Köp Shell -aktier: investera i Shell

Shell är det mest lönsamma företaget i Nederländerna. Med en vikt på 15 procent inom AEX och en stabil utdelning är Shell därför en intressant investering. Men hur kan du faktiskt investera i Shell? Och är det klokt att köpa Shell -aktier? I den här artikeln kan du läsa allt om handel med Shell!

Hur kan du köpa Shell -aktier?

Du kan också välja att fysiskt inkludera Shell-aktier i din portfölj. Detta kan vara intressant när du har en lång investeringshorisont. Shell är känt för sina stabila, regelbundna utdelningar. Genom att inkludera Shell i din portfölj får du ett fast kvartalsbelopp.Vill du köpa She’ll-aktier? Du kan direkt köpa Shell-aktier? med en av dessa trovärdiga börsmäklare:

BörsmäklareKostnadRegistrera
eToro€0 av kostnad per aktie. Minsta insättning mindre än 50 USD/EURO.
* Med investering kan du förlora din investering.
AvatradeHandla ”Shell-aktier” aktivt till låg kostnad med en gratis demo!

Vad är aktiekursen på Shell?

Är du nyfiken på aktiekursen på Shell? I grafen nedan kan du se hur Shell-aktien har presterat den senaste perioden. Du kan använda knapparna för att öppna en handelsposition på företaget.

Företagsinformation för Shell

Nedan hittar du de viktigaste företagsuppgifterna för Shell.

Analys av Shell

Innan du bestämmer dig för om du ska köpa eller sälja Shell är det viktigt att först analysera aktien. Översikten nedan visar hur Shell-aktien har utvecklats under den senaste perioden.

Aktiekurser för de senaste 5 dagarna

I tabellen nedan kan du se aktiekurserna för Shell för de senaste 5 dagarna:

Vad kommer Shell aktiekurs att göra under 2024?

Är du nyfiken på vad analytiker tror att Shell kommer att göra under 2024 och de kommande åren? Med hjälp av data från Alpha Vantage har vi kombinerat analytikernas prognoser. Kom ihåg att denna siffra bara är en förutsägelse om Shell prisrörelser och att denna förutsägelse inte behöver gå i uppfyllelse. Gör alltid din research!

Vad vill du veta om att investera i Shell?

I denna omfattande guide kan du läsa allt du behöver veta om att investera i Shell. Genom att använda denna innehållsförteckning kan du navigera direkt till rätt avsnitt i artikeln:

Varför är det klokt att köpa Shell -aktier?

Trots intresset för hållbara bränslen ser vi att fossila bränslen fortfarande dominerar vår ekonomi. Olja kommer därför att fortsätta att vara mycket populärt under de kommande åren. Samtidigt tar olja som farligt råvara slut: detta kan få aktiens pris att stiga i framtiden. Shell är också engagerad i energiomställning , där det finns intressanta nya alternativ för att samla in pengar. Företaget letar efter nya investeringsmöjligheter i rena energikällor. Tänk på sol, vind och vattenkraft.

Dessutom, väte är en intressant utvecklingsmarknad. Europeiska kommissionen har gjort en stor budget tillgänglig för utvecklingen på väteområdet. Shell har redan investerat kraftigt i vätgas anläggningar och kan därför tjäna mer på detta i framtiden. Det är dock viktigt att nämna att detta kan ta lite tid. För närvarande är väte fortfarande en kostnadspost och genererar inga intäkter.

Shell har också investerat kraftigt i mart of LNG eller flytande naturgas. De har byggt upp en stark marknadsposition. Det förväntas att det inte kommer att finnas några bra alternativ till naturgas fram till 2040. Detta innebär att Shell också har en bra position att samla in mer pengar med detta bränsle. Jämfört med kol och olja är naturgas mycket bättre för miljön.

Köpa Shell-aktier online

Vad är riskerna med att investera i Shell?

Marknaden för fossil energi finns regelbundet i en bear marknad. Till exempel under corona pandemin sjönk oljepriset kraftigt. Som ett resultat minskade Royal Dutch Shells lönsamhet enormt. När oljebolagen släpar efter andra marknader byter många professionella investerare också till andra marknader. Detta kan sätta press på aktiens pris.

Shells rykte för att betala stabila utdelningar verkar inte längre stå upp. År 2020 minskade företaget sin utdelning med inte mindre än 66% för första gången i sin existens. Till aktiekursen i skrivande stund får du fortfarande en fin utdelning på 4%. Ändå har denna nedgång avskräckt många investerare, vilket sätter ytterligare press på aktiekursen.

En annan risk att investera i Shell är att fossila bränslen inte längre är trendig. Fler och fler uppmärksammar förnybara energikällor. När människor tycker att hållbara och gröna investeringar är viktiga för sin investeringsportfölj är de mer benägna att sälja sina aktier. Detta kan också få aktiekursen att sjunka ytterligare.

Shell under corona pandemin: ska du investera nu?

Corona pandemin påverkan har varit enorm för Shell. Oljepriset blev till och med negativt vid ett tillfälle och den allmänna efterfrågan på olja har minskat. Med ett lågt oljepris är det mycket svårare för Shell att uppnå ett bra resultat.

Ändå är det viktigt att komma ihåg att effekten av corona kriset är tillfällig. När viruset försvinner kommer efterfrågan på bränslen att öka igen. För närvarande är fossila bränslen fortfarande viktiga för globala ekonomier.

Med de åtgärder som vidtagits behåller Shell tillräckligt kapital för att driva. På grund av den kraftiga nedgången i utdelning kommer bolaget inte att få problem och i framtiden kommer företaget till och med att kunna skapa extra aktieägarvärde med dessa extra tillgångar.

Detta i kombination med de alternativa, grönare energikällorna kan fortfarande göra Shell till en intressant investering. Det är dock viktigt att investera i RDS med pengar som du kan spara ett tag. På så sätt kan du bygga upp en bra inkomst från utdelning och njuta av en stigande aktiekurs i framtiden.

Investera i Shell i 4 steg

Innan du kan investera i Shell genom att köpa aktierna måste du gå igenom några steg. Låt oss kort titta på stegen du behöver gå igenom för att framgångsrikt investera i detta företag.

Steg 1: Hitta en bra aktiemäklare

Det är viktigt att välja en bra aktiemäklare när man investerar i Shell -aktier. En bra mäklare är en part som är relativt billigt. Många investerar med sin bank och märker inte de höga transaktionskostnaderna. Speciellt när du vill investera i Shell med ett mindre belopp är det viktigt att välja en aktiemäklare utan fasta courtage. Är du nyfiken på vad en bra mäklare är? I vår översikt över mäklare kan du hitta den bästa part för dig:

Steg 2: förbered dig

Innan du kan köpa Shell -aktier är det viktigt att förbereda dig tillräckligt. Tänk på hur mycket pengar du vill köpa Shell -aktier för. Det är lämpligt att inte bara investera i Shell -aktier: att sprida dina investeringar över olika aktier ökar chansen till ett positivt resultat. Du kan också bestämma dig för att kliva in vacklade . Det är vanligtvis klokt att kliva stegvis för att undvika att investera alla dina pengar på marknadens topp.

Steg 3: lägg en beställning

När du har bestämt dig för att du vill köpa Shell -aktier kan du lägga en beställning. Du kan välja mellan en market order och limit order . Med en market order placerar du ordern direkt på marknaden till bästa tillgängliga pris. Med ett stort företag som Shell kan du göra detta. Men vid hög volatilitet kan det ibland vara bättre att använda en limit order.

Med en limit order, anger du de högsta pris du vill betala för aktien. Du kan också välja att ställa in en stop loss -nivå. Genom att använda en stop loss -nivå kan du begränsa den potentiella förlusten på din handels position.

Steg 4: Håll koll på din position

Det är klokt att spåra Shells verksamhet efter att du köpt några aktier. Går det fortfarande bra för företaget? Och hur utvecklas oljepriset? Det kan vara klokt att köpa extra aktier när aktien är undervärderad. Glöm inte att ta din spekulera när aktiekursen stiger kraftigt.

Shell oljeindustrin

När ska man köpa Shell?

När du överväger att köpa Shell -aktier är det bäst att hålla ett öga på oljepriset. Om oljepriset återhämtar sig stiger Shell -aktier ofta i värde. Det finns en stark korrelation mellan oljepriset och RDS -aktier.

Naturligtvis är detta inte hela historien. Förutom oljepriset spelar företagets resultat också en viktig roll. Gynnsamma affärsbeslut kan till exempel förbättra resultaten. Men om företaget inte kommer att anta en stabil utdelningspolicy i framtiden kan detta avsevärt sänka priset.

Genom att genomföra analyser kan du avgöra om det är en bra tid att köpa eller sälja Shell -aktier. Vi har släppt två kurser som kan hjälpa dig att bestämma en bra tid att köpa:

  • Teknisk analys : med teknisk analys kan du känna igen mönster och svara på dem.
  • Fundamental analys : genom att analysera de underliggande siffrorna kan du få bättre resultat.

Shells utdelningspolicy

En av anledningarna till att Shell är så populärt är dess stabila utdelningspolicy. Ända sedan andra världskriget har företaget betalat en solid utdelning varje kvartal. Mängden av denna utdelning är i allmänhet stabil och växer regelbundet.

Titta dock inte blind på denna utdelning. I slutändan är utdelningsavkastningen mycket mer intressant. Shells aktiekurs fluktuerar kraftigt. Som ett resultat kan utdelningsavkastningen uppgå till några procent en period och åtta procent nästa. Därför är timing avgörande.

Vad gör Shell?

RDS, eller Royal Dutch Shell, allmänt känt som Shell, är ursprungligen holländsk-brittisk multinationell. De tillhör Super majors, de 6 största statsoberoende oljebolagen. Shell har totalt mer än 90 000 anställda i mer än 140 länder runt om i världen. Shell är känt som det mest lönsamma företaget i Nederländerna och ett av de största privata företagen i världen.

Royal Dutch Shell handlas både på den nederländska och den brittiska börsen. Oljebolaget verkar internationellt. Företaget handlar med olja, bensin, fotogen och gas. Dessutom rör sig Shell med tiden genom att forska om nya, hållbara lösningar. Detta kan vara viktigt för företagets fortsatta existens i framtiden.

Det speciella med Shell är att företaget är involverat i flera steg i processen. Till exempel extraherar Shell olja från marken, transporterar den och säljer den sedan på en av de många tankstationerna. Eftersom Shell kan styra hela processen är företaget mäktigt inom oljeindustrin.

Investera i Shell]

Shells historia

Grunden för Shell kan hittas år 1890. Vid den tiden hade Shell fortfarande namnet Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij (Royal Dutch Petroleum Company) eller Royal Oil förkorting. Företaget har arbetat nära England sedan 1907. Företaget gick sedan samman med Shell Transport and Trading Company . Även om verksamheten var nära besläktad, tog det fram till 2004 innan aktierna i Royal Dutch Shell kunde omsättas.

Shell är verksamt i mer än 140 länder, vilket gav det titeln “det mest lönsamma företaget i Nederländerna”.

Mer information

År 1890 grundades NV Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij (Royal Dutch Petroleum Company) av Jean Baptiste August Kessler, Henri Deterding och Jhr. Hugo Loudon. Olja borrades i nederländska Ostindien med stöd av den nederländska regeringen. En stor oljebrunn hittades på Sumatra och nära Perlak, vilket gjorde att företaget kunde växa.

Halvvägs genom 1800 -talet inrättade bröderna Samuel en snäck handel i London. I slutet av 1800 -talet utökade företaget sin verksamhet till oljehandeln. Det blomstrande handelsföretaget bytte namn till Shell Transport and Trading Company Ltd. De använde först ett musselskal som sin logotyp, som snart ändrades till ett pilgrimsmussla med skalad kant, som vi fortfarande känner till det idag.

Koninklijke Olie och Shell Co. började arbeta nära tillsammans 1907, utan att verkligen gå samman. Royal Oil förvärvade sedan en andel på 60% i Royal/Shell Group. British Shell förvärvade en andel på 40%. De hade 2 huvudkontor, ett i Haag och ett i London, varav kontoret i Haag var det viktigaste.

Shell bensinstation 70-talet

En Shell -bensinstation på 1970 -talet

Divisioner inom Shell

Shell, eller RDS, är verksamt som ett energibolag i hela kedjan av prospektering av energikällor, förädling och försäljning av slutprodukter som bensin och diesel genom sitt nätverk av servicestationer. Totalt finns det 6 divisioner inom RDS:

  • prospektering och produktion
  • förädling och inköp
  • gas
  • elektricitet
  • kemi
  • företag och andra

Dessutom äger RDS 50% av Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) tillsammans med ExxonMobil och äger 25% i GasTerra.

Slutsats: ska du investera i Shell?

Att investera i Shell kan verkligen vara vettigt. På lång sikt har Shell bidragit starkt till kapitaltillväxten. Detta beror främst på dess stabila utdelningspolicy. Företaget strävar efter att upprätthålla denna policy så långt som möjligt i framtiden. Med den fortfarande växande efterfrågan på fossila bränslen är detta verkligen inte ett orimligt mål.

Tror du att Shell kan hålla samma kurs? Då kan det vara klokt att köpa Shell -aktier! Gör en tydlig strategi och köp inte aktien i blint. Priset är trots allt inte lika stabilt som de periodiska utdelning utbetalningarna.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *