Förklaring för Relative Strength Index (RSI)

RSI eller Relative Strength Index är en kraftfull indikator för att kontrollera om den nuvarande upp- eller nedtrend fortfarande har utrymme att fortsätta. I denna förklaring kan du läsa allt om indexet för relative strength så att du kan tillämpa det på dina investeringar.

Vad är Relative Strength Index eller RSI?

RSI är en teknisk indikator som mäter hur ofta priset på ett valutapar eller en aktie stänger högre jämfört med antalet gånger priset stänger lägre. Detta värde jämförs sedan med flera tidsperioder där de senaste uppgifterna är de viktigaste. Dessa mätningar ger ett värde mellan 0 och 100.

Beräkningen av RSI är följande: 100 – (100 / (1 + (genomsnittlig ökning / genomsnittlig minskning). Följaktligen visar RSI förhållandet mellan genomsnittliga ökningar och minskningar. Den genomsnittliga ökningen beräknas genom att kontinuerligt jämföra stängningskursen med dagen innan.

En siffra över 70 indikerar att paret har varit överköpt, en siffra under 30 indikerar att paret har varit översåld . Vissa investerare föredrar värden på 80 och 20 eftersom detta ger ännu mer säkerhet. När en överköpt eller översåld situation uppstår bör du inte omedelbart inta en handels position. RSI är bara en indikator och av den anledningen är det viktigt att leta efter andra indikatorer.

Hur konfigurerar du RSI?

Inuti Plus500

En bra aktiemäklare för handel med RSI är Plus500. Klicka här för att läsa mer om Plus500 och skapa ett gratis demokonto.

Inom Plus500 är det enkelt att konfigurera RSI. För att uppnå detta, gå till inställning av indikatorer via verktygsfältet och välj Relative Strength Index. Som standard är indexet inställt på 14, men det är klokare att använda 6 som ett värde.

plus500 moving average

Inuti MetaTrader

På samma sätt, inom MetaTrader är det enkelt att konfigurera RSI. För att uppnå detta, använd verktygsfältet för att gå till insert, indicators , oscillators, och Relative strength Index. Använd 6 som punkten och tjockna linjen så att den är lättare att läsa.

Vad är grunden för RSI?

Många investerare använder RSI för att avgöra om det fortfarande finns en bra startpunkt. Många investerare ser till exempel en överköpt signal som en indikation på att du inte längre ska köpa. När allt kommer omkring finns det redan många investerare som har köpt relevant aktie- eller valutapar.

Detta är dock lite för kortsiktigt. En överköpt status kan också vara ett tecken på styrka. Trender kan växa och stärka. Följaktligen kan du i ett fall som detta missa ett bra tillfälle. Därför är det klokare att titta på divergens och konvergens inom Relative Strength Index.

Hur använder jag RSI?

Du kan använda RSI för att kontrollera om den nuvarande trenden fortfarande har kraft att växa. I fall att konvergens detta kan fortfarande hända, med divergens det råder viss tvekan och en vändning kan inträffa.

Konvergens

I fallet av konvergens, RSI är i linje med trenden och trenden kommer sannolikt att fortsätta

  • Bullish: både pris och RSI uppnår större toppar
  • Bearish: både pris och RSI uppnår lägre toppar

rsi-konvergens

RSI -konvergens i en uppåtgående trend: en högre topp på grafen och en högre topp på RSI

Divergens

I fall av divergens, RSI är inte i linje med trenden och en vändning kan inträffa.

  • Bullish: priset uppnår högre toppar, men RSI uppnår lägre toppar
  • Bearish: priset uppnår lägre nedgångar, men RSI uppnår högre låga

RSI-divergens

En högre topp bildas, men RSI uppnår en lägre topp … detta är RSI -divergens!

Användning av RSI

RSI är av värde för att testa din uppfattning av den nuvarande marknaden omständighet. Konvergens bekräftar den nuvarande trenden, medan divergens indikerar att trenden kan vända. Genom att ta hänsyn till detta kan du ta fler framgångsrika positioner och göra mer spekulera med Forex och aktier.

RSI är också viktigt när man tar ställning till en trendomvändning: endast vid avvikelse är det klokt att ta ställning till en trendomvändning. RSI är därför särskilt användbart när du vill öppna en investering på en trendomvändning.

Relative Strength Index och 50

Du kan också använda RSI för att uppskatta den aktuella trenden. När RSI är över 50 finns det en uppåtgående trend, och när den faller under 50 finns det en nedåtgående trend.

Om RSI är över 50 kan detta vara en anledning att köpa. När RSI sedan sjunker till under 50 är det dags för dig att sälja igen. Tänk dock på att detta bara är en indikator. Besluta inte enbart baserat på indexet för relativ styrka!

Anpassa RSI till den nuvarande situationen

Det är viktigt att komma ihåg att 70 och 30 är standardvärden som inte alltid är användbara. Till exempel, om en aktie är i en tydlig nedåtgående trend, kan det vara klokare att sänka den överköpta nivån. Vid den tiden kan du rita en horisontell nivå inom RSI vid 50.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *