Spekulation: hur man spekulerar på aktiemarknaden?

Genom att spekulera kan du uppnå höga vinster på aktiemarknaden på kort sikt. Men hur kan du spekulera och vad ska du leta efter när du vill uppnå bra resultat? I den här artikeln kan du läsa allt du behöver veta om spekulation!

Hur spekulerar man på aktiemarknaden?

Vill du börja spekulera själv? Då kan du använda olika finansiella instrument.

Spekulera med CFD

Ett populärt sätt att spekulera är spekulation genom CFD. Med CFD kan du spekulera i prisökningar och prisfall på aktier, råvaror, indexfonder, kryptovalutor och valutapar. Du kan satsa på ett fallande och stigande pris: Detta gör att du kan reagera på alla typer av marknadsförhållanden. Du kan också använda en hävstång: Detta ökar både din potentiella vinst och din potentiella förlust.

Vill du komma igång med spekulation själv? Du kan öppna en gratis demo hos en CFD-mäklare. En bra part att prova är eToro. På eToro kan du prova gratis med en obegränsad demo. Använd knappen nedan för att öppna ett konto med eToro:

Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/

Spekulera med option

En annan populär metod för spekulation är option. När du köper en option får du rätten att köpa eller sälja en aktie till ett visst pris. Denna rättighet upphör efter en viss period: Vissa option har en dags varaktighet medan andra är giltiga i veckor eller till och med månader.

Option är bra för kortsiktiga spekulationer, eftersom de alltid har ett utgångsdatum. Eftersom det finns en spak inbyggd i instrumentet kan du också dra nytta av små prisökningar och prisfall. Vill du veta exakt hur investering i optioner fungerar? Läs vår artikel om att investera i option för att lära dig mer:

Spekulera med aktier

Det är också möjligt att spekulera i aktier direkt. Om du gör det köper du och säljer aktier på kort sikt. Du behöver ofta lite mer kapital för detta: Du kan inte använda en hävstång, så du måste investera hela det belopp som behövs för din investering. Det är också viktigt att vara uppmärksam på transaktionskostnaderna: Om du inte gör det förlorar du en stor del av din vinst. Du betalar dina transaktionsavgifter vid varje transaktion om och om igen.

Om du vill bli seriös med att spekulera i aktier är det lämpligt att öppna ett konto hos en mäklare som inte tar ut fasta provisioner. På det sättet kan du ständigt köpa och sälja aktier utan att din avkastning lider väsentligt. På eToro kan du köpa och sälja aktier utan att betala courtage, vilket gör det till ett mycket lämpligt alternativ. Använd knappen nedan för att öppna ett konto direkt:

Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/

Spekulera med fastigheter

En annan populär form av spekulation är spekulation i fastigheter. Under perioden 2000–2007 spekulerade många på fastighetsmarknaden. Denna form av spekulation resulterade i slutändan i att det ekonomiska systemet kollapsade: Det är därför viktigt att vara försiktig med spekulation i fastigheter! Vill du veta hur man uppnår bästa resultat med fastighetsinvesteringar? Läs vår guide till investeringar i fastigheter:

Spekulera med futures

Ett sista alternativ är att använda futures för spekulation. Denna möjlighet är inte lämplig för nybörjare: För investeringar i terminer behöver du en betydande mängd kapital. Dessutom kan de minsta prisfluktuationerna leda till en stor förlust. Var försiktig med att investera i futures!

Vad är spekulera?

Spekulera är en form av investering där du försöker dra nytta av små prisfluktuationer på kort sikt. Spekulation kan äga rum på olika tidsplaner: Vissa människor spekulerar på en veckas period medan andra investerares position stänger inom några minuter. Om du hanterar spekulationer bra kan du tjäna mycket pengar på det. Men riskerna är också höga, så du kan också drabbas av stora förluster.

Hur man framgångsrikt spekulerar?

Tyvärr finns det ingen ”perfekt metod” som garanterar framgång med spekulation. Ändå skulle jag vilja ge dig några tips som säkert kommer att öka dina chanser att lyckas.

Vad ska du se upp för?

När du investerar i aktier lägger du ofta särskild vikt vid ett företags siffror. Är företagets ekonomiska hälsa bra och finns det tillräckliga möjligheter för tillväxt? Denna analysmetod fungerar bra när du bygger tillgångar på lång sikt. På kort sikt måste du dock analysera aktierna annorlunda.

Kortsiktigt, känsla spelar en viktig roll. De flesta investerare är inte professionella och de reagerar känslomässigt på den globala utvecklingen. Under coronapandemin kunde du till exempel se att aktiekurserna föll tiotals procent under en period av flera veckor. Spekulanter ser detta som en möjlighet: De köper upp aktier då, eftersom de förväntar sig att priserna ska återhämta sig i framtiden.

spekulera nyheter

När du vill bli en bra spekulant är det lämpligt att studera människans natur. När du förstår att människor är rädda för förlust kan du utnyttja detta på ett smart sätt. Som professionell investerare kan du sedan välja att tillämpa teknisk analys: På detta sätt kan du hitta de perfekta ingångspunkterna.

Hantera dina risker på ett smart sätt

När du börjar spekulera är det viktigast att hantera dina risker väl. När du har förlorat alla pengar på ditt investeringskonto förlorar du. Därför är det lämpligt att hantera ditt spekulationskonto som ett företag. Bestäm det maximala belopp du kan förlora per handel och använd en stop loss vid varje position. På det sättet minskar du chansen att förlora hela investeringen eftersom du har gjort några dåliga investeringar.

Vad är skillnaderna mellan att spekulera och investera?

Det finns tydliga skillnader mellan spekulation och investering. I denna del av artikeln beskriver vi de viktigaste skillnaderna.

Ändamål

Syftet med spekulanter skiljer sig ofta från investerarnas syfte. Spekulanter försöker vanligtvis tjäna så mycket pengar som möjligt på kort tid. Inte alla spekulanter tar detta på allvar: det finns många människor som spekulerar för skojs skull i prisutvecklingen i till exempel olja.

Investerare är ofta fokuserade och ökar sitt framtida kapital. De kan göra detta genom att regelbundet investera lite pengar för att bygga upp en fin pension. Att investera är mycket mindre spännande, vilket gör att människor är mindre benägna att se investeringar som en hobby.

Löptid

När du spekulerar försöker du uppnå en positiv avkastning på kort tid. Du öppnar positioner för att stänga dem snabbt. Investeringarna har en längre tidshorisont: vissa investerare har aktier i många år till och med årtionden.

Risk

Riskerna med spekulation är mycket högre: eftersom spekulanter försöker uppnå en hög avkastning måste de också acceptera högre risker. Det finns faktiskt en tydlig koppling mellan risk och avkastning där sannolikheten för både hög och låg avkastning ökar när du tar en högre risk.

Investerare tar inte alltid stora risker; till exempel investerar vissa människor mycket av sina pengar i obligationer. I förhållande till spekulation är därför riskerna med investeringar betydligt lägre.

Ett spekulationsexempel

Är du nyfiken på hur spekulation kan fungera i praktiken? Vi vill förklara detta med ett exempel! Under coronapandemin utbröt kampen för ett fungerande vaccin. Som en skicklig spekulant har du beslutat att köpa aktier i företag som är aktiva för att utveckla ett vaccin.

Om ett av dessa företag verkligen kommer med ett fungerande vaccin, kan du göra en anständig prisökning på det. Till exempel meddelade Pfizer positiva resultat med sitt vaccin i november 2020. Aktiekursen steg sedan omedelbart med mer än tio procent: Som en aktiv spekulant säljer du sedan snabbt dina aktier för att få en bra vinst.

För spekulanter som tolererar högre risker kan du till och med överväga att använda en spak. Med en hävstång på en till två lånar du en del av din investering från aktiemäklaren. Om priset sedan stiger med tio procent uppnår du en positiv avkastning på tjugo procent. Naturligtvis fungerar det i båda riktningarna: du kan lika gärna ha tappat 20 procent.

spekulation

Kan du tjäna pengar på att spekulera?

Du kan verkligen tjäna mycket pengar på att spekulera. Vissa människor som studerar marknaderna ständigt och tränar mycket lyckas till och med skapa en inkomst med dem. Ändå misslyckas 70 till 80 procent med spekulation: de tappar pengar konstant. Det är därför viktigt att inte bara dyka in utan studera saken och träna med en demo först. Vill du veta var du ska öva på att spekulera med en demo? Ta en titt på vår översikt över demo-konton:

Teorin bakom spekulation

Vissa människor tvivlar på om det är möjligt att tjäna pengar på spekulation. År 1900 publicerade matematiken Louis Bachelier en avhandling under namnet teori om spekulation . Enligt honom är bildandet av aktiekursen helt godtyckligt. Detta ledde därefter till utvecklingen av effektiv marknadshypotes.

Denna hypotes säger att all tillgänglig information redan är en del av marknaden och att all framtida utveckling inte kan förutses. Om detta var sant skulle du bara kunna tjäna pengar på spekulation med lite tur.

Detta är en alltför rationell syn på börshandeln: de flesta av investeringarna görs fortfarande av människor. Människor är känslomässiga varelser och under inflytande av rädsla och girighet tar människor ibland konstiga beslut. Därför är marknaden i verkligheten ännu inte helt effektiv; följaktligen kan du som investerare fortfarande dra nytta av marknaden.

Den moraliska synen på spekulation

Spekulation får den nödvändiga sociala kritiken: aktiviteten skulle vara helt meningslös. Sopmän eller sjuksköterskor gör något värt medan spekulanter bara flyttar pengar. Dessutom kan spekulation leda till brist och priserna på produkter kan stiga avsevärt som ett resultat.

Ändå bidrar spekulation också till vårt ekonomiska system. Till exempel, under ekonomiska kriser ser man ofta spekulanter som köper aktier tidigt: De gör det för att de förväntar sig att saker och ting kommer att förbättras i framtiden. Som ett resultat sjunker marknaderna mindre kraftigt och pensionsfonderna förlorar mindre pengar.

Spekulation leder också till högre handelsvolym: Det ökar likviditeten på marknaden och förbättrar därmed prissättningen. Högre volymer tillåter också lägre transaktionskostnader för finansiella -derivat. Derivat är ofta nödvändiga för att skydda (internationella) företags affärsintressen. Utan spekulanter och dag trader skulle kostnaderna för dessa företag öka avsevärt.

Även om avsikten med spekulation inte är ädel, spelar spekulation en viktig roll i vårt ekonomiska system. Om du vill spekulera behöver du verkligen inte känna dig skyldig.

Vad är spekulativa aktier?

Spekulativa aktier är aktier i företag som ofta handlas till ett lågt pris och där du kan göra en god vinst på lång sikt på grund av en hög grad av volatilitet. Många av dessa aktier finns i tekniksektorn. Nya trender kan också vara mycket volatila: ett exempel på detta är andelarna i cannabis företag.

Spekulativa aktier överträffar ofta marknaden när priserna stiger kraftigt och går sämre än marknaden när priserna sjunker. Därför kan det vara särskilt intressant att köpa spekulativa aktier när priset har fallit kraftigt. Spekulativa aktier är endast lämpliga för investerare med hög risktolerans.

Är spekulation samma som spel?

Aktiemarknaden är svår att förutsäga på kort sikt: Människor tror ibland felaktigt att spekulation är samma som spel. Men om du är bra på att hantera risker kan du uppnå en positiv avkastning: spekulation är inte detsamma som spel, där resultatet är helt godtyckligt.

Vad betyder spekulation?

När du tittar i ordboken ser du det spekulation betyder övervägande av möjligheter. En alternativ definition av spekulation är en transaktion med betydande finansiell risk. Så att spekulera är en kombination av båda; baserat på sannolikhetsöverväganden utför du transaktioner med en betydande finansiell risk.

spekulera

Var & hur kan du spekulera bäst?

Spekulera är något du kan göra bäst med en online-mäklare genom kontrakt på den underliggande tillgången. Detta sätt att investera passar bäst för spekulation eftersom de fasta transaktionskostnaderna är lägre, så att du också kan uppnå ett bra resultat på kort sikt. Tack vare närvaron av hävstång kan du också dra nytta av små rörelser på aktiemarknaden med lite pengar.

Först kan det verka som att spekulera är ganska svårt: genom att öva dig lära sig hur spekulation fungerar, kan du tjäna mer och mer pengar på det. Eftersom mäklare erbjuder möjligheten att prova spekulation helt utan risk med en gratis praxis konto, Du kan upptäcka under verkliga marknadssituationer med en fiktiv summa pengar hur man bäst kan tjäna pengar på aktiemarknaden.

Vill du veta vilka mäklare du bör börja spekulera med? Ta en titt på vår lista över de bästa mäklarna:

Informationskällor

När du spekulerar som en privat investerare kan du använda två huvudsakliga informationskällor: Observera dock att ingen av dessa källor är helt avgörande. Kom därför alltid ihåg att:

  • Du fattar beslut baserat på Ofullständig information.
  • Det är omöjlig till förutspå de prisutveckling med säkerhet.
  • Samma information kan vara tolkas annorlunda av olika människor.

Den första källan: Nyheter

Den första informationskällan du kan använda när du fattar investeringsbeslut är dagliga nyheter. Det finns dussintals informationswebbplatser där du kan hitta stora mängder information. Tänk på webbplatser som CNBC, Marketwatch och Yahoo Finance. På dessa webbplatser publiceras ekonomiska nyheter snabbt.

Tricket här är att vara snabbt : Effekterna av de senaste nyheterna införlivas vanligtvis snabbt i aktiekursen. Speciellt i förmarknad, som investerare kan det vara attraktivt att studera nyheterna så att du känner till viktig information om vissa företag.

När det gäller nyheter, bör du alltid överväga vilken effekt av nyheter på priset på en aktie kommer att vara. Kommer investerare att vara neutrala, positiva eller negativa till nyhetsberättelsen? Nyheter är särskilt användbara för aktiehandel, eftersom resultaten är lätta att tolka och marknaden är relativt liten. Vid handel med Forex är det bättre att använda sig av tekniskt nivåer.

[alert title=”Tips: Genom att öppna en kort position kan du uppnå ett positivt resultat med fallande aktiekurser.” color=”blue” url=”” target=””]

Den andra källan: tekniska nivåer

När man spekulerar kan det också vara klokt att hålla ett öga på tekniska nivåer. Tekniska nivåer är nivåer där prisfynd motstånd eller Stöd. Dessa nivåer är lätta att känna igen och det finns absolut inget behov av att gå en komplicerad kurs för att kunna känna igen dessa nivåer. Titta på diagrammet nedan.

exempel på grafanalys

Att erkänna de viktiga horisontella nivåerna är inte svårt. Vi har identifierat några viktiga nivåer i diagrammet nedan.

horisontell studsförklaring

Dessa nivåer är avgörande beslutsfattande ögonblick. Runt dessa nivåer uppstår en strid mellan köpare och säljare och en vändning av priset är sannolikt. Genom att öva ofta med diagram och prismönster kan du få en bra framtida investeringsmöjlighet genom att bara titta på en graf.

Vill du veta mer om att känna igen starka, tekniska nivåer? Läs sedan vår artikel om att känna igen horisontella nivåer:

Användbara länkar: börja med trading direkt!

Tip: testa trading gratis med en demo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *