Vad är en aktiesplit?

Företag kan välja att gå för en aktiesplit. En organisation har alltid en bra anledning att dela upp sina aktier. De flesta företag som går vidare till en aktiesplit gör det för att förbättra säljbarhet av aktierna.

Aktiesplittringar blir allt mindre vanliga. Det beror på att fler och fler investerare hhandlar med aktier online, med nätmäklare som t.ex. Plus500 . När du handlar aktier online är det möjligt att investera i mindre paket med aktier. Det här är varför aktiesplit är inte alltid nödvändigt.

Vad är en aktiesplit?

Vid en aktiesplit ersätts de gamla aktierna med ett antal nya aktier. Detta görs enligt ett fast förhållande. Om du som aktieägare står inför en aktiesplit kommer du att få fler aktier med ett lägre nominellt värde per aktie. Det totala värdet av din investering förblir detsamma.

Som aktieägare kommer du att informeras skriftligen om aktiesplit. I brevet du får kommer du att läsa exakt vad aktiespliten innebär. Som nämnts tidigare är totala värdet av din investering kommer alltid att förbli densamma. Du får helt enkelt fler aktier med ett lägre nominellt värde.

 

Dela delning

Ett exempel på en aktiesplit

Antag att företaget X har utfärdat 1000 aktier med ett värde av 50 pund. Det totala värdet av aktierna i företaget X är 50 000 pund . Nu beslutar företaget att dela aktierna. Aktier är inte längre värda 50 pund vardera, men 25 pund varje. Det innebär att varje aktieägare med en aktie nu får två aktier. Det totala värdet av aktierna förblir detsamma, men antalet aktier fördubblas.

Varför skulle ett företag dela sina aktier?

De flesta företag som bestämmer sig för att genomföra en aktiesplit gör det till att öka handeln av aktierna. Det innebär att gruppen av investerare som ett företag kan fokusera på vid försäljning av aktier ökar. Investerare med en liten budget föredrar ofta att köpa aktier till ett lägre pris. På så sätt har en akties omsättbarhet ett direkt inflytande på priset. När allt fler (kan) köpa aktien stiger kursen.

Om du gör en aktiesplit som i det här exemplet blir din aktie plötsligt en intressant investering för en större grupp människor. Du kan inte bara rikta in dig på investerare med en budget på 50 pund per aktie, utan också på investerare med en budget på 25 pund per aktie. Detta innebär att din akties omsättning kommer att öka, vilket förhoppningsvis kommer att ha en positiv effekt på aktiekursen.

På grund av den ökade handeln med aktierna, marknadslikviditet brukar också öka. Det innebär att det är lättare att köpa och sälja aktier.

Effekten av en aktiesplit på priset

En aktiesplit påverkar inte de direkt värde av ett företag. Det totala värdet av aktierna förblir detsamma. Organisationen kan dock bli värd mer inom en snar framtid. Om aktiekursen stiger till följd av en aktiesplit ökar organisationens värde. Men detta är inte alltid fallet. De flesta företag tjänar på en högre aktiekurs till följd av en aktiesplit, men det är ingen garanti.

Vad är en omvänd delning?

Ett företag kan också gå vidare till en omvänd eller en omvänd aktiesplit. Detta kan hända när en aktie har sjunkit kraftigt i värde. Om du äger 2 aktier till ett värde av $ 25 och företaget beslutar att reversera split med ett förhållande på 2: 1 får du en aktie med ett värde av $ 50. Även i detta fall kommer företagets värde inte att förändras.

Företag reverserar ofta uppdelningen för att motverka extrema valutakursförändringar. När en aktie noteras till en cent kan priset snabbt stiga 100%. Många börser förbjuder denna typ av små aktier eftersom det skulle hetsa spekulation. Företag kan sedan gå vidare till en omvänd uppdelning för att behålla sin notering på börsen.

En omvänd split är ofta inte en positiv signal för investeraren. Även om den omvända uppdelningen inte direkt påverkar värdet på dina aktier, ger det en negativ signal. Investerare reagerar ofta känslomässigt, vilket leder till att priset kan sjunka ytterligare efter tillkännagivandet.

I sällsynta fall kan en reservdelning också användas för att minska antalet aktieägare. Investerare som har för få aktier får pengar istället för en ny aktie.

Delar företag alltid sina aktier?

Alla företag delar inte upp sin aktiekurs. Aktierna i till exempel Berkshire Hathaway investeringsbolag är inte delade. Aktierna i Warren Buffett-börsen fonden är därför värd tiotusentals dollar. Han bestämde sig senare för att sätta B -aktier på marknaden, vilket gör det lättare för privata investerare att köpa aktierna också.

Den dyraste fonden på den nederländska börsen var tidigare Moeara Enim, som var holdingbolag för Koninklijke Olie. Aktien handlades till cirka 100 000 euro.

Hur utförs en aktiesplit?

En aktiesplit utförs genom att byta ut gamla aktier mot nya aktier. En aktiesplit kan inte genomföras utan ändring av bolagsordningen och bolagsstämma. Ett officiellt meddelande måste också skickas ut via pressen. Aktiebytet sker normalt automatiskt, såvida du inte äger dem fysiskt. I så fall måste du ta med aktierna till en bank för att göra börsen möjlig.

Korta positioner och en aktiesplit

Även kortpositioner påverkas inte av en aktiesplit: antalet kortpositioner ökar helt enkelt, så att ingenting förändras.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *