Vad är CFD-handel och hur fungerar det?

CFD:er eller Contracts for Differences har blivit extremt populära bland investerare. Men vad är CFD: er exakt och hur kan man investerar i dem? I den här artikeln kommer du att läsa allt du behöver veta om detta populära derivat.

Var kan du handla med CFD: er?

Särskilda CFD-mäklare är platsen att vara till att investera i CFD: er. Låt oss ta en snabb titt på två kända och pålitliga CFD-mäklare:

Plus500

Plus500 är helt optimerad för att garantera smidig CFD-handel. Att gå ännu ett steg längre är att investera i CFD: er kärnan och enda verksamheten de erbjuder. Programvaran Plus500 är extremt användarvänlig och du kan börja handla CFD på alla kända aktier, råvaror, indexfonder och valutapar. En trevlig extrafunktion om Plus500 är det faktum att de erbjuder gratis och obegränsad demo som gör att du kan prova alla möjligheter.

86% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.

eToro

En annan pålitlig parti där du kan handla med CFD: er är eToro. På eToro kan du använda avancerade analysverktyg. Detta gör eToro mycket lämplig för den seriösa näringsidkaren som vill vara aktiv inom daytrading. Använd knappen för att öppna ett gratis demokonto med eToro:

78% av CFD-investerare i förlorar pengar. Fundera på om du vill ta denna risk.

Vad är CFD: er?

En CFD är ett derivat. Detta innebär att CFD alltid avser en underliggande tillgång. Detta kan till exempel vara en Apple-aktie. De olika parterna träffar en överenskommelse om att byta prisskillnaden mellan öppning (inköpspris) och slutpris (försäljningspris) för den underliggande tillgången. Apple-aktiens CFD-handel har många likheter med att handla en Apple-aktie direkt.

Nedan ser du omedelbart vad vi diskuterar i handboken om handel med CFD: er:

Hur kan du handla med CFD: er?

Du kan handla med CFD: er hos en online mäklare. När du handlar i en CFD har du alltid två alternativ:

 • Köpa: du tjänar pengar när det underliggande värdet ökar.
 • Blanka: du tjänar pengar när det underliggande värdet minskar.

Prisutvecklingen på den underliggande tillgången avgör ditt resultat. När du köper en CFD på en Apple-aktie kommer du att tjäna pengar när Apple-aktiekursen ökar. När priset sjunker skulle du förlora pengar i det här exemplet.

Investering-i-CFD:er

Hur kan du använda hävstång?

En viktig CFD-funktion är möjligheten att använda en så kallad hävstångseffekt. När du använder hävstång behöver du bara investera en liten del av den totala investeringen. Det maximala hävstångs förhållandet som kan tillämpas av en privatperson är 1:30. Hävstångshandel har fördelen att den kan användas för att uppnå större vinster. En tydlig nackdel är den större risken för förluster.

Tips: att använda en hög hävstång är en valfri funktion, det är helt upp till dig om du vill använda det eller inte!

Men hur fungerar CFD-hävstångshandeln? När du öppnar en order måste du ange handelsbeloppet. Ett hävstångsförhållande på 1: 5 används om saldot på ditt konto är 10 000 SEK och du bestämmer dig för att köpa 50 000 SEK  av CFD-aktier. När du använder hävstång ökar både dina potentiella vinster och dina potentiella förluster:

 • När CFD-aktien ökar med 10% skulle din vinst vara 50%.
 • När CFD-andelen minskar med 10% skulle din förlust vara 50%.

Med hävstångseffekt kan du göra en större investering med en mindre summa pengar.

Ändå är det viktigt att komma ihåg att handel med hävstång är en riskabel affär. När du inte har tillräckligt med pengar på ditt konto kan du uppleva ett margin call. Med CFD-handel kan du tappa hela investeringen.

Se upp för margin call

Mäklare vill inte förlora pengar och därför har de implementerat ett inbyggt skyddslager. Alltså, en börsmäklare vill inte ansvara för dina förluster. Därför går användningen av en hävstång hand i handske med en margin. När tillgångspriset sjunker med 20% kommer alla pengar på ditt konto bli förlorade när du använder en 1: 5-hävstång.

Om priset ytterligare skulle sjunka till 21% skulle mäklaren behöva sätta in extra pengar. För att förhindra en liknande situation använder mäklaren margin call. När ditt saldo går mot 0 SEK kommer mäklaren att begära att du sätter in pengar för att undvika att positionen stängs. När du inte sätter in ytterligare medel tvingas mäklaren att stänga dina positioner för att förhindra att dem själva förlorar.

Margin call kan vara en mycket irriterande funktion. Det är därför av avgörande betydelse att noggrant överväga i förväg om du kan kompensera det förväntade prisfallet innan den faktiska prisökningen när du köper en CFD. Om du inte är försiktig riskerar du att förlora hela din investering i en enda handel.

Marginal-samtal-CFD:er

Med hjälp av en stoppförlust

Ett korrekt sätt att förhindra ett margin call är att använda en stoppförlust. Att installera en stoppförlust är ganska enkelt inom CFD-handelsprogramvaran. Stoppförlusten indikerar vid vilken förlustprocent din position stängs automatiskt.

Det är klokt att alltid använda en stoppförlust. På så sätt kan du förhindra att en negativ position spränger i luften hela ditt konto. När du vill använda en garanterad stoppförlust måste du betala en extra provision. I exceptionella marknadssituationer (till exempel en marknadskrasch) kan en försenad stoppförlust ibland uppstå. Med en normal stoppförlust måste du betala för denna försening. Men med en garanterad stoppförlust täcks dessa kostnader av börsmäklaren.

Hur kan du använda order?

Förutom att använda en stoppförlust när du handlar med CFD: er kan du också använda order. En order gör att du kan ställa in ett värde där du automatiskt öppnar en viss position. En stoppförlust kan säkerställa att din förlust inte ökar för mycket. Du kan också ställa in en take profit som anger vilken nivå du automatiskt tar din vinst på.

Genom att kombinera alla dessa verktyg och funktioner kan du automatisera CFD-handel i stor utsträckning. Logiskt börjar det hela med att göra en utökad analys. Men när du vet allt in och ut, och vad du ska göra vid det ögonblicket kommer du inte att behöva sitta framför din dator dygnet runt. Detta kommer att sparar dig tid och några suddiga ögon!

Plus500-placera-order

Placera en order hos en CFD-mäklare.

Vinst från fallande priser

En annan tydlig fördel med CFD-handel är det faktum att du också kan dra nytta av fallande priser genom att gå kort. Du kan gå kort genom att trycka på kortknappen i ditt CFD-mäklarkonto. Genom att gå kort med din CFD kommer du direkt att tjäna på fallande aktie- eller tillgångspriser.

När du köper aktier direkt är det ganska svårt att tjäna på fallande priser. CFD-handel gör det ändå möjligt att dra nytta av ett brett spektrum av olika marknadssvingningar och omständigheter.

Vad är CFD-handelskostnaderna?

CFD-handel är tyvärr inte gratis. När du handlar med CFD: er betalar du inte en fast courtage. Detta är gynnsamt för investerare som vill investera små mängder pengar. Du betalar en så kallad spread när du investerar i CFD: er.

Spread är skillnaden mellan köp och säljpris. Beroende på volym kan en spread på en tillgång öka eller minska.

När du handlar med CFD måste du också ta hänsyn till finansieringsavgiften. När du handlar med CFD: er lånar mäklaren dig pengar för att behålla din position. Med en hävstångsgrad på 1: 5 tillhör 80% av pengarna till mäklaren. För att behålla denna position debiterar mäklaren en daglig finansieringsavgift.

Denna finansieringsavgift debiteras endast när du bestämmer dig för att hålla en position över en natt. Procentandelen för finansieringsavgift visas alltid bredvid varje CFD. Logiskt sett är transaktionskostnaderna dagligen ganska låga. CFD: er är inte riktigt gynnsamma som alternativ för långsiktiga investeringar. På lång sikt stiger finansieringsavgifterna snabbt till några procent och det kommer att gå på vinstens bekostnad.

Investera med CFD:er i praktiken

När du börjar investera med CFD:er kanske du märker att värdet på en CFD är nära relaterat till värdet på den aktuella aktien. Det betyder att du inte behöver göra komplicerade beräkningar när du börjar handla med CFD:er. Många andra derivat kräver en hel del beräkningsinsatser för att bestämma din vinst. Det är mycket bekvämare att bestämma din avkastning på CFD:er. Låt oss exemplifiera detta genom att använda en fiktiv investering på en Apple CFD:

I det första exemplet köper vi en CFD. Låt oss anta att du köper en CFD på Apple-aktien. Det nuvarande priset är 2 000 SEK. Ditt kontosaldo är också 2 000 SEK. Du bestämmer dig för att köpa 5 CFD-aktier genom att använda en 1: 5-hävstång. Aktiekursen ökar sedan från 2 000 SEK till 2 200 SEK. I detta fall är din vinst 200 SEK per aktie. Du har uppnått 50% vinst istället för 10% vinst.

Du kan också investera i en CFD för att spekulera i ett prisfall på CFD Apple-aktien. I föregående exempel var CFD: s aktiekurs 2 000 kronor. Låt oss anta att du också har ett saldo på 2 000 SEK på ditt konto. Du köper igen 5 aktier och använder 1: 5-hävstångseffekten. Aktiekursen ökar igen från 2 000 SEK till 2 200 SEK. I detta fall förlorar du 200 SEK per aktie. Hävstången har orsakat en förlust på 50% istället för en förlust på 10%.

Genom att handla med CFD:er med hävstångseffekt förstorar du dina vinster och förluster. En mäklares mjukvara visar ofta i realtid hur mycket du har fått eller förlorat. Vi rekommenderar ändå alla att göra den här typen av beräkningar innan man öppnar en position. Denna tidigare beräkning hjälper dig att avgöra om handeln motiverar risken.

Dessutom är det viktigt att komma ihåg att även om det är lätt att förstå den underliggande mekanismen för CFD: er, är CFD-investeringar långt ifrån lätt. Du har stor sannolikhet att förlora din fulla insättning.

Vad gör CFD:er så intressanta: fördelarna

 • Du betalar inte fasta transaktionskostnader på CFD: er.
 • Du kan använda en hävstång för att förstora dina vinster (och förluster!).
 • Du kan spekulera i fallande priser genom att gå kort.
 • Genom att använda en stoppförlust kan du begränsa dina potentiella förluster.
 • Alla möjligheter kan testas via en demo.
 • Du kan handla med olika kända tillgångar.
 • CFD-handel börjar endast på 1 000 SEK.

CFD-nackdelar

 • Margin call kan göra så att du förlorar hela investeringen.
 • Du betalar en finansieringsavgift för långsiktiga positioner.
 • Dina förluster kan snabbt ackumuleras.

Sammanfattning om CFD-spekulation

Att handla med eller spekulera med CFD:er kan vara spännande. CFD:er erbjuder mycket flexibilitet och möjligheter. CFD:er kan därför vara mer attraktiva än många andra derivat. Men låt inte dig bli lurad av enkelheten vid första anblicken. En CFD kan vara en negativ spelbytare och när du tar ett fel beslut kan du förlora hela din investering på ett ögonblick.

Därför bör det första steget vara att öva genom att använda en gratis demo. Använd den här knappen för att öppna ett gratis demokonto och börja öva på handel med CFD: er:

Fördelar och nackdelar med handel med CFD: er
Hävstång: handel med hävstång förklaras
Hur fungerar investering i CFD?
Investera gratis i aktier och Forex
Kostnader för handel med CFD: er
Öppningspositioner vid handel med CFD: er
Vad är riskerna med hävstångsinvesteringar?
Vinst och förlust på CFD: balansförklaring
ZuluTrade-recension: Är ZuluTrade ett pålitligt parti?