Vad är ett ponzi-schema?

När du börjar investera stöter du ibland på villkor som du antagligen inte har någon aning om vad de betyder. Termen Ponzi-system är en liknande term. I den här artikeln kommer vi att förklara vad som menas med ett Ponzi-bedrägeri i investeringsvärlden.

Vad är ett Ponzi-system?

Ett Ponzi-system är ett bedrägligt system i investeringsvärlden, där gamla investerare får pengarna från nya investerare. Ett sådant system har en chans att lyckas så länge nya investerare kommer in i det. Gamla investerare lovas ofta extremt hög avkastning för att övertyga dem att investera. Därefter görs allt för att dölja returens ursprung.

Ett Ponzi-system kan aldrig pågå för alltid och det kollapsar. I de flesta fall har Ponzi-systemet redan stoppats av myndigheterna innan det kommer till en total kollaps: det talas då om Ponzi-bedrägeri.

Hur kan du känna igen Ponzi-bedrägeri?

Den smarta investeraren kan lätt känna igen Ponzi-bedrägerier genom att uppmärksamma dessa egenskaper. Det är faktiskt alltid viktigt att vara skarp när man investerar via internet.

Hög avkastning med låg risk

När du börjar investera är risk och avkastning alltid direkt kopplade. När en fond erbjuder dig en hög avkastning med liten eller ingen risk bör larmklockorna ringa. Som investerare får du betalt för att ta risker och (potentiell) ersättning ökar när risken ökar.

Det finns ingen tillsyn

Pålitliga investeringar är faktiskt alltid under tillsyn av en reglerande part. I Storbritannien är detta FCA. Om du tvivlar på legitimiteten för en investering kan du alltid kontakta tillsynsmyndigheten i ditt land.

Stabil spekulerafördelning

En investering betalar nästan aldrig ut en stabil spekulera. Börser är oförutsägbara och volatila, så även i goda ekonomiska tider kommer du regelbundet att förlora pengar. När en investeringsprodukt lovar både stabil och hög avkastning måste du vara försiktig.

Be om att investera igen

Ponzi-system ber ofta investerare att återinvestera det belopp de tjänar. Detta händer ofta vid en ännu högre utlovad avkastning. Genom att be investerare att återinvestera pengarna förhindrar parterna bakom Ponzi-systemen att de misslyckas i förtid.

Komplicerade produkter

Investeringsprodukter inom ett Ponzi-system är ofta onödigt komplicerade. Det är alltid viktigt att bara investera i produkter som du förstår. På så sätt undviker du att förlora mycket pengar genom investeringsbedrägerier.

Professionellt intryck

Låt inte snygga webbplatser och vackra bilder lura dig: moderna skurkar vet exakt vad de ska göra för att komma över som pålitliga. Gör därför alltid en research på den part du vill göra affärer med.

försiktighetsprincipen

När någon i telefon eller på gatan plötsligt vill sälja en bra investeringsprodukt till dig måste du vara försiktig. Professionella institutioner säljer inte bara sina investeringsprodukter via telefon.

Tidigare resultat

Var skeptisk till tidigare resultat: skurkar kan också enkelt förfalska investeringsresultat. Ställ därför tillräckligt med kritiska frågor för att få sanningen fram.

Tips: Testa investera gratis med en demo, detta är 100% legitimt!

Vem är Charles Ponzi?

ponzi piramide

Namnet Ponzi-system kommer från italienaren Charles Ponzi. Han använde denna teknik på 1920-talet i USA. Ändå var Ponzi inte pionjären för detta system, för ett sekel tidigare beskrevs det redan av Charles Dickens. Bernard Madoff var den som skapade det största Ponzi-systemet någonsin.

Ponzi startade sitt bedrägeri från en skiljedom på frimärken i samband med transporter utomlands. Han blev så framgångsrik att han tjänade mycket pengar. På fyra månader lyckades Ponzi samla in miljoner dollar.

Ponzis misstag

Felet i Ponzis system låg i det faktum att han inte investerade pengar, som han berättade för folket. Pengarna som kom in från nya investerare användes för att betala ut de gamla investerarna och kundförvärvarna. Ponzi blev blind av denna enkla metod att tjäna pengar. Men hans charm gjorde det möjligt för honom att fortsätta ostört under en lång tid. Till slut var det Clarence Barron som bevisade att han var en bedragare.

Ponzi-bedrägeriet

Ofta ordnas Ponzi-bedrägerier i förväg, men det händer också att välmenande investeringsplaner blir Ponzi bedrägerier. Detta händer ofta när investerare inte kan betalas på grund av en nedslående avkastning. Av panik kan arrangören sedan locka nya investerare och använda de nya investerarnas pengar för att betala de gamla investerarna. Den ursprungligen lagliga investeringsplanen har nu ändrats till ett Ponzi-system.

Pyramidspel

Ponzi-bedrägeri liknar i vissa aspekter ett pyramidespel, men kan vara längre. Detta beror på att färre nya deltagare behövs. Till exempel varade Bernard Madoffs Ponzi-bedrägeri i cirka trettio år eftersom han erbjöd en hög men inte absurd hög avkastning. Trots detta kallas Ponzi-bedrägerier ibland felaktigt för pyramidspel.

I ett pyramidspel eller pyramidbedrägeri måste de nya deltagarna aktivt rekrytera nya deltagare. De delar sedan i spekuleraen för de nya deltagarna. Problemet är dock att ett tillräckligt antal nya deltagare aldrig kan hittas för att ge inkomst för hela pyramiden. Pyramidspelet ser också lite ut som företagsstrukturen hos MLM företag.

Exempel på Ponzi-system

Låt oss förklara hur Ponzi-bedrägerier fungerar med ett exempel.

Första månaden, 10 investerare sätter alla in $ 1000. Bedrägeriet lovar att betala dem en avkastning på 50 %. Under den första månaden får investerarna ett belopp på $ 5000, varefter bedragaren fortfarande äger $ 5000.

I andra månaden kommer ytterligare 10 investerare in med $ 1000. Bedrägeriet betalar alla 20 investerare sin avkastning, varefter bedragaren fortfarande äger $ 5000.

I tredje månaden ytterligare 100 investerare går in med $ 1000. Bedrägeriet lämnar och stjäl 105 000 dollar. Sedan förlorar alla investerare sina pengar.

Vem är Bernard Madoff?

Bernard Madoff

En sida med förklaring om ponzi-bedrägeri kan inte klara sig utan ett stycke om Bernard Madoff. Denna skumma herre ledde företaget Bernard L. Madoff Investment Securities från år 1960 och framåt. Han använde företaget för att inrätta en pyramidliknande struktur där avkastningen från nya investerare användes för att betala ut befintliga investerares. Förtroende är viktigt i en liknande struktur: om för många investerare lämnar skulle korthuset kollapsa.

På papper genomförde han en split-strike-strategi där han utfärdade köp- och säljoptioner på de 35 mest omsatta indexrelaterade aktiemarknadsfonderna. Avkastningen på detta skulle vara cirka 10 % varje år och hade nästan aldrig en förlust. Han arbetade med mellanhänder som registrerar nya kunder i utbyte mot provisioner.

2008 greps han när det visade sig att hela konceptet var en stor lögn. Innan han lämnade in sig betalade han ut höga bonusar till familj, vänner och anställda.

Albansk anarki 1997

1997 uppstod stora upplopp i Albanien. Efter att landet hade separerat sig från det kommunistiska systemet uppstod ett stort nätverk av Ponzi-bedrägeri. Regeringen stödde systemen och mer än två tredjedelar av landets befolkning investerade i systemen. 1997 kollapsade systemet och hälften av den dåvarande inhemska produkten gick upp i rök. Många av landets invånare tappade sina besparingar och stora våldsamma upplopp skedde.

Samtida Ponzi-system

Redan nu finns det många Ponzi-system där människor förförs med orealistiskt hög avkastning. Fall inte för det, chansen är att du förlorar alla dina pengar!

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *