Påverkan av känslor på dina investeringar

Känslor har stort inflytande på det resultat du uppnår med aktiehandel. Det spelar ingen roll hur bra dina analyser är när du inte lyckas kontrollera dina känslor. Men du kan också dra nytta av närvaron av känslor på marknaden.

Två kraftfulla känslor är rädsla och girighet. I den här artikeln kommer du att läsa allt du behöver veta om känslornas påverkan på dina investeringar.

(för mycket) rädsla är farligt

Kvinnor är i allmänhet mindre självsäkra och detta kan ses i deras investeringsbeteende. Kvinnor är ofta mer försiktiga och gör färre transaktioner på ett år. Detta kan fungera bra eftersom transaktionsavgifterna i detta fall är lägre, vilket resulterar i en högre avkastning. För mycket rädsla kan dock ha en negativ effekt.

Många investerare gör misstaget att låta sina känslor påverka deras handelsbeteende för mycket. Förlustaversion eller rädslan för att förlora spelar en roll i detta. Människor har en naturlig tendens att undvika förluster och risker så mycket som möjligt. Vi ser detta överallt: Till exempel har holländarna fler försäkringar än de behöver.

Förhindra negativa resultat på grund av ångest

När man tittar på individens investeringsbeteende, har förlustaversion ofta en negativ effekt på resultatet. Detta beror på att handlare vill undvika förlust så mycket som möjligt. Konsekvensen är dock att dåliga investeringar inte stängs med hopp om att de kommer att bli lönsamma i framtiden. Samtidigt stänger investerare lönsamma investeringar för snabbt eftersom de är rädda för att förlora spekulera.

Det är därför viktigt att alltid upprätta en plan. Tänk i förväg när du öppnar eller stänger en investering. Det är viktigt att kunna försvara investeringen med fakta. Om så inte är fallet är det inte klokt att öppna positionen. Genom att utarbeta en mycket rationell plan kommer du att förhindra att du går fel i ett senare skede. På det sättet påverkar inte känslans rädsla dig.

Slutligen är det som näringsidkare viktigare att acceptera att vinna alltid är omöjligt. Ekonomiska kriser och nedgångar förekommer alltid och det är viktigt att hantera dem klokt. Låt inte din rädsla och känslor vägleda dig och fatta ett beslut först när du har tänkt på det.

Förebyggande av ångest

Som investerare är rädsla din största fiende. Det är klokt att undvika denna känsla så mycket som möjligt. Du gör detta genom att bara investera med pengar du kan spara. Känner du dig omedelbart obekväm med din nya position? Då handlar du förmodligen med för mycket pengar.

Jag öppnar bara investeringar som inte väcker mig på natten. På så sätt blir det roligt.

Känslor som handlar med rädsla

Dra nytta av känslan rädsla

Som investerare är det också möjligt att dra nytta av rädsla. Under den ekonomiska krisen 2008 dumpade många sina aktier till kraftigt sänkta priser. Anledningen till beslutet att dumpa aktier var sällan rationell. Under påverkan av media såg man att folk såg oroliga ut allt eftersom de antog att skeppet skulle sjunka.

Stunder av masshysteri som detta är väldigt intressanta. När aktier dumpas i stor skala kan du leta efter fynd. Undersök själv om det finns en rationell anledning bakom extrema fall i aktiekurser som du ibland ser. När det inte finns någon rationell anledning kan du ibland uppnå en avkastning på 20% eller mer inom en kort tidsperiod.

Detta fungerar under en ekonomisk kris, men också när ett företag tillfälligt går mindre bra. Detta kan till exempel hända när en skandal dyker upp. Till exempel har flera biltillverkare anklagats för manipulera utsläppen . Detta ledde till betydande minskningar av bilaktier, medan företagen fortfarande gick bra. På längre sikt uppstod därför en uppgång.

Volkswagen aktiekurskänslor

Volkswagens aktiekurs efter att företaget verkade manipulera utsläppen

Girighet har två sidor

Visste du att handel fortfarande huvudsakligen är en manlig sport? För varje kvinnlig investerare finns det nio män, även om detta verkar förändras lite nyligen. Män har ofta en högre grad av girighet och utan girighet finns det ingen aktiemarknad. Men är girighet en bästa vän eller den mest fruktade fienden till den professionella investeraren?

Låt oss bara säga att girighet är ett nödvändigt ont. Utan girighet skulle man inte sträva efter högsta möjliga avkastning och helt enkelt börja spara säkert. Det blir dock farligt när girighet blir så stor att investeraren tar stora risker.

Speciellt när du handlar med hävstång är det viktigt att hålla huvudet kallt och ta hänsyn till den ytterligare risken med investeringen.

För mycket girighet är farligt

För mycket girighet är dock alltid en nackdel. Höga nivåer av girighet kan till och med orsaka en så kallad bubbla. Ett bra exempel på detta är det enorma ökningen av Bitcoin 2017 och 2018 tillföljd av en enorm krasch. När människor uppmanar varandra för starkt att investera i något kan girighet leda till starka marknadsrörelser.

När detta händer kan det verkliga värdet på en investering vara mycket lägre än priset. Människor köper sedan helt enkelt något för att de förväntar sig att det fortsätter att stiga enormt. När den underliggande investeringen visar sig vara ingenting värt kollapsar korthuset. Som ett resultat av den rädsla som beskrivits tidigare kan priset sedan plötsligt sjunka avsevärt.

Låt dig inte röra dig

Det är därför viktigt att inte bli lurad av massans känslor. När brevbäraren och mjölkmannen alla anger att du måste göra en stor nyinvestering är det bättre att inte göra det. Fråga alltid dig själv om det finns en god anledning att investera i en aktie. Finns det ingen god anledning att göra det? Då finns det förmodligen en ekonomisk bubbla.

Tips: Sikta på hög avkastning, men tänk på riskerna!

kryptovaluta krasch

Efter den enorma girigheten kommer det oundvikliga fallet. Kryptovalutor 2017-2018.

Vilka andra känslor måste du se upp för?

Förutom rädsla och girighet, finns det andra känslor du bör vara medveten om när du investerar. Nedan diskuterar vi hur du kan hantera dessa känslor.

Hopp

De säger ibland att hoppet lever. Många investerare som köper en aktie förväntar sig att den kommer att stiga. Detta i sig är emellertid inte tillräckligt. Kontrollera därför regelbundet om företaget bakom aktien fortfarande fungerar bra och se till att alla dina investeringar stöds av hårda siffror.

Även för aktiva handlare kan hopp leda till dåliga resultat. De håller en förlustbringande position öppen för länge, även om den borde ha stängts för länge sedan. Som ett resultat kan en liten förlust leda till en enorm förlust. Du bör därför alltid använda en stoppa förlusten som en aktiv näringsidkare så att dina positioner automatiskt stängs.

Frustration

När du känner att du gör allt rätt och resultaten fortfarande är en besvikelse kan du bli frustrerad. Det kan också vara väldigt frustrerande när du ständigt bryter mot dina regler. Frustration är alltid en farlig känsla. Irritation kan få dig att ta oansvariga beslut och öppna positioner som du inte borde ha öppnat.

När du är frustrerad är det därför viktigt att söka distraktion. Endast när du kan titta på dina affärer objektivt bör du återgå till din datorskärm.

Långtråkighet.

Vi lever i ett samhälle fullt av ständiga stimuli och underhållning. Att vänta månader eller till och med år på att en andel ska stiga kan därför bli tråkig. Ändå är tålamod när man investerar en dygd. Det är viktigt att alltid hålla fast vid din plan. Letar du efter spänning? Ta en åktur på berg-och dalbana och lämna dina affärer ensamma.

Är det inte tillräckligt intressant att hålla aktier på lång sikt? Då kan du lika gärna överväga day trader. Som day trader kan du vidta åtgärder varje dag. För detta sätt att handla behöver du mycket mer tid.

känslor investerar

Hur handlar du utan känslor?

Forskning har visat gång på gång att särskilt nybörjare investerare ofta köper på toppen och säljer under en dipp. Om du vill uppnå goda resultat måste du göra tvärtom. Men hur ser du till att känslor spelar en mindre roll i dina handelsaktiviteter?

Automatisera dina investeringar

Det första sättet att få känslor ur dina investeringsbeslut är att automatisera dem så mycket som möjligt. I alla fall är det viktigt att alltid upprätta en plan för detta. I planen kan du sedan bestämma när och särskilt varför du vill köpa och sälja en aktie. På detta sätt undviker du att fatta fel beslut under exceptionella marknadsförhållanden.

För många investerare är det då klokt att lämna ditt investeringskonto i fred. Se till att du har ställt in det värde till vilket du tar dina förluster och spekulera. Genom att inte logga in hela tiden undviker du att bli stressad när marknaden kollapsar och din plan kommer automatiskt att genomföras korrekt.

Dollar cost averaging

Naturligtvis vill du som investerare undvika att komma in på toppen och sälja i dip. Ett bra sätt att förhindra detta är genom att lägga till en dollar cost averaging. Detta är en investeringsstrategi där du inte investerar alla dina pengar i en aktie samtidigt. Så du köper inte Apple-aktier för 10 000 dollar på en gång. Istället, till exempel, köp $ 1 000 i Apple-aktier varje år.

Ett år kan du få 5 aktier och det andra året 6 aktier. Genom att använda denna metod köper du aktierna till ett genomsnittspris och därmed uppnår du en genomsnittlig avkastning. För de flesta är detta det bästa sättet att investera: knappast någon lyckas tima marknaden korrekt.

Sprid investering

Slutligen är det smart att investera så spritt som möjligt. Investerare får ofta panik när deras investeringar plötsligt faller kraftigt. Det händer sällan att alla sektorer presterar dåligt samtidigt. Genom att sprida dina investeringar över olika sektorer minskar du risken för att alla dina kombinerade investeringar minskar.

För investerare med en mindre portfölj kan det vara smart att handla i en indexfond eller ETF. Genom att använda dessa investeringsprodukter kan du enkelt sprida dina pengar på olika investeringsprodukter. Genom att sätta in pengar i fonden varje månad tillämpar du omedelbart investeringstekniken dollar cost average.

Hur kontrollerar du dina känslor?

Alla beslut vi fattar är åtminstone delvis baserade på känslor. I en välkänd psykologistudie upptäcktes att när hjärndelen som är ansvarig för våra känslor inte längre fungerar kan vi inte längre fatta beslut alls. Faktum är att våra hjärnor är så smart byggda att de i efterhand ofta rationaliserar våra känslomässiga beslut.

Till exempel bryter du upp med din kärlekspartner eftersom du inte längre upplever tillräckligt positiva känslor. Efter upplösningen rationaliserar du detta beslut genom att rita upp en hel lista med saker som var fel med honom eller henne. I det dagliga livet är det inte nödvändigt att vara medveten om detta. När du ska handla är det dock viktigt.

Det är då lämpligt att aktivt söka känslomässiga impulser. Tänk på vad vissa känslor väckte hos dig och se hur det påverkade ditt investeringsbeteende. Har du till exempel öppnat dussintals affärer på grund av att du varit uttråkad? Då är det viktigt att erkänna ineffektiviteten hos denna känsla och att utforma en strategi för att förhindra att detta händer igen i framtiden.

Endast genom regelbunden utvärdering lär du dig hur dina känslor påverkar ditt beteende och du kan styra dem bättre.

Girighet är bra, rädsla är …

Låt mig avsluta den här artikeln med ett av mina favoritfilmcitat ”girighet är bra” från filmen Wall Street. En hälsosam grad av girighet i kombination med viss rädsla gör dig till en känslomässigt stark investerare. Se dock till att båda känslorna förblir balanserade så att du kan investera ansvarsfullt och framgångsrikt.

När allt kommer omkring leder för mycket girighet till för höga risker och därmed till en lägre eller negativ avkastning. Rädsla å andra sidan leder till osäkerhet där investeringar ofta inte görs alls. Att investera leder till en högre avkastning på lång sikt än att spara. Vill du lära dig att investera själv? Ta sedan en titt på trestegsplanen till börja handla!

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *