Hävstång: handel med hävstång förklaras

När du investerar kan du använda hävstång. Men vad är hävstång? Enkelt uttryckt är att hävstång gör det möjligt att göra en större investering med samma summa pengar. Detta gör att du kan dra större fördel av prisfluktuationer. Men hur fungerar hävstång och vilka är riskerna med att handla med hävstång?

Vad är hävstång?

När du investerar kan du använda hävstång när du vill. Hävstång visas alltid som ett förhållande, till exempel 1:30. När hävstången är 1:30 betyder det att du kan handla med $ 30.000 genom att bara investera $ 1.000. Hävstång gör det möjligt att öppna större affärer.

Vart kan du handla med hävstång?

Många mäklare erbjuder möjligheten att använda hävstång. Vanligtvis CFD: er används för handel med hävstång. Du kan enkelt använda hävstång genom att handla med ett större belopp än du satte in på ditt konto. Vill du veta vilka mäklare som erbjuder handel med hävstång? Vi har listat de bästa parterna för dig:

Effekten av hävstång: några exempel

När du använder hävstång ökar dina potentiella vinster och förluster avsevärt. När du köper en aktie för 10 USD kan du uppnå följande resultat:

  • En ökning med $ 1 får du en vinst på $ 1.
  • Om aktien sjunker $ 1 uppnår du en förlust på $ 1.

När du tillämpar en hävstång på 1:10 får du andra resultat:

  • Med en ökning med $ 1 får du en vinst på $ 10.
  • Om aktien sjunker $ 1 uppnår du en förlust på $ 10.

Senare i denna artikel kommer vi att visa hur hävstång fungerar genom att använda ett mer omfattande exempel.

Hur fungerar hävstång?

Du kan använda hävstång med en online-mäklare. Här du ser en översikt över online-mäklare där du kan handla i aktier med hävstångseffekt. När du har öppnat ett konto kan du använda hävstången direkt. Du använder hävstång genom att investera mer pengar än du satte in på ditt konto. Men hur hanteras hävstången inom ditt investeringskonto?

Hävstång kan jämföras med ett lån. Mäklaren finansierar en stor del av inköpspriset och skillnaden mellan ingångs- och slutkursen kommer så småningom att regleras i ditt kontosaldo. Du är aldrig ägare till en aktie; mäklaren tar hand om både köp och försäljning. När handel med CFD: er , har du inget annat ansvar eftersom du aldrig är ägaren till aktien.

hävstångsinvestering

Exempel på handel med hävstång

I det här exemplet antar vi att du har $ 1000 på ditt handelskonto. Du bestämmer dig för att köpa aktier för detta belopp till ett pris av $ 10. Priset ökar under dagen och när priset träffar $ 12 stänger du positionen. Vad skulle resultatet av dessa investeringar bli med och utan hävstång?

Utan hävstång : priset har stigit $ 2 och för $ 1000 kan du köpa 100 aktier. Dessa 100 aktier har ökat i värde med $ 2. Din totala vinst i detta fall är $ 200 eller 20%.

Med hävstång : du bestämmer dig för att använda en hävstång på 1:10 på din investering. Du kan nu köpa aktier för 10 000 USD. Du kan öppna en handel med 1000 aktier. Dessa aktier har ökat i värde med $ 2. Din totala vinst i detta fall är $ 2000 eller 200%.

Som du kan se skulle du i detta fall göra en större vinst genom att använda hävstång. Kom dock ihåg att detsamma kunde ha hänt i motsatt riktning. Om priset hade sjunkit, skulle din förlust ha varit större när du skulle använda hävstång!

Fördelar med hög hävstång

En stor fördel med hävstång är att du kan göra större investeringar med en låg summa pengar. Du behöver inte ha hela värdet av din handel på ditt handelskonto.

En andra fördel med en hävstång är att det är lättare att spekulera i små prisförändringar. Genom att använda hävstång kan du tjäna mer pengar på en liten prisökning. Detta gör aktiv handel mer intressant.

Kostnader för hävstång

Du betalar alltid avgifter för att använda hävstång. Dessa kostnader beräknas i form av finansieringskostnader. Mäklaren finansierar en stor del av investeringen när du använder hävstång. Du måste betala ränta på detta belopp. Mängden ränta du måste betala för din hävstång kan variera beroende på mäklare och investeringsprodukt.

Att investera med hävstång är därför bara attraktivt för investeringar på kort sikt. Vill du göra en långsiktig investering? Då är det smartare att köp aktier och att hålla fast vid dem under en längre tid.

Var försiktig när du använder hävstång!

Högre skuldsättningar medför också högre risker. Med hävstång ökar dina förluster snabbare än utan hävstång. Kom ihåg att hävstångseffekten fungerar på båda sätten. Du bör därför använda hävstångsansvar på ett ansvarsfullt sätt.

När du bara börjar handla är det klokt att undvika att använda hög skuldsättning. Först när du förstår hur du kan tjäna pengar på handel är det klokt att börja använda hävstång. När du använder detta kraftfulla verktyg korrekt kan du öka dina vinster enormt!

När du använder hävstång måste du ha tillräckligt med pengar tillgängliga på ditt konto. Mäklare tillämpar en underhållsmarginal som anger det belopp du behöver på ditt konto för att hålla dina handelspositioner öppna. När beloppet på ditt konto inte längre är tillräckligt för att hålla dina positioner öppna får du ett margin call. Detta kan leda till att du förlorar hela din investering

Tip: testa trading gratis med en demo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *