Hur kan du köpa Chevron-aktier?

Det amerikanska oljebolaget som tillhör Chevron Corp . är ett av de största oljebolagen i världen. En investering i oljebolag kan vara attraktivt på lång sikt. Detta beror delvis på deras stabila utdelningspolicy. Detta gör att du kan bygga upp en fast årsinkomst med dina investeringar. Men vad är det bästa sättet att köpa Chevron-aktier? Och vad är den aktuella aktiekursen för Chevron-aktien?

Hur köper jag Chevron-aktier?

Chevron-företaget lyssnar noga på sina aktieägare. De flesta av Chevrons aktieägare uppskattar den stabila utdelningspolicyn. Även under pandemin 2020 höll man sig till den utlovade utdelningen. Detta kan göra det till en attraktiv aktie om du vill bygga upp en stabil inkomst. Vill du köpa Chevron-aktier? Du kan direkt köpa Chevron-aktier? med en av dessa trovärdiga börsmäklare:

BörsmäklareKostnadRegistrera
eToro€0 av kostnad per aktie. Minsta insättning mindre än 50 USD/EURO.
* Med investering kan du förlora din investering.
AvatradeHandla Chevron-aktier aktivt till låg kostnad med en gratis demo!

Vad är den aktuella aktiekursen för Chevron?

Aktiekursen på Chevron är nära relaterad till fluktuationerna i oljepriset. I den här grafen kan du se hur Chevron-aktien har presterat under den senaste perioden. Du kan också använda knappar för att initiera en investering i aktien.

Företagsdata för Chevron

Nedan är Chevrons viktigaste företagsdata.

Analys av Chevron-aktier

Innan du bestämmer dig för om du ska köpa eller sälja Chevron-aktier är det viktigt att analysera aktien noggrant. I översikten nedan kan du se hur Chevron har presterat den senaste perioden.

Aktiekurser för Chevron under de senaste 5 dagarna

I tabellen nedan kan du se aktiekurserna för Chevron för de senaste 5 dagarna:

Vad gör Chevron-aktien under 2024?

Är du nyfiken på vad analytiker förutspår Chevron kommer att göra under 2024 och de följande åren? Vi har kombinerat analytikers förutsägelser med hjälp av data från Alpha Vantage. Tänk på att dessa siffror bara är förutsägelser om Chevrons aktieutveckling och att de inte nödvändigtvis går i uppfyllelse.

Är det klokt att investera i Chevron?

Investering i oljeaktier får ett dåligt rykte. Fossila bränslen är naturligtvis mycket dåliga för miljön och allt fler vänder ryggen åt den här typen av företag. Under de kommande decennierna är det därför tveksamt om Chevron fortfarande har rätt att existera.

På kortare sikt är dock fossila bränslen som olja fortfarande oumbärliga för vår ekonomi. Oljetillgången minskar samtidigt som efterfrågan ökar. Under de kommande åren kommer det därför fortfarande att finnas tillräckligt med utrymme för Chevron att växa. Att köpa Chevron-aktier kan därför vara attraktivt för investerare som letar efter en aktie som ger en stabil direktavkastning.

Det är dock klokt att jämföra Chevron med konkurrerande oljebolag. Ett annat företag kan ha en effektivare verksamhet och kan därför nå bättre resultat. Du kan också välja att investera direkt i oljepriset. I den här artikeln kan du läsa hur detta fungerar.

Köp Chevron-aktier

Om företaget Chevron

På Fortune Global 500-listan, en lista över de 500 största företagen i världen, rankas Chevron 28:e från och med 2019. Chevron tillhörde också de sju systrarna. Det är de sju oljebolag som spelade en dominerande roll i oljeindustrin från 1940- till 1970-talet. Företaget har sitt huvudkontor i San Ramon, Kalifornien.

Chevrons aktiviteter

Chevron är verksamt inom området kolväteprospektering och prospektering. Bolagets verksamhet omfattar raffinering, marknadsföring och distribution, tillverkning och försäljning av kemikalier samt kraftproduktion.

Chevron producerar mellan 2,6 och 2,9 miljarder fat olja och naturgas årligen. Nästan 2 miljoner fat råolja kan förädlas till oljeprodukter per dag i Chevrons egna raffinaderier. För försäljning av motorbränsle har företaget ett eget världsomspännande nätverk av bensinstationer.

Chevrons historia: varumärket

Detta företags historia börjar 1876. Det året upptäckte Star Oil olja. Den upptäckten var början på oljeindustrin i Kalifornien. 1979 togs Star Oil över av The Pacific Oil Company. Detta största oljebolag i Kalifornien köptes av Standard Oil 1900.

1907 ändrades namnet till Standard Oil Company. 1911, på grund av en federal antitrustlag, delades Standard Oil upp i 34 företag. Standard Oil Company (Kalifornien) beslutade att fortsätta som ett oberoende företag. 1926 ändrades företagets namn till SOCAL. Det namnet fick endast användas i Kalifornien, Nevada och Arizona. Utanför dessa stater användes varumärket Chevron.

Chevrons historia: grundandet av företaget

1933 fick SOCAL en koncession för att söka efter gas och olja i Saudiarabien. 1936 sålde SOCAL hälften av koncessionen till Texas Oil Company. Detta oljebolag var starkt i distributionen. Båda parter grundade Caltex tillsammans.

1944 ändrades namnet till Arabian-Amarican Oil Company (ARAMCO). Efter andra världskriget letade SOCAL efter amerikanska partners med pengar och marknader. 1947 blev Standard Oil of New Jersey och Socony Vacuum partners i det befintliga samriskföretaget.

1950 kom hälften av ARAMCO i händerna på Saudiarabien och 1980 ARAMCO nationaliserades. 1984 beslutade företaget att köpa Gulf Oil för 14 miljarder. Kombinationen fick namnet Chevron Corporation. När företaget grundades var företaget det tredje största oljebolaget i USA efter Exxon och Mobil.

Företag förvärvade av Chevron

  • 2001 förvärvades Texaco för 44 miljarder dollar. Efter övertagandet blev namnet på företaget Chevron Texaco Corporation. Företaget bytte namn till Chevron Corp. 2005.
  • Chevron förvärvade Unocal 2005 för ett belopp av 18 miljarder dollar. Detta oljebolag har betydande olje- och gasreserver i Asien.
  • 2011 förvärvades den amerikanska skiffergasproducenten Atlas Energy för 2,1 miljarder dollar. Bolaget förvärvades eftersom Chevron ansåg att det var troligt att de låga gaspriserna skulle stiga i framtiden.
  • För förvärvet av Anadarko Petroleum 2019 betalade Chevron 50 miljarder dollar. Detta företag har bland annat stora intressen i skifferoljefält i Texas och New Mexico.

Klimatmål mot stora olje- och gaskoncerner avvisas

2017 tog städerna Oakland och San Francisco företag som Chevron, Shell och BP till domstol. De tror att dessa företag delvis är skyldiga till klimatförändringarna. Dessa företag har trots allt investerat i fossila bränslen.

På grund av klimatförändringarna stiger havsnivån. Det är därför nödvändigt att skydda städerna mot översvämningar. Dessa städer ansåg att olje- och gasbolag därför borde bidra till kostnaderna för översvämningsskydd. Fallet avslogs av en federal domstol i Kalifornien 2018.

Ändå kommer dessa företag i allt större utsträckning att ha att göra med klimataktivister i framtiden. Du måste ta hänsyn till detta när du överväger att köpa och sälja Chevron-aktier.

författare

Felli Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *