Hur kan du köpa Microsoft-aktier?

Microsoft har blivit en integrerad del av vårt samhälle. Nästan alla har rört en Windows-dator minst en gång. Med den globala utvecklingen ökar bara antalet personer som får tillgång till en dator. Detta kan göra det intressant att köpa Microsoft-aktier. Men hur investerar du i aktien och vad är det aktuella priset på Microsoft-aktien? Här kan du läsa allt i vår omfattande analys.

Var kan du köpa Microsoft-aktier?

Överväger du att investera i Microsoft genom att köpa aktierna? Microsoft är ett stort företag som har gjort mycket bra under de senaste decennierna, att köpa Microsoft-aktier kan därför vara en bra idé. Vill du köpa Microsoft-aktier? Du kan direkt köpa Microsoft-aktier med en av dessa trovärdiga börsmäklare:

BörsmäklareKostnadRegistrera
eToro€0 av kostnad per aktie. Minsta insättning mindre än 50 USD/EURO.
* Med investering kan du förlora din investering.
AvatradeHandla Microsoft-aktier aktivt till låg kostnad med en gratis demo!

Vad är Microsofts nuvarande aktiekurs?

Är du nyfiken på Microsofts aktuella aktiekurs? Med grafen nedan kan du undersöka aktiekursen för Microsoft. Du kan också lägga en beställning direkt genom att använda köp- och säljknapparna.

Microsofts företagsdata

Nedan kan du se nyckelföretagsdata från Microsoft.

Analyse av Microsoft-aktier

Innan du bestämmer dig för om du ska köpa eller sälja Microsoft-aktier är det viktigt att analysera aktien noggrant. I översikten nedan kan du se hur Microsoft har utvecklats under den senaste perioden.

Microsofts aktiekurser under de senaste 5 dagarna

I tabellen nedan kan du se Microsofts aktiekurser för de senaste 5 dagarna:

Vad kommer Microsofts aktiekurs att göra under 2024?

Är du nyfiken på vad analytiker tror att Microsoft kommer att göra under 2024 och åren som följer? Vi har kombinerat analytikernas prognoser med hjälp av data från Alpha Vantage. Tänk på att den här siffran bara är en förutsägelse av aktiekursen för Microsoft och att denna förutsägelse kanske inte går i uppfyllelse.

Är det klokt att investera i Microsoft?

Det finns tillräckliga argument för att investera i Microsoft-aktier. En stark punkt i företaget är de starka utvecklingsmöjligheter som finns för företaget. När Microsoft utvecklar intressanta nya produkter kan det bidra till företagets lönsamhet. Dessutom kan företaget också ta över andra företag och nystartade företag som ytterligare stärker dess position.

Kraftfullt rykte

En annan stark punkt i Microsoft-aktien är varumärkets starka rykte. Alla känner till Microsoft, vilket gör människor mer villiga att betala pengar för sina produkter. Nästan alla använder Windows (förutom Apple-fans), vilket gör det mycket svårt för konkurrenter att lansera ett nytt system. För varje dator med Windows som säljs får Microsoft en provision.

Ändå är företaget också upptagen med att utöka sina produkter och tjänster. Microsofts fokus ligger på cloud computing genom att erbjuda det välkända Microsoft Office via molnet. Användare betalar en årlig avgift för detta, vilket gör att Microsoft kan bygga upp en fin, fast inkomstflöde. Under tiden konkurrerar de med Amazon Web Services med sin produkt Azure och den här tjänsten växer också fortfarande starkt. Om du har förtroende för molnbaserad potential kan det vara en bra anledning att överväga att investera i Microsoft-aktier.

investera i Microsoft-aktier

Se upp för konkurrens

Microsoft säljer sina produkter till relativt höga priser, vilket kan göra det svårare att nå den nedre delen av marknaden. Det finns därför en chans att konkurrensen kommer att kunna ta mer av jättens marknadsandel här.

Microsoft misslyckas också med att behålla en ledande position inom alla segment. Till exempel har Microsoft gått över av Apple inom mobilteknik. Tror du att Microsoft kan bli en ledande spelare igen i den här typen av förlorade segment i framtiden? I så fall kan det vara ännu mer intressant att köpa Microsoft-aktier.

FINANSIELL STÄLLNING

För övrigt betraktas en investering i Microsoft som rimligt säker: Microsoft har tillsammans med företaget Johnson & Johnson en högre kreditvärdighet än den amerikanska regeringen. Det betyder att det är bättre att låna ut dina pengar till Microsoft än till den amerikanska regeringen, vilket tydligt talar för företagets ekonomiska situation.

Se upp för konkurrenter

När du överväger en investering i Microsoft är det viktigt att hålla koll på konkurrensen. Apple är till exempel en stor konkurrent till Microsofts operativsystem. Google är samtidigt en supermakt som ”stjäl” användare från webbläsaren. En annan stor aktör att hålla ett öga på är IBM: detta företag är mycket framgångsrikt när det gäller att tillhandahålla datorinformationssystem.

Eftersom Microsoft är aktivt i så många segment är det också mycket konkurrens. Som investerare är det viktigt att hålla koll på om Microsoft fortfarande kan hålla jämna steg med konkurrensen. Verkar det som om Microsoft tappar marknadsandelar? I så fall kan det vara klokt att sälja dina Microsoft-aktier.

Microsoft aktie

Färdplan för köp av Microsoft-aktier

När du börjar investera i Microsoft vill du naturligtvis uppnå bästa möjliga resultat. I den här delen av artikeln kommer vi att diskutera vad du kan göra för att köpa dina första Microsoft-aktier.

Steg 1: Välj en pålitlig mäklare

Många människor spenderar inte tillräckligt med tid på att välja en bra och pålitlig mäklare. När du väljer en dyr mäklare missar du mycket avkastningar. Detta är naturligtvis synd! Vill du veta vilka aktiemäklare du kan investera i Microsoft till förmånliga priser? Ta en titt på vår översikt över de bästa mäklarna:

Steg 2: Analysera aktien

Innan du investerar i Microsoft-aktier är det viktigt att analysera företaget noggrant. För detta kan du titta på grundläggande aspekter för företaget. Undersök till exempel hur spekuleraen står i proportion till aktiekursen och undersök om företaget har mycket skulder. Därefter jämför företaget med andra konkurrenter: avgör om Microsoft fortfarande kan hålla jämna steg med andra konkurrenter.

Är du övertygad om att Microsoft kan fortsätta växa i framtiden? Då kan det verkligen vara smart att investera i Microsoft genom att köpa aktierna.

Steg 3: Bestäm investeringsbeloppet

Innan du köper Microsoft-aktier är det klokt att bestämma investeringsbeloppet. I de flesta fall är det tillrådligt att inte investera allting direkt i endast Microsoft-aktier. Genom att använda riskdiversifiering minskar du chansen att förlora pengar eftersom företaget fortfarande uppnår dåliga resultat. Ta därför en titt på hur stor andel av dina investeringar du vill fördela till Microsoft och beräkna beloppet du vill investera i Microsoft på den grunden.

Steg 4: Gör en beställning

Så snart du är säker på att du vill köpa Microsoft-aktier kan du lägga en order. För långsiktiga investerare räcker market order: du köper aktierna direkt till det mest attraktiva priset. Ett alternativ är limit order: där du endast köper aktierna när aktien har sjunkit till ett visst pris. I så fall kan det hända att din order inte utförs och den utelämnas.

Kort sagt om Microsoft Corporation

Microsoft Corporation grundades 4 april 1974 av Bill Gates och Paul Allen. Företaget var baserat i den amerikanska staden Redmond i Washington. Företaget utvecklar alla typer av produkter och tjänster för datorer.

Microsoft Corporation är det största programvaruföretaget i världen. Microsoft utvecklar operativsystem för PC- och kontorprogramvarupaket. Microsoft listas som ett av de tio mest värdefulla företagen i världen. Den 25 april 2019 var Microsoft värt mer än en biljon US-dollar, vilket gjorde dess grundare Bill Gates till en av de rikaste människorna på jorden.

Investera i Microsoft

Microsofts aktieanalys

Överväger du att investera i Microsoft-aktien? I så fall är det viktigt att göra en bra analys först. Eftersom företaget är aktivt inom många områden och sektorer kan det vara svårt att få en total översikt. Om till exempel Xbox gör det bättre än PlayStation betyder det inte nödvändigtvis att Microsoft-aktiekursen också kommer att stiga.

Detta beror på att en annan affärsenhet bara kan kasta en nyckel på gång. Du måste därför anta en mer helhetssyn när du analyserar Microsoft-aktien. Du kan ta en titt på olika figurer:

  • Hur utvecklas den allmänna ekonomin?
  • Vad är Microsofts marknadsandel i olika regioner?
  • Hur presterar de senaste Microsoft-produkterna?
  • Hur utvecklas Microsofts spekuleraer?
  • Vad är förhållandet mellan pris och spekulera?

Några välkända Microsoft-produkter

Alla typer av populära produkter utvecklades av företaget. Populariteten var inte utan resultat. 3 anställda blev miljardärer, medan 20 000 anställda blev miljonärer. Företaget utvecklade flera välkända produkter.

MS-DOS-operativsystem

IBM erbjöd Microsoft ett kontrakt 1980. De ombads att utveckla ett operativsystem för IBM Personal Computer. Microsoft utvecklade operativsystemet MS-DOS. Mycket mjukvara blev tillgänglig för MS-DOS, vilket gav Microsoft en ledande roll på marknaden för operativsystem.

Microsoft Windows

1984 släppte Microsoft det välkända Microsoft Windows. Detta är en grafisk förlängning av MS-DOS-operativsystemet och var en stor framgång.

Företaget börsnoterades den 13 mars 1986. Under åren släpptes nya versioner av Windows: Windows 95, Windows XP, Windows Vista och Windows 7. Programvaran blev mer och mer användarvänlig och mycket uppmärksamhet ägdes åt användargränssnittet.

I mars 2004 stämde Europeiska unionen Microsoft för missbruk av makt. Microsoft sägs ha uppnått ett monopol med Windows. Den var tvungen att betala böter på 497 miljoner euro. Böter av detta slag kan skada företagets anseende och försämra dess resultat. Du måste därför vara noga med nyheterna när du överväger en investering i Microsoft.

Microsoft Xbox

Spelkonsoler är populära och Microsoft är fortfarande i jakten på den bästa konsolen. 2001 lanserade Microsoft den första Xbox. Företagets huvudkonkurrenter för spelkonsolen är Nintendo och Sony.

Microsoft Xbox

Priset på Microsoft-aktier

Microsoft är en attraktiv andel för investerare. Aktiekursen har stigit i flera år. Mellan den sista veckan i januari 2015 och den sista veckan i 2019 uppskattades aktien i värde. I januari 2015 var en aktie värd cirka 41 dollar. I december 2019 var en aktie värd cirka 160 dollar.

Nedan kan du se prisutvecklingen på Microsoft-aktien. Aktiva investerare kan svara på alla rörelser i aktien.

Microsofts aktiekursutveckling

Anledning till optimism

Det finns anledning till optimism kring de framtida kursrörelserna för Microsoft-aktier. Varför är det så? Under de senaste tio åren har Dow Jones Industrial Average ökat i värde med i genomsnitt 168%. Under samma period ökade Microsofts aktier i värde med nästan 428%.

Det är därför en attraktiv andel för investerare. En ytterligare ökning av Microsofts värde i framtiden är därför inte osannolikt. Överväger du att köpa Microsoft-aktier?

Köp av Microsoft-aktier

Bill Gates och annat ledarskap

Bill Gates är det välbekanta ansiktet bakom Microsoft. Han är också känd som den rikaste personen på jorden. Redan 1998 var Bill Gates formellt inte längre ledare för företaget. Steve Ballmer blev sedan företagets president. Bill Gates hade fortfarande titeln VD vid den tiden. 2006 gick han i pension och Steve Ballmar blev alltmer ansvarig för verksamheten inom företaget.

Det gick inte alltid bra under hans ledarskap: till exempel var Windows 8 inte en stor framgång och förvärvet av Nokia var inte heller det bästa beslutet. År 2014 efterträddes han av Satya Nadella. Denna nya ledare flyttade fokus till Microsoft Cloud och tog också över LinkedIn. Dessutom avskrevs Nokia kraftigt och flera anställda avskedades. Denna nya kurs verkar fungera bra för Microsoft.

Bill Gates är dock fortfarande aktivt involverad i Microsoft som teknikkonsult och större aktieägare. På sin fritid är han involverad i Bill & Neldina Gates Foundation som han stöder olika välgörenhetsorganisationer med.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *