Hur kan du köpa Saudiarabiska Aramco-aktier?

Saudiarabien Aramco är ett stort statligt oljebolag i Saudiarabien. Saudiarabiska Aramco är det största oljebolaget i världen. När vi tittar på marknadsvärdet för företaget är det också världens största företag. Det kan vara klokt att investera i Saudiarabien, eftersom de har en årlig spekulera på mer än 100 miljarder dollar. Men hur kan du köpa aktier i Saudiarabien?

Hur kan du investera i Saudi Aramco?

Du kan investera i Saudi Aramco genom att använda två olika metoder: du kan aktivt handla med CFD-aktier Saudi Aramco eller så kan du köpa aktien direkt.

Köpa Saudiarabiska Aramco-aktier

Det är mycket svårt för utländska investerare att köpa aktier i Saudiarabien för närvarande. För närvarande handlas aktierna endast på Tadawul, Saudiarabiens aktiemarknad. Om du vill investera i Saudiarabien på lång sikt måste du använda en indirekt metod. Du kan till exempel välja att köpa deltagande i iShares MSCI Saudiarabien fond. Denna fond består av stora företag i Saudiarabien, och Saudiarabien Aramco är ett av dessa företag.

Vill du köpa Saudi Aramco-aktier? Du kan direkt köpa Saudi Aramco-aktier? med en av dessa trovärdiga börsmäklare:

BörsmäklareKostnadRegistrera
eToro€0 av kostnad per aktie. Minsta insättning mindre än 50 USD/EURO.
* Med investering kan du förlora din investering.
AvatradeHandla ”Saudi aktivt till låg kostnad med en gratis demo!

köpa saudi aramco-aktier

Vad gör Saudi Aramco?

Saudiarabien Aramco fokuserar främst på att utnyttja stora oljefält i Saudiarabien. 1984 upptäcktes världens största oljefält i Saudiarabien. Först utnyttjade flera utländska företag dessa områden. Staten ville dock ha mer kontroll över dessa oljefält, så de bestämde sig för att köpa ut de andra partierna. Numera är regeringen i Saudiarabien ägare till företaget.

Saudiarabiska Aramco rapporterar att de levererar 260 miljarder oljetrummor. Det är inte helt klart hur många reserver de faktiskt har. Saudiarabien producerar i stort sett 3 miljarder oljetrummor, men utbudet har aldrig förändrats. I själva verket kan utbudet vara lägre än uppskattat.

Saudiarabiska Aramco ansvarar för produktionen av 10% av all olja i världen just nu. En stor del av oljan exporteras till andra länder. 65% av oljan exporteras till andra länder i Mellanöstern och 15% exporteras till Amerikas förenta stater. Saudiarabien är starkt beroende av produktionen av olja: mer än hälften av den totala nationella inkomsten härrör från försäljning av olja.

Varför gick företaget till börsen?

Saudiska Aramco gick till aktiemarknaden för att samla in mer pengar för andra investeringar. Framtiden för olja är osäker: idag blir hållbarhet viktigare, vilket resulterar i en minskande popularitet för olja. Det är just därför Saudiarabien vill förlita sig mindre på denna specifika marknad.

Den första börsnoteringen var mycket blygsam: regeringen har bara sålt 2% av alla tillgängliga aktier. Med denna lilla första notering lyckades de redan samla in 25 miljarder dollar som de kan investera i andra sektorer.

Vilka risker finns det med att investera i Saudiarabien Aramco?

En investering i Saudiarabien är inte utan risker. I denna del av artikeln kommer vi att diskutera de viktigaste riskerna med en investering i dessa aktier.

Beroende på oljepriset

Oljebolag som Saudi Aramco är mycket beroende av oljepriset för deras framgång. Beräkningar av Bernstein visar en ökad årlig spekulera på 15 miljarder dollar per 1 dollar i oljepriset.

De olja prishöjningar när ekonomin är stark. Flygplan och maskiner använder olja, och när det finns mycket produktion kommer efterfrågan på svartguld också att logiskt öka. När du investerar i ett företag som Saudi Aramco är du mycket beroende av den globala ekonomin.

Brist på kontroll

Du har ingen kontroll över företaget som aktieägare i Saudiarabien Aramco. Normalt skulle du ha något att säga om företagets framtid. I det här fallet är regeringen företagets huvudägare.

Du kommer att vara beroende av de beslut som fattas av regeringen. Men du måste fråga dig själv om du litar på regeringen i Saudiarabien nog innan du köper aktierna.

Mänskliga rättigheter

Om det är viktigt för dig att du investerar i en socialt ansvarsfull organisation kommer du förmodligen inte att gilla Saudi Aramco. Landet bryr sig inte riktigt om mänskliga rättigheter och genom att köpa aktier i Saudiarabien Aramco stöder du direkt deras regim.

Begränsad utdelning

De utlovade utdelningarna för Saudiarabiska Aramco är lägre än för ett företag som Shell. När du investerar för att generera en inkomst bör du köpa aktier som erbjuder en högre utdelning.

Politisk instabilitet

Att investera i en exotisk region som Saudiarabien medför sin osäkerhet. När du investerar i USA eller Europa vet du vilka rättigheter du har. Så är inte fallet när du investerar i Saudiarabien.

Regionen är mycket instabil. Ganska nyligen attackerades Saudiska Aramcos oljekällor av drönare. Detta resulterade i stora bränder och en kraftig minskning av produktionskapaciteten. Företaget lyckades bygga denna kapacitet upp till sin tidigare nivå. Ändå resulterar denna instabilitet i stor osäkerhet för investerare.

Begränsad riskspridning

En sista risk för att investera i Saudiarabien Aramco skulle vara den begränsade spridningen av risker. Många oljebolag har oljefält i flera regioner. Saudiarabiens oljefält ligger alla i Saudiarabien. När något dåligt händer med denna region kommer alla aktier att minska i värde.

Varför är Saudi Aramco fortfarande intressant?

Förutom nackdelarna kan det fortfarande vara intressant att köpa aktier i Saudiarabien Aramco. Olja är fram till i dag en avgörande resurs i vår globala ekonomi. Det är helt sant att hållbarhet blir mer populär för varje dag.

Ändå är det troligt att olja fortfarande kommer att vara en av de viktigaste resurserna i vår ekonomi. Den globala ekonomin växer fortfarande och chansen är att efterfrågan på olja fortsätter att öka. Ett företag med 18% av de globala oljereserverna har en stark position på marknaden.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *