Vad är teknisk analys?

Som investerare eller trader kan du använda teknisk analys att förutsäga prisrörelser. Teknisk analys är särskilt användbar för kortfristiga investeringar. På den här kursen lär du dig allt du behöver veta för att förutsäga aktiekurserna själv med hjälp av teknisk analys.

Vad är teknisk analys?

I teknisk analys studerar du grafer och försöker känna igen mönster i dem. Du använder data från över och på den grunden försöker du göra en förutsägelse om framtiden. Med tekniska indikatorer kan du hitta bra stunder att köpa och sälja dina aktier.

Teknisk analys skiljer sig mycket från fundamental analys. I fundamental analys försöker du göra en förutsägelse om framtiden genom att använda företagets nuvarande ekonomiska siffror. Fundamental analys är mer användbar för långsiktiga investeringar, medans med teknisk analys kan man använda det för kortvarig spekulation. Här kan du läsa mer om fundamental analys.

Hur fungerar teknisk analys?

Första gången människor ser tekniska indikatorer tror de ofta teknisk analys är någon form av matematik. Lyckligtvis är teknisk analys inte så komplicerad. Teknisk analys är inte på något sätt en exakt vetenskap och kan endast användas för att planera dina affärer. När du använder din analys bör du alltid leta efter en viss kombination av faktorer.

När flera tekniska indikatorer samlas ökar den prediktiva effekten. Om detta är fallet är det mer troligt att aktiekursen rör sig i den förutsagda riktningen. När du använder teknisk analys försöker du bestämma när du har bäst chans att göra en framgångsrik investering eller handel.
Tips: Öppna ett gratis (demo) konto för att träna med teknisk analys.

Teknisk analyskurs

Vill du lära dig att tillämpa teknisk analys? I den här korta kursen kan du lära dig att tillämpa de viktigaste teknikerna själv.

Känner igen en trend

Vid tillämpning av teknisk analys är det lämpligt att först undersöka den aktuella trenden. Det finns tre huvudtrender du kan känna igen:

Uptrend: priset stiger främst.

uptrend

Nedåtgående trend: priset sjunker främst.

downtrend

Konsolidering: priset rör sig främst i sidled.

konsolidering

När du börjar handla är det bäst att handla i linje med trenden. Vissa människor väljer att handla mot trenden. När du handlar mot trenden är timing ännu viktigare.

När du handlar i takt med trenden är det bäst att ta en position när priset gör en liten rörelse i motsatt riktning. Till exempel med en uppåtgående trend ser du ofta att priset först stiger ( impuls) följt av en minskning ( retracement ).

impuls retracement forex

Vill du lära dig mer om att känna igen en trend? Vår artikel om detta ämne förklarar hur du kan känna igen en trend:

Känner igen horisontella nivåer

Det andra steget i din analys är att söka efter en stark horisontell nivå. Horisontella nivåer är prisnivåer som priset skulle ha svårt att överträffa. Det finns två typer av nivåer:

  • Supportnivå: en nivå som priset inte faller under (botten).
  • Motståndsnivå: en nivå som priset inte överstiger (tak)

På dessa nivåer kan det ofta vara intressant att öppna en handel. Sannolikheten för en rörelse i motsatt riktning är störst på horisontell nivå. Vill du lära dig mer om horisontella nivåer? I vår artikel om detta ämne lär du dig allt om användningen av horisontella nivåer:

horisontell nivå teknisk analys

Använda candlestick

När du använder teknisk analys är det klokt att använda candlestick. Ett regelbundet linjediagram ger dig lite information om prisutvecklingen inom en viss period. Med candlesticks kan du fatta bättre investeringsbeslut.

En ljusstake består alltid av en kropp och en pinne. Pinnen anger prisintervallet inom dagen och kroppen anger till vilket pris aktien öppnade och stängde den dagen. Candlestick ger bort mycket information och kan hjälpa dig att fatta ett handelsbeslut. Vill du lära dig mer om candelstick? Läs vår artikel om candlesticks:

Förklaring av candlesticks

Rörliga medelvärden

Du kan använda tekniska indikatorer för att avgöra om det är klokt att köpa eller sälja en aktie. Ett glidande medelvärde visar hur ett akties genomsnittspris har utvecklats under en viss period. Det är lämpligt att använda 50 och 200 glidande medelvärde. Du kan använda glidande medelvärden för att avgöra om det är klokt att investera vid den tiden.

Det glidande genomsnittet ger också mycket information om den aktuella trenden. När det glidande genomsnittet har en skarp vinkel blir trenden starkare. När avståndet mellan de två glidande medelvärdet ökar är det också en indikation på att trenden blir starkare. Vill du veta mer om att använda det glidande genomsnittet? I den här artikeln kan du läsa allt du behöver veta om glidande medelvärden:

glidande medelvärde

Index för relativ styrka

Indexet för relativ styrka är en annan användbar teknisk indikator som du kan använda när du börjar handla. Med RSI kan du avgöra om det finns ett bra tillfälle att komma in på marknaden. Indikatorn visar om en aktie har köpts över eller sålts under en viss period.

Dessutom kan du använda RSI för att avgöra om det finns goda chanser att priset kommer att gå ännu längre i samma riktning. Om RSI rör sig i samma riktning som aktiekursen kommer troligen trenden att fortsätta. Men om RSI rör sig i motsatt riktning är chansen att trenden kommer att vända. Vill du veta hur du kan använda RSI för dina handelsaktiviteter? I vår handledning om detta ämne lär du dig allt du behöver veta om RSI:

RSI-konvergens

Fibonacci som indikator

Den sista tekniska indikatorn vi kommer att diskutera i den här artikeln är Fibonacci-indikatorn. Fibonacci-sekvensen med siffror är en nästan magisk sekvens som du hittar var som helst i naturen. Roligt nog kan du också hitta samma nummersekvenser på de finansiella marknaderna.

Fibonacci-siffrorna kan användas för att förutsäga när ett aktiekurs fortsätter att stiga eller sjunka. Vill du veta hur du kan tillämpa Fibonacci-numren på dina handelsaktiviteter? I den här artikeln hittar du all information du behöver:

Fibonacci extentsion

Vad bygger teknisk analys på?

I teknisk analys antas att all offentligt tillgänglig information redan ingår i priset. Fokus för denna typ av analys ligger därför på den statistiska analysen av prisrörelser. Enligt Charles Dow, grundaren av teknisk analys, rör sig marknaden enligt förutsägbara och identifierbara mönster.

Teknisk analys bygger på tron att historien upprepar sig. Detta syns ofta i praktiken: aktiekursen rör sig ofta inom ett fast intervall. När den lägsta eller högsta nivån uppnås ser du att priset ofta går i andra riktningen. Det är dock viktigt att komma ihåg att teknisk analys inte är en helig gral: den förblir en subjektiv förutsägelse som inte alltid går i uppfyllelse. Därför är det viktigt att tillämpa teknisk analys på rätt sätt.

Hur kan du bäst tillämpa teknisk analys?

När du vill handla framgångsrikt med teknisk analys är det viktigt att skapa ett bra system. För att skapa ett bra system måste du först fatta nödvändiga beslut.

Vilken mäklare väljer du?

Det är viktigt att välja en mäklare som passar dig. Inte alla mäklare är lika lämpade för teknisk analys. När du vill tillämpa teknisk analys måste du välja en mäklare som låter dig använda indikatorer i en graf. Det är också viktigt att välja en part med låga transaktionskostnader. Genom att göra det får du högsta möjliga avkastning med dina handelsaktiviteter.

Vill du veta vilka mäklare du kan handla med teknisk analys? Genom att trycka på knappen nedan kan du direkt se vår översikt över de bästa mäklarna att handla med:

Vad vill du investera i?

Därefter är det viktigt att bestämma vad du vill investera i. Gå inte vild genom att handla slumpmässiga aktier. Först är det klokt att begränsa dig till ett antal aktier som du följer noga.

Ställ in dina regler

Det är viktigt att fastställa tydliga regler. Bestäm vilka tekniska indikatorer du ska använda för att ställa in din strategi. Under alla omständigheter bör du alltid överväga till vilket pris du vill öppna en handel. Förutom detta är det också klokt att bestämma på vilka nivåer du kommer att ta din spekulera eller förlust.

Det är också viktigt att avgöra hur du ska hantera dina risker. Bra affärer säkerställer att den potentiella spekuleraen på en investering alltid är högre än den potentiella förlusten. I artikeln som blir daghandlare kan du läsa mer om att hantera dina risker.

Testa

Därefter är det viktigt att testa din analys så mycket som möjligt. Du kan göra detta genom att tillämpa din strategi på gamla data. Det är dock viktigt att komma ihåg att tidigare resultat inte garanterar positiva resultat i framtiden.

Det är därför lämpligt att prova din strategi med en demo. Genom att använda en demo kan du simulera investeringsresultaten baserat på verkliga data. Vill du veta var du kan öppna en gratis demo? Genom att trycka på knappen nedan kan du öppna ett gratis demo-konto direkt:

Vad är begränsningarna för teknisk analys?

I praktiken upprepar inte historien sig alltid. Teknisk analys baseras dock på detta är principen. Det är därför lämpligt att använda stoppförlust. Med en stop loss undviker du att förlora ett stort belopp på hela din investering.

Teknisk analys blir också ofta en ”självuppfyllande profetera”. Till exempel placerar många investerare en stopporder under en stark horisontell nivå. När tillräckligt många människor gör det kan det faktiskt påverka aktiekursen. När allt kommer omkring är det spelet utbud och efterfrågan som bestämmer priset på en aktie.

Kombinera analyser

Både teknisk och fundamental analys har sina begränsningar. Professionella investerare väljer ofta att kombinera båda teknikerna. Genom att få information från flera källor levererar du ofta de bästa handelsresultaten.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *