Hur fungerar investering i CFD?

CFD står för ”contract for difference”. Att investera med en CFD är bara lite annorlunda. Men vad är en CFD och hur fungerar investering i CFD? Läs allt om det i den här artikeln!

Vad exakt är en CFD?

CFD står för kontrakt för skillnad som är en så kallad derivat . När du investerar i en CFD handlar du inte direkt i till exempel en aktie. Nej, i CFD-handel ingår ett avtal med mäklaren för att handla med en viss säkerhet. Du kan satsa på såväl en prishöjning som en prissänkning.

Hur fungerar investering i CFD?

Du kan investera i CFD: er hos en online-mäklare. Klicka här för att öppna ett konto hos en online-mäklare. CFD: er spårar priset på en underliggande säkerhet. Du kan använda CFD för att investera i till exempel aktier, råvaror och valutor. För att öppna en placeringsposition måste du välja något av följande alternativ:

  • Köpa: du får ett positivt resultat när priset stiger.
  • Shorting: du får ett positivt resultat när priset faller.

Skillnaden i pris mellan det ögonblick du öppnar positionen och det ögonblick du stänger din position avgör ditt resultat. När du köper ett CFD-aktie för $ 5 och stänger positionen till $ 10 uppnår du en spekulera på $ 5 per aktie. Du äger dock inte själva aktien, du handlar bara med den underliggande tillgången. Du kan läsa mer om hur spekuleraen och förlusterna fungerar med CFD-handel här.

Investing in CFDs

Hävstång med CFD

Det är möjligt att använda en hävstång för CFD. Hävstång gör det möjligt att öppna en större investering med en liten summa pengar.  Kort sagt, det låter dig investera med pengar som du inte sätter in själv. De resultat du uppnår är dock helt dina. Notera även att risken kan öka parallellt när du använder hävstång. Du kan läsa mer om den exakta funktionen hos hävstången här.

Med en CFD täcker mäklaren därför större delen av din placeringsposition. Lyckligtvis, betyder det inte att du kan förlora mer än vad du har i ditt konto. Tack vare den så kallade marginalanrop, dina positioner stängs automatiskt när det inte finns tillräckligt med pengar kvar på ditt konto.

Men hur kan mäklaren låta dig investera med hävstångseffekt? De kan göra detta eftersom de normalt säkrar positionerna. Detta innebär att de tar en motsatt ståndpunkt. Som ett resultat förlorar mäklaren (nästan) aldrig pengar på positionen. De tjänar dock pengar genom att beräkna en så kallad spread. Spridningen är transaktionskostnaden, du kan läsa mer om den här.

Hur CFD fungerar

Du förstår nu grunderna i att investera i CFD. När du är redo kan du öppna handelspositioner i lager , handelsvaror och indexfonder, bland andra. Skillnaden mellan köp- och försäljningspriset avgör då spekuleraen eller förlusten.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *