Hur kan du köpa TomTom-aktier?

Alla känner TomTom. Företaget blev stort tack vare sin navigationsprogramvara och enheter. Ändå verkar denna gren av sport vara under press. Ankomsten av smarttelefonen och gratis kartor har orsakat en kraftig nedgång i försäljningen, däremot kan det ändå vara attraktiv att investera i TomTom. På den här sidan kan du läsa allt du behöver veta innan du köper TomTom-aktier. Du kan också hitta det aktuella priset på TomTom här.

Var kan du köpa TomTom-aktier?

Tror du att TomTom kan ändra kurs? Tror du att TomTom kan byta från en historik för navigering till en framtid med autonoma bilar? Eller tror du att TomTom kommer att förvärvas till ett högre pris? Att investera i TomTom kan bara vara attraktivt! Vill du köpa Tom Tom-aktier? Du kan direkt köpa Tom Tom-aktier? med en av dessa trovärdiga börsmäklare:

 

BörsmäklareKostnadRegistrera
eToro€0 av kostnad per aktie. Minsta insättning mindre än 50 USD/EURO.
* Med investering kan du förlora din investering.
AvatradeHandla ”Tom aktivt till låg kostnad med en gratis demo!

Kort sagt: vad gör TomTom?

TomTom NV är en holländsk tillverkare av navigationssystem. Det är den största leverantören av navigationsapplikationer i Europa och en av de marknadsledande i världen. TomTom har kontor i Amsterdam, Eindhoven, Gent, Lodz, Harsum, London, Massachusetts, Edinburgh, Berlin, Leipzig och Taiwan med totalt över 3 500 anställda.

Det största hotet och hur TomTom hanterar det

Tom Tom

Det största hotet mot TomTom är de olika företagen som marknadsför fria ruttkartor. Numera kan du enkelt hitta dig med Google Maps. Kartorna är av hög kvalitet och uppdateras ständigt. Antalet personer som väljer att köpa ett navigationssystem eller en navigationsapp minskar därför kraftigt.

Ändå har TomTom fortfarande en tydlig vision för framtiden. Till exempel försöker företaget regelbundet ingå partnerskap med olika företag. Till exempel har TomTom affärer med biltillverkare där navigationsprogramvaran är inbyggd i nya bilar. Detta gör dock TomTom sårbar. När allt kommer omkring kan biltillverkare avsluta partnerskapen när som helst.

Intäkterna från försäljning av navigeringskartor har minskat kraftigt. År 2010 var intäkterna fortfarande över 1,5 miljarder euro, men detta har sjunkit till mindre än 700 miljoner euro 2018. TomTom fokuserar därför på nya marknader. Med ankomsten av självkörande bilar hoppas TomTom vara mer lönsam. Men hur föreställer de sig detta?

Med självkörande bilar blir kostnaden mindre viktig. Kartans kvalitet kommer att bli mycket viktigare. När allt kommer omkring vill du inte att en autonom bil ska köra fel eller hamna i ett dike. Om TomTom lyckas utveckla kartor av bättre kvalitet kan de få en stor marknadsandel inom detta område.

Tror du att TomTom kommer att lyckas med innovationer och göra mer spekuleraer i framtiden? I så fall kan du överväga att köpa TomTom-aktier som en investering.

Tips: titta på hela bilden

När du tittar på de senaste spekulerasiffrorna verkar det som om TomTom inte fungerar bra. De har gått från en bra spekulera 2010 till en förlust 2018. En stor del av detta beror dock på avskrivningar. Det fria kassaflödet inom företaget är fortfarande högt. Detta beror på att kostnaderna förutom avskrivningarna är mycket lägre. Detta kan fortfarande göra TomTom till ett intressant köp!

Senaste och framtida förvärvet

TomTom har nyligen sålt Telematics-filialen för 910 miljoner till Bridgestone. De har betalat ut en stor del av detta i utdelning till aktieägarna.

Efter en förvärv ser du att priset på en aktie sjunker. Detta kan göra TomTom attraktivt för nyförvärv. När det finns ett övertagande ser du ofta att en premie betalas. Om TomTom så småningom övertas kan detta höja priset precis så.

Rörlig

TomToms aktier är volatila. Volatilitet i aktier betyder rörelse. En fördel med volatilitet är att du kan uppnå god avkastning med aktiv handel. En nackdel med volatiliteten är att en investering är mindre säker. Volatilitet lockar ofta många investerare. Det är roligt att tråkiga, mer stabila aktier ofta är mindre populära bland investerare.

Historia

Peter-Frans Pauwels och Pieter Geelen startade företaget Palmtop 1991 när de båda just hade examen från universitetet i Amsterdam. Palmtop började utveckla applikationer för en generation handdatorer. Innan Psion Series 3 lyckades var de flesta applikationer för företagsanvändning.

Det var först då det blev klart att privatpersoner också behövde personliga arrangörer. Palmtop började sedan utveckla lätta kommersiella applikationer, till exempel ordböcker, produkter för personlig ekonomi, spel och ruttplanerare.

1994 utvidgades företaget med Corinne Vigreux och 2001 fick det sina fyra fullständiga partners i Harold Goddijns person. Företaget döptes sedan om till TomTom. TomTom introducerade också sitt första mobilnavigeringssystem, TomTom Navigator.

Detta blev en enorm framgång. 2003 kom Mark Gretton från Psion också över till TomTom, varefter de kunde utveckla en allt-i-ett-navigationsprodukt. TomTom Go, ett fristående bilnavigeringssystem, lanserades våren 2004. Samma år lanserades TomTom Mobile, en navigationsapplikation för användning i smartphones.

Börsintroduktion och tidigare prisutveckling

I maj 2005 började TomTom börsnoteras och aktierna noterades på Eurolist av Euronext Amsterdam under koden TOM2.

2007 tog TomTom över Siemens VDOs forskningsavdelning och började arbeta tillsammans med Toyota. Senare, 2009, var också samarbetet med Renault ett faktum och Renault Carminat TomTom släpptes.

Under 2010 sjönk TomToms aktier med 10% efter Nokias tillkännagivande att det skulle lansera gratis navigationsprogramvara för att följa Googles ledning.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *