Kaffehandel: hur kan du investera i kaffe?

En hel del människor står upp varje dag med en kopp kaffe. Visste du till exempel efter olja, är kaffe den mest handlade råvaran på jorden? Denna popularitet i kombination med att utbudet varierar beroende på skördens kvalitet gör det mycket attraktivt att investera i kaffe.

Hur kan du investera i kaffe?

Det finns olika sätt att investera i kaffe. Du kan välja att handla direkt i råvarans pris. Det är också möjligt att köpa aktier i företag som är verksamma inom kaffesektorn. Slutligen är det möjligt att investera i en fond som hanterar denna vara.

Köp kaffeaktier

Du kan också välja att investera i kaffeaktier. Olika företag är verksamma inom produktion och försäljning av kaffe. Men inte alla företag är helt beroende av priset på kaffe. Smuckers är till exempel känd för sylt, men är också ägare av Folger’s kaffemärke. Nestle tjänar också en hel del pengar med kaffe, men har också dussintals andra produkter i sitt sortiment.

Innan du köper kaffeaktier är det därför viktigt att noggrant undersöka vad företaget gör. Undersök om företaget har goda framtidsutsikter och undersök hur företaget går ekonomiskt. Genom att investera i ett företag som driver en mängd olika produkter sprider du dina risker.

När du har bestämt att du vill köpa en viss mängd kaffe måste du fortfarande välja en mäklare. Det är alltid klokt att välja en fördelaktig aktiemäklare. En aktiemäklare är en part som gör det möjligt för individer att köpa och sälja aktier. Det är lämpligt att använda en aktiemäklare som eToro. Med eToro betalar du inte provision alls, vilket gör att du kan uppnå en högre avkastning. Använd knappen nedan för att öppna ett konto direkt:

51 % av privata investerare förlorar pengar hos denna leverantör. Fundera på om du vill ta den höga risken att förlora pengar. Kampanjlänk.51 % av privata investerare förlorar pengar hos denna leverantör. Fundera på om du vill ta den höga risken att förlora pengar. Kampanjlänk.

Aktiv handel med kaffe

Det är uppenbarligen väldigt opraktiskt att ha påsar med kaffe levererat till ditt hem. Att köpa alla förpackningar med kaffe i din lokala mataffär är också opraktiskt.

Lyckligtvis finns det praktiska sätt att investera i kaffe. Handel med kaffe sker vanligtvis med derivat .

Derivat är kontrakt på till exempel en vara där du endast handlar med det underliggande priset och inte i själva varan. På det sättet behöver du inte oroa dig för att flera kilo kaffe kommer att levereras till din dörr.

Du kan handla dessa kontrakt eller CFD: er med en online-mäklare. En bra online-mäklare att handla kaffe med är PIus500. PIus500 är en mäklare där du kan handla CFD på alla större råvaror. Du har till och med möjligheten att ta en kort eller lång position hos denna mäklare när du handlar aktivt med CFD. Detta gör det möjligt att dra nytta av kaffe i alla marknadssituationer.

Du kan prova att handla kaffe helt riskfritt med en demo på PIus500. Använd knappen nedan för att öppna en gratis demo direkt:

80% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.80% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar.

Investera i fonder eller ETF: er

Du kan också välja att investera i kaffe via en fond eller ETF. Ett välkänt exempel på en kaffe-ETF är Dow Jones-IBS Coffee ETN. Denna fond spårar kaffets framtid varje månad och rullar automatiskt kontrakten framåt till nästa period.

Ett annat alternativ är Pure Beta Coffee ETN. Fonden är något mindre transparent eftersom kontrakten inte automatiskt rullar över varje period. Fonden fattar beslut baserat på fluktuationer i priset i samband med lagring av fysiskt kaffe.

investerar i kaffe

Terminskontrakt i kaffe

Själv skulle jag aldrig rekommendera nybörjare att investera i terminer. Med terminer är du skyldig att köpa i slutet av löptiden. Om du oväntat inte kan sälja kontraktet fastnar du plötsligt med en last av kaffe.

En termin baseras på 37 500 pund (ca. 17 t) värt kaffe. Det betyder att du behöver en betydande summa pengar för att investera i kaffe med terminer. CFD är därför ett mer attraktivt alternativ för de flesta icke-professionella spekulanter.

Varför är det intressant att investera i kaffe?

Investeringar i kaffe kan vara bra. Nedan diskuterar vi varför det kan vara intressant att investera i kaffe just nu.

Kaffe är en basprodukt

Kaffe ses av många människor som en basprodukt. På grund av detta, även i ekonomiskt dåliga tider, finns det en stor efterfrågan på kaffe. I stora delar av världen ses kaffe som den perfekta drinken att börja dagen med. Som ett resultat kommer priset på kaffe aldrig att närma sig noll. Därför behöver en långsiktig investering i kaffe inte vara särskilt riskabel.

Stigande världskonsumtion

Över hela världen finns det fler och fler människor som kan köpa extra, lyxigare produkter. I framväxande ekonomier som Kina och Indien dricker allt fler kaffe. Som ett resultat ökar den globala efterfrågan. Om vi följer de ekonomiska trenderna verkar det som om dessa regioner bara kommer att bli mer välmående. Som ett resultat kommer marknaden för kaffe att fortsätta växa. Den globala kaffekonsumtionen ökar därför med i genomsnitt cirka två procent per år.

Relativt transparent

En fördel med att handla i en vara som kaffe är transparensen. Eftersom det är en fysisk produkt är det lättare att förstå hur utbud och efterfrågan påverkar marknaden. Det är därför lättare att förstå utvecklingen av kaffepriset än utvecklingen av priset på en aktie.

Prissvängningar

Priset på kaffe kan variera mycket. År 2011 nåddes ett pris på över $ 280 medan växelkursen 2020 sjönk till $ 100. Smarta handlare vet hur man utnyttjar sådana svängningar. Genom att köpa i rätt tid kan du uppnå en betydande spekulera. Dessutom är det möjligt att ta en kort position. Med en kort position kan du uppnå ett positivt resultat när priset sjunker.

Skydd mot inflation

Att investera i råvaror som kaffe kan skydda dig mot inflation. Pengar på ditt bankkonto kommer att förlora sitt värde över tiden. Priserna på råvaror stiger dock tillsammans med de allmänna prishöjningarna. Genom att investera i kaffe kan du dessutom tillämpa ytterligare diversifiering i din investeringsportfölj.

Hur uppstår priset på kaffe?

Priset på kaffe bestäms av samspelet mellan utbud och efterfrågan. När mer kaffe blir tillgängligt på grund av en bra skörd kan priset sjunka. Samtidigt kommer en ökande efterfrågan att få priset att stiga ytterligare på lång sikt.

Växlingskursen av pundet och dollarn spelar också en viktig roll. Kaffe handlas på börserna i London och New York. När du köper kaffe i en annan valuta kan växelkursen spela en viktig roll för att bestämma ditt resultat.

I de flesta fall investerar du i den största och mest kända typen kaffe: Arabica kaffe. 70% av den globala handeln är relaterad till denna typ av kaffe. De återstående 30% består huvudsakligen av Robusta kaffebönor. Det är billigare att producera dessa bönor, men kvaliteten är också lite sämre. Den typ av kaffe som du handlar med kan därför också påverka priset.

Vad ska du vara försiktig med när du investerar i kaffe?

Merparten av kaffeproduktionen sker i mer stormfulla regioner. Till exempel hittar du många plantager i Afrika och Sydamerika. Politisk instabilitet och dålig skörd kan vara ett direkt hot mot leveransen av kaffe. Som ett resultat kan priset på kaffe plötsligt stiga kraftigt.

När du handlar med kaffe är det därför viktigt att hålla koll på denna internationella utveckling. Knapphet kan göra att priset på en vara stiger betydligt.

kaffeproduktion över hela världen

Vi såg ett bra exempel på detta 2009 när en svamp började växa på kaffebladet i Sydamerika. Som ett resultat förlorade många bönder bönorna redan före skörden. Avkastningen sjönk med upp till 40% i vissa regioner.

Monokultur och användning av kemikalier kan göra stora områden olämpliga för kaffeproduktion. Om jordbrukare i dessa regioner inte svarar ordentligt på dessa hot är det stora chanser att kaffepriserna fortsätter att stiga.

I vilka kaffeaktier kan du investera i?

I den här delen av artikeln tittar vi på några kaffeaktier som du kan investera i. Undersök företaget noggrant innan du bestämmer dig för att köpa aktierna.

Köpa Starbucks-aktier

Nästan alla känner till Starbucks, och det här är inte förvånande. Starbucks är det största och viktigaste kafferelaterade företaget i världen. Med cirka 20 000 platser världen över har dricka kaffe på Starbucks blivit en upplevelse. Kaffedryck är mer populärt än någonsin, särskilt bland årtusenden.

Trenden verkar dock vända något. Samma grupp unga vuxna vill dricka på ett medvetet och ansvarsfullt sätt. De letar efter ekologiskt och lokalt kaffe. Som ett resultat verkar Starbucks tappa sin marknadsandel till mindre lokala aktörer i flera regioner.

Tror du att Starbucks fortfarande har mycket tillväxtpotential? Med nya konkurrenter som kinesiska Luckin Coffee kan Starbucks inte luta sig tillbaka för mycket.

handel med kaffeaktier

Dunkin’ Donut

Med varumärket Dunkin’ Donut skulle du inte omedelbart tänka på kaffe. Ändå är detta företag nummer två i Amerika när det gäller företag som är verksamma inom kaffebranschen. Till skillnad från Starbucks fungerar Dunkin’ Donut helt med franchisetagare. Som ett resultat är driftskostnaderna mycket låga.

Även när det gäller Dunkin’ Donut ser du att andra, mindre leverantörer blir mer populära. På grund av den starka positionen för både Starbucks och Dunkin’ Donut verkar det dock inte som om företagen på något sätt är i trubbel.

Luckin Coffe

Luckin Coffee var en mycket attraktiv investeringsmöjlighet under en lång tid. Företaget kunde snabbt erövra en stor marknadsandel och öppnade butik efter butik. Efter en stor bedrägeriskandal föll dock priset drastiskt. Detta visar att när du investerar i aktier är det viktigt att övervaka företagets resultat. Även när kaffepriset eller kaffemarknaden går bra kan ett företag som Luckin Coffee uppnå dåliga resultat.

Är det klokt att köpa kaffeaktier?

Om det är klokt att köpa kaffeaktier beror på marknaden. Stora kaffeföretag förväntas fortsätta att göra det bra. Det är dock viktigt att komma ihåg att priset på en aktie bestäms av vad människor är villiga att betala för det. När andra investeringar blir relativt mer attraktiva kan priset på kaffeaktier ändå sjunka.

Vad är det aktuella kaffepriset?

Är du nyfiken på det aktuella priset på råmaterialskaffe? I diagrammet nedan kan du se i vilken takt du kan köpa kaffe med CFD. Genom att använda knapparna kan du omedelbart öppna en position.

Framgång med kaffeinvesteringar

När du investerar i kaffe är det viktigt att hålla koll på vad som erbjuds. En stor fördel med kaffe är det faktum att många människor är mycket vana vid drycken; efterfrågan kommer därför inte plötsligt att sjunka extremt. Det är därför främst utbudssidan som bestämmer det slutliga priset på kaffe. Dessutom betraktas kaffe som en basprodukt som också konsumeras under ekonomiskt svaga tider. Detta gör det lättare att förutsäga priset på kaffe än till exempel priset på en social media-aktie.

Om du vill få bra resultat med kaffe är det viktigt att följa nyheterna och försöka ta reda på hur skörden går. Mycket kaffe kommer från Colombia, där de led av brun rost under lång tid.

En sådan olycka kan ha ett starkt inflytande på utbudssidan av kaffe och detta kan föra kaffepriset till nya höjder. Under tiden har de lyckats utveckla en rost resistant buske som har löst problemet.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *