ett resultat måste de köra så fort att de äventyrar både deras och de andra trafikanternas säkerhet.

Det finns också mycket kritik kring Amazon för att behandla sina anställda som robotar. År 2016 ansökte de till exempel om patent på en flyttbar bur där lagerarbetare kunde transporteras. En annan uppfinning av företaget var ett armband som skulle spåra och styra lageranställda med vibrationer.

Förutom alla dessa skandaler är det också känt att Amazon har underbetalt sina anställda i Amerika. Många arbetare måste till och med komplettera sin inkomst med förmåner och mat stämplar, vilket innebär att företaget får ett förklätt tillskotts subvention.

Företaget undviker också skatt så mycket som möjligt. Med en omsättning på 3,35 miljarder pund i USA betalade de bara 1,8 miljoner pund i skatt vilket motsvarar en skattesats på 0,05 %!

Sådana skandaler kan leda till sämre resultat i framtiden. Om företaget till exempel måste betala mer skatt kommer företagets lönsamhet att minska. Det är viktigt att ta hänsyn till denna typ av andelsägar intressen när man överväger en investering i Amazon.

Amazon-lager

Online investering i Amazon

Amazon gick offentligt 1997. Därför är det från och med i år möjligt att investera i Amazon. Du gör detta genom att köpa aktier i teknikföretaget. Amazon är en av många teknikoperatörer som listas i USA NASDAQ börsen. Om du vill köpa Amazon-aktier kan du gå till den här välkända börsen.

För att köpa Amazon-aktier på NASDAQ-börsen behöver du inte resa till Amerika. Du kan bara handla med Amazon CFDer online. Du gör detta med en online-mäklare, till exempel Plus500. Skapa ett gratis (demo) konto och du kan börja investera direkt.

Tips: Öva med ett demo-konto

Om du vill kan du börja investera i Amazon i dag. Om du är en erfaren investerare är det inget problem. I det här fallet har du tillräckligt med kunskap för att göra rätt investeringsval och få ett bra resultat på dina investeringar.

Är du nybörjare? Då rekommenderar vi att du övar investera innan du lägger in några av dina tillgångar i Amazon. Genom att öva på att investera är det mer troligt att du investerar dina tillgångar på ett bra sätt. Det innebär att du har större chans att uppnå ett bra investeringsresultat.

Du kan öva på att investera genom att skapa en demo-konto med en online-mäklare. Har du investerat med en fiktiv tillgång ett tag och det går generellt bra, ja då kan du börja investera på riktigt. Du gör detta genom att konvertera ditt demo-konto till ett riktigt konto.

Använd knappen nedan för att öppna en gratis demokonto själv:

Några Amazon-investerings tips

  • Ta en titt på den allmänna trenden och gå med i denna trend.
  • Kontrollera också den allmänna ekonomiska situationen innan du investerar
  • Använd en stop loss för att begränsa dina förluster
  • Gå in kort när du tror att Amazons pris kommer att falla.
  • Investera bara med pengar du verkligen kan förlora.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *