Smarta investeringar: lär dig att handla smartare

Vem som helst kan investera, men kan alla handla smart? I den här artikeln tittar vi på hur du kan investera smartare och hur du kan få en bättre avkastning på dina investeringar. Genom att följa tipsen i den här guiden får du det bästa resultatet av dina affärer: även när du har lite pengar kvar att investera.

När är det smart att investera?

Svaret på denna fråga är förvånansvärt enkelt: idag! Det är mycket dyrare att inte investera på lång sikt. Historiskt sett uppnår du högre avkastning på investeringar i aktier än på ditt sparande. I genomsnitt är den årliga avkastningen på aktier runt 7 procent, medan avkastningen på ditt sparande nu är negativ.

Har du en summa pengar varje månad som du inte direkt behöver? Då kan det vara intressant att investera med dessa pengar. Det är viktigt att göra detta på ett smart sätt. I den här artikeln diskuterar vi 10 grundläggande regler för den smarta investeraren.

Investera med jämna mellanrum: varför är det så kraftfullt?

Innan vi dyker in i de 10 grundläggande reglerna för den smarta investeraren kommer vi att visa varför det är klokt att investera nu. Om du investerar lika mycket periodvis och investerar det upprepade gånger kan du bygga upp en enorm avkastning över en längre period. Låt oss säga att du investerar 1 000 USD per år med en avkastning på 7 %, då har du:

  • $14 783 under loppet av 10 år.
  • $43 865 under loppet av 20 år.
  • 101 073 $ under loppet av 30 år.

Som du kan se ökar dina pengar mycket snabbare än beloppen du lägger in. På 10 år uppnår du en avkastning på $4 783, medan du på 30 år har uppnått mer än $70 000 i avkastning. Tidsperioden är tre gånger längre, men din avkastning är mer än 14 gånger högre. Hur gick det till?

Detta beror på principen om exponentiell tillväxt. Einstein kallade inte ränta på ränta effekten för världens åttonde underverk för intet. När du börjar med en investering på $1000 och du återinvesterar din avkastning, får du 7 procent under nästa år över $1,000, men också på avkastningen på $7. Håller man sig till detta år efter år kan mängden man äger växa enormt. Till exempel, efter 60 år, med en månatlig insättning på 1 000 $, skulle du redan äga 870 466 $.

Smart handel kan därför tjäna dig mycket pengar. Om du lägger tillräckligt mycket åt sidan kan vem som helst så småningom bli miljonär. Detta är dock inte alltid möjligt. Låt oss se hur du ser till att du också uppnår en smart investerares resultat!

smarta investeringstips

Regel 1: investera billigt

Många människor underskattar vikten av handelskostnad. De är smarta för att de investerar, men samtidigt okloka genom att göra det med en dyr onlinemäklare. Det är möjligt att investera på din bank. Detta är oklokt i nästan alla fall. Din bank tar ut en hög andel av kostnaderna för varje transaktion. De kan göra detta eftersom de vet att många människor är naturligt ganska lata. Människor som redan har öppnat ett bankkonto när de var unga öppnar nu ett investeringskonto hos den banken.

På pappret verkar en liten kostnadsskillnad på 0,5 % begränsad. Detta kan dock öka betydligt i det långa loppet. Om du investerar 1 000 € månadsvis under en 30-årsperiod med en avkastning på 7 % får du ett positivt resultat på 101 073 USD. En kostnadsprocent på 0,5 % sänker avkastningen till 6,5 %. I det här fallet är ditt slutresultat $91 989,23.

En kostnadsprocent på 0,5 % säkerställer att du får 10 % mindre avkastning! Som tur är finns det gott om billiga och högkvalitativa onlinemäklare där du kan investera till låg kostnad. Vissa leverantörer erbjuder till och med handel utan provision. Vill du veta var du kan investera billigast? Läs vår artikel om billiga investeringar och upptäck hur du kan spara pengar idag:

Regel 2: Sprid dina investeringar

När du går till casinot för en kväll sätter du normalt inte hela ditt belopp direkt på rött. Kvällen kan snart vara över. Ändå satsar många förstagångsinvesterare alla sina pengar på en färg när de börjar investera. De älskar ett företag och lägger alla sina pengar på den verksamheten. ”Vad synd… När företaget inte går bra förlorar du direkt hela din insättning.

Smarta handlare sprider därför sina investeringar tillräckligt över olika investeringsprodukter och regioner. Beroende på din riskaptit kan du välja att diversifiera dina investeringar mellan aktier och obligationer. Genom att diversifiera dig kan du uppnå goda resultat inom alla ekonomiska klimat. Om du vill få ett bra resultat på kort sikt kan du bestämma dig för att lägga en del av dina pengar på derivat.

Det är också viktigt att sprida dina investeringar tillräckligt över olika regioner. Tidigare fanns det vissa regioner som under en längre tid gick dåligt. Ett bra exempel på detta är Japan. I mer än 20 år har denna ekonomi lidit av kraftiga prisfall. En investering i denna region skulle därför ha underpresterat.

Om du inte sprider dina chanser fullt ut, är det mer sannolikt att du spelar. Var därför en smart investerare och sprid dina chanser. I slutändan är det bättre att uppnå en lägre men stabilare avkastning. På så sätt har du större säkerhet att dina investeringar kommer att gå bra.

Japansk tillväxt

Utvecklingen av den japanska ekonomin över tid

Regel 3: Lyssna inte på nonsens

Många bestämmer sig för att undvika att investera baserat på nonsens. De har fel tankesätt och utifrån det beslutar de att det inte är klokt att investera. Till exempel tror många att aktiemarknaden bara är tillgänglig för de rika. Detta är absolut inte sant. Även med en liten mängd kan du nå bra resultat nuförtiden. I vår artikel investera med lite pengar du kan läsa exakt hur du gör detta.

Ändå tror andra att aktier bara är för experter och att du behöver specialutbildning. Detta är också totalt nonsens. Nuförtiden kan du köpa eller sälja en aktie via Internet inom några minuter. Om du inte har tillräckligt med kunskap kan du alltid välja att investera i en fond. På så sätt drar du fortfarande nytta av utvecklingen på börsen utan att själv behöva studera dem.

Andra anser att handel på aktiemarknaden inte längre är intressant. Alla fördelar skulle redan ha uppnåtts eller så kommer ekonomin bara att minska i framtiden. Återigen, detta är ett giftigt tänkesätt som definitivt inte kommer att hjälpa dig som investerare. Under en längre tid har aktiekurserna bara stigit och genom att inte kliva in säljer du dig själv kort. Det är dock viktigt att göra detta på ett smart sätt.

Vill du komma med på börsen på ett smart sätt? Då är det bäst att göra detta genom att gå ombord med jämna mellanrum. Ingen vet om börsen kommer att kollapsa imorgon eller om den kommer att fortsätta att stiga i flera år framöver. Genom att periodvis sätta in ett fast belopp förhindrar du att du kommer in vid fel tidpunkt. Detta gör det möjligt att dra nytta av den genomsnittliga tillväxten på aktiemarknaden som bara har stigit under en period av 100 år.

SP 500 aktiekurs

På lång sikt har aktiekurserna alltid gått bra

Regel 4: investera enligt en plan

Den smarta investeraren investerar alltid enligt en plan. Lyckligtvis behöver detta inte vara en komplicerad plan med hundratals sidor text. Det är dock viktigt att göra vissa saker tydliga för sig själv. Det är till exempel viktigt att sätta en tydlig mål. Vill du ha en fin pension om 40 år investerar du annorlunda än om du vill uppnå en rejäl avkastning på kort sikt.

Dessutom avgör vad din riskaptit är. När du inte behöver pengarna direkt kan du ta fler risker. Är du på väg att gå i pension? Då är det nog smartare att begränsa sina risker lite mer. Utifrån den tid du har och de risker du vill ta kan du bestämma vilka investeringsprodukter du vill investera i.

Därefter är det viktigt att också utveckla en tydlig in- och utträdesstrategi. Handlar du till exempel bara aktier när kursen är förmånlig eller kliver du in med jämna mellanrum? Och tar du ibland dina spekuleraer eller håller du aktierna till slutet? Genom att tänka noga på din plan förhindrar du dig själv från att agera för mycket av känslor. En smart investerare är en rationell investerare!

Regel 5: Omfamna risker

Vissa investerare gör misstaget att undvika risker. Den kunniga investeraren förstår dock att du inte kommer att få någon belöning utan risker. Som investerare får du betalt för att ta risker. När du undviker risker är din avkastning också mycket lägre. Om du vill investera klokt måste du ta vettiga risker.

I vilken utsträckning du bör ta risker beror mycket på tidshorisonten för din investeringsplan. När du börjar investera i ung ålder kan du ta fler risker. När marknaden är dålig har du ett tag gott om tid att vänta på återhämtning. Många investeringsexperter råder därför handlare att investera mer i obligationer när de åldras.

Personligen är jag inget stort fan av obligationer i det rådande klimatet. Räntorna på statsobligationer är ofta noll eller till och med negativa. Istället kan du investera i mer stabila aktier som periodvis ger en fast utdelning. Företag som har en stabil inkomst betalar ofta ut en del av spekuleraen till aktieägarna.

Om du inte gillar tanken på att omfamna risk kan det vara klokare att hålla sig borta från aktiemarknaden. Det största misstaget du kan göra är att fly från risken. Förnuftiga risker lönar sig!

smart trading risks

Regel 6: Var beredd på dåliga tider

Det är orealistiskt att förvänta sig att aktiekurserna ska stiga på obestämd tid. Det är därför viktigt att förbereda sig på potentiellt dåliga tider. I genomsnitt växlar bra och dåliga ekonomiska perioder vart sjunde år. Det är därför viktigt att ta hänsyn till detta som en smart investerare.

Hur som helst ser smarta handlare till att de alltid kan dra nytta av sina investeringar. Det gör du genom att inte kliva in på toppen. Eftersom vi aldrig med säkerhet kan avgöra vad den högsta aktiekursen kommer att vara, måste vi tillämpa dollar-kostnadsgenomsnittet. På så sätt kommer du ibland att köpa aktier för dyrt. Det spelar dock ingen roll eftersom du sedan kan köpa aktierna mycket billigare igen senare.

Den smarta investeraren ser till att han eller hon också drar nytta av dåliga tider. Churchill förstod detta väl och sa berömt ”låt aldrig en bra kris gå till spillo”. Det finns flera investeringsprodukter som gör det möjligt att dra fördel av fallande priser.

Du har möjlighet att ta en kort position på en aktie. För detta kan du använda derivat som optioner och CFD:er. Med en kort position tjänar du pengar när aktiekursen sjunker. Vill du veta hur detta fungerar? I vår artikel om om blankning kan du läsa allt du behöver veta för att dra fördel av fallande marknader!

fördel för dåliga tider

Regel 7: rädsla är en dålig rådgivare

Känslor spelar en viktig roll för att fatta beslut. Faktum är att forskning har visat att känslor är avgörande för att fatta beslut. Om du inte skulle uppleva känslor på grund av hjärnskador skulle du inte kunna fatta några beslut. Det är dock viktigt att vara medveten om hur dina känslor påverkar ditt investeringsresultat.

Smarta handlare styrs sällan av rädsla. När börserna blir blodröda är det intressant att köpa aktier. Vem som helst kan köpa en aktie när den stiger och stiger, men bara förnuftiga investerare kan köpa den efter en krasch.

Vi har alla en född tendens att undvika risker. Denna rädsla var mycket användbar i förhistorisk tid. På den tiden var det fara överallt. Det hade varit bättre att springa iväg till många gånger än att bli gripen av en sabeltandad tiger. Lyckligtvis finns det inga fler farliga tigrar som lurar i dagens samhälle.

Den rädslan får oss ofta att fatta beslut som inte alls fungerar bra. Vi skär av lönsamma handelspositioner eftersom vi är rädda för att förlora vår spekulera. Samtidigt hålls förlustbringande positioner öppna, eftersom vi är rädda för att ta en permanent förlust.

Den smarta investeraren, handlar aldrig på grundval av rädsla. Gör därför upp en tydlig plan och följ reglerna noga. Att investera utan känslor är omöjligt. Det är därför viktigt att åsidosätta dem genom att fatta besluten i ett lugnt ögonblick.

fear wise investering

Regel 8: Förstå vad du gör

Nybörjarinvesterare dyker ofta in i saker de gillar. Ett bra exempel på detta är Bitcoin. Vid ett tillfälle frågade till och med brevbäraren mig om han skulle köpa Bitcoins. När jag frågade honom vad han visste om att investera, tittade han på mig på ett suddigt sätt. I det här fallet var mitt svar enkelt: NEJ. Detta sparade honom så småningom omkring $10 000, eftersom Bitcoin då kraschade kraftigt. Efter detta fick jag alltid min post med ett extra brett leende.

Se därför alltid till att du förstår vad du gör. Handla bara med investeringsprodukter du förstår. Se till att du har en grundläggande förståelse för börserna innan du köper en aktie. Investera också bara i mer exotiska investeringsprodukter efter att du studerat dem tillräckligt.

Fråga dig därför alltid om du förstår vad du köper. Är svaret NEJ? Då ska du inte köpa produkten. Du får ingen garanti på investeringsprodukter, så du kan inte byta produkten om du är missnöjd med resultatet.

bitcoin bubble

För en investering i bitcoin behöver du nerver av stål

Regel 9: Ställ in din tid

De flesta som investerar är inte särskilt intresserade av finansvärlden. De vill framför allt få en fin avkastning och tycker att det är synd att deras pengar blir mindre och mindre värda. I det här fallet är det bäst att spara tid och använda en indexfond. Med en indexfond köper du automatiskt en korg med aktier och sprider dina risker. Genom att sätta in regelbundet kan du dra nytta av börsutvecklingen med en minimal tidsinvestering.

Är du en smart investerare och har du tid att verkligen följa börserna? Då kan du överväga aktiv handel. Det är viktigt att komma ihåg att väldigt få människor lyckas slå marknaden. När du försöker slå marknaden försöker du göra något som även aktiva fondförvaltare sällan lyckas med. Handla därför bara aktivt när du tycker att det är intressant och när du har tid.

Saknar du tillräcklig kunskap om marknaderna? Då är det klokt att börja handla med en liten summa pengar. Samtidigt kan du investera ett månadsbelopp i en indexfond så att du inte slösar tid. Genom att handla vid sidan av kan du upptäcka om aktiv investering är lämplig för dig.

Vill du börja handla själv? Var då förnuftig och öppna en demo först! Med ett demokonto kan du prova möjligheterna helt utan risk. Använd knappen nedan för att jämföra de bästa handelsdemokontona:

Regel 10: Investera bara med pengar du kan missa

Låt oss börja denna sista regel med två fakta. Det första faktum är att investeringar nästan alltid lönar sig i längden. Det andra faktum är att inte investera alltid kostar dig pengar. Pengar på ett sparkonto blir mindre och mindre värda på grund av inflation och skatt.

Ändå betyder det inte att du måste investera alla dina pengar. Se till att du alltid har ett sparkonto som du kan använda för att betala för oväntade utgifter. När du behöver låna pengar betalar du ofta en hög ränta. Ett lån kan därför minska din avkastning avsevärt.

Investera bara med pengar som du kan riskera. Räkna ut hur mycket pengar du behöver för din försörjning och investera med pengar som du inte behöver under de kommande åren. Genom att göra det förhindrar du en katastrof och säkerställer en bättre framtid för dig själv!

Hur kan du handla?

Nuförtiden finns det alla typer av metoder som du kan använda till investera smart. Många använder sig främst av gammaldags placeringsmetoder. De köper bara obligationer och aktier på sin lokala bank. En stor nackdel med denna metod att investera är det faktum att du spenderar mycket på transaktioner kostar. Dessutom är avkastningen ofta inte högre än några procent på årsbasis.

Om du vill handla smart kan du överväga en CFD-mäklare online. Med onlinemäklare, kan du investera på ett modernt sätt, och genom att investera smart hos en mäklare kan du uppnå mycket bättre resultat. Varför är det så mycket smartare att investera med en mäklare?

Att handla med en mäklare är smartare

handel med en onlinemäklare är smartare eftersom du kan använda hävstång. Genom att använda en hävstång kan du göra en hög spekulera med en liten summa. Till exempel, om du bestämmer dig för att handla med $100 och tillämpar en hävstång på 1:10, kan du handla med $1000 i aktier. När du använder en hävstång förstoras både dina potentiella spekuleraer och förluster.

Hävstång låter dig också få resultat med en låg summa pengar. Transaktionsavgifterna är relativa. Därför betalar du inte en oproportionerlig del av din position i transaktionskostnader. I slutändan kan handel med en onlinemäklare vara smartare…

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *