Hur kan du köpa KPN aktier?

Koninklijke KPN NV är ett företag som tillhandahåller telekommunikation och IKT-tjänster samt fast och mobil telekommunikation, internet och TV, att investera i KPN är inte särskilt spännande. Men om du gör det på rätt sätt kan du ändå uppnå goda resultat. Vill du veta hur man köper KPN-aktier? Eller letar du efter det senaste aktiekursen för KPN? Då är den här sidan rätt plats!

Var kan du köpa KPN-aktier?

Har du en stark tro på KPNs framtid? Tror du att företaget vet hur man ska svara på den senaste utvecklingen på marknaden? I så fall kan det vara intressant att köpa KPN-aktier. Vill du köpa KPN-aktier? Du kan direkt köpa KPN-aktier? med en av dessa trovärdiga börsmäklare:

BörsmäklareKostnadRegistrera
eToro€0 av kostnad per aktie. Minsta insättning mindre än 50 USD/EURO.
* Med investering kan du förlora din investering.
AvatradeHandla ”KPN-aktier” aktivt till låg kostnad med en gratis demo!

Vad är aktiekursen på KPN?

Är du nyfiken på aktiekursen på KPN? I grafen nedan kan du se hur KPN-aktien har presterat den senaste perioden. Du kan använda knapparna för att öppna en handelsposition på företaget.

Företagsinformation för KPN

Nedan hittar du de viktigaste företagsuppgifterna för KPN.

Aktiekurser för de senaste 5 dagarna

I tabellen nedan kan du se aktiekurserna för KPN för de senaste 5 dagarna:

KPN-aktieanalys

  • Övertagande: KPN övertogs nästan av ett annat företag flera gånger.
  • Hot: vilka är de största riskerna med att investera i KPN?
  • Arbetar: vad arbetar KPN med?
  • Styrka: Varför kan det vara smart att köpa KPN-aktier?
  • Risk: vilka är de största riskerna med att investera i KPN?

Vilka är aktiviteterna i KPN?

KPN är främst känt som ett företag som tillhandahåller mobil telekommunikation och TV till konsumenter. Detta är dock inte den enda affären de bedriver. KPN tillhandahåller också kompletta telekommunikations- och IKT-lösningar till företagskunder. KPN erbjuder globala nätverkstjänster till andra operatörer världen över.

Fram till 1998 kallades KPN fortfarande Koninklijke PTT Nederland NV och innan dess Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, eller kort sagt PTT. Tills den separerades från TNT Post 1998 inkluderade den den nationella posttjänsten.

kpn

Kommer KPN att tas över?

Under åren har det varit frekventa övertagande kandidater för KPN. Redan 2011 ville det berömda Carlos Slim telekomföretaget ta över aktierna för 8 euro per aktie. Samtidigt beklagar troligen stora grupper människor att detta inte hände. Aktiekursen har fallit kraftigt under tiden.

Ryktet är dock fortfarande aktivt. År 2013 tog Wall Street Journal till exempel upp det faktum att den välkända AT&T kan vara intresserad av ett övertagande. 2015 nämndes både Altice och Orange som företag som kan vara intresserade av KPN. Hittills har ingen övertagande planerats, men när det händer kommer det verkligen att påverka aktiekursen. Det är därför viktigt att ta hänsyn till detta när du vill köpa KPN-aktier.

Hot mot KPN

KPNs nettospekulera har sjunkit kraftigt under de senaste tio åren, men varför är det så? Konkurrens från andra företag spelar verkligen en roll. Det finns till exempel många parter som erbjuder mobil telekommunikation. Du kan se att priserna på prenumerationer sjunker avsevärt som ett resultat. Samtidigt behövs fortfarande stora investeringar för att hålla nätverket uppdaterad. Allt detta gör det allt svårare att vara lönsam.

För närvarande verkar KPN fokusera främst på att spara kostnader. Företaget kommer att behöva göra detta för att kunna konfigurera 5G-nätverket korrekt i framtiden. Mer och mer datatrafik används och detta kräver kapacitet. Lyckligtvis utvecklas också teknik snabbt och KPN kan därför utnyttja dem bra. Det är viktigt att ta hänsyn till denna utveckling när du vill investera i KPN-aktier.

Vilka är de viktigaste aktiviteterna för KPN?

KPN är naturligtvis mer än bara en leverantör av mobil telekommunikation. Men vad gör KPN exakt?

Telekommunikationer

Naturligtvis är KPN aktivt när det gäller tillhandahållande av telekommunikation. Företaget har också flera telekommunikationsbutiker. Tänk till exempel på Simyo, Hi och Telfort butiker som du stöter på på din favorit shoppinggata. Företaget säljer också mobiltelefoner via sina butiker och tjänar en marginal på dem.

Television

KPN erbjuder också ett abonnemang på digital-tv. Företaget har ett stort intresse för Digitenne och kan därför erbjuda tv via KPN. Nuförtiden kan du också enkelt ta emot tv på din smartphone. Nyligen började företaget också arbeta tillsammans med Viceland.

IKT-tjänster

KPN erbjuder också IKT-tjänster. Stora företag som NS (Dutch Railways) anställer KPN som konsult. KPN kan hjälpa företag att skydda sin IKT-infrastruktur.

Vilka är goda skäl att köpa KPN-aktier?

Priset på KPN-aktier bestäms av samspelet mellan utbud och efterfrågan. När det finns mer efterfrågan på aktien kommer priset i allmänhet att stiga. Så om en andel stiger eller faller beror slutligen på den allmänna befolkningens åsikt. Ett företag som går mycket bra ekonomiskt men inte är populärt bland aktieägarna kan fortfarande falla på börsen.

Men vad kan vara bra skäl att investera i KPN? I denna analys av KPN-aktien kommer vi att utarbeta.

Enorma kunskaper

När du köper KPN-aktier investerar du i ett företag som har mycket kunskap. KPN har haft flera bakslag, men hittills har det alltid lyckats överleva. Dessa årtionden av kunskap finns i företaget och detta kan leda till goda resultat i framtiden.

Framtidsvision

KPN är ett företag med en grön och effektiv framtidsvision. KPN är också alltmer aktivt med att utveckla smarta lösningar. Exempel inkluderar system som gör det möjligt att se vilka arbetsstationer som är gratis och vilka som inte är. Denna typ av utveckling kan bidra till att öka aktiekursen i framtiden. Tror du att KPN kan vinna över investerare med den här visionen? I så fall kan det vara smart att köpa KPN-aktier.

Internet of Things

En annan intressant utveckling är det så kallade Lo-Ra-nätverket. Detta är ett mycket energieffektivt sätt att ansluta alla typer av objekt direkt till internet. Genom att använda denna teknik kan dina resväskor på till exempel Schiphol flygplats spåras extremt bra. Denna typ av innovation och korrekt tillämpning av big data kan göra det attraktivt att köpa KPN-aktier.

Vilka är riskerna med att investera i KPN?

Ändå har varje aktie sina svagheter. Vad ska du vara uppmärksam på innan du köper KPN-aktier?

Hård konkurrens

Ett stort antal andra liknande partier har gått med. Som ett resultat ökar konkurrensen om att erbjuda de bästa produkterna till de lägsta priserna. Innan du köper KPN-aktier är det därför viktigt att ta reda på vad konkurrenterna gör. Jämför också hur konkurrensen andelar prissätts. Det kan mycket väl vara att det är klokare att köpa en rivaliserande KPN-aktie.

Utländska äventyr

Som nämnts tidigare är chansen för ett övertagande verkligen närvarande. Om detta skulle hända följer en hel del osäkerhet. Kommer den utländska parten till exempel att kunna förstå den nederländska marknaden? Det är därför alltid klokt att följa eventuella övertagande rykten noga.

Fokusera på Nederländerna

KPN fokuserar mycket på Nederländerna. Med de öppna gränserna för datatrafik kan du nu använda mobilt internet till jämförbara priser var som helst i Europeiska unionen. Detta gör det lättare för internationella aktörer som Vodafone och AT&T att bygga upp en marknadsandel i Nederländerna.

Det finns också mindre utrymme för skalfördelar när Nederländerna fokuserar för mycket. Fokus på en liten marknad kan därför utgöra ett hot mot KPNs lönsamhet i framtiden. En fördel är naturligtvis att företaget verkligen kan specialisera sig och fokusera på den nederländska marknaden. Detta ger företaget unik och mycket specifik kunskap.

Historia

KPN bildades i mitten av 1800-talet när regeringen vid den tiden började bygga och driva nationella telegrafilänkar. Cirka 20 år efter etableringen slogs telegrafen och posttjänsten samman. I början var företaget en del av finansministeriet och senare av ministeriet för vattenvägar, handel och industri.

När telefonen kom fram i slutet av 1800-talet var telefonleverantörerna fortfarande fragmenterade lokalt. Före sekelskiftet nationaliserades telekommunikationen alltmer och 1940 togs de sista lokala telefonnäten över av regeringen.

Privatisering

Administratie der Posterijen en Telegrafieën, eller förkortat P&T, omvandlades till ett statligt företag 1915 och senare 1928 till Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie eller PTT. Under andra världskriget blev PTT tillfälligt ett oberoende företag, men denna status avskaffades omedelbart efter kriget.

1989 privatiserades PTT och namnet ändrades till Koninklijke PTT Nederland NV. 1994 började de noteras på Amsterdam-börsen och ett år senare i New York. År 2006 sålde också den nederländska staten sina senaste aktier.

Postverksamheten delades in i ett oberoende företag som heter TPG 1998. Sedan dess har KPN endast tillhandahållit telekommunikation, varför namnet ändrades till Koninklijke KPN NV.

Detaljhandel

KPN äger också ett antal egna butiker, såsom KPN-butiker, Primafoon, Hi, Telfort-butiker och Business Center.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *