Vilket är det bästa sättet att investera dina besparingar?

Har du sparat en bra summa och letar efter en bra investering? I den här artikeln tittar vi på hur du bäst kan investera din besparingar så att du kan uppnå en bra avkastning på dina surt förvärvade pengar.

Varför investera dina besparingar?

Det är säkert klokt att ha besparingar. Du kan alltid möta oväntade utgifter och genom att ha besparingar till hands hamnar du aldrig i problem. Att ta ett lån för en kostnad är aldrig en bra idé på grund av de höga räntorna.

Samtidigt är det också synd att lämna stora sparsaldon på ditt konto. Låga sparräntor och hög inflation gör att ditt sparande bara går ner i värde. Det är därför smart att investera en del av ditt sparande. Men vilka är de bästa investeringarna för ditt sparande?

Hur många besparingar har du?

Vad som är det bästa alternativet för ditt sparande beror också delvis på beloppet på ditt konto. Om du har tusen pund eller en miljon gör stor skillnad. Det är smart att sprida sina risker så mycket som möjligt: det är lättare med en större summa. Du kan då enklare investera dina pengar i olika investeringskategorier.

Innan du börjar investera ditt sparande kan det vara smart att göra upp en plan. Bestäm din riskapital och använd den som underlag för hur du vill fördela dina investeringar på de olika investeringsprodukterna. På så sätt kommer du att uppnå de bästa resultaten.

Investera pengar i aktier

Ett bra sätt att investera dina besparingar är genom att köpa aktier. Det är viktigt att fördela sitt sparande på olika aktier. På så sätt slipper du förlora en stor del av dina pengar eftersom en aktie går dåligt. Om du vill minimera riskerna är det bäst att se till att du:

  • Investerar i olika sektorer.
  • Investera i olika regioner.
  • Investera vid olika tidpunkter.

Det är viktigt att spendera tillräckligt med tid till att välja aktier . Generellt sett presterar aktier bra på lång sikt: under de senaste 100 åren har den årliga avkastningen legat på mellan 6 och 8 procent. Däremot kan enskilda aktier göra mycket bättre eller sämre. Undersök därför om företagets idéer kan fortsätta fungera bra i framtiden och om företaget kan hänga med i konkurrensen.

Om du vill investera i aktier utan att betala provision kan du välja eToro. Hos eToro betalar du inga provisioner, så du kan även investera med ett mindre investeringsbelopp. Använd knappen nedan för att direkt öppna ett konto hos eToro:

Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/

Investera dina besparingar i ETF:er

Om du har ett begränsat sparande och ändå vill dra nytta av kursrörelserna på börsen kan du välja att investera i ETF:er. En ETF är en passiv investeringsfond som handlas på börsen. Det här låter mer komplicerat än det är: enkelt uttryckt är en ETF en samling av till exempel aktier som du kan investera i.

En ETF kan innehålla aktier noterade på AEX eller FTSE, till exempel. Genom att köpa ETF:n kan du dra nytta av den genomsnittliga ökningen av det indexet. Att investera dina besparingar i ETF:er har sina fördelar:

  • Du tillämpar omedelbart en bra nivå av riskspridning.
  • Du behöver inte ta några svåra beslut.
  • Dessutom kan du investera dina besparingar till relativt låg kostnad.
  • Perfekt för att bygga upp tillgångar.

Det bästa sättet att investera i ETF:er är att regelbundet sätta in ett fast belopp. På så sätt kan du fortfarande få ut det mesta av dina besparingar med en minimal investering! En bra mäklare där du kan köpa ETF:er är DEGIRO. Hos DEGIRO betalar du inga köp- eller försäljningsavgifter när du köper ETF:er från kärnutbudet. Använd knappen nedan för att öppna ett konto hos DEGIRO:

Aktiv spekulation på aktiemarknaden

Är du inte rädd för spänning och vill du försöka få ut det mesta av dina besparingar? I så fall kan aktiv spekulation vara den bästa investeringen för dig! Genom att aktivt spekulera kan du dra nytta av de senaste prisrörelserna uppåt och nedåt. Med spekulation kan du också öppna korta positioner: du uppnår då ett positivt resultat när kursen på värdepappret faller.

Du kan också använda hävstång med aktiv spekulation. Detta gör att du omedelbart kan öppna en större investeringsposition med en liten summa pengar. Det är inte tillrådligt att investera hela ditt sparande i detta investeringsalternativ: riskerna är för höga för det. Om du är sugen på att lära dig och tycker om att vara aktivt engagerad på aktiemarknaden kan aktiv spekulation ändå fungera bra.

Ett bra ställe att testa aktiv börsspekulation med en demo är eToro. Använd knappen nedan för att omedelbart öppna en gratis demo på eToro:

Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/

Lägg dina besparingar i fastigheter

När du har sparat ihop en ansenlig summa pengar kan det också vara intressant att investera i fastigheter . Du kan till exempel köpa en liten lägenhet och hyra ut den på lång sikt. På så sätt bygger du upp en stadig inkomst med ditt sparande.

Det som är bra är att du också kan använda hävstång här. Du kan låna en del av pengarna från banken, så du behöver inte betala hela beloppet direkt. Fastighetsinvesteringar tar mer tid än aktiemarknadsinvesteringar: du måste hitta hyresgäster och underhålla fastigheten. Tänk på detta när du börjar investera i fastigheter.

Alternativt kan du lägga dina pengar i aktier i företag som sysslar med fastigheter. Du kan också välja att investera i en fastighetsfond. Undersök alltid riskerna väl och avgör om fastigheterna ligger på ett bra läge. Detta är ofta extra viktigt när du investerar i fastigheter.

Glöm inte dina skulder

Har du många besparingar, men har fortfarande utestående skulder? Det är verkligen synd! Sparräntan är nästan 0 %, men räntan på lån är det absolut inte. Det är därför absolut tillrådligt att betala av dina skulder när du kan. Den bästa investeringen är därför alltid en betald skuld!

Isolera ditt hem

En annan mindre självklar investering är att isolera ditt hus. Genom att isolera ditt hem ordentligt kan du göra betydande besparingar på dina energikostnader. Avkastningen på bra isolering är därför säkerligen positiv, och det ökar även ditt boendeglädje. Enligt en studie av miljöcentral , att isolera en hålvägg i ett medelstort hus kostar cirka 800 USD, men du kommer att tjäna tillbaka detta på tre år tack vare den genomsnittliga besparingen på 260 USD: en årlig avkastning på 33 % är inte dåligt!

Du kan även göra ditt hus mer hållbart på andra sätt. För cirka $5000 kan du installera tio solpaneler som kommer att betala för sig själva under en period på 8 till 10 år. Ingen dålig avkastning när man jämför detta med de resultat man normalt uppnår på börsen!

husvård

Cryptos

Allt mer pengar trycks: att investera i kryptovalutor som bitcoin och Ethereum kan därför slå bra ut. Det är dock viktigt att vara försiktig: du kan säkert göra en stor hit genom att investera i krypto, men det finns absolut inga garantier. Chansen att förlora mycket pengar är lika stor.

Vill du lära dig hur du själv investerar en del av dina besparingar i kryptovalutor? Använd knappen nedan för att läsa vår special om detta ämne:

Betala av ditt bolån

Bolåneräntorna är mycket lägre nuförtiden. Om du har betalat av ett bolån för ett tag sedan kan räntan bli mycket högre. Genom att betala av ditt bolån minskar du dina månatliga kostnader, och du har mer pengar över till roliga saker. Så att betala av ditt bolån kan också vara en smart idé för att investera dina besparingar.

Slutsats: vad är det bästa sättet att investera dina besparingar?

Svaret på denna fråga kommer att vara olika för alla. För vissa personer är det till exempel mycket viktigare att uppleva en känsla av trygghet: de lägger hellre sina pengar på banken än att ta risker på börsen. För andra är det viktigare att bygga upp förmögenhet och aktier är en bra metod för att göra detta.

Man kan också tänka utanför lådan och till exempel betala av en del av ditt bolån eller göra ditt hus mer hållbart. Genom att titta på sätt att minska dina fasta kostnader kan du också uppnå en positiv avkastning på dina besparingar. Vi är nyfikna: hur föredrar du att investera dina besparingar?

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *