Investera under coronavirus

Coronavirus sprider sig snabbt och har ett starkt inflytande på den globala ekonomin. Paniken har under tiden också påverkat de internationella börserna negativt. Ändå är det just i denna situation som du som investerare kan ha stor nytta. I den här artikeln kommer du att upptäcka hur du kan tjäna pengar genom att investera under coronavirusutbrottet. Vi undersöker också vilka aktier som kan vara intressanta att köpa och du kan läsa vår prognos för ekonomins framtid.

Tjäna pengar med coronavirus

Det låter lite grovt: att tjäna pengar med coronavirus. Ändå kan det inte förnekas att det är dessa typer av kriser som ofta ger goda möjligheter för den smarta investeraren. Det finns olika strategier som du kan använda för att dra nytta av tider av kaos och fallande priser . Men vilken strategi kan du använda bäst? Vi tittar på olika investeringsstrategier som du kan använda under coronavirus.

Strategi 1: aktiv handel

Vill du svara på situationen med coronavirus på kort sikt? Aktiv handel kan vara det bästa beslutet i detta fall. Med aktiv handel har du möjlighet att placera order till fallande priser. Vi kallar att spekulera i att en sjunkande aktiekurs går kort. När du går kort uppnår du en positiv avkastning när priset faller och en negativ avkastning när priset stiger.

Coronavirus och paniken kring viruset hade ett starkt negativt inflytande på utvecklingen av aktiekurserna. Du kan tjäna på detta genom att gå kort på vissa aktier. Du kan gå kort genom att använda CFD: er. eToro är en bra mäklare för handel med CFD under coronaviruset. Med eToro är du alltid skyddad mot en negativ balans. Dessutom, tack vare närvaron av en hävstångseffekt, kan du också spekulera i prisfall och prisstegringar med en liten investering. Notera även att risken kan öka parallellt när du använder hävstång.

Vill du prova att handla aktivt under coronavirus utan risk? När du använder knappen nedan kan du prova att handla gratis med ett obegränsat demo-konto:

Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/

Optioner

Är du villig att ta några större risker och spekulera mer aktivt? När det är fallet så kan optioner vara en intressant möjlighet. Med optioner kan du spekulera i prisfall och prisökningar på olika aktier och index. Du kan ansöka om ytterligare hävstång till optioner genom CFD. Om du köper rätt option kan du ibland uppnå tio till hundratals procent i avkastning inom en dag. Notera även att risken kan öka parallellt när du använder hävstång.

Vill du veta var du kan försöka investera i optioner riskfria optioner med en demo? Använd knappen nedan för att jämföra olika demo gratis:

Metod 2: köp rabatterade aktier

Människor reagerar ofta lite extrema i paniktider. När aktiemarknaderna börjar krascha accelereras ofta processen i tider av kris. Människor dumpar sina aktier utan att korrekt analysera den faktiska situationen. Människor glömmer ofta att det efter en kris nästan alltid är en betydande återhämtning. I diagrammet nedan kan du se återhämtningen av aktiekurser efter kreditkrisen 2008:

kreditkrisaktie

I kris tider är det därför smart att leta efter fynd. Många aktiekurser sjunker kraftigare än vad du förväntar dig baserat på företagets resultat. Det är troligt att coronavirus kommer att vara under kontroll någon gång i framtiden och de flesta företag kommer att kunna fortsätta som de gjorde tidigare. Naturligtvis drabbas många företag av förluster på grund av viruset. Försäljningen i många regioner minskar och detta skadar företagens lönsamhet. Dessa problem är dock sällan strukturella eller permanenta.

Det kan därför vara mycket attraktivt att köpa aktier i företag som fungerade långt innan coronaviruset sprids. När du väljer att köpa aktier är det viktigt att välja en aktiemäklare med låga transaktionskostnader. Vill du veta vilka mäklare som är de billigaste alternativen för att köpa aktier? Använd knappen nedan för att hitta en pålitlig mäklare för att köpa aktier under coronakrisen:

Vad är coronavirus exakt?

Innan du investerar under coronavirusutbrottet är det viktigt att du förstår vad viruset exakt är. Coronavirus är inte ett enda virus. Coronavirus är en familj med många hundra virus som kan orsaka olika symtom. Symtomen liknar förkylning, men andningsproblem kan också uppstå.

Det nuvarande utbrottet är relaterat till COVID-19, som är en av de sju medlemmarna i coronafamiljen som kan överföras till människor. De första infektionerna inträffade i Kina i slutet av december. Kinas envisa kommunistpartidministration misslyckades med att begränsa utbrottet och ledde till en världsomfattande epidemi.

I skrivande stund (29 februari 2020) finns det över 80 000 infektioner över hela världen, varav 3700 utanför Kina. 2800 personer har hittills dött av coronavirus. Viruset har nu dykt upp i bland annat Sydkorea, Italien och Iran. Lyckligtvis är viruset inte extremt dödligt. Experter uppskattar att viruset kommer att vara dödligt i bara två till tre procent av fallen. Viruset är särskilt farligt för de gamla och svaga.

investering i coronavirus

Vilken effekt har coronavirus på börserna?

Coronaviruset har en negativ effekt på aktiekurserna. Priserna på de största börserna sjönk mer än tio procent under veckan 24-29 februari. Företagen i Dow Jones och NASDAQ är för närvarande värda hundratals miljarder mindre. Nedan kan du se hur frekvensen utvecklas under coronaviruset:

Andra internationella börser går också dåligt. De viktigaste aktiemarknadsindexen i Europa sjönk med mer än tio procent på grund av effekterna av coronavirus. Aktiemarknaden har inte haft en så dålig vecka sedan kreditkrisen 2008.

Vilka aktier går ner?

Nästan alla aktier går ner. Ändå går vissa bestånd betydligt sämre än andra. Andelarna fokuserade på flyg, turism, bilar, råvaror och teknik klarar sig särskilt dåligt. Tror du att nedgången i dessa aktiekurser är för överdriven? Då kan du börja leta efter bra köpmöjligheter!

Hur fungerar de säkra tillflyktsorten?

Förutom aktier visar priserna på andra värdepapper också betydande förändringar. Priserna på säkra tillflyktsorter som guld och schweiziska franc stiger. Detta beror på att människor letar efter relativt säkrare investeringar under krisen orsakad av coronavirus. Samtidigt sjunker faktiskt oljepriset. Efterfrågan på olja förväntas minska avsevärt då den totala handeln och industrin har stannat.

Vilken effekt ger coronavirus på den framtida ekonomiska utvecklingen?

Effekterna av coronavirus på den framtida ekonomiska utvecklingen förväntas vara begränsade. En så kallad V-formad återhämtning förväntas. Coronavirus begränsar den ekonomiska tillväxten på kort sikt. Efter att ha återhämtat sig från coronaviruset kan ytterligare ekonomisk tillväxt uppstå igen. Effekterna av coronavirus är inte strukturella. Det finns inga direkta fundamentala problem med de företag vars aktiekurser faller.

Dessutom kan vi räkna med ökat monetärt och finansiellt stöd från regeringar om coronavirus fortsätter att ha en negativ inverkan. IMF har angett att den globala tillväxten har minskat. För första gången i historien ser vi att USA, Europa, Japan och Kina genomför kvantitativa lättnader. Kvantitativa lättnader förväntas ha en positiv effekt på aktiekurserna.

coronavirus minskar priser

Utveckling av världsomspännande efterfrågan

Coronavirus har också andra intressanta konsekvenser. En konsekvens är minskningen av räntorna på bolån. Detta kan naturligtvis vara fördelaktigt för bostadsmarknaden eftersom fastigheter nu är billigare. En annan gynnsam effekt är minskningen av koldioxidutsläpp. På grund av coronaviruset avger Kina 25% mindre än normalt. På grund av den minskade användningen av olja sjunker bränslepriserna, vilket innebär att konsumenterna har mer konsumtion. Detta kan också stimulera ekonomin ytterligare.

Coronavirus har också minskat efterfrågan på många produkter. Företag sänker priserna på produkter som ett resultat, vilket ytterligare kan stimulera utgifterna. Om coronakrisen kvarstår för länge kan det gå på bekostnad av arbetstillfällen, vilket kan leda till mer strukturella nedgångar i ekonomin.

Pandemi och globalisering

Kommer det så småningom att bli en fullskalig pandemi? När coronavirus slår över hela världen förväntas panik slå igen. När detta händer kommer aktiekurser troligen att sjunka ytterligare. Som smart investerare finns det tillräckligt med strategier som du kan använda för att dra nytta av denna situation. Det kan till exempel vara smart att gå kort på olika aktier.

Coronakrisen kommer att minska globaliseringshastigheten. Internationella regioner som är mycket beroende av internationell handel kommer att göra det mindre bra. Europa är till exempel mycket beroende av handel och kan därför förvänta sig något starkare slag än Amerika.

Vem vinner i tider av Coronakrisen?

När det finns förlorare finns det nästan alltid också några vinnare. Företag med en stark närvaro online kan göra det förvånansvärt bra. Tänk till exempel på en webbshop som Alibaba. Fler människor kommer att beställa sina grejer online när de inte längre vill lämna sitt hus. Detsamma gäller naturligtvis företag som gör det möjligt att beställa mat online.

Med vilka aktier kan du tjäna på coronavirus?

I tider av kris finns det alltid partier som gynnas. Som investerare kan det vara klokt att investera i företag som tillhandahåller tjänster som kan vara extra populära under en kris. I det här avsnittet diskuterar vi några företag som kan dra nytta av coronavirus. Innan du köper aktier i dessa företag är det viktigt att göra en noggrann analys av situationen.

Alpha Pro Tech

Vilken typ av produkter blir populära när ett virus hotar befolkningen? Exakt! Produkter som gör det möjligt att skydda dig mot viruset. Företaget Alpha Pro Tech levererar produkter som gör det möjligt att skydda dig mot Coronaviruset. Alpha Pro Tech producerar så kallade N-95 Particulate Respirator ansiktsmasker. De har ökat produktionen avsevärt och kan knappt hålla jämna steg med den växande efterfrågan. Aktiekursen har verkligen stigit kraftigt under coronavirusutbrottet. Tror du att krisen kommer att pågå ännu längre? Att investera i Alpha Pro Tech kan bara vara ett bra beslut i så fall.

Novavax

Novavax är ett svenskt företag som har varit involverat i utvecklingen av läkemedel mot ebola och förkylningsvirus. Dessa läkemedel finns fortfarande inte på marknaden. Under tiden utvecklar Novavax också ett coronavirusvaccin. Om detta lyckas kommer företagets pris att stiga avsevärt. Att investera i Novavax är mycket spekulativt och resultaten är starkt relaterade till resultatet av utvecklingsprocessen.

Novacyt

Ett annat företag som drar nytta av coronavirus är Novacyt. Detta företag är engagerat i utvecklingen av diagnostiska tester. Företaget har släppt ett lovande test för coronavirus. Om detta test är fullständigt godkänt inom USA kan detta ge aktien ytterligare boost. Att investera i aktier Novacyt är mycket spekulativt men också potentiellt mycket lönsamt.

Philips

Kina och andra länder som drabbats av coronavirusutbrottet kommer att leta efter leverantörer av medicinsk utrustning. En möjlig kandidat för leverans av denna medicinska utrustning är Philips. Klarar företaget att få nya order? Detta kan leda till att Philips lönsamhet ökar och aktiekursen skulle troligen öka.

Webbutik

Andelar i företag som bedriver online-shopping kan också göra det bra i framtiden. Alibaba kan förvänta sig en ökning av ordern eftersom många kinesiska konsumenter sitter fast inne. Kommer viruset att spridas till Amerika också? Detsamma kan gälla Amazon i det här fallet. I allmänhet kommer människor att spendera mer tid online. Företag som huvudsakligen tjänar pengar på internet förväntas prestera bättre.

Flygbolag

Att investera i flygbolag kan också ge en bra avkastning på lång sikt. Air France – KLM-aktien har till exempel haft svårt. Det är inte konstigt när man tänker på att företaget var tvungen att avbryta ett stort antal flygningar. När viruset slås kan det vara som vanligt och aktiekursen kan återhämta sig.

Säkra tillflyktsorter

Säkra tillflyktsorter som obligationer, den schweiziska francen, guld- och den Bitcoin kan alla dra nytta av coronavirus. Priserna på dessa värdepapper kan gå upp, särskilt på kort sikt. Som en snabb investerare kan du naturligtvis fortfarande dra nytta av denna prisökning.

Vad ska du göra med dina nuvarande investeringar?

Du kanske undrar vad du ska göra med dina nuvarande investeringar under coronakrisen. Är det lämpligt att sälja dina aktier? Förmodligen inte. Effekterna av coronavirus förväntas vara ganska tillfälliga. Företagen själva förändrades inte signifikant. Det är viruset som en extern faktor som påverkar aktiekurserna så starkt.

Du kan skydda din portfölj genom att köpa säljoptioner. Du kommer att få en summa pengar i händelse av ett kraftigt fall i aktiekurserna. Dessa pengar kan kompensera för det lägre värdet på din aktieportfölj. Detta är faktiskt en form av försäkring. Kom ihåg att du betalar en premie för en försäkring: att skydda din portfölj med säljoptioner är inte gratis!

Du kan också se coronakrisen som ett bra tillfälle. Du kan använda de fallande priserna för att uppnå gynnsamma investeringsresultat. Du kan göra detta genom att leta efter intressanta fynd. Marknaderna kommer att återhämta sig långsamt efter att viruset har utrotats. Som smart investerare kan du dra nytta av detta.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *