Hur mycket kostar det att investera i en fond?

De kostnadsstruktur av en Investeringsfond är väldigt viktigt. I den här artikeln kommer vi att titta på påverkan av kostar på avkastningen som du kommer att uppnå med en investeringsfond. Kostnaderna spelar en viktigare roll än vad de flesta tror! Hur mycket kostar det egentligen att investera i en fond?

Underskatta inte effekterna av kostnader

När man väljer investeringsfond ser många främst till avkastningen, samtidigt som kostnaderna absolut inte ska underskattas! Kostar ha en stark effekt om fondens slutliga resultat. För en investering på 100 000 USD kan en skillnad på 0,65 % i kostnader innebära nästan 100 000 USD lägre avkastning inom en period av 30 år!

kostnad för investeringsfondsäkerhet

Var därför alltid uppmärksam på kostnaderna när du väljer en bra investeringsfond! Varje procentenhet av kostnader som du måste betala inom investeringsfonden är inte en retur ! Om du till exempel måste betala en procent måste avkastningen vara en procent högre än en annan fond för att uppnå samma resultat.

Effekten av sammansättning ökar bara effekten av kostnaderna på lång sikt. Genom att vara uppmärksam på kostnaderna kan du därför direkt förbättra ditt investeringsresultat.

Var kan du investera i fonder billigt?

När du investerar i en fond betalar du normalt en inköpsavgift . Storleken på dessa kostnader skiljer sig åt per fond och per mäklare: i genomsnitt kan du räkna med några pund till 0,5 % i inträdeskostnader.

Det är också möjligt att investera i fonder utan att betala köp- och försäljningsavgifter. Detta är möjligt hos DEGIRO: hos DEGIRO betalar du inga köp- och försäljningskostnader när du handlar med fonder som anges i deras kärnutbud. Använd knappen nedan för att öppna ett gratis konto hos DEGIRO:

Vilken typ av investeringsfond är billigast?

Det finns två breda kategorier av investeringsfonder: passiva fonder och aktiva fonder. En passiv fond följer marknaden genom att till exempel köpa aktier noterade på FTSE eller S&P500. En passiv fond försöker inte slå marknaden och därför behövs inga dyra analytiker.

En aktiv fond anställer analytiker som försöker slå marknaden. I praktiken lyckas fonder sällan slå marknaden (konsekvent). Däremot betalar du som investerare högre kostnader för ett deltagande i en aktivt förvaltad fond. Undersök därför om en aktivt förvaltad fond är värd dina pengar.

Fasta kostnader & prestationsavgift

Det säger sig självt att en investeringsfond drar på sig kostnader: utöver spekulerapåslaget ska personal betalas, byggnaden hyras och papper ska köpas in. Faktum är att en investeringsfond aldrig investerar gratis.

Med en fond betalar du faktiskt alltid en fast procentuell avgift. Denna andel är ofta någonstans mellan 0,5 % och 2 %. Innan du investerar i en fond, undersök alltid hur hög avgiften är. Om procenten är hög är det viktigt att ta reda på om det är motiverat.

Det finns även fonder där du betalar en prestationsavgift. Detta är ofta fallet med hedgefonder där det är mycket aktiv handel. Du betalar då till exempel 20 % av spekuleraen till fonden när spekulera görs. Var försiktig om detta är värt det: tänk på att en fond med höga risker lätt kan nå bra resultat under några år och sedan förlora dina pengar. Fonden har då tagit 20 % av dina positiva resultat varje gång.

Valutakursavgifter

Om du investerar i en fond som investerar mycket utomlands kan du också förlora pengar genom växelkursavgifter. Valutaväxling kostar hur som helst pengar. Dessutom kan utländska valutor bli relativt dyrare, vilket gör att du får mindre för din investering. Tänk på detta om du vill investera mycket utomlands.

Transaktionskostnader

Kom ihåg att fondförvaltare aktivt förvaltar fonder: de köper och säljer aktier regelbundet. Omsättningsfaktorn eller portföljens omsättningskvot anger hur ofta en fond handlar med aktier. Dessutom betalar en fond transaktionskostnader när de köper och säljer aktier; när all denna aktiva handel inte bidrar positivt till din avkastning så kostar all denna extra handel dig bara pengar. Undersök därför om en fond som är mycket aktiv inom handel faktiskt når bättre resultat.

Spread

När du själv köper fonder (ETF) från en mäklare måste du också hantera en spread. Spreaden är skillnaden mellan köp- och säljpriset för en fond och är relativa transaktionskostnader som debiteras mäklaren. Är spridningen mycket hög? I så fall kan det vara klokt att vänta ett tag innan du köper ETF:n. Spridningen är ofta mellan 0,3 och 0,5 procent.

Storleken på spreaden beror på handelsvolymen. När en fond är mycket omsatt minskar spreaden. Kursbildningen på börsen kan då ske mer effektivt. Man ser därför att fonder i tillväxtregioner och ekonomier ofta har en högre spridning än fonder som fokuserar på till exempel amerikanska aktier.

Det lönar sig att hålla på fonder under en längre tid. Köp- och säljkostnaderna på årsbasis minskar då avsevärt. Du kan också jämföra om en ETF med flera noteringar är billigare på en specifik börs. Forskning har visat att kostnaderna kan variera kraftigt mellan börserna.

Hur vet man hur mycket en fond kostar?

Det är ofta direkt tydligt hur mycket det kostar att köpa eller sälja en investeringsfond. Din mäklare eller fond anger ofta tydligt vilken procentandel eller summa du betalar för din beställning. Kostnaderna du betalar för förvaltningen är ibland mindre tydliga. Läs dokumenten med information om kostnader noggrant: på så sätt kommer du inte att ställas inför obehagliga överraskningar.

Glöm inte utdelningsläckage

En annan ’kostnadspost’ är det så kallade utdelningsläckaget. I Nederländerna är utdelningsskattesatsen 15 %, medan den i till exempel Amerika är 30 %.

När en fond köper aktier i Amerika betalas 30 % skatt på denna utdelning. Nederländerna har avtal med många länder genom vilka överbetald utdelningsskatt kan återvinnas. När du investerar i en fond uppstår läckage när dessa nyckeltal inte tillämpas korrekt. Många ETF:er har en utdelningsprocent på 0,3 %.

Om du själv investerar i aktier, och du inte bor i Amerika, måste du fylla i W8-BEN-formuläret. Denna blankett förhindrar att du beskattas dubbelt för den utdelning du får.

Vill du investera själv?

Har du tillräckligt med tid? I så fall kan det vara attraktivt att själv investera i aktier. Innan du börjar köpa aktier måste du förstås förstå vad du gör. Som en nybörjare investerare , är det attraktivt att testa att investera med hjälp av en demo , så kan du testa om du kan uppnå högre avkastning genom att investera själv.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *