Platinahandel: hur kan du investera i platina?

De flesta som investerar (en del av) sina tillgångar i ädelmetaller väljer att investera i guld eller silver. Dessa investeringar kan tjäna dig mycket pengar, men du kan också välja att investera i en annan typ av ädelmetall. Fler och fler människor investerar i ädelmetallen platina. På denna sida kommer vi att diskutera hur man investerar i platina.

Hur kan du investera i platina?

Det finns flera sätt att investera i platina. Du kan välja att spekulera i prisutvecklingen på ädelmetaller med CFD. Du kan också välja att köpa aktier i företag som är aktiva i exploatering av platina. Slutligen kan du också välja att investera i en fond eller ETF som följer metallpriset.

Investera i platinaaktier

Du kan också investera i ädelmetallen platina på ett mer indirekt sätt. Du gör detta genom att köpa platinaaktier. Det finns inte många företag som uteslutande handlar varan. Detta beror på att platina ofta bryts i kombination med andra råvaror.

Letar du efter en bra aktiemäklare att investera i platinaaktier? Då har du kommit till rätt ställe! På eToro tar de inte ut några transaktionskostnader när du köper aktier. Använd knappen nedan för att direkt öppna ett konto:

BörsmäklareKostnadRegistrera
eToro€0 av kostnad per aktie. Minsta insättning mindre än 50 USD/EURO.
* Med investering kan du förlora din investering.
AvatradeHandla Amazon -aktier aktivt till låg kostnad med en gratis demo!

Aktiv handel med platina

Du kan handla med platina hos en online-aktiemäklare. Du kan dra nytta av prisfluktuationer på denna speciella ädelmetall. Det finns följande alternativ:

  • Uppköp: när du köper är målet att tjäna pengar om priset stiger.
  • Blankning: när du går blankar är målet att tjäna pengar om priset går ner.

Det innebär en potential att försöka tjäna pengar på investeringar i platina vid både stigande och fallande priser, men det är inte garanterat. Lyckligtvis, genom att använda en CFD, behöver du aldrig äga varan själv. Det är klokt att försöka handla med råvaror först med en demo: detta ger dig möjlighet att testa möjligheterna först.

En bra CFD-handelsplattform att prova att handla platina gratis med en demo är PIus500. Använd knappen nedan för att omedelbart öppna ett gratis demo-konto med PIus500:

80% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.80% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.

Investera i platina-ETF: er

Du kan också välja att investera i platina genom att använda en ETF eller fond. Den mest kända fonden är Physical Platinum Shares. Denna ETF följer priset på platina så nära som möjligt. Ett annat alternativ är den fysiska platina-eurosäkringen. Den fysiska platina-euro-säkringsfonden spårar priset på platina i euro. Varan köps fysiskt, vilket innebär att du faktiskt investerar i den underliggande varan.

investera i platina

Köp Physical Platinum

Med tanke på det höga värdet av platina kan du också välja att köpa ädelmetallen fysiskt. Personligen är jag inte ett fan av detta. Du betalar ofta relativt höga premier när du köper platinamynt eller göt. Dessutom måste du lagra ädelmetallen säkert. Försäljning kan också vara en långsam och besvärlig process i praktiken. Att köpa platina är därför mer fördomedagsprofeterna bland oss som tror att systemet så småningom kommer att kollapsa.

Vad vill du veta om platinainvesteringar?

I vilka aktier kan du investera?

Det finns flera bestånd som du kan exponera för platina med. I denna del av artikeln ger vi några förslag på aktier du kan köpa.

Köp Vale SA-aktier

Vale SA är ett brasilianskt företag som bland annat är verksamt inom järnmalmsindustrin. Detta enorma gruvföretag samlar också mycket platina. Vale hade dåligt rykte i nyheterna på grund av ett damm förstörelse för vilket företaget betalade betydande skador för 2019. En investering i Vale SA kan visa sig vara bra vid rätt tidpunkt.

Norilsk Nickel

Naturligtvis kan ett ryskt företag inte saknas i listan heller. Detta företag producerar både platina och palladium. Så med en investering i Norilsk Nickel investerar du direkt i två intressanta råvaror.

Asahi Holdings

Japan ingår också i denna översikt. Detta företag är engagerat i återvinning av alla typer av vardagsprodukter. Många produkter innehåller metaller som platina.

Dessa material kan lätt återanvändas. Med en investering i Asahi Holdings agerar du också socialt ansvarsfullt!

Köp Lonmin-aktier

Lonmin är en bra andel när du vill ha en hög exponering för metallen. Företaget extraherar hundratals kilo platina från sina gruvor i Sydafrika varje år. Aktiekursen beror starkt på platinakursen. När priset på platina faller gör företaget mindre spekulera.

Anglo American Platinum

Den sista aktien på vår lista över platinaaktier är Anglo American Platinum. Detta företag är också verksamt i Sydafrika och har inte mindre än 11 gruvor där. Företaget äger också tre raffinaderier som bearbetar malmen direkt.

Med en investering i Anglo American Platinum investerar du i palladium och rodium samtidigt: dessa råvaror bearbetas också i företaget. Med en total produktion på mer än 2 miljoner uns är Anglo American Platinum den största platinaproducenten i världen.

Prisutveckling av platina

Råvaran platina har en intressant utveckling. Strax före kreditkrisen uppnåddes en topp på över 2100 dollar. Detta pris visade sig dock vara ohållbart och växelkursen kollapsade till cirka 800 dollar. Under koronakrisen uppnåddes ett ännu lägre pris.

Innan börskraschen var platina värt mer än guld. Metallen var sällsynt och detta verkade bara logiskt. Åren efter kraschen var platinapriset fortfarande ganska likt guldpriset, men efter ett tag kunde platina inte längre hänga med.

Tror du att det finns utrymme för tillväxt igen? Då kan det vara intressant att ta en liten ståndpunkt på ädelmetallen platina. Det är dock viktigt att ta hänsyn till riskerna med att investera i platina.

platinaprisutveckling

Utvecklingen av platinapriset under perioden 1992-2012

Riskerna med att investera i platina

Handel med platina är inte utan risk. Det kraftiga prisfallet tidigare har tydligt visat detta.

Diesel är inte trendigt längre

Platina används ofta för katalysatorer för bilar. Speciellt för dieselbilar behövs mycket platina. Platina kan bidra till att minska skadliga utsläpp. Men efter utsläppsskandalen föll dieselmotorn i det fördömda duvahålet, vilket inte gjorde priset på platina något bra. Nu när grön och ekonomisk körning blir mer och mer populärt kan priset på platina komma under permanent tryck.

Vi ser också att elbilar blir mer och mer populärt. Detta kräver andra metaller som litium. Om denna trend fortsätter kan det bli mer attraktivt att investera i andra råvaror.

Dyr dollar

En dyr dollar kan sätta mycket press på priset på platina och andra ädla metaller. Detta beror på att dessa ädla metaller är noterade i dollar på börsen. När dollarn är dyr måste människor som använder andra valutor sätta in mer pengar för råvaran. Detta ökar trycksannolikheten för en nedåtgående trend ytterligare.

Minskad handel

Platina används ofta för industriprodukter. Handelskonflikter och krig påverkar därför priset på ädelmetallen negativt. Var därför noga med handelsbalansen i de olika länderna som handlar mycket med råvaran.

När kan det vara intressant att investera i platina?

På lång sikt kvarstår dock efterfrågan på ädelmetallen. Det kan därför fortfarande vara intressant att köpa platina. Nedan diskuterar vi några saker som kan göra detta intressant.

En svagare dollar

När dollarnas styrka minskar kan platina bli mer intressant. Detta händer till exempel när FED sänker räntorna. Precis som guld och silver ses platina ofta som en säker tillflyktsort. Håll koll på platina under ekonomiskt svaga tider.

Sydafrika & stabilitet

Mest av allt platina finns i Sydafrika. Sydafrika är inte omedelbart känt som det mest stabila landet. Protester och krav på högre löner sätter press på produktionen. När utbudet av platina minskar kommer priset att öka.

Håll därför ett öga på den ekonomiska och politiska stabiliteten i detta land när du överväger en investering i platina.

Kör på väte

Inte alla bilmärken är helt engagerade i el körning. Volkswagen och Audi förlitar sig till exempel på kraften från väte. För att köra på väte behöver du mycket platina. När väte blir relativt mer populärt kan priset på platina stiga.

Flerfaldig ansökan

En stor fördel med att investera i platina är att råvaran har många tillämpningar. Platina används ofta i smycken. Särskilt den japanska marknaden för smycken med platina är stor. Mer än hälften av ädelmetallen används också inom industrin. Den mångfaldiga behörigheten av platina gör det mer attraktivt att investera i denna ädelmetall.

Utmattning

Guld är en sällsynt resurs. I praktiken är platina ännu sällsyntare. På lång sikt kommer därför platinatillgången att minska. Att köpa platina kan därför verkligen vara ett intressant alternativ.

Strategi för att investera i platina

Vissa människor köper platina för att säkra sin portfölj. När ekonomin inte går så bra ser du vanligtvis aktiekurser sjunka. Ädla metaller som guld, silver och platina fungerar oftast bättre. Men när aktiekurserna går bra är det bättre att sälja dessa ädla metaller igen.

Platina är också mycket lämpligt för spekulation. Spekulation är att köpa och sälja ett värdepapper på kort sikt för att snabbt få en bra spekulera. Eftersom platina är relativt volatil kan du uppnå en god avkastning genom att aktivt handla råvaran. Hos vissa mäklare kan du till och med tillämpa en hävstång på 1:10 vilket gör att du kan ta en stor position med en liten investering. I så fall måste du vara extra försiktig, eftersom det också finns en större chans att du förlorar ditt investeringsbelopp.

Nuvarande pris på platina

Är du nyfiken på det aktuella priset på råvaran platina? Diagrammet nedan visar det pris som du kan köpa CFD på platina.

Vad är platina?

Platina är en av de yngsta ädelmetallerna i världen. Till skillnad från exempelvis guld upptäcktes ädelmetallen först för bara 250 år sedan. Av alla ädelmetaller i världen är platina den sällsyntaste. Detta betyder helt enkelt att mer guld och silver bryts än platina, delvis för att det finns färre platinakällor i världen.

Tillgången på platina är liten, men efterfrågan är hög. Detta beror på att platina spelar en viktig roll i modern vetenskap och industri. Platina har mer vetenskapliga och industriella tillämpningar. Detta gör efterfrågan på platina hög.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *