Hur kan du investera i Afrika?

Du kan fokusera på Europa, Amerika och Kina om du vill investera en del av dina tillgångar, men du kan också fokusera på andra regioner. Även om de flesta investerar på den europeiska marknaden eller den amerikanska marknaden är det också fler och fler som gör det investera på kontinenten Afrika . Det här är av en anledning, för med rätt investeringar i Afrika kan du göra en bra spekulera.

I den här artikeln kan du läsa mer om att investera i Afrika. Vi kommer att diskutera möjligheterna att investera i Afrika. Utöver detta diskuterar vi också de saker du måste vara uppmärksam på när du investerar en del av dina tillgångar i Afrika.

Hur kan du själv investera i Afrika?

Afrikanska börser är mindre tillgängliga än europeiska eller amerikanska börser. Hela börsen i Ghana har till exempel köpts av en stor pensionsfond. Men genom att utnyttja möjligheterna är det möjligt att investera i Afrika. I denna del av artikeln diskuterar vi hur du kan investera en del av dina tillgångar i denna intressanta region.

Investera i en ETF

Det enklaste sättet att investera i Afrika är att köpa en ETF. En välkänd ETF är till exempel iShares MSCI Sydafrika. En ETF investerar pengar från många investerare samtidigt i en sammansättning av aktier. Som ett resultat tillämpar du omedelbart en viss riskdiversifiering med en investering. Dessutom är det relativt billigt att investera i ETF: er och genom att gå in med jämna mellanrum undviker du att investera i Afrika vid fel tidpunkt.

Vill du själv försöka investera i Afrika? Öppna ett konto hos DEGIRO! På DEGIRO kan du köpa och sälja ETF: er utan extra kostnader. Använd den nedre knappen för att direkt öppna ett konto med DEGIRO:

Fastigheter

Vissa investerare väljer att investera i fastigheter i Afrika. Fastigheter i Afrika är fortfarande relativt billiga. Ändå är en direktinvestering i fastigheter i Afrika mycket komplex: lagstiftning är komplicerad och korruption kan orsaka att du tappar din egendom. Dessutom, när den lokala valutan sjunker i värde kan din investering bli betydligt mindre värdefull.

Du kan dock välja att investera i afrikansk fastighet genom att köpa en fond: exempel är Momentum Africa Real Estate Fund eller Actis Africa Real Estate Fund.

Investera i råvaror

Du kan också välja att investera i råvaror. När du handlar med råvaror på marknaden kan du inte vara säker på var de kommer från. Med andra ord investerar du bara delvis i Afrika.

Ändå kan det vara intressant att aktivt spekulera i råvaror. Eftersom råvaror blir allt sällsynt finns det goda chanser att du kommer att kunna uppnå en positiv avkastning på lång sikt. Vill du veta mer om att investera i råvaror? Läs sedan vår special om ämnet:

Investera i aktier

Tyvärr är det svårt att köpa enskilda afrikanska aktier via aktiemarknaden. Detta beror på att många börser ännu inte är väl anslutna utomlands. Ändå kan du investera indirekt i aktier i företag med intresse i Afrika. Till exempel investerar många kinesiska företag i Afrika eftersom landet arbetar med ett Belt & Road-projekt som ska koppla Kina bättre till Afrika och Europa.

När du vill köpa aktier är det viktigt att undersöka det underliggande företaget väl. När allt kommer omkring kan företagets resultat variera kraftigt. På eToro kan du köpa och sälja aktier utan avgifter. Använd knappen nedan för att öppna ett konto omedelbart:

Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/

Mikrolån

Om du också vill göra något bra för världen kan du ge mikrokredit. Ett mikrokredit är ett litet lån som hjälper lokalbefolkningen att starta ett litet företag. Räntan på ett mikrokredit är relativt låg, vilket inte gör det till den bästa investeringen.

Varför kan det vara smart att investera i Afrika?

Det finns många utvecklingsländer i Afrika. Över hela världen ser du att välståndet ökar och att människor får mer och mer pengar att spendera. Även Afrika är inget undantag från denna trend: det finns fortfarande mycket arbete att göra, men något som fortfarande är litet kan också växa snabbt. Som ett resultat finns det fortfarande många möjligheter att uppnå en hög avkastning i Afrika.

Dessutom verkar det som om afrikanska ledare börjar samarbeta mer och mer. 54 av de 55 staterna på kontinenten (endast Eritrea deltar inte) har gått med i Afrikas frihandelsområde. Området är hem för 1,2 miljarder människor och dess bruttonationalprodukt uppgår till 2,5 biljoner USD.

Det här nya avtalet kan vara framgångsrikt: för tillfället sker det mesta av handeln i linje med kolonialt ursprung. Mest export från Afrika går till Europa. Det faktum att handelsavgifterna inom Afrika nu till stor del har nollställts innebär att handeln mellan afrikanska länder kan höjas, vilket naturligtvis är bra för affärer på kontinenten.

investing in Africa

Ung befolkning

Den relativt unga befolkningen erbjuder också möjligheter. Kontinenten är hem för många unga människor som kan arbeta. Eftersom lönerna är låga kan företag producera produkter billigt. Den genomsnittliga timlönen i Afrika är bara 50 cent, där människor i Moçambique får 0,34 dollar och människor i Nigeria 1 dollar 62. Detta står i kontrast till Amerika och Europa, där företag måste betala multiplar av dessa belopp.

Råvaror

En annan bra anledning att investera i Afrika är dess rika resurser. Det finns till exempel mycket kobolt i Kongo, och det finns också gott om byggnadsutrymme. Allt detta kan bidra till en stor framgång för Afrika, där man fortfarande kan köpa aktier relativt billigt.

När du investerar i Afrika hjälper du också länderna att bygga en starkare position. En investering i Afrika kan därför vara en etisk investering!

Vilka är riskerna med att investera i Afrika?

Att investera i underutvecklade länder innebär alltid risker. Du måste därför vara extra vaksam när du investerar i Afrika.

Otillförlitliga regeringar

Korruption är dagens ordning i Afrika. Detta kan leda till oväntat högre kostnader för företag. Dessutom finns det mycket instabilitet: ett krig eller en hungersnöd kan allvarligt urholka avkastningen i en region. Det är därför det är särskilt viktigt att sprida investeringar i Afrika.

Måttlig infrastruktur

Infrastrukturen i Afrika är fortfarande mycket begränsad: ändå verkar den förbättras långsamt. Om afrikanska länder förbättrar infrastrukturen kommer de att kunna handla lättare, vilket är bra för företagens lönsamhet.

Vad är kända investeringsfonder i Afrika?

Det bästa sättet att investera i Afrika är att investera (en del av) dina tillgångar i ett Investeringsfond. Det finns olika investeringsfonder som fokuserar på den afrikanska marknaden.

En indexfond du kan investera i är Market Vectors Africa Index Fund . Denna indexfond följer Dow Jones Africa Titans 50 och hjälper dig att investera mycket i Afrika. Om du investerar i denna fond investerar du i företag som är noterade på den afrikanska börsen och i företag som genererar mer än 50% av sin omsättning i Afrika.

Letar du efter en metod för att investera i ett specifikt afrikanskt land? I så fall kan du investera i iShares MCI Sydafrika Index . Detta index spårar Sydafrikas ekonomi: ekonomiskt ett av de mest stabila länderna på kontinenten. En annan fond som följer ett specifikt afrikanskt land är Market Vector-fond för Egypten.

Slutligen kan du också investera indirekt i Afrika. Det är till exempel möjligt att investera i Sydafrikas valuta. Du kan sedan uppskatta om växelkursen för Sydafrikanska Rand kommer att öka eller minska. Du kan också investera i råvaror där du kan köpa råvaror som är vanliga i afrikanska länder. Sammantaget finns det många möjligheter att investera i Afrika!

Investing in Africa

Investera i Afrika: 3 viktiga tips

Du kan tjäna mycket pengar genom att investera i Afrika, men du måste göra det rätt. Vi skulle vilja ge dig tre viktiga tips att investera ansvarsfullt på denna kontinent för högsta möjliga avkastning.

Tips 1: ta ytterligare investeringsrisker i beaktande. När allt kommer omkring är Afrikas kontinent mindre stabil än till exempel Europa. Om du investerar i Afrika är det bra att ta hänsyn till några extra risker.

Tips 2 : Håll dig lugn när det går så bra med dina investeringar. Om du investerar med känslor är det mer troligt att du fattar fel investeringsbeslut. Om det inte går bra, håll dig lugn. När det går mycket bra, håll dig också lugn. Euphoria är inte heller bra för den kloka investeraren.

Tips 3 : bara investera pengar som du har råd att förlora. Det är oklokt att investera hela ditt kapital. Om du oväntat behöver pengar är det inte lätt att få tillbaka dem när du har investerat dem. Det är därför du bara investerar pengar som du verkligen kan skona och alltid håller några tillgångar på ditt bankkonto.

Hur kan du investera direkt i Afrika?

Du kan investera i Afrika genom att öppna ett gratis konto hos en mäklare. Hos en mäklare kan du köpa olika aktier med ett klick. Det är till exempel möjligt att köpa en andel i en investeringsfond hos en mäklare. Utan att öppna ett konto hos en mäklare är det inte möjligt att investera i Afrika.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *