Hur kan du IBM-aktier?

IBM var tidigare en välkänd datortillverkare som gjorde flera stora uppfinningar. Numera tillverkar företaget inte längre datorer, men IBM är fortfarande mycket aktiva med att bearbeta och analysera information. I den här artikeln tittar vi på hur man köper IBM-aktier och du hittar även den aktuella aktiekursen för företaget IBM.

Hur kan du köpa IBM-aktier?

Om du har förtroende för företaget kan du överväga att köpa IBM-aktier. Genom att sälja data divisionen kan de helt flytta fokus till de mer lönsamma produktgrupperna. Detta innebär dock risker: IBM är beroende av en mindre grupp av divisioner som tar in det mesta av intäkterna.

När du vill köpa aktierna, och du har tillämpat tillräcklig analys, är det viktigt att göra detta hos en förmånlig part. Vill du köpa IBM-aktier? Du kan direkt köpa IBM-aktier med en av dessa trovärdiga börsmäklare:

BörsmäklareKostnadRegistrera
eToro€0 av kostnad per aktie. Minsta insättning mindre än 50 USD/EURO.
* Med investering kan du förlora din investering.
AvatradeHandla IBM-aktier aktivt till låg kostnad med en gratis demo!

Vad är aktiekursen för IBM?

Vill du veta hur IBMs CFD-aktiepris har utvecklats? I diagrammet nedan kan du direkt köpa IBM-aktien genom att använda knapparna.

IBMs företagsinformation

Nedan hittar du den mest kritiska företagsinformationen om IBM.

Analyse av IBM

Innan du bestämmer dig för att köpa eller sälja IBM-aktier är det viktigt att analysera aktien noggrant. I översikten nedan kan du se hur IBM har presterat den senaste perioden.

IBMs aktiekurser under de senaste 5 dagarna

I tabellen nedan kan du se IBMs aktiekurser för de senaste 5 dagarna:

Vad kommer IBM:s aktiekurs att göra under 2024?

Är du nyfiken på vad analytiker tror att IBM kommer att göra under 2024 och åren efter det? Vi har kombinerat analytikers prognoser med hjälp av data från Alpha Vantage. Tänk på att denna siffra bara är en förutsägelse om aktiekursen på IBM och att denna förutsägelse inte behöver gå i uppfyllelse.

Är det smart att investera i IBM?

Det finns många argument för att investera i IBM. Styrkan i företagets befintliga patent är redan stor. Dessutom försöker de ständigt förnya sig så att de kan ansöka om mer lönsamma patenter. De har också lyckats skapa fler och fler stordriftsfördelar och därmed ökat företagets konkurrenskraft.

Men det finns också oro för IBM:s prestanda. Till exempel tvivlar många investerare på om IBM kan hänga med i konkurrensen. Tillväxten är en besvikelse jämfört med många konkurrenter. Det kunde man till exempel se i deras inställning till den nya moln tekniken. De lyckades inte slå konkurrenterna Microsoft Azura och Amazon AWS trots enorma investeringar i forskning. I framtiden kan IBM:s molntjänster kanske ta en större marknadsandel och därigenom bidra bättre till företagets lönsamhet.

En investering i IBM kan också vara intressant för investeraren som är ute efter en fin direktavkastning. Den genomsnittliga betalningen på 5 % per år är högre än för andra företag i S&P 500. Det är dock viktigt att komma ihåg att företaget fortfarande återupptäcker sig självt: en långsiktig investering i företaget är därför allt annat än riskfri.

Köpa IBM-aktier

Om IBM

IBM (International Business Machines Corporation) är ett av de största IT-företagen i världen. Företaget har kontor i mer än 70 länder och betjänar kunder från mer än 170 länder. Verksamheten omfattar hårdvara och mjukvara, datorteknik och tillhandahållande av tjänster till företag inom IT-sektorn. Detta kraftfulla företag med den blå logotypen fick smeknamnet Big Blue. IBM har sitt huvudkontor i Amonk, New York.

IBMs långa historia

IBM har en lång historia av innovation som börjar på 1800-talet. I slutet av 1800-talet fanns alla typer av pionjärföretag. De var små företag med revolutionerande uppfinningar inom informationsområdet.

Ett sådant företag var till exempel Tabulating Machine Company som grundades av Hollerith 1896. Herman Hollerith är uppfinnaren av en dator som arbetar med hålkort. Hans företag slogs samman 1911 med två andra företag, computing Scale Company och International Time Recording Company, för att bilda CTR (Computing Tabulated Recording Company). Namnet på detta företag ändrades till INTERNATIONAL Business Machines (IBM) 1924.

Det är viktigt att lagra information

Hos IBM handlar allt om information från första början. Pionjär Företagen i slutet av 1800-talet letade redan efter sätt att lagra, beräkna och förmedla information. IBMs produkter, såsom PC:n och Watson-systemet, uppstod också ur behovet av att lagra och bearbeta information. Watson-systemet kunde analysera och tolka texter på ett avancerat sätt.

Innovativa produkter av IBM

Företaget har en omfattande forskningsavdelning. IBM har flera uppfinningar till sitt namn. Några exempel är Dynamic Random Access Memory (DRAN), disketten, hårddisken, magnetremskortet, relationsdatabasen, den virtuella maskinen och streckkoden för Universal Product Code (UPC).

Som ett resultat av detta äger företaget många patent som fortfarande gör att det kan generera intäkter. Detta kan vara en bra anledning att investera i IBM.

Organisationsstrukturen för IBM

IBM består av flera divisioner:

  • Försäljning och distribution : Denna division har som mål att leverera de bästa IT-lösningarna till företagets kunder. Denna division omfattar därför utveckling och integration av produkter och tjänster. Denna division levererar skräddarsydda lösningar till bland annat myndigheter, telekomföretag, finansiella tjänsteleverantörer och industri.
  • Global Technologies Services (GTS) : Denna division grundades 1991 och erbjuder ett brett utbud av tjänster till kunder som gör affärer över Internet. IBM ligger i framkant av denna växande marknad för Internetbetalningar, nätverkstjänster och värdtjänster.
  • Globala företagstjänster: Denna division behandlar affärsprocesser. Den ger inte bara råd. Avdelningen behandlar även det slutliga genomförandet och eventuell outsourcing.
  • Global finansiering: Denna division erbjuder IT-finansiering. Inköp av hårdvara och mjukvara samt uthyrning av tjänster från IBM eller annan leverantör kan finansieras av denna division.

PC-avdelning såld till Lenovo

IBM är mest känt för den persondator som företaget lanserade 1981. Datorn som utvecklats av IBM skulle också kunna byggas under licens av andra företag. Men 2004 beslutade företaget att sälja sin PC-avdelning till Lenovo. De gjorde detta eftersom det enligt IBM inte längre var ett strategiskt mål för företaget att tillverka datorer. Lenovo betalade cirka 2 miljarder dollar för detta förvärv.

Försäljningen gör att IBM bättre kan fokusera på sina huvuduppgifter. Detta gör att företaget kan uppnå bättre resultat i teorin, vilket kan vara en bra anledning att köpa IBM-aktier. Samtidigt har bolaget nu mindre diversifiering, vilket i sin tur har ökat riskerna. Analysera därför om det är ett bra tillfälle att investera i IBM-aktier.

Mot en smartare planet

Smarter Planet är en vision om en smartare värld som introducerades av företaget 2008. Smarta system utvecklade av företaget kan användas för att extrahera information från den överväldigande mängden data som skapas dagligen. Detta gör det möjligt för företagets kunder att få nya insikter, göra bättre förutsägelser och fatta bättre beslut.

Tror du att IBM kommer att nå bättre resultat med de storskaliga informationssystemen i framtiden? I så fall kan det vara attraktivt att köpa IBM-aktier.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *