Vetehandel: hur kan du investera i vete?

I den här artikeln kan du läsa allt om att investera i vete. Vi diskuterar om det är klokt att börja handla med vete idag. Efter att ha läst den här artikeln kan du bestämma om det är smart att investera i vete via internet.

Hur kan du investera i vete?

Det finns flera sätt du kan investera i vete. Du kan handla direkt i råvarans pris. Det är också möjligt att investera i en fond som följer priset på vete. I den här artikeln kan du läsa exakt hur detta fungerar.

BörsmäklareKostnadRegistrera
eToro€0 av kostnad per aktie. Minsta insättning mindre än 50 USD/EURO.
* Med investering kan du förlora din investering.
AvatradeHandla vete-aktier aktivt till låg kostnad med en gratis demo!

Handla aktivt med priset på vete

När vi pratar om direkt handel med vete, talar vi inte om fysiskt köp av stora mängder vete. Nej, vi pratar om direkt CFD-handel med råvaruvete. I så fall finns det inget behov av att lagra vete.

Du investerar faktiskt inte i själva vete utan snarare i priset på vete. Ingen kan då tvinga dig att leverera råvaran så att du inte köper vete utan drar kontrakt på själva vete.

Genom att ta bra hänsyn till de bakomliggande faktorerna kan du tjäna pengar på handel med vete. Det är därför särskilt viktigt att hålla koll på utbudssidan på marknaden. I händelse av dåliga nyheter kring veteskörden är det klokt att köpa upp vete, eftersom det sannolikt kommer att höja priset.

När skörden är bättre än väntat kan du överväga blankning. Med en blankning kan du tjäna pengar på ett fallande vetepris. Du kan investera pengar i vete genom en online-mäklare. En stark aktiemäklare där du kan handla med vete-CFD: er är eToro. Med eToro kan du testa möjligheterna helt gratis med ett demo-konto. Använd knappen nedan för att direkt öppna ett konto:

76 % av privata investerare förlorar pengar hos denna leverantör. Fundera på om du vill ta den höga risken att förlora pengar. Kampanjlänk.76 % av privata investerare förlorar pengar hos denna leverantör. Fundera på om du vill ta den höga risken att förlora pengar. Kampanjlänk.

Indirekta investeringar i vete med en fond

Det är också möjligt att investera indirekt i vete. Även här talar vi inte om ett fysiskt köp av till exempel bröd som råkar innehålla vete.

Du kan till exempel tänka på en investering i en indexfond som följer priset på vete noga. Du kan också köpa veteaktier i ett företag som ofta är involverat i bearbetning av vete till produkter. Observera att i det senare fallet spelar företagets egenskaper också en roll.

investera i vete

Vad är vete?

De flesta kommer att veta att vete är en spannmålsprodukt; i själva verket är det en av de mest odlade spannmålen i världen. Detta resulterar naturligtvis i mycket utbud, vilket också syns i konsumtionen. Vete, tillsammans med majs, är ett av de mest ätna kornen i världen. Ändå finns det mycket variation inom vete.

Vete kan delas in i olika sorter; det finns vinter vete, sommar vete och övergångsvete. Detta namn hänvisar till ögonblicket av sådd. De mesta av vete kommer från Kina, USA och Ryssland.

Hur uppstår priset på vete?

Vete är ett råmaterial som nästan alltid finns i efterfrågan. Det beror på att vi använder vete till många olika produkter och människor kommer alltid att vara hungriga efter vete. Chansen att efterfrågan på vete plötsligt sjunker är därför ganska liten.

Priset på vete bestäms därför huvudsakligen av utbudssidan. En misslyckad skörd kan till exempel leda till kraftigt stigande vetepriser. Det kan därför vara klokt att studera hur skörden fortskrider i de länder där vete huvudsakligen odlas.

Resursen utan en dominerande spelare

Vete kan odlas nästan var som helst. På grund av detta finns det ingen dominerande spelare som kan utöva stort inflytande på marknaden. Kina är den största producenten av vete, men länder som Indien, Ryssland, Amerika och Frankrike producerar också stora mängder vete.

Eftersom det inte finns en enda spelare som kontrollerar större delen av marknaden kan länder inte spela politiska spel med resursen. Detta gynnar naturligtvis resursens stabilitet.

vetepriser England

Utvecklingen av vetepriser i England

Applicering av vete

Vete används naturligtvis som mat. Men konsumtion är inte den viktigaste destinationen för vete. Vete används till exempel för att producera biobränslen.

Vetehandel

Råvaror handlas ofta på en specifik börs. Vete handlas på CBOT eller så kallat Chicago Board of Trade. En enhet vete är 27,21 kilo. Vi kallar detta också en bushel. Värdet på denna kvantitet anges i cent. När en bushel är värd 500 betyder det att du betalar 5 dollar per 27,21 kilo vete.

På denna börs handlas kontrakt på 5 000 bushel, vilket innebär nästan 30 000 kilo vete. Lyckligtvis kan du också investera i mindre kvantiteter vete hos moderna mäklare.

Vad bör du vara uppmärksam på när du investerar i vete?

Priset på vete är starkt föremål för klimatutvecklingen. När vädret är dåligt och det finns många skördefel kan priset på vete öka avsevärt. Industriell efterfrågan kan också påverka vete. Detta sågs till exempel efter 2005 när vete alltmer användes för att skapa etanol, ett biobränsle.

Naturligtvis har den växande världspopulationen också en positiv inverkan på prisutvecklingen på vete. När antalet människor växer ökar antalet ätare.

Prestanda i förhållande till andra spannmål

I praktiken används majs oftare för att skapa etanol (ett biobränsle). Detta är lukrativt och du kan se att fler och fler bönder har bytt från vete till majs. Detta kan leda till brist på vete i framtiden, vilket kan öka priset ytterligare. Vete används till exempel mycket för pasta och pizzor och det kan jag aldrig få nog av.

Investera i veteaktier

Det finns egentligen inte ett enda företag som helt förlitar sig på veteproduktion. Du kan därför bara fritt investera indirekt i veteföretag genom att investera i ett företag som bedriver jordbruk. Låt oss diskutera några aktier som är aktiva i denna sektor.

Köp Mosaic Company-aktier

Mosaic Company fanns inte länge men är nu marknadsledande i Amerika inom potatisgödsel. Efterfrågan på konstgödsel ökar över hela världen och Mosaic Company vet hur man ska svara på detta. De är aktiva i mer än 50 länder. Att köpa Mosaic Company-aktier kan därför vara attraktivt.

Köp Bunge Limited aktier

Bubge Limited är ett företag som bedriver många jordbruksaktiviteter. Vete spelar också en roll inom affärsmodellen för Bunge Limited. Företaget bearbetar och transporterar vete regelbundet. Det säger sig självt att med Bunge Limited investerar du verkligen inte i priset på vete, utan snarare i ett stort jordbruksföretag. Undersök därför först hur företaget har det.

Köp Arch Daniels Midland Company aktier

Ett annat stort företag som är verksamt inom jordbruk är Arch Daniels Midland Company. Företaget äger mer än 600 anläggningar där grödor bearbetas och transporteras över hela världen. Även här handlar du inte direkt med vete utan mer inom jordbruksindustrin som helhet.

Vad är det aktuella priset på vete?

Nedan ser du det aktuella CFD-priset på vete:

Några tips för handel med vete

Det är nu klart att priset på vete huvudsakligen bestäms från utbudssidan av marknaden. Det är därför klokt att göra en bra analys av marknadens utbudssida och göra ett steg endast när det finns en indikation på att skörden går exceptionellt dåligt eller bra.

På lång sikt kommer efterfrågan på vete sannolikt att fortsätta växa. När allt kommer omkring så växer världens befolkning fortfarande och som ett resultat på det blir det fler och fler hungriga människor som behöver matas. Ändå kan utvecklingen på jordbruksmarknaden göra det lättare att odla vete så att ett större utbud kan uppnås med färre resurser.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *