Hur kan du köpa Gazprom Energy-aktier?

Gazprom Energy är ett stort ryskt företag som exporterar naturgas till Europa och Kina. Trots den politiskt instabila situationen kan det vara intressant att investera i Gazprom. I den här artikeln diskuterar vi hur och var man kan köpa Gazprom-aktier.

Hur kan du investera i Gazprom?

En investering i Gazprom kan vara intressant: företaget kontrollerar en stor del av världens naturgasreserver. Men vad är det bästa sättet att investera i Gazprom-aktier?

En bra mäklare där du kan investera i Gazprom är eToro. På eToro betalar du inga provisioner, vilket också gör det attraktivt att aktivt handla aktien. Dessutom kan du prova gratis med en demo. Använd knappen nedan för att omedelbart öppna ett konto på eToro:

Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/

Var kan du köpa Gazprom-aktier?

Vill du köpa Gazprom-aktier på lång sikt? Glöm inte då att noggrant undersöka hur företagets resultat utvecklats. På DEGIRO kan du köpa Gazprom-aktier till låga transaktionskostnader. Använd knappen nedan för att öppna ett konto omedelbart:

Är det klokt att investera i Gazprom?

Gazprom välkomnas inte av alla investerare med öppna armar. Detta beror på att Gazprom kontrolleras av den ryska regeringen: regeringen äger majoriteten av aktierna. De använder därför regelbundet tillgång till naturgas som ett politiskt vapen. När regeringen avbryter leveranser till vissa länder är det dåligt för Gazproms rörelseresultat. Det är därför viktigt att hålla ett öga på den ryska regeringen när man överväger en investering i Gazprom.

Det finns dock också tillräckliga skäl till varför en investering i Gazprom kan vara intressant. Till exempel betalar företaget ut en hög utdelningsprocent: det ryska företaget vill betala ut 50% av nettospekuleraen. Rörledningen till Kina har också gjort företaget mindre beroende av Europa. En investering i Gazprom kan därför säkert bli bra: det är dock viktigt att hålla ett öga på den politiska och ekonomiska situationen i Ryssland.

Och glöm inte konkurrensen: verkligen på den nationella marknaden är det fler och fler aktörer som är aktiva. Tänk till exempel på Novatek och Rosneft. Priset på Gazprom-aktier varierar kraftigt med oljepriset. det är därför lämpligt att hålla ett öga på detta när man överväger en investering i Gazprom.

investerar i Gazprom

Om Gazprom

Globalt är Gazprom, med en andel på 15%, en av de största gasleverantörerna. 2005 förvärvade den ryska regeringen en majoritetsandel med 50.0002% av aktierna. Gasföretaget levererar naturgas till många länder i Europa. Naturgasen levereras huvudsakligen till före detta sovjetstater och till länder i Central- och Östeuropa. I årtionden har det levererat naturgas till europeiska energibolag som Essent och Nuon.

I maj 2007 grundades Gazprom EP International BV i Amsterdam. Detta är, utanför Ryssland och de tidigare sovjetstaterna, en speciell gren av Gazprom. Företaget äger 51% av aktierna i Nord Streams gasledning genom Östersjön. Gazprom har också 9% av BBL-rörledningen. Denna rörledning förbinder Nederländerna med Storbritannien. Dessutom har företaget i Nederländerna en andel i Gaslagring Bergermeer. Gazprom kommer att injicera gas i den gaslagringsplatsen.

Gazproms huvudkontor ligger i St Petersburg, Ryssland.

Företagets historia

Sovjetpresident Mikhail Gorbatsjov lät olje- och gasdepartementen gå samman på 1980-talet. Detta var en del av hans ekonomiska reformprogram. Den 8 augusti 1989 skapades således det ryska statsföretaget Gazprom. Detta statligt ägda företag var organet för produktion, distribution och försäljning av gas.

Företaget privatiserades i november 1992. Detta hände efter att den ryska presidenten hade fattat ett beslut om detta. Omvandlingen av det statligt ägda företaget till ett nationellt företag skedde bland annat genom försäljning av kuponger. Försäljningen av dessa kuponger var föremål för strikta villkor. Till exempel fick utländska aktieägare inte köpa mer än 9% av aktierna. Det privatiserade företaget Gazprom ingick de första partneravtalen med utländska företag 1993. Partneravtal ingicks med Finlands Neste och Frankrikes Gaz de France.

Gazprom levererar gas till Kina

År 2014 undertecknade Ryssland och Kina ett mega-kontrakt. Gazprom kommer att förse Kina med naturgas i 30 år på Rysslands vägnar. Med Kina har Ryssland fått en andra stor utländsk kund efter Europa. Detta är viktigt för den ryska ekonomin. Kontraktet har ett beräknat värde på 400 miljarder dollar. För att leverera naturgasen måste ”Power of Siberia” rörledningen byggas. Detta kommer att kräva en investering på cirka 55 miljarder dollar.

Med Kina som en ny kund hos Gazprom blir företaget mindre beroende av det politiska förhållandet med Europa. De ökade spänningarna är ett hot mot Gazprom och detta nya samarbete stärker företagets position. Detta kan vara en bra anledning att investera i Gazprom genom att köpa sina aktier.

Gazprom är en attraktiv andel

Enligt analytiker är Gazprom en attraktiv aktie. Faktum är att naturgas är renare än kol. Koleldade kraftverk för att generera energi ersätts därför alltmer av bensinkraftverk. Efterfrågan på naturgas kommer därför att öka över hela världen och Gazprom kan dra nytta av detta.

På grund av COVID-19 drabbades gasföretagens lager kraftigt. Samtidigt ökar bensinpriserna igen över hela världen. Den nya gasledningen till Kina, som nu är klar, har gett företaget nya försäljningsmöjligheter. Dessutom får investerare en utdelningsavkastning på 7,2%. Därför, även om Ryssland är riskabelt och dess ledning lämnar mycket att önska, anser många analytiker att detta företags aktier är attraktiva.

Har du förtroende för Gazproms framtid? I så fall kan det vara intressant att köpa Gazprom-aktier.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *