Hur kan du köpa Mastercard aktier?

MasterCard är ett framgångsrikt företag som säkert kan vara värt en investering. Efter att företaget blev börsnoterat 2006 steg dess andel med mer än 6000% eller 37% på årsbasis. Men hur och var är det bästa stället att köpa MasterCard-aktier? I den här artikeln kan du hitta all information du behöver plus att du kan konsultera den senaste aktiekursen här.

Var kan man köpa MasterCard-aktier?

MasterCard kan vara en bra investering. Aktiens historia är i alla fall lovande: aktien har stigit enormt i värde och faktiskt haft få allvarliga korrigeringar. Människor betalar allt oftare med kreditkort via Internet, vilket såklart är perfekt för MasterCard.

Det är dock lämpligt att vänta på ett bra tillfälle att köpa. Du kan göra detta genom att använda en limitorder. Med en limitorder sätter du ett pris som du köper MasterCard-aktierna till. Vill du köpa MasterCard-aktier? Du kan direkt köpa MasterCard-aktier? med en av dessa trovärdiga börsmäklare:

BörsmäklareKostnadRegistrera
eToro€0 av kostnad per aktie. Minsta insättning mindre än 50 USD/EURO.
* Med investering kan du förlora din investering.
AvatradeHandla MasterCard-aktier aktivt till låg kostnad med en gratis demo!

Vad är Mastercards aktiekurs?

Vill du veta hur kursen på Mastercard-aktien utvecklas? I diagrammet kan du se till vilket pris du kan köpa och sälja MasterCard-aktier. Med knapparna kan du öppna en handelsposition direkt:

Mastercard företagsinformation

Nedan kan du se den viktigaste företagsinformationen om Mastercard.

Analyse av Mastercard-andelar

Innan du bestämmer dig för om du ska köpa eller sälja Mastercard är det viktigt att analysera aktien noggrant. I översikten nedan kan du se hur Mastercard utvecklats under den senaste perioden.

Aktiekurser för Mastercard under de senaste 5 dagarna

I tabellen nedan kan du se aktiekurserna för Mastercard för de senaste 5 dagarna:

Vad kommer Mastercards aktiekurs att göra under 2024?

Är du nyfiken på vad analytiker tror att Mastercard kommer att göra under 2024 och de följande åren? Vi har kombinerat analytikernas prognoser med hjälp av Alpha Vantage-data. Kom ihåg att denna siffra bara är en förutsägelse av MasterCard-aktiens kursutveckling, och denna förutsägelse kanske inte går i uppfyllelse.

Om företaget MasterCard

Vad gör det amerikanska företaget MasterCard? Detta internationella företag utfärdar världsomspännande licenser för att utfärda kreditkort. De internationella kreditkorten licensierade av MasterCard kan användas i 200 länder.

MasterCard uppnår 40 % av sin omsättning i USA. Andelen av försäljningen i andra länder är alltid mindre än 10 %. Efter VISA kreditkortsföretaget MasterCard ligger på andra plats. Företaget sysselsätter cirka 10 000 personer.

Utöver kreditkort har Mastercard även tre debit tjänster.

  • Maestro är ett betalkort baserat på en PIN-kod.
  • MasterCard Prepaid är ett förbetalt kreditkort baserat på PIN-kod eller signatur.
  • Cirrus kan endast användas i uttagsautomater

köpa mastercard-andelar

Företagets historia

1966 grundades International Card Association av olika banker. Tre år senare ändrades företagets namn till Master Charge och företaget fick även de välkända två korsande cirklarna som logotyp. Denna logotyp finns på alla kreditkort.

Efter ett namnbyte 1979 hette företaget MasterCard. MasterCard arbetade i decennier med Europay, som slogs samman 2003. Fram till 2003 använde MasterCard namnet EuroCard för att arbeta i Europa. 2006 ändrades namnet på företaget MasterCard International till dess nuvarande namn MasterCard Inc. Företagets logotyp får sedan tre cirklar. Logotypen avbildad på kreditkorten med två cirklar kommer dock inte att ändras.

Mastercard börsnoteras

2006 blev Mastercard börsnoterat. Bolaget är noterat på New York Stock Exchange. Fram till 2006 ägde banker och finansiella institutioner företaget helt. Efter börsnoteringen kom ungefär hälften av aktierna i händerna på investerare.

Under 2014 var cirka 87 % av aktierna fritt omsatta på börsen. Den kanadensiska stiftelsen The MasterCard Foundation ägde cirka 10 % av aktierna det året. Intäkterna av detta kapital används av stiftelsen till goda ändamål.

Brott mot konkurrenslagstiftningen

Europeiska kommissionen bötfällde Mastercard 570 566 000 euro under 2019 för brott mot konkurrenslagstiftningen. Enligt EU-kommissionen hade företaget missbrukat sin dominerande ställning genom att på konstgjord väg höja transaktionsavgifterna för kortbetalningar för handlare.

Enligt Mastercards regler bestämdes nivån på den förmedlingsavgift som handlarens bank ska betala till kortinnehavarens bank av det land där kortinnehavaren var etablerad. Som ett resultat av detta kunde handlare inte dra nytta av de lägre avgifter som banker i andra medlemsstater erbjuder.

Dessa förmedlingsavgifter kan variera avsevärt från en medlemsstat till en annan fram till 2015. Det året begränsade Europeiska kommissionen förmedlingsavgiften till 0,2 % (för betalkort) och 0,3 % (för kreditkort). MasterCard, som hade erkänt ett brott mot konkurrenslagstiftningen, anpassade sina regler. Europeiska kommissionen beslutade att sänka böterna med 10%.

Den här typen av enorma böter kan få stora konsekvenser för Mastercards affärsresultat. På kort sikt kan det sätta press på aktiekursen. Som en aktiv handlare kan du lyckligtvis svara på detta genom att öppna en kort position. Med en kort position kan du till och med uppnå ett bra resultat när kursen faller. På lång sikt kan det dock även skada företagets rykte.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *