Hur kan du köpa IKEA aktier?

IKEA är ursprungligen en svensk multinationell koncern. Företaget designar och säljer färdiga möbler, hemtillbehör och kök. Detta svenska företag grundades 1943 av 17-årige Ingvar Kamprad. Sedan 2008 är IKEA världens största möbelhandlare. Företagets grundare är en av världens rikaste människor. År 2018 kom han på åttonde plats när det gäller förmögenhet. Det finns många IKEA-butiker: i juni 2019 fanns det 433 butiker i 52 länder.

Hur kan du köpa Ikea aktier?

I skrivande stund är IKEA fortfarande ett helt privat företag. Det innebär att det ännu inte är möjligt att förvärva IKEA-aktier. Om företaget offentliggörs i framtiden meddelar vi dig omedelbart. Vill du veta hur du kan köpa andra aktier billigt? Då kan du läsa vår artikel om att köpa aktier:

BörsmäklareKostnadRegistrera
eToro€0 av kostnad per aktie. Minsta insättning mindre än 50 USD/EURO.
* Med investering kan du förlora din investering.
AvatradeHandla ”IKEA-aktier” aktivt till låg kostnad med en gratis demo!

Bolagets namn

Varifrån kommer företagets namn? De första två bokstäverna i namnet är initialerna till grundaren Ingvar Kamprad. Det tredje bokstaven kommer från Elmtaryd, grundarens familjegård. Det fjärde bokstaven kommer från hans födelseort Agunnaryd.

IKEAs historia

När Ingvar Kamprad grundade IKEA 1943 var det främst ett postorderföretag. 1958 öppnades den första möbelbutiken i Älmhult. Butiken hette Möbel-IKEA. Utanför Sverige öppnades de första butikerna i Norge (1963) och Danmark (1969). Utanför Skandinavien öppnade de sina första butiker i Schweiz (1973) och Tyskland (1974).

Senare på 1970-talet öppnades butiker i Japan, Australien, Kanada och Singapore. Efter 1970-talet fortsatte företaget att expandera. I april 2016 fanns det 328 IKEA-butiker i 28 länder. 267 av dessa butiker drevs av IKEA, övriga butiker var franchiser.

Köpa IKEA-aktier

Igenkännliga IKEA-butiker

Vanligtvis är de gamla IKEA-butikerna blå byggnader med gula accenter. Blått och gult är också Sveriges nationalfärger. Butikerna, som ofta är utformade i en enkelriktad layout, uppmuntrar kunderna att se alla produkter i butiken.

Katalogen av IKEA

Företaget blev känt genom IKEA-katalogen. År 2006 hade denna katalog en världsomspännande upplaga på 175 miljoner exemplar. Katalogen, som distribuerades i 34 länder, fanns tillgänglig på 29 olika språk. Numera produceras inte längre papperskataloger. IKEA försöker främja en miljövänligare bild genom att tillhandahålla katalogen på internet.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *