Är det bättre att investera i enskilda aktier eller i en fond?

Mer och mer privatpersoner upptäcker möjligheter att investera. Om du gör det rätt kan du uppnå goda resultat genom att investera. Numera kan du som privatperson investera i både enskilda aktier eller i en fond. Men vilka är de viktigaste skillnaderna, och vad ska du vara uppmärksam på?

Vad är fondinvesteringar?

När du investerar i en fond fattar du inte investeringsbesluten själv. Fonden kommer sedan att köpa och sälja aktier för dina räkning. Du kan också välja att köpa enskilda aktier själv. Vilken metod som passar dig bäst beror mycket på din personliga preferens.

Köper du en fond eller enskilda aktier?

Om du vill veta om det är bättre att investera i en fond eller köpa enskilda aktier är det klokt att ställa dig själv följande frågor:

Vill du bli delägare?

När du köper separata aktier som privatperson blir du delägare i det underliggande företaget. Så snart du köper Apple-aktier blir du ägare till en liten del av företaget. Med en fond är det mer troligt att du köper en hel kundkorg med företag: en fond sammanställer alla investeringar som görs av privata investerare och fördelar dem sedan över en stor grupp av företag.

Hur mycket risk vill du ta?

När du köper en handfull aktier löper du större risk att din investering plötsligt minskar i värde. Samtidigt kan en enskild aktie ibland öka i värde med tiotals procentenheter. När du investerar i en fond uppnår du ofta mer stabila, mindre volatila resultat.

Vill du investera i exotiska regioner?

Lokala mäklare erbjuder ofta aktier från alla välkända börser. Det kan dock vara svårare att komma in på mer exotiska marknader: En investering i Kina, Indien eller Sydkorea, till exempel, är mycket svårare när du köper separata aktier. Med en fond kan du också investera i sådana exotiska regioner.

Vill du lämna besluten till specialister?

En fond förvaltas av specialister som har gjort det till sitt yrke att investera. Genom att köpa en andel i en fond överlämnar du faktiskt arbetet. Du kontrollerar för detta: du kan inte själv bestämma vilka enskilda aktier fonden köper eller säljer.

Hur investerar du i en separat fond?

Vilket sätt att investera som passar dig bäst beror mycket på din personliga preferens. För många människor är det attraktivt att investera i en fond: det gör att du kan uppnå en god spridning av risken även med en liten summa pengar.

investerare kan investera med ett konto på DEGIRO utan transaktionsavgifter i fonder som ange i deras val. Detta gör att du kan investera ett belopp regelbundet och långsamt bygga upp mer kapital. Använd knappen nedan för att direkt öppna ett konto med DEGIRO:

Hur investerar du i aktier själv?

Naturligtvis kan du också välja att själv investera i aktier. Du gör detta genom att välja företag som du tycker är intressanta. Privata investerare tittar ibland på transaktionskostnaderna: vissa mäklare kan ta ut mycket när du investerar en liten summa pengar.

Lyckligtvis finns det också mäklare där du kan köpa och sälja aktier helt utan courtage. Ett exempel på en jämförbar mäklare är eToro. Använd knappen nedan för att direkt öppna ett konto med eToro:

Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner. Ditt kapital är i fara.

Vilka är de största fördelarna med att investera i en fond?

Tycker du att det är svårt att välja mellan att investera i enskilda aktier och att investera i en fond? Vi diskuterar kort de viktigaste fördelarna med att investera i en fond i resten av artikeln.

Diversifiering

Det är ofta oklokt att lägga alla dina pengar i en investeringsprodukt. Många privata investerare glömmer detta och följer hype: detta kan få ett otäckt resultat. Hypor håller sällan på och aktiekurserna kan snabbt sjunka med tiotals procent.

Det är därför viktigt inom alla investeringsstrategier att sprida riskerna så vida som möjligt. Med en bra fond kan du omedelbart sprida dina risker över olika regioner och sektorer utan att behöva anstränga dig mycket för det. Som ett resultat är fonder ofta mycket attraktiva för den privata investeraren med en liten budget.

Bekvämlighet

Att investera i en fond är mycket enklare än att köpa och välja aktier själv. När du själv köper aktier måste du undersöka mycket. Det är viktigt att välja undervärderade aktier. Ekonomiska rapporter innehåller många siffror, och du måste fördjupa dig i saken för att dra användbara slutsatser. Om du vill spara tid är en investeringsfond ett perfekt alternativ.

Låga kostnader

En sista klar fördel med att investera i en fond är dess låga kostnad. Med många mäklare betalar du höga transaktionskostnader för varje transaktion. Inom en fond delas dessa kostnader mellan alla investerare, vilket innebär att du betalar mindre som individ. Höga kostnader kan avsevärt minska din avkastning på lång sikt: detta kan snabbt spara tiotusentals pund!

Vilka är de största fördelarna med enskilda aktier?

Att investera i enskilda aktier kan också vara fördelaktigt. I denna del av artikeln diskuterar vi varför många privata investerare fortfarande väljer att investera i enskilda aktier.

Flexibilitet

När du köper och säljer aktier själv är du helt flexibel. Under en ekonomisk kris kan du till exempel svara bra på den senaste utvecklingen. En fond ändrar sällan sin strategi, medan du exempelvis under coronapandemin kan sälja flygbolagets aktier och köpa aktier från stormarknader.

För en investerare erbjuder valet och köpet av enskilda aktier därför fördelen med kontroll.

Bygga upp en inkomst

Vissa människor investerar i aktier för att bygga upp en inkomst. Prisstegringen på en aktie är då något mindre viktig. För denna grupp privata investerare kan det vara smart att investera i aktier som betalar ut en hög och stabil utdelning. Dessa är ofta de större energiföretagen som är verksamma inom exempelvis olja eller telekom.

Aktivistiska argument

Vissa privata investerare anser att vissa saker är kritiska: de vill till exempel inte att deras pengar ska användas för att finansiera vapen eller aktiviteter som förorenar miljön. Genom att själv köpa enskilda aktier behåller du full kontroll över din investeringsportfölj.

Det är kul att göra

Om du gillade att spela monopol gillade du förmodligen också att köpa och sälja aktier. Om du gillar att äga flera företag och hålla reda på dina spekuleraer och förluster kan du gärna köpa enskilda aktier. När allt kommer omkring är lite kul också värt något!

Enskilda aktier eller en fond?

Oavsett om du som privatperson bäst kan investera i enskilda aktier eller en fond beror det därför mycket på din personliga preferens.

Med separat aktier gäller följande egenskaper:

  • Du har full kontroll över dina investeringar
  • Aktierna är mycket likvida, så du kan alltid sälja dem.
  • Riskerna är högre för enstaka aktieinvesteringar
  • Du kan också uppnå en högre avkastning med separata aktier.

Med en fond, följande egenskaper gäller:

  • Du sparar tid och behöver inte fatta besvärliga beslut
  • Du kan ofta bara komma in eller ut en gång om dagen
  • Riskerna är fördelade på flera regioner och sektorer
  • Kostnaden för att köpa medel är ofta lägre

Oavsett om du väljer att investera i enskilda aktier eller i en fond: gör alltid tillräckligt med forskning! Även inom fonder kan förhållandena variera mycket. Undersök noggrant för att se till att det inte finns några oönskade överraskningar.

Vad behöver du investera som privatperson?

Innan du kan investera behöver du ett konto hos en så kallad mäklare. En mäklare gör det möjligt för privatpersoner att bland annat handla med aktier, råvaror, Forex och indexfonder.

Är du nyfiken på var du bäst kan investera som enskild investerare? Ta sedan en titt på vår översikt över de bästa mäklarna:

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *