Vad är blanka och hur fungerar det?

Gå kort/blanka eller blanka gör det möjligt att spekulera i ett fallande aktiekurs. Men vad är blankning? Och hur fungerar blankning? I den här artikeln förklarar vi blankning av en aktie i enkla termer.

Vad är blankning?

När du blankar en aktier tjänar du pengar när priset sjunker. Å andra sidan förlorar du pengar när priset på aktien ökar.

Du kan gå kort på nästan vad som helst. Det är möjligt att sälja aktier, råvaror, valutor och till och med kryptovalutor. Särskilt i ekonomiskt dåliga tider kan blankning vara mycket lönsamt.

Hur kan du korta en aktie?

Vill du spekulera i ett fallande aktiekurs? Genom att blanka en aktie kan du dra nytta av nedåtgående rörelser. I det här avsnittet kan du upptäcka hur du själv kan sälja en aktie.

Metod 1: CFD: er eller kontrakt för skillnad

Det första sättet du kan gå kort är att använda en CFD eller kontrakt för skillnad. Med CFD kan du spekulera i ett prisfall på en aktie. Du blir aldrig ägare till den produkt du investerar i. Med CFD handlar du bara med prisskillnader för den underliggande effekten. Resultatet krediteras sedan ditt konto. Vill du veta mer om Klicka här för att läsa mer om CFD: er.

Det finns flera online-mäklare som erbjuder möjlighet att blanka med CFD. En bra part som erbjuder blankning är eToro. Med denna mäklare kan du handla alla populära CFD-aktier. En stor fördel med eToro är att du kan prova möjligheterna med en gratis, obegränsad demo. Detta gör det möjligt att upptäcka hur kortslutning av en aktie fungerar utan risk. Klicka på knappen nedan för att skapa ett gratis (demo) konto:

Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/

Hävstångsmässig och spekulativ produkt. Inte lämplig för alla investerare. Du bör fundera på om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Kapitalet är i riskzonen.

Metod 2: blankning med säljoption

Du kan korta en aktie genom att använda option. Med en säljoption kan du sälja en aktie till nuvarande pris. När priset sjunker kan du köpa aktien till ett lägre pris. Detta gör det möjligt att göra spekulera på ett sjunkande aktiekurs.

Ett säljoption är alltid giltigt för en begränsad tid. Du betalar en så kallad premie att köpa en säljoption. När priset stiger överstiger din förlust aldrig premien. Detta gör optioner till en attraktiv metod för att korta en aktie. Vill du lära dig hur optioner fungerar? Klicka här för mer information !

Plus500 är en bra part för köp och försäljning av optioner. Du kan skapa ett konto med denna fest gratis genom att använda knappen nedan:

80% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.80% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.

Vad vill du veta om blankning?

Vilka är de största fördelarna med blankning?

Blankning kan vara mycket fördelaktigt. Nedan diskuterar vi de största fördelarna med blankning.

Större flexibilitet

Att ha möjlighet att korta aktier ökar din flexibilitet. När du köper aktier kan du bara uppnå ett positivt resultat på en växande marknad. När du också har möjlighet att sälja kort kan du också dra nytta av minskande marknader.

Sänka risker genom säkring

Du kan också säkra genom att blanka aktier. Genom säkring kan du täcka vissa risker. Tror du att aktiekurserna kommer att sjunka? Då kan det vara dyrt att sälja alla dina aktier och köpa dem igen senare. Du kan täcka dina risker genom att ta en kort position på en ETF som spårar en hel marknad.

Högre avkastning

När investerare får panik kan aktiekurserna sjunka snabbt. Genom blankning kan du uppnå en betydande avkastning på kort tid. Nedan kan du till exempel se Shells prisrörelser under coronakrisen 2020:

shell shorting aktie

Vilka nackdelarna finns det med blankning?

Det finns också några nackdelar med blankning. Nedan diskuterar vi de möjliga riskerna med blankning.

Obegränsad förlust

När du köper en aktie kan du inte förlora mer pengar än aktiens värde. När en aktie kostar $ 10 kan du inte förlora mer än $ 10. Med en kort position kostar varje ökning dig pengar. Aktiens värde kan teoretiskt öka till $ 100 eller kanske till och med $ 1000. Din potentiella förlust är därför obegränsad.

Betala utdelning

När du blankar en aktie måste du betala utdelning. Lyckligtvis är detta inte ett stort problem: priset på en aktie sjunker lika mycket som värdet på utdelningen som behöver betalas. I balans förändras därför ingenting.

Short Squeeze

En stor risk för blankning är en short squeeze. Short squeeze är en situation där priset på en aktie ökar avsevärt eftersom det finns många öppna korta order. När priset stiger kommer stoppförlusterna för många av dessa korta positioner att drabbas. Innehavarna av dessa korta positioner är då skyldiga att köpa aktierna, vilket ytterligare ökar priset.

Mot trenden

På lång sikt ökar aktiemarknaderna i värde. När du gör en kort beställning gör du en beställning mot den allmänna trenden. Det är därför viktigt att tida din korta position bra.

finansiella kostnader

Med många finansiella produkter betalar du finansieringskostnader för din korta position. Till exempel, med CFD: er betalar du en daglig premie. När du öppnar en kort position genom att använda option betalar du inga finansieringskostnader. Men med optioner riskerar du att ditt option blir helt värdelöst vid tidpunkten för utgången.

Hur fungerar blankning?

Blankning betyder bokstavligen att sälja aktier som du inte äger. Jag förstår helt att det här låter förvirrande. Det är därför vi tittar närmare på hur blankning faktiskt fungerar. Jag varnar dig bara: den bakomliggande teorin är inte enkel och ganska abstrakt! Om du har några frågor är du välkommen att ställa dem längst ner i artikeln.

En enkel förklaring av hur shorting funkar

Du säljer aktier du faktiskt inte har

När du kort säljer en aktie, säljer du aktier du inte äger. För att kunna sälja dessa aktier måste du låna dem. Dessa aktier lånas vanligtvis från en part som äger många aktier på längre sikt. Du kan tänka dig en bank, ett försäkringsbolag eller en pensionsfond.

Investeraren är då skyldig att täcka det underliggande värdet av aktierna. På så sätt kan aktierna köpas tillbaka när som helst. Den långivande parten vill ha garantin för att investeraren kan betala för de lånade aktierna vid behov. Du bör därför alltid ha tillräckligt med pengar på ditt investeringskonto. Om du inte har tillräckligt med pengar på ditt konto kan du möta ett margin call . Med ett margin call kan du förlora hela saldot på ditt handelskonto.

Blankning aktier

Hur tjänar du spekuleraer på en kort position?

När priset därefter sjunker kan investeraren köpa aktierna till det lägre priset och returnera dem till den part som lånade ut aktierna. Detta gör det möjligt att tjäna spekulera med ett fallande aktiekurs. Skillnaden mellan det aktuella priset och den tidpunkt då aktierna återköps bestämmer resultatet.

Den utlånande parten får en procentandel av aktiens värde. Vi kallar också denna procentsats finansieringskostnader. Du måste fortfarande dra av finansieringskostnader från din spekulera. Beloppet skiljer sig åt per aktie.

Lyckligtvis tar banken eller mäklaren hand om denna komplicerade process. För oss som individer handlar det ofta om att trycka på en knapp. Resultaten uppdateras automatiskt på ditt konto!

En mer omfattande förklaring av hur blankning fungerar

Hur fungerar blankning i praktiken?

Att kort sälja en aktie kan göras med användarvänlig programvara. De flesta online-mäklare låter dig gå kort med en knapptryckning. Programvaran håller ordentligt reda på om du gör spekulera eller förlust på din position. En bra mäklare för att sälja CFD-aktier är DEGORO. Med den användarvänliga programvaran kan du inom några sekunder välja om du vill köpa eller blanka en aktie.

När du köper ett värdepapper spekulerar du i en prisuppgång och när du kortar ett värdepapper spekulerar du i en prisnedgång. Den största fördelen med blankning är att du alltid kan svara effektivt på marknadssituationen. Vill du också ta en kort position? Använd knappen nedan för att öppna ett gratis demo-konto:

Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/
Hävstångsmässig och spekulativ produkt. Inte lämplig för alla investerare. Du bör fundera på om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Kapitalet är i riskzonen.

Hur kan du överväga att använda blankning?

Blankning av aktier kan vara riskfyllt. Nedgångar på aktiemarknaden är ofta mer extrema än stigningar, vilket innebär en ökad risk. Dessutom är fall ofta lätta att förutsäga: vid negativa nyheter sjunker priserna ofta massivt under en hel dag, och du kan dra nytta av detta!

Du kan försöka använda blankning inom eToro-programvaran, men det medföljer risker. Det är till exempel möjligt att kort sälja alla populära CFD-aktier inom eToro-programvaran. Negativa nyheter kommer att släppa priset, medan positiva nyheter kommer att pressa upp priset. Det fantastiska med eToro programvara är att du kan prova att handla gratis med ett demo-konto. Låt oss ta en titt på hur blankning fungerar i praktiken.

Kort sålda aktier

Du kan välja att gå kort på en aktie. Detta kan vara attraktivt på bearish marknad. Coronakrisen resulterade till exempel i betydande fall på aktiemarknaden. De tiotals procentuella förlusterna kan resultera i tiotals procent i spekulera för kortsäljaren.

Short selling bitcoins

Om du är personen som inte blir rädd för lite spänning, kan det vara intressant för dig att kort sälja bitcoin. Den flyktiga valutan har kollapsat flera gånger. Negativa nyheter kan orsaka att bitcoinpriset kollapsar tusentals dollar. Du kan dra nytta av detta genom att göra blanka.

Att gå kort på Bitcoin kan visa sig mycket bra

Tre strategier för framgångsrik blankning

Det finns tre strategier som investerare använder med blankning.

Spekulera på priset

Daytrader försök ständigt dra nytta av små prisrörelser upp och ner. Genom blankning kan du också uppnå ett positivt resultat när priset sjunker.

Täcker risker

Tror du att priserna på dina aktier kommer att sjunka avsevärt? Då kan du täcka denna risk genom att gå kort genom att använda en säljoption. Du betalar en liten premie för detta. Faller priserna? Då förlorar du inga pengar. Stiger räntorna? Då förlorar du bara din premie.

Skiljedom

Vissa aktier handlas på olika börser. Unilevers aktier är till exempel noterade på den holländska och amerikanska börsen. Ibland är det en liten skillnad i priset på en aktie mellan båda börserna. Ett positivt resultat kan uppnås om du går kort på aktien med för högt pris. Som privat investerare är det här sättet att investera inte möjligt eftersom du behöver snabba datorer för att göra detta.

Hur mycket kostar blankning?

Du betalar transaktionskostnader över din korta position. Storleken på transaktionskostnaderna beror på mäklaren. De flesta mäklare beräknar spread . Detta är skillnaden mellan köp- och försäljningspriset.

Du betalar också finansieringskostnader över din korta position. Detta är en daglig avgift över det totala beloppet för din investering.

När ska man blanka?

Timing är viktigt när man investerar. Men när är de bästa tiden att tillämpa en blanknings strategi? Vi diskuterar tre ögonblick när blankning kan vara ett attraktivt alternativ.

Blankning under en ekonomisk kris

Blankning under en ekonomisk kris kan ge väldigt postiva resultat. När investerare får panik sjunker aktiekurserna ofta kraftigt. Genom att ta en kort position är du en av få investerare som utnyttjar situationen.

Blankning efter släpp av dåliga affärsresultat

Offentliggörande av dåliga affärsuppgifter kan också vara en bra tid att blanka. Investerare förväntar sig en viss spekulera. När företaget uppnådde betydligt sämre resultat kan aktiekursen sjunka kraftigt. Detta kan vara ett bra ögonblick för att öppna en kort position på aktien.

Gå kort på dåliga nyheter

Dåliga nyheter är också en bra anledning att gå kort. Till exempel orsakade utsläppsskandalerna att olika biltillverkares aktiekurser sjönk kraftigt. Som smart investerare kan du dra nytta av detta!

Volkswagen köpandel

Utsläppsskandalen fick Volkswagen att sjunka kraftigt mellan 2015 och 2016

Vad är riskerna med blankning?

Det är viktigt att vara försiktig vid blankning. Förlusten i en normal investering är begränsad till aktiens värde. När en aktie kostar $ 100 vid inköpstillfället kan du aldrig förlora mer än $ 100. Den potentiella förlusten på en kort position är dock obegränsad. Priset på en aktie kan teoretiskt sett fortsätta att stiga på obestämd tid.

Negativ balans i blankning

Lyckligtvis erbjuder de flesta online-mäklare negativt balansskydd. Detta är fallet med både eToro och DEGIRO. Det betyder att du inte kan förlora mer än din investering. Ändå måste du vara försiktig med en kort position. Om du fattar fel beslut kan du förlora alla pengar på ditt investeringskonto på en gång.

Vad är en short squeeze?

När en aktie stiger kraftigt kan en short squeeze ske. Parterna som blev korta måste plötsligt leverera sina aktier. Som ett resultat köps ännu fler aktier, vilket ytterligare ökar aktiekursen. Korta positioner kan därför bidra till ett stigande aktiekurs.

Lånar alltid parter ut aktier?

Som en blankare är du beroende av andra parters villighet att låna ut aktier. När stora partier beslutar att stoppa aktielån blir det omöjligt att gå kort. Lyckligtvis lider du som privat investerare vanligtvis inte av detta. När detta händer bärs byrån ofta av online-mäklaren.

Exempel på blankning

Med ett enkelt exempel visar vi hur blankning sker i praktiken. Tänk dig att en aktie är tillgänglig för $ 100. Du bestämmer dig för att ta en kort position på denna aktie med en CFD. När du öppnar positionen sjunker aktiens pris med $ 10. Du bestämmer dig för att stänga positionen. Du tjänar sedan en spekulera på $ 10 per aktie.

Genom att använda hävstång kan du öka ditt resultat med ett mindre belopp. Om du använde en hävstång på en till tio i exemplet ovan, skulle du göra en spekulera på $ 100 med samma investering. Vill du veta mer om att använda hävstångseffekt på din investering? Notera även att risken kan öka parallellt när du använder hävstång. I den här artikeln lär du dig hur hävstångseffekt fungerar!

Vad är naked short-selling?

Naked short-selling är att man går in i en kort position utan att kunna leverera de underliggande aktierna. Detta är inte möjligt för de flesta mäklare. I vilket fall som helst måste du täcka en del av positionen med pengar.

Etik och blankning

Blankning anses vara en dålig sak av vissa myndigheter. Företag som redan är under press på grund av nedslående resultat kan hamna i ytterligare problem på grund av människor som väljer att blanka sina aktier. Till exempel kan ett stort antal kunder i en bank ta ut sina saldon från sina bankkonton när de ser att aktiekursen fortsätter att sjunka ytterligare. Som ett resultat kan banken så småningom gå i konkurs.

Men möjligheten att blanka en aktie är vanligtvis inte den främsta orsaken till en sjunkande aktiekurs. Blankning kontrolleras strikt av de flesta regeringar. När aktiemarknaderna kraschar är det ofta tillfälligt förbjudet att göra nya blankningar.

I Nederländerna var till exempel möjligheten att gå kort i SNS, AEGON och BinckBank tillfälligt förbjuden att ge börsen tid att återhämta sig. Dessutom kan förmågan att kort sälja aktier bidra till prisbildning av värdepapper och kan främja likviditet på marknaden.

Blankning kan också hålla företagen raka. När något inte stämmer straffas företag hårt för detta. Till exempel sjönk Luckin Coffee-beståndet kraftigt efter att det läckt ut att företaget hade begått bedrägerier med sina konton. Ett företag som blankar sina aktie upptäckte bedrägerie

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *