Hur kan du köpa ABN AMRO-aktier?

Funderar du på att köpa ABN AMRO aktier? Då är det viktigt att analysera den ekonomiska situationen först. Erfarenheten har visat att konkurs kan vara dyrt för aktieägarna. I den här artikeln kan du läsa hur man investerar i ABN AMRO. Du kan också läsa om den utveckling aktien har gått igenom. Slutligen kan du på den här sidan se aktiekursen för ABN AMRO-aktien.

Var kan du köpa ABN AMRO-aktier?

Vill du köpa ABN AMRO-aktier? Då är det viktigt att först analysera marknadsförhållandena. Vill du köpa ABN AMRO-aktier? Du kan direkt köpa ABN AMRO-aktier? med en av dessa trovärdiga börsmäklare:

BörsmäklareKostnadRegistrera
eToro€0 av kostnad per aktie. Minsta insättning mindre än 50 USD/EURO.
* Med investering kan du förlora din investering.
AvatradeHandla ”ABN aktivt till låg kostnad med en gratis demo!

Vad är aktiekursen på ABN AMRO?

Är du nyfiken på aktiekursen på ABN AMRO? I grafen nedan kan du se hur ABN AMRO-aktien har presterat den senaste perioden. Du kan använda knapparna för att öppna en handelsposition på företaget.

Företagsinformation för ABN AMRO

Nedan hittar du de viktigaste företagsuppgifterna för ABN AMRO.

Aktiekurser för de senaste 5 dagarna

I tabellen nedan kan du se aktiekurserna för ABN AMRO för de senaste 5 dagarna:

Är det klokt att investera i ABN AMRO-aktier?

Innan du investerar i ABN AMRO-aktier är det tillrådligt att grundligt undersöka den (nederländska) ekonomin. Bankerna klarar sig särskilt bra när den ekonomiska situationen är välmående. När det är mycket osäkerhet om framtiden kan det vara oklokt att investera i ett företag som ABN AMRO.

Det är också viktigt att komma ihåg att 56% av ABN AMRO-aktien ägs av den nederländska regeringen. Regeringens intresse är ofta inte kommersiellt: regeringens beslut kan därför begränsa företagets lönsamhet.

En bra poäng i ABN AMRO-aktien är den starka affärs- och privatbankavdelningen. Även med låga räntor kan banken uppnå lönsamma resultat med dessa aktiviteter. Detta kan göra investeringar i ABN AMRO-aktier attraktiva.

Ursprunget till ABN AMRO

ABN AMRO grundades i september 1991. Vid den tidpunkten slogs de två största bankerna i Nederländerna samman. Det var en sammanslagning mellan Algemene Bank Nederland (ABN) och Amsterdamse Rotterdam-banken (Amro). Motiven för sammanslagning var skalfördelar och internationalisering.

investera i ABN AMRO

Är det klokt att investera i ABN AMRO?

Innan du köper ABN AMRO-aktier bör du överväga om det för närvarande är klokt att investera i banken. Banker klarar sig vanligtvis särskilt bra i ekonomiskt gynnsamma tider. När det går dåligt ser du att bankernas aktiekurser sjunker först. Risken för konkurs ökar också kraftigt.

När man överväger att investera i ABN AMRO är det därför klokt att titta på den större ekonomiska bilden. Att köpa ABN AMRO-aktier har de nödvändiga potentiella fördelarna:

  • Du kan delta i bolagsstämman
  • Du kan göra spekulera genom att sälja aktierna till ett högre pris.
  • Det är möjligt att tjäna extra pengar med din andel med utdelning.

Tänk dock på att investering innebär risker. ABN AMRO är läroboksexemplet på en aktie som visar att det går att förlora hela din investering. Därför bör du se till att du har en adekvat riskdiversifiering när du investerar i ABN AMRO-aktier genom att också investera i andra sektorer och länder.

Fusion eller förvärv 2007?

År 2007 gjorde Royal Bank of Scotland, Fortis och Banco Santander ett erbjudande till ABN AMRO. De ville förvärva ABN AMRO. Barclays hade gjort ett erbjudande tidigare. Den banken ville gå samman med ABN AMRO, men det blev en övertagande. ABN AMRO kom i besittning av konsortiet för de tre nämnda bankerna. De nya ägarna delade upp banken. Varje ägare fick en viss del av banken.

2008: en lösning på Fortis problem

Under kreditkrisen 2008 hamnade Fortis i trubbel. Orsaken var finansieringen av förvärvet av ABN AMRO. Fortis-aktiekursen föll kraftigt. Beneluxländernas regeringar beslutade att fortsätta med nationaliseringen.

Fortis nationaliserades helt 2008. Den nederländska regeringen köpte Fortis holländska verksamhet, Fortis försäkringsarm och Fortis andel i ABN AMRO. Därefter beslutade regeringen att integrera båda bankerna Fortis och ABN AMRO med varandra.

Ägde du ABN AMRO-aktier 2008? I så fall skulle du ha tappat hela din investering. Nationalisering är aldrig positivt för investerare. I det här fallet sattes värdet på aktierna till noll euro efter konkursen. Så du måste vara försiktig när du köper aktier i händelse av konkurs. Om du köper riskabla aktier i dåliga tider kan du förlora hela investeringen.

investera i ABN AMRO

2010: mot en ny ABN-AMRO

Europeiska kommissionen godkände Fortis förvärv av ABN AMRO 2007. Emellertid ställdes ett krav. Flera delar av affärsenheten ABN-AMRO i Nederländerna som Fortis förvärvade måste avyttras från ABN-AMRO.

Under 2010 såldes dessa delar till Deutsche Bank. År 2019 hade den nederländska staten gett ABN AMRO 2,6 miljarder euro för att betala för avyttringen, även känd som EC Remedy. Ingenting stod i vägen för en sammanslagning och integration av ABN AMRO och Fortis.

Fusionen ägde rum den 1 juli 2010. Vilka är huvudaktiviteterna för nya ABN AMRO? Banken är huvudsakligen verksam på den nederländska detaljhandelsmarknaden. Förutom privatmarknaden är banken också aktiv inom privatbank för olika länder i Europa och Asien. En annan verksamhet är handels- och företagsbanker i Nederländerna och utomlands.

Hur kan du köpa ABN AMRO-aktier?

Om du vill ta maximalt fördel av prisförändringarna på ABN AMRO-aktier är det bäst att fokusera på online-mäklare. Med en online-mäklare är det möjligt att dra nytta av även de minsta prisändringarna; på detta sätt kan du snabbt maximera spekuleraen vid handel med ABN AMRO-aktien.

Vill du veta vilka mäklare du bäst kan investera i ABM AMRO-aktier? Ta en titt på vår översikt över de bästa mäklarna att investera i:

Om ABN AMRO

ABN AMRO är en av största bankerna i Nederländerna med över 22 000 anställda. Numera ägs banken till stor del av den nederländska staten. Företagets huvudkontor ligger i Amsterdam.

Namnet ABN AMRO har bara funnits sedan 1991; innan var ABN och AMRO två separata banker under namnet Amsterdamsche bank och Rotterdamsche bank. Men det gick inte alltid bra för banken; vid tidpunkten för kreditkrisen 2008 måste ABN AMRO vara nationaliserad eftersom banken var på väg att kollapsa.

Räddning av ABN AMRO

Regeringen köpte så småningom banken för nästan 17 miljarder euro när det hamnade i trubbel. Om inte regeringen hade gjort det skulle banken troligen ha fallit om, vilket skulle få katastrofala konsekvenser för den nederländska ekonomin. Förutom förvärvsbeloppet har regeringen också injiceras många miljarder euro i kapital för att hålla banken flytande.

IPO ABN AMRO

Fredagen den 20 november återfördes ABN AMRO till börsen för öppningskursen 17 euro och 75 cent. Efter öppningen steg aktien omedelbart med några procent, vilket säkerställde att de privata investerare som hade prioritet när de tecknade aktierna tjänade miljoner euro .

Ursprungligen runt 20 procent av banken flöt på börsen. I ett senare skede kommer regeringen också att sälja resten; Avkastningen för staten från ABN AMRO-aktien beror därför på ytterligare kursrörelser.

Måste du köpa ABN AMRO-aktier?

Huruvida det är klokt att köpa ABN AMRO -aktier är inte alltid klart; åsikterna skiljer sig åt. Attraktiv för andelen är omorganisering och den bred utdelningspolicy. Banken lovar betydande utdelningar.

Aktiekursen är också rimligt stabil eftersom regeringen måste sälja ännu mer senare. Som ett resultat är en kraftig nedgång osannolik, säkert på kort sikt. Detta gäller dock också i andra riktningen; förvänta dig inte stora ökningar. Banken är nu mycket mer regional än tidigare och få spännande saker görs.

Slutligen är det regionala naturligtvis också ett risk : om den nederländska ekonomin presterar dåligt kommer ABN AMRO-aktien också att sjunka.

Vad är det bästa sättet att investera i ABN?

Bästa sättet att investera i ABN AMRO är förmodligen att tid din inköp och försäljning. Genom att köpa och sälja i rätt tid kan du dra nytta av mindre prisförändringar. Detta gör dig mindre känslig för de långsiktiga effekterna av ekonomin.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *