Hur kan du investera passivt?

Många har tanken att investera är hårt arbete: du måste hela tiden välj rätt aktier för att optimera din avkastning. Lustigt nog kan passiv investering i många fall faktiskt ge den högsta avkastningen. Du behöver inte fatta investeringsbeslut hela tiden. I den här artikeln diskuterar vi de bästa sätten att investera passivt.

Vad är passiv investering?

Det finns tiotusentals aktier att investera i runt om i världen. För många kan det vara svårt att välja ut de bästa aktierna. Genom att investera passivt behöver du inte ta svåra beslut själv. Detta beror på att man med passiv investering investerar i en uppsättning aktier som köps av en investeringsfond. Syftet med passiva investeringar är inte att slå marknaden utan att följa marknaden. Genom att investera passivt bygger du också upp en bra genomsnittlig avkastning.

Hur kan du investera passivt?

Du kan investera passivt hos en mäklare genom att köpa en ETF där. En ETF är en fritt handelbar fond. Det finns många ETF:er nuförtiden. ETF:er följer vanligtvis en viss marknad, region eller index. Med en ETF kan du investera i priset på ett index som FTSE eller S&P500.

En bra mäklare för passiva investeringar är DEGIRO. Hos DEGIRO betalar du inga köp- eller försäljningsavgifter för de medel som ingår i kärnutbudet. Detta gör att du kan uppnå en högre avkastning med passiv investering. Använd knappen nedan för att öppna ett konto hos DEGIRO:

Vilka är fördelarna med passiv investering?

Passiv investering har sina fördelar. En stor fördel med passiv investering är dess relativt låga kostnader . Eftersom passiva fonder inte behöver göra komplicerade analyser är förvaltningskostnaderna ofta låga. Dessutom slås order om att köpa och sälja aktier samman, vilket gör att du betalar lägre transaktionskostnader.

Därför, i de flesta fall lämna tillbaka är högre när du investerar passivt. Detta beror på att många investerare inte är experter på att förutsäga marknaden. Som ett resultat är det få investerare som faktiskt lyckas uppnå en högre avkastning. När du har lite ekonomisk kunskap ger passiv investering oftast högst avkastning.

En annan fördel med passiv investering med en fond är att strategin ofta är väldigt transparent . Du ser direkt vad fonden investerar i. Eftersom fonden helt enkelt kopierar en viss marknad vet du alltid var du står. Aktiva investeringsfonder kan ibland ha inte så tydliga regler för köp och försäljning av aktier.

Vilka är nackdelarna med passiv investering?

Även med passiv investering kan du förlora pengar. Aktiekurserna stiger och faller och när det går fel kan din avkastning bli en besvikelse. En passiv fond kan knappast kompensera för dåliga tider, eftersom de inte aktivt handlar. De kommer inte plötsligt med investeringar som går bra under en dålig ekonomisk situation. Därför flexibilitet är begränsad när du gör passiva investeringar.

En annan anledning till att folk ofta ogillar passiva investeringar är att det kan vara tråkigt. När du börjar investera själv kan det vara väldigt spännande. Att aktivt försöka slå börsen och köpa och sälja aktier är en rolig aktivitet för många. Om du inte har något emot en lägre avkastning kan aktiv investering vara mer attraktiv.

En annan nackdel är att du har inget inflytande . När du köper aktier kan du delta på bolagsstämman. Detta ger dig en direkt röst om företagets framtida policy. När du köper andelar i passiva fonder har du inte denna lyx. Självklart har du visst inflytande över vad du investerar i genom att välja fonder: om hållbarhet är viktigt för dig kan du köpa till exempel en passiv hållbarhetsfond.

passiv investering

Saker att tänka på

Innan du börjar blint investera passivt är det klokt att fråga dig själv vissa saker. När du passivt investerar i ett index kan din riskspridning fortfarande vara en besvikelse. Det beror på att många aktieindex domineras av en handfull företag. När dessa företag redan har byggt upp en stark position finns det inte mycket utrymme för ytterligare tillväxt.

När du väljer passiv investering väljer du en stabil men inte speciellt hög avkastning. Om du vill uppnå en högre avkastning måste du ta större risker och leta efter trender.

Det är också svårare att följa sitt samvete när man investerar passivt. En passiv indexfond följer alla aktier i ett index oavsett hur de tjänar pengar. Det kan inkludera företag som begår bedrägerier, förorenar miljön eller tillverkar vapen. Genom att investera passivt och inte göra någon research på de bolag du investerar i är du delvis ansvarig för dessa saker.

Dessutom finns det ofta unika möjligheter på marknaden. Du måste investera mycket tid för att hitta dem, men de finns där. Under coronapandemin kunde man till exempel ha köpt aktier i företag som tillverkade munmasker. När ekonomin är nere kan det också vara smart att investera i relativt säkra tillflyktsorter som guld och silver.

Skulle du hellre prova på aktiv handel själv? Nuförtiden är detta möjligt med bara en liten summa pengar! Använd knappen nedan och lär dig hur du själv köper aktier:

Aktiv eller passiv investering: vilket är bättre?

Detta beror förstås helt på vad du själv är villig och kan. Om du har liten erfarenhet och inte känner för att researcha så är passiv investering oftast det bästa alternativet. På grund av de låga transaktionskostnaderna är passiv investering även lämplig när du investerar små belopp och riskerna är dessutom avsevärt lägre.

Vill du fortfarande leta efter de där unika möjligheterna på aktiemarknaden? I så fall kan aktiv investering vara mer attraktiv. På så sätt behåller du full kontroll över din portfölj och investerar endast i produkter som passar dig.

Den bästa strategin för passiv investering

Men vilken är den bästa strategin för passiv investering? Om du verkligen vill begränsa riskerna med dina investeringar så mycket som möjligt är det bäst att välja genomsnittligt dollarkostnad. Du köper sedan ett fast antal andelar varje månad inom en passiv fond. På så sätt köper du både på låg och topp.

Jag köper ofta bara lite mer när priserna har sjunkit lite mer: på så sätt får jag rabatt på inköpspriset. Det jag tror starkt på är vad går upp, måste komma ner, men i gengäld vad går ner, måste gå upp . På sikt växer produktiviteten och under de senaste 100 åren kan man se att ekonomin bara har växt.

I det långa loppet kan du, genom att periodvis investera en summa pengar passivt, bygga upp en fin summa. Genom kraften hos sammansättning, där du återinvesterar din avkastning, växer ditt kapital exponentiellt. När du börjar investera unga, har du större chans att bygga upp en stor förmögenhet.

passiv handelsinstruktion

Akta dig för dessa vanliga misstag

Även om passiv investering låter enkelt, kan du fortfarande gå fel. Det är viktigt att inte agera känslomässigt. För de flesta är det smart att sätta in pengar med jämna mellanrum och sedan inte titta på dem. När du tittar på det finns det chansen att du säljer dina aktier utan en bra anledning. På så sätt går du miste om återhämtning och förlorar snart mycket mer pengar på dina investeringar.

Ett annat misstag är att betala för höga avgifter. Passiv investering ska vara billig: du behöver inga analytiker och, om du är smart, behöver du inte betala transaktionskostnader när du köper en fond. Varje pund du sparar i transaktionskostnader hjälper dig att uppnå en högre avkastning.

Ett annat misstag är att börja för sent: den bästa tiden att börja med passiva investeringar är faktiskt idag. När allt kommer omkring behöver du tid för ditt kapital att växa. Genom att gå in i fonden med jämna mellanrum undviker du att gå in vid fel tillfälle. Därför finns det ingen bra anledning att vänta med att investera.

Slutligen, se till att du har tillräckligt med diversifiering: det är ett vanligt misstag att anta att genom att investera passivt diversifierar du automatiskt dina risker. På intet sätt är varje passivt förvaltad fond väldiversifierad. När du till exempel investerar i en spel-ETF köper du ibland bara aktier i en handfull bolag som också är verksamma på samma marknad. Undersök därför alltid vad du investerar i genom att köpa en passiv fond.

Det mest passiva sättet att investera aktivt

Daytrading l är mycket mer aktiv än att investera i en fond. Genom att sätta upp ett bra system kan du dock säkerställa att aktiva investeringar kan genomföras så passivt som möjligt. Det är just investerare som genomför ett regelverk varje dag som ofta når de bästa resultaten. På så sätt behöver du bara vara aktivt involverad i marknaden i begränsad omfattning.

Här gäller det att välja några värdepapper som du ska hålla koll på. Detta kan till exempel vara vissa aktier eller valutapar; i alla fall är det viktigt att ha detta klart för sig själv. Därefter kan du titta varje dag om det finns en viss mönster som du kan agera på; i detta fall finns det faktiskt tre möjliga situationer.

trend

Situation 1: trenden gör så att priset går ner eller upp. När trenden är nedåt säljer du efter uppgången och när trenden är uppåt köper du efter nedgången.

consolidation

Situation 2: konsolidering rör sig priset huvudsakligen mellan två punkter. Sälj värdepapperet på den högsta punkten eller köp värdepapperet på den lägsta punkten.

reversal

Situation 3: trendvändning, finns det en horisontell nivå som priset inte har kunnat slå igenom på länge? Då finns det stor chans för en vändning av priset.

Genom att använda order kan du säkerställa att dina investeringar utförs automatiskt. På så sätt behöver du inte ständigt övervaka marknaden.

Skulle du vilja prova denna metod för semi-aktiv investering själv? Detta kan du göra med en onlinemäklare! Använd knappen nedan för att öppna en gratis demo med en onlinemäklare:

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *