Hur kan du köpa AMD aktier?

AMD designar processorer och har länge varit i strid med det välkända företaget Intel. Trots att AMD är lillebror går det fortfarande ganska bra för företaget, att köpa aktier i AMD kan därför vara ett bra beslut i rätt tid. Är du nyfiken på hur du kan investera i AMD? I denna analys hittar du all information du behöver! Du kan också se aktuell AMD-aktiekurs här.

Var kan du köpa AMD-aktier?

Vill du köpa AMG-aktier? Du kan direkt köpa AMG-aktier? med en av dessa trovärdiga börsmäklare:

BörsmäklareKostnadInformationRegistrera
eToro€0 av kostnad per aktie. Minsta insättning mindre än 50 USD/EURO.
* Med investering kan du förlora din investering.
AvatradeHandla ”AMD-aktier” aktivt till låg kostnad med en gratis demo!
Degiro€2,50 per transaktion

Vad är AMDs nuvarande aktiekurs?

Vill du veta den aktuella aktiekursen för AMD-aktier? Nedan är en graf som visar CFD-priset för AMD-aktier. Du kan också använda knapparna för att direkt öppna en position på CFD-andelen.

Om företaget AMD

AMD (Advanced Micro Dynamics) är ett amerikanskt företag. Företaget har sitt huvudkontor i Sunnyvale, Kalifornien. AMD designar processorer och chips. En stor konkurrent är det välkända företaget Intel. Det finns dock en viktig skillnad mellan de två konkurrenterna AMD och Intel.

Både AMD och Intel designar och utvecklar chips och processorer. AMD har lagt ut produktionen av dessa chips och processorer på entreprenad. Intel tillverkar chipsen och processorerna själv. Själva tillverkningen av chips och processorer är kapitalintensiv. Den mindre AMD har inte det nödvändiga kapitalet.

AMD

Intels lillebror

AMD är Intels lillebror. AMD är dock inte längre liten. AMD har dragit nytta av den ökande populariteten för kryptovalutor. Kraftfulla AMD-processorer gav den datorkraft som behövdes för gruvdrift krypto. Som ett resultat ökade AMD:s marknadsandel avsevärt.

AMD:s marknadsandel har också ökat på grund av bristen på Intel-chips nyligen. Ändå kommer AMD sannolikt att förbli Intels mindre bror i framtiden. Varför är det så? Eftersom Intel har kapacitet att bedriva forskning. Den forskningen gör det möjligt för Intel att komma med de bästa produkterna på marknaden.

Det betyder inte att det är ointressant att investera i AMD. När AMD kommer med en bra ny produkt eller publicerar positiva siffror kan det gå bra att köpa AMD-aktier!

Vilken produkt är bättre?

En stor del av konsumenterna har ingen aning om om de använder en Intel- eller en AMD-processor. Ändå finns det också ett segment av mer kritiska konsumenter som håller ett öga på skillnaderna mellan processorerna. I genomsnitt är Intels processorer ofta bättre medan AMD:s ofta är billigare. Nuförtiden blir dessa skillnader mindre.

Tidigare partner till Intel

AMD har varit en partner till Intel. I början av AMD gjorde detta lilla företag produktionsarbete för tillverkare av processorer. Intel producerade processorn för IBM för den första IBM-datorn. IBM krävde att Intel skulle leta efter en andra leverantör för den processorn. AMD blev den andra leverantören.

Som en andra leverantör fick AMD designen av Intel-processorerna från Intel. Ursprungligen levererades processorerna med både en AMD och en Intel-logotyp, vilket är vettigt eftersom båda tillverkarna tillverkade exakt samma processorer. Senare började AMD leverera processorer som bara bar deras varumärke.

En juridisk strid uppstod om huruvida AMD fortfarande kunde använda Intel-processorer. Ett av resultaten av denna juridiska strid var att Intel inte längre behövde dela sin design med AMD. AMD fick gå sin egen väg och utveckla sina processorer.

Förutse priset på AMD-aktier

Den första faktorn som är viktig när man analyserar andelen AMD är den allmänna efterfrågan. När ekonomin går bra och den globala efterfrågan på processorer ökar är det oftast bra för priset på en AMD-aktie. Det finns dock andra viktiga faktorer som också spelar in.

När man investerar i AMD är det viktigt att hålla stenkoll på den tekniska utvecklingen. När allt kommer omkring, när gick AMD bra tidigare? AMD gjorde bra ifrån sig år 2000, när man utvecklade den första processorn med en hastighet av en gigahertz. De gjorde bra ifrån sig även 2006 när de släppte en överlägsen processor under namnet hammer.

När du investerar i AMD-aktier är det viktigt att följa den senaste utvecklingen. Stora konkurrenter som t.ex Intel , IBM och Nvidia tar ständigt ut nya produkter på marknaden. Är AMD:s nya produkter bättre? Detta kan ha en positiv effekt på aktiekursen och du kan överväga att köpa AMD-aktier. Är produkterna mindre bra? Då kanske det är bättre att inte investera i AMD på ett tag.

Varför ska du investera i AMD?

Det finns många anledningar till varför det kan vara attraktivt att investera i AMD. En bra anledning att investera i AMD är det faktum att de regelbundet förnyar sig. Introducerar de bara en ny produkt på marknaden som du tror på? Då kan det vara klokt att köpa AMD-aktier.

En gynnsam utveckling på kryptovalutamarknaden kan också vara attraktiv. Företaget tänker med de så kallade gruvarbetarna och tar hela tiden ut nya processorer på marknaden som kan hjälpa till med dessa aktiviteter. I takt med att fler börjar bryta kryptovalutor ökar efterfrågan på processorer, vilket så klart är fördelaktigt för AMD.

Det är också intressant att AMD samarbetar med andra stora företag som t.ex Microsoft och Baidu. Till exempel använder Microsoft processorer för molnet och Baidu använder också processorerna för sina datacenter. Den här typen av stora kunder kan förstås vara en trevlig säljgrupp då de kan sälja många processorer där.

Vad är de potentiella svagheter med AMD-aktien?

Ändå är det inte helt riskfritt att investera i AMD-aktier. Precis som många andra aktier är det riskabelt att investera i AMD-aktier. En stor risk vid köp av AMD-aktier är den hårda konkurrensen. Intel är en ledande part och levererar över 80 % av alla processorer. Som ett resultat har företaget också en större budget för utveckling av nya processorer.

Andra, nya företag som Radeon och Firepro har också blivit aktiva på marknaden för grafiska processorer. Dessa företag är också en förtryckande kraft eftersom de levererar högkvalitativa processorer till fördelaktiga priser.

En annan risk för en investering i AMD-aktier är att efterfrågan på datorer kan sjunka över hela världen. Det beror förmodligen på att fler och fler använder andra enheter. När färre processorer behövs måste AMD leta efter andra marknader där de kan sälja sina processorer.

AMD kommer att vara en lovande chiptillverkare 2019

Utsikterna för AMD 2019 var rosa. För 2019 förväntade AMD att omsättningen skulle växa med 10 %. Vinster och vinstmarginaler förväntades också öka. Siffrorna för 2018 var trots allt bra. Vinsten under fjärde kvartalet var 38 miljoner dollar. Under fjärde kvartalet 2017 blev det en förlust på 19 miljoner dollar. Bättre resultat förväntades även för 2019 på grund av ökad omsättning och vinstmarginaler.

En cyklisk aktie

Vinsten förväntades växa snabbt under 2019. Det är dock inte säkert att AMD kommer att kunna realisera denna snabba vinsttillväxt. Efterfrågan på chips och processorer är cyklisk. Efterfrågan på chips och processorer kan därför svika i framtiden. När ekonomin inte går bra kan efterfrågan på processorer och chips minska.

Tror du att ekonomin kommer att gå bra i framtiden? Då kan det vara smart att köpa AMD-aktier. Har du några tvivel om framtiden? Då kanske det vore bättre att vänta ett tag innan du investerar i AMD-aktier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *