Hur kan du skydda din aktieportfölj med säljoptioner?

På lång sikt uppnås bästa resultat med aktier. I genomsnitt är dock aktiekurserna allt annat än stabila. Visst, i krisstider kan saker gå väldigt fel. Genom att köpa säljoptioner kan du absorbera fallen utan att behöva minska hela din portfölj.

Fördelar med optioner

Om du inte använder -optioner och du förväntar dig en betydande nedgång på aktiemarknaden måste du sälja aktier i din portfölj. Så snart aktiemarknaden återhämtar sig måste du köpa alla värdepapper igen, vilket bara gör aktiemäklaren glad. Genom att använda säljoptioner för att skydda din portfölj i händelse av en (förväntad) nedgång , sparar du mycket pengar på transaktionskostnader!

Innan du kan använda denna strategi bör du veta vad en option är. En option ger dig rätten, men inte skyldigheten, att köpa eller sälja en aktie till ett fast pris. Med en köpoption kan du köpa en aktie till ett fast pris och med en säljoption kan du sälja en aktie till ett fast pris.

Köp säljoptioner

Antag att AEX är på 700 poäng, och du förväntar dig en nedgång till 670 poäng. Irriterande, eftersom alla dina nederländska värdepapper kommer att sjunka i värde avsevärt. Detta är dock inte ett problem med säljoptioner. Med en säljoption drar du nytta av prisnedgångar varigenom varje minskning är en spekulera för dig.

Köp en säljoption med lågt lösenpris runt den förväntade vändpunkten (i detta fall 670 poäng). När priserna faktiskt sjunker kommer du att få en bra avkastning eftersom du kommer att kunna hålla priset lågt. Efter denna vändpunkt kommer priserna antagligen att stiga igen: på detta sätt kommer du oskadd genom fallet.

Naturligtvis är det också möjligt att du hade fel; priserna kommer då att stiga. I så fall betalar du en premie för optionen och detta motsvarar din förlust. optionen är inte längre användbart. Inga problem, du förväntade dig ett fall och du har försäkrat dig mot denna risk med en option. Eftersom priserna stiger ändå ökar din avkastning och du tjänar trots allt.

Var ekonomisk med säljoptioner

Försök inte att skydda hela din portfölj hela tiden. Säljoptioner är dyra! Det är klokare att skydda din portfölj när det finns en specifik anledning till det. Tänk till exempel på utfärdandet av nya kvartalsuppgifter. Tänk sedan på grundval av historiska siffror hur långt priset kan falla. Optioner med ett förmånligare lösenpris är dyrare. Genom att tänka strategiskt kommer du att uppnå bättre resultat med säljoption.

Använda ett indexoption

Det kan också vara attraktivt att använda en indexoption för att säkra din risk. Detta är särskilt ett bra alternativ om du försöker skydda din portfölj mot en allmän riskfaktor. Trots allt motverkas knappast risken för kollaps av en viss aktie på grund av nedslående resultat!

Om du vill skydda hela din portfölj är det lönsammare att använda en säljoption i ett index än att ta säljoptioner för varje enskild aktie. Detta beror på att du betalar transaktionskostnader för varje aktietransaktion.

Vill du lära dig fler strategier för att tjäna pengar med alternativ? Läs artikeln om att tjäna pengar med optioner!

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *