Bitvavo manual: hur köper man framgångsrikt bitcoin?

I denna omfattande Bitvavo-guide för nybörjare kommer vi att diskutera allt du behöver veta för att handla dina första Bitcoins. Vi börjar med en förklaring där vi kortfattat diskuterar hur du köper ditt första krypto på Bitvavo. Sedan ska vi dyka djupare och ta en titt på den avancerade handlaren & diskutera hur man bestämmer en bra ingångspunkt.

Hur köper du dina första bitcoins på Bitvavo?

Steg 1: öppna ett konto

Innan du kan handla bitcoins och andra kryptovalutor hos Bitvavo måste du först öppna ett konto. Har du inte öppnat ett konto hos Bitvavo än? Använd då knappen nedan och betala inga transaktionsavgifter för dina första € 1000 kryptotransaktioner:

Det är enkelt att öppna ett konto hos Bitvavo. Du behöver bara fylla i ett användarnamn och lösenord & då kommer du att ha omedelbar tillgång till handelsplattformen.

Öppna Bitvavo-konto

Glöm inte att öppna e-postmeddelandet med bekräftelselänken. Först när du har bekräftat e-postmeddelandet kan du fortsätta verifieringsprocessen.

Steg 2: verifiera konto

Du kan bekräfta din identitet genom att ladda upp en kopia av ditt ID-kort, körkort eller pass. Verifieringsprocessen tar normalt bara några minuter.

verifiera identitet Bitvavo

När din identitet har verifierats måste du fortfarande verifiera ditt telefonnummer. Du gör detta genom att helt enkelt fylla i ditt telefonnummer. Du får då en SMS-kod som du kan använda för att verifiera ditt mobiltelefonnummer.

Sätt in pengar i ditt konto

Nu när ditt konto är verifierat kan du sätta in pengar på ditt konto. Det är bara möjligt att sätta in pengar från ett bankkonto som står i ditt namn.

För att sätta in pengar, tryck på insättningsknappen. Du kan sedan ange rätt belopp och välja önskad betalningsmetod.

sätt in pengar på Bitvavo

Steg 4: Välj kryptovaluta

Nu när det finns pengar på ditt konto kan du välja att köpa din första kryptovaluta. På Bitvavo-plattformen kan du välja mellan över hundra olika kryptovalutor. Om du vill köpa ett specifikt krypto, allt du behöver göra är att trycka på kryptovalutan i fråga.

cryptos overview Bitvavo

Steg 5: göra en beställning

När du har valt ett krypto öppnas orderskärmen. För att köpa dina första bitcoins, så behöver du fylla i det belopp du vill köpa. När du trycker på köp kommer kryptot att läggas till i din portfölj på nolltid. Inom Bitvavo-plattformen kan du också tydligt se storleken på de transaktionsavgifter du betalar.

Bitvavo order

Att sälja Bitcoins och andra kryptovalutor är också enkelt på Bitvavo. För att uppnå detta, navigera till kryptot du vill sälja. Här kan du ange för vilket belopp du vill sälja kryptot.

Sälj Bitvavo

Steg 6: dra tillbaka krypto

Detta steg är inte obligatoriskt, men kan ibland vara klokt. Om du investerar i krypto med stora summor pengar, kanske du vill lagra krypton säkert på din plånbok.

För att ta ut dina krypton, navigera till krypton du vill ta ut och klicka på uttagsknappen. Här kan du ange hur många krypton du vill skicka och till vilken adress. Var uppmärksam och gör inga misstag: om du anger fel portföljadress kan du förlora hela beloppet.

Tips: skydda ditt konto

Hackare försöker ständigt stjäla kryptovalutor. Det rekommenderas därför att skydda ditt konto hos Bitvavo så mycket som möjligt. Du kan göra detta genom att välja ett starkt lösenord.

Du kan skydda ditt konto ännu bättre genom att också aktivera 2-FA-skydd. När du har aktiverat 2-FA-skydd måste du ange en tilläggskod för att logga in. Du kan använda programmet Google Authenticator för detta ändamål, som du kan ladda ner gratis.

2FA security Bitvavo

Det är dock viktigt att du sparar din återställningskod på ett säkert ställe. Detta gör att du kan återfå åtkomst till ditt konto om du förlorar åtkomst till din telefon.

Vill du veta mer?

Hur arbetar den avancerade handlaren på Bitvavo?

På Bitvavo kan du också byta till den avancerade handlaren. Den avancerade handlaren är lämplig för personer som vill handla krypto mer aktivt. I den här delen av handboken kommer vi att diskutera de extra funktionerna hos den avancerade handlaren.

Skillnad mellan marknadsorder och limiterad order

När du köper bitcoins och andra kryptovalutor från Bitvavo kan du välja mellan marknads- och limitorder.

Med en marknadsorder utförs transaktionen direkt på marknaden till bästa tillgängliga pris. Fördelen med en marknadsorder är att din handel alltid utförs, men nackdelen är att du kan få ett mindre gynnsamt pris än väntat.

market-order

Med en limiterad order utförs transaktionen till ett visst pris. Fördelen med en limiterad order är att du aldrig betalar mer än du anger för din kryptotransaktion. En nackdel med limitordern är att det inte finns någon garanti för att ordern faktiskt kommer att utföras.

limit-order

I den avancerade handlaren erbjuder Bitvavo dig flera typer av limiterade beställningar:

 • Bra till avbruten: denna typ av order förblir på plats tills den är fullständigt utförd. Med en limiterad order avbryts ordern endast när önskad mängd krypto har köpts i sin helhet.
 • Omedelbart eller avbruten: den del av limitordern som inte kan utföras avbryts omedelbart.
 • Fyll eller döda: ordern exekveras endast när den kan exekveras omedelbart. Om så inte är fallet upphör beställningen att gälla.
Tips: Med beställningar drar du nytta av lägre transaktionskostnader. I artikeln om Bitvavo-kostnader kan du undersöka Bitvavo-avgiftsschemat.

Order till pris inom intervall

Stoppgränsordern är en specifik typ av order som du kan använda för att begränsa dina förluster (eller maximera dina spekuleraer). En stoppgränsorder är en order som exekveras automatiskt när ett visst pris uppnås.
stop-limit-order

Med en stoplimit order anger du till utlösningspriset till vilket beställningen måste aktiveras. Detta är det värde till vilket du börjar köpa eller sälja.

Ange sedan den mängd du vill sälja: till exempel en bitcoin.

Du måste också ställa in gränsen: detta är det högsta pris du vill betala eller det lägsta pris du vill få.

När du har lagt beställningen behöver du inte oroa dig för det längre. När kryptopriset når den inställda nivån exekveras ordern automatiskt.

orderboken

Inom den avancerade handlaren har du också tillgång till orderboken. I orderboken kan du hela tiden se en översikt över alla beställningar från både köpare och säljare. Det visar också till vilket pris varje handlare kommer att köpa och sälja bitcoins.

Priset på en kryptovaluta fastställs i slutändan via orderboken. Orderboken kan därför vara ett användbart tillägg för att hålla ett öga på prisutvecklingen för ett krypto.
orderbook-Bitvavo

Det mer komplexa diagrammet

Inom den avancerade handlaren kan du också använda ett mer avancerat diagram. När du vill delta aktivt i daytrading kan du använda det. Med det komplexa diagrammet kan du utföra mer komplexa analyser. candlesticks, till exempel, visar hur priset på en krypto utvecklas.

Du kan också lägga till tekniska indikatorer i diagrammet. Tekniska indikatorer kan hjälpa dig att välja en bra ingångsögonblick.

Slutligen, längst ner i diagrammet, kan du se handelsvolymen. I tider med hög volatilitet ser du ofta en högre handelsvolym. Handelsvolymen anger helt enkelt hur mycket som handlas vid en given tidpunkt.

complexe-graph-Bitvavo.jpg

Hur avgör man när det är bäst att köpa Bitcoin?

I den sista delen av Bitvavo-handboken kommer vi att diskutera hur man bäst bestämmer när man ska köpa Bitcoins och andra kryptovalutor. På så sätt ökar du dina chanser att lyckas!

Men glöm aldrig att krypton är riskabla investeringsprodukter. Om du inte är försiktig, kan du förlora en hel del pengar med aktiv handel.

Identifiering av trender

När du vill investera i Bitcoins och andra kryptovalutor är det ofta ett bra steg att först känna igen den allmänna trenden. Det finns faktiskt tre typer av trender:

 • Uptrend: priset på ett krypto rör sig huvudsakligen uppåt
 • Nedåtgående trend: priset på ett krypto rör sig främst nedåt
 • Konsolidering: priset rör sig främst i sidled

Trenden eller riktningen för aktiekursen kan variera mellan olika tidsskalor. Exempelvis kan priset på årsdiagrammet stiga, medan priset på en kortare tidsskala oftast kan röra sig nedåt.

uptrend-Bitvavo

På bilden ovan ser du ett tydligt exempel på en uppåtgående trend

Ett viktigt första steg vid handel med krypton, är att etablera denna allmänna trend.

Vill du veta mer om att känna igen trender? Läs sedan vår special om trender:

Horisontella nivåer

När du börjar investera i krypto är det klokt att leta efter starka horisontella nivåer. En horisontell nivå är en prisnivå som priset ofta reagerar på.

Detta kan vara en stödnivå: detta är en nivå som priset har svårt att bryta igenom. Du kommer att se att på en sådan nivå, priset stiger ofta igen.

Du kan också ha att göra med en motståndsnivå: här ser du att priset har svårt att etablera en ny topp.

När du börjar handla aktivt med krypto hos Bitvavo är det viktigt att hålla ett öga på dessa nivåer:

 • När en horisontell nivå bryts igenom kan du ta en position
 • Om det inte blir något genombrott kan du också ta ställning

Vill du läsa mer i detalj hur horisontella nivåer fungerar? Läs denna artikel.

Horisontell nivå-Bitcoin-Bitvavo.jpg

Förstå candlesticks

Denna Bitvavo handledning är inte komplett utan en introduktion till candlesticks. Nybörjare använder ofta ett traditionellt linjediagram. Men ett linjediagram är inte perfekt, eftersom mycket information saknas.

CandlesticksGenom att byta till candlesticks vet du mycket mer om prisrörelsen vid ett visst tillfälle. En candlestick anger nämligen följande:

 • Färg: Färgen visar om priset har stigit (grönt) eller fallit (rött)
 • Kropp: Kroppen visar var priset öppnas och stängs
 • Stick: pinnen visar det totala intervallet för den tidsperioden

En candlestick kan täcka en minut, men också en hel dag. Candlesticks finns i alla typer av mönster: om du känner igen en candlestick mönster på en stark horisontell nivå, kan detta vara en bra anledning att öppna en position.

Vill du lära dig mer i detalj hur man läser candlesticks? Läs då gärna vår omfattande handledning om att läsa candlesticks:

Undersök den underliggande krypton

Att blint investera i ett krypto eftersom diagrammet ser lovande ut är inte klokt. Det finns massor av historier om kryptovalutor som har fått mycket värde, men sedan kollapsade. Detta beror delvis på det stora antalet bedragare som du kan stöta på i kryptovärlden.

Börja därför alltid med det vita pappret och undersök om den är väl sammansatt. I vita pappret kan du undersöka utvecklarnas idéer. Kontrollera om de är skickligt formulerade och undersök om teamet bakom kryptot är kompetent.

Bitcoin-whitepaper

Det är viktigt att ordentligt forska funktionaliteterna i kryptovalutan. Genom att göra det undviker du att köpa ett krypto som faktiskt inte introducerar några användbara funktioner. Fråga dig själv om kryptot i fråga faktiskt har en anledning att existera. Om så inte är fallet är det i vilket fall som helst oklokt att investera i kryptot på lång sikt.

Spåra också de senaste nyheterna på kryptomarknaden. Ny utveckling kan ge priset ett uppsving, medan skandaler kan sätta priset under tryck. Det finns många nybörjare aktiva på kryptomarknaden: det är därför viktigt att noggrant undersöka prisrörelserna. Håller kryptot på att falla av en legitim anledning, eller får folk helt enkelt panik?

Följ den allmänna utvecklingen

Slutligen, precis som med den normala aktiemarknaden, är det viktigt att hålla ett öga på den övergripande kryptomarknadskänslan. Den övergripande känslan påverkar starkt den övergripande riktningen för kryptopriserna.

När dåliga nyheter om kryptovalutor släpps kan priset snabbt sjunka med tiotals procent. Ett exempel på detta är Kina som aviserar ett förbud mot miners.

China-mining-ban

Positiva nyheter, såsom tweeten där Elon Musk meddelade att han skulle acceptera Bitcoins som betalningsmedel, kan orsaka så att priserna stiger. Detta ökar förtroendet för kryptovalutor: det finns då en chans att mynten kommer att ha verkliga tillämpningar i det dagliga livet.

Elon-Musk-tweet-Bitcoin

För timing av köp- och säljögonblick är det därför tillrådligt att hålla ett öga på denna typ av allmänna trender. Kom ihåg att panik ibland får folk att dumpa krypton utan en bra anledning. Dessa kan vara mycket attraktiva stunder att köpa krypto.

Vanliga frågor

Bitvavo är en exchange: det innebär att de sammanför köpare och säljare av digitala valutor. Marknadspriset är det pris som fastställs genom att titta på de genomsnittliga priser till vilka användarna vill köpa och sälja ett krypto. Kort sagt, priset på ett krypto ökar när efterfrågan ökar och priset på ett krypto minskar när efterfrågan minskar.

Det är också möjligt att byta ut en krypto mot en annan. På så sätt kan du snabbt byta ut dina Bitcoins mot Ethereum. För att uppnå detta, välj bitcoin istället för euro på köpskärmen. Bitvavo ser detta som två transaktioner, så du betalar fortfarande två transaktionsavgifter: både på försäljningen och köpet.

På Bitvavo kan du köpa och sälja krypto för så lite som € 5, vilket gör utbytet mycket lättillgängligt för nybörjare. Normalt kan du inte handla mindre mängder, om du inte har ett litet antal krypto tillgängliga. Om så är fallet kan du klicka på krysset bredvid ditt krypto: ditt sista kryptosaldo kommer att konverteras till euro.

Bitvavo har också en mobilapplikation som du kan ladda ner och använda gratis. Funktionerna i Bitvavo-applikationen är mindre omfattande, vilket innebär att du inte kommer att kunna utföra alla steg i den här guiden. Till exempel saknas den avancerade handlaren i Bitvavo-mobilappen.

Läs mer om Bitvavo & krypton?

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *