Hur kan du investera i irländska aktier?

Att investera i Irland behöver verkligen inte vara en dålig idé. Exempel på välkända irländska företag är Tesco, Ryanair och Anglo Irish Bank. Via online-mäklare är det möjligt att köpa irländska aktier. Men vart kan du göra det mest fördelaktigt?

Hur kan du investera i irländska aktier?

Irlands mest kända aktier är noterade på ISEQ20-indexet. Vill du investera i irländska aktier eller en EFT på indexet? Då behöver du en mäklare.

Vart kan du handla billigt i irländska aktier?

Om du vill handla aktivt kan du välja PIus500. Denna plattform är utformad för aktiv handel med prisutvecklingen på aktier med CFD. Du gör order på antingen stigande eller fallande aktiekurser. Vill du prova möjligheterna utan risk genom att använda en gratis demo? Använd knappen nedan för att skapa ett konto:

72% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.

Hur kan du köpa aktier i irländska företag?

Vill du hellre köpa irländska aktier på lång sikt? Då är det möjligt! Tack vare ankomsten av courtagefria mäklare behöver du ofta inte ens betala transaktionsavgifter för dina investeringar i Irland. Ett exempel på en fördelaktig mäklare är eToro. På eToro betalar du inte courtage när du köper irländska och engelska aktier. Använd knappen nedan för att direkt öppna ett gratis konto hos denna mäklare:

Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/

Var uppmärksam på växelkursen

Det är viktigt att ta hänsyn till växelkursen när man investerar i Irland. Irländska aktier är noterade i engelska pund. Stiger värdet på det engelska pundet kraftigt mot euron? I det här fallet kan du fortfarande göra förlust även när aktiekurserna stiger. När du investerar i irländska aktier, var därför också uppmärksam på kursrörelserna för den underliggande valutan.

Växelkursen kan också förbättra eller försämra ett företags konkurrenskraft. Till exempel kan ett företag som exporterar många produkter dra nytta av billig pund. De kan sedan exportera billigare produkter till länder som använder en annan valuta.

[alert title="Tips: för att se öppettiderna för den irländska börsen." color="blue" url="/irland-handelstider" target=""]

Vad ska man se upp för när man investerar i Irland?

Det rekommenderas naturligtvis starkt att vara uppmärksam på den ekonomiska situationen i Irland. Irland är ofta starkt beroende av den ekonomiska situationen i Storbritannien: det är därför tillrådligt att också hålla koll på situationen där.

Det är också viktigt att vara uppmärksam på de skatter du betalar som investerare i Irland. En så kallad stämpelskatt tas ofta ut på irländska bestånd. Detta uppgår till 1% av aktiens värde. Aktiekursen måste då stiga betydligt mer för att uppnå en god avkastning.

Hur kan du investera i den irländska börsen?

Den irländska aktiemarknaden publicerar flera index som låter dig spåra landets ekonomi. Det mest kända indexet är ISEQ 20 som innehåller de mest omsatta aktierna. Genom att köpa en ETF på detta index kan du investera på ett diversifierat sätt på börsutvecklingen i landet.

Tip: testa trading gratis med en demo