Hur kan du investera under en ekonomisk kris?

Både den globala finanskrisen och den europeiska skuldkrisen hade en enorm inverkan på aktiemarknaderna. En stor mängd dåliga nyheter kan leda till oförutsägbara aktiekursrörelser. Ändå kan en ekonomisk kris faktiskt skapa möjligheter för investerare att uppnå stora resultat. I den här artikeln kan du upptäcka hur du faktiskt kan tjäna pengar på aktiemarknaderna under en ekonomisk kris.

Kort sagt: 3 metoder som kan hjälpa dig att tjäna pengar under en kris

Churchill uttalade en gång de berömda orden: ”Låt aldrig en bra kris gå till spillo”. Det är precis när marknaderna är i panikläge som du kan uppnå fantastiska resultat som investerare. I den här artikeln diskuterar vi tre metoder som du kan göra spekulera under en krasch.

Möjlighet 1: Aktiv handel under en kris

Det är mycket rörelse under en kris. Företagens aktiekurser sjunker ofta massivt. Genom att investera smart kan du dra nytta av de fallande aktiekurserna .

För att dra nytta av sjunkande aktiekurser kan du använda ett derivat som CFD. CFD: er gör det möjligt kort sälja en del. När du kortar en aktie får du faktiskt positiva resultat av fallande aktiekurser. Dessutom kan du använda hävstångseffekt. Genom denna hävstång kan du öppna en större position för en mindre summa pengar. Du kan läsa mer om CFD: er i den här artikeln .

Det är definitivt möjligt att tjäna pengar under en ekonomisk kris. Ta en titt på grafen för Dow Jones under tiden före finanskrisen 2007-2008. Aktiekurserna sjönk enormt. Om du skulle ha öppnat korta positioner skulle du ha kunnat dra nytta av detta.

Vill du utnyttja nästa kris? Öppna en gratis demo med en av de många mäklarna och börja träna:

ekonomisk kris kort

Genom att gå kort kunde du ha gjort en enorm spekulera.

Möjlighet 2: aktier med låg volatilitet

Under en kris kan det också vara klokt att investera i aktier med låg volatilitet. Aktier med låg volatilitet är aktier som rör sig mindre starkt. Detta innebär att de ofta knappt faller i värde under en lågkonjunktur. I vissa fall kan priserna på dessa aktier till och med vara opåverkade. Aktier med låg volatilitet är å andra sidan också mindre spännande. När aktiemarknaderna utmärker sig stiger dessa aktier knappt.

Men vilka typer av företagsaktier har låg volatilitet? Det är ofta företag som tillhandahåller tjänster eller produkter som alltid är efterfrågade. Ett exempel kan vara ett företag som är verksamt inom telekommunikationstjänster: även i tider av kris kommer vi fortfarande att ringa. Ett annat exempel är ett företag som är verksamt i viktiga produkter som mat eller bandhjälpmedel.

Ett exempel på en relativt stabil andel under en lågkonjunktur är McDonalds. Under en ekonomisk kris måste människor spara mer pengar. Detta leder till en ökning av kunderna i snabbmatskedjor på grund av den relativt billiga maten. När ekonomin återhämtar sig är det de fattigaste människorna som sedan har råd med McDonalds igen. På grund av dessa skäl har den ekonomiska situationen endast ett begränsat inflytande på resultatet av McDonalds-aktien.

Det finns till och med några produkter som ser en ökad efterfrågan under en lågkonjunktur. Exempel är alkohol eller andra former av underhållning. När saker och ting är grova letar människor alltmer efter distraktioner.

McDonalds intäkter

Möjlighet 3: Kris som en investeringsmöjlighet

En kris kan också användas som en bra investeringsmöjlighet, men bara när du räknar med att aktiemarknaderna kommer att stiga på grund av (potentiellt tillfälliga) goda nyheter. Ordspråket ”efter regn kommer solsken” gäller definitivt också för aktiemarknaderna. Som du kan se i diagrammet nedan var efterdyningarna av den globala finansiella krisen det perfekta ögonblicket för att köpa aktier.

Eftersom investerare får panik faller aktiekurserna oerhört. Detta fall behöver dock inte nödvändigtvis stå i proportion till den ekonomiska situationen inom företaget. Ibland faller priset på en aktie ganska starkt, även om det inte är så mycket fel med företaget. Det kan därför vara klokt att leta efter fynd under en kris. Om du väljer att köpa aktier under en kris är det viktigt att göra en omfattande undersökning av ett företags ekonomiska siffror.

ekonomisk kris köpmoment

Den ekonomiska krisen 2008 var den perfekta investeringsmöjligheten.

Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/Du kan förlora dina pengar, andra kostnader kan tillkomma, besök: etoro.com/sv/trading/fees/

Hur hanterar du en kris som en långsiktig investerare?

Som en långsiktig investerare är det ett klokt steg att samla in tillräckligt med kontanter. När du har många likvida tillgångar till ditt förfogande kan du bättre dra nytta av återhämtningsmarknaden vid ett senare tillfälle.

Under en ekonomisk kris är det svårt att avgöra hur högt eller lågt aktiekurserna kommer att röra sig. Det är därför det är lämpligt att delta gradvis. När du investerar en viss summa pengar en gång i månaden, du går in på lågpunkten och vid topparna. Detta gör det möjligt att uppnå en mer stabil avkastning.

Långsiktiga investerare kan håll deras aktier under en längre period. Du kommer fortfarande att få din utdelning och på lång sikt är det stor chans att återhämta sig. Genom att köpa fler aktier under krisen drar du ner genomsnittspriset på de aktier du köper.

Det kan vara ett smart drag att investera lite extra pengar i säkra tillflyktsorter. Den mest berömda tillflyktsorten är en investering i guld . När människor är osäkra på framtiden köper de ofta sådana slags säkra tillflyktsorter. Du kan sedan använda spekuleraen du gör med din investering i guld för att kompensera för (tillfälliga) förluster.

Det är också möjligt att ta ut en extra försäkring under en kris. Du måste betala en premie för detta. Du kan teckna en försäkring genom att spekulera i fallande aktiekurser. Detta är möjligt med köp option till exempel.

Hur som helst är det viktigt att vara lugn. Titta inte på dina investeringsresultat för mycket. Det enda sättet att misslyckas under en ekonomisk kris är att fatta beslut av panik.

guldekonomisk kris

Guld presterar bra under en ekonomisk kris

Hur hanterar du en ekonomisk kris som en aktiv investerare?

Aktiva investerare eller handlare har inga problem med uppköp och sälja aktier under en kris. De gör detta genom att regelbundet handla i riktning mot trenden. Kom ihåg att det är svårt (eller ibland omöjligt) att förutsäga lågpunkten för en kris. När du är på toppen av detta kan du besluta att tillfälligt sälja en del av dina aktier.

En smartare strategi kan vara att kort sälja aktier. Du kan göra detta genom att använda CFD: er och optioner. Genom att tillämpa denna taktik kan du faktiskt tjäna pengar på ett sjunkande aktiekurs.

För aktiva investerare kan det också vara en bra idé att tillfälligt investera i råvaror som guld och silver. Bortsett från det kan du också köpa andelar i guld- och silvergruvor.

Vad är krisresistenta aktier?

Under en lågkonjunktur kan det vara klokt att köpa krisresistenta lager. Vissa aktier kan motstå starka stormar. Du måste först studera orsaken till krisen. Internetbubblan hade till exempel en annan orsak jämfört med den globala finanskrisen. I det första fallet presterade många teknikföretag dåligt, medan du i det andra fallet var tvungen att vara försiktig med bankerna.

Krisresistenta aktier är i alla fall icke-cykliska. Detta innebär att lönsamheten inte beror på staten utanför ekonomin. Stormarknader är ett exempel på icke-cykliska företag, eftersom människor också behöver äta under en ekonomisk kris.

Andelar som klarar sig bra under en lågkonjunktur har ofta höga marginaler och låga skuldnivåer. Det hjälper när kreditbetyg redan är bra och när det finns kontrakt på lång sikt . På det sättet är ett företag ganska säkert att mer pengar kommer att strömma in.

Låt oss diskutera några mer krisresistenta aktier.

Unilever

Unilever är ett stort och känt multinationellt företag. Detta defensiva bestånd presterar också bra under en ekonomisk kris. Detta beror på det faktum att Unilever producerar många konsumentprodukter som alltid är nödvändiga. Även under en lågkonjunktur vill du inte odla ett stort skägg. Dessutom betalar aktien ut en rättvis utdelning, vilket gör det till ett trevligt investeringsval under en kris.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize är också en stark andel som klarar sig bra under lågkonjunkturer. Du kan se detta till exempel under Coronakrisen. Människor köper fortfarande mat under dåliga tider. Eftersom Ahold gör det möjligt att köpa dem online kan de göra en bra spekulera i exceptionella situationer. Dessutom har Ahold Delhaize en stark marknadsposition, vilket gör detta till en bra investering under en krasch.

Admiral Group

Ett annat exempel på en icke-cyklisk, krisresistent andel är Admiral Group. Admiral Group är ett brittiskt försäkringsbolag. I tider av lågkonjunktur är färre människor på väg. Du kan då märka att bilförsäkringar fungerar långt över genomsnittet under en ekonomisk kris. Är världen pessimistisk om framtiden? Då kan detta bli en bra investering.

Den passiva investeringsstrategin

För människor som har begränsad ekonomisk kunskap och som fortfarande vill dra nytta av en ekonomisk kris kan den passiva strategin visa sig vara en bra strategi. Tanken är att du investerar en viss summa pengar per vecka eller månad i en indexfond.

En indexfond är en fond som passivt följer en korg med investeringsprodukter. Det är viktigt att välja en fond som innehåller en gedigen diversifiering. Genom att regelbundet investera passivt går du med på både lägsta och högsta poäng. På detta sätt uppnår du ett genomsnittligt bra avkastning över en längre tidsperiod. Det finns en lägre risk och resultaten är stabila. Det är dock sant att du förlorar möjligheten att göra stora spekuleraer genom att markera marknaden väl.

Ska du sälja dina aktier under en ekonomisk kris?

När du har en investeringsportfölj i syfte att uppnå prisspekuleraer i långa loppet , det är tillrådligt att göra ingenting för tillfället.

Du har köpt din aktier tidigare eftersom du litar på företaget. I många situationer sjunker marknadspriserna eftersom ekonomin fungerar dåligt. Detta betyder inte att företaget presterar dåligt. Efter en ekonomisk kris är det faktiskt alltid så att det finns en rebound, varför försäljning är mycket oklokt under denna kritiska tidsperiod.

Vad är en börskrasch?

En börskrasch är en kraftig nedgång på aktiemarknaderna. Under en krasch minskar majoriteten av marknaden i värde. Investerare får ofta panik och försöker sälja sina aktier för att förhindra ytterligare förluster. En börskrasch går ofta hand i hand med en ekonomisk kris.

Vad är skillnaden mellan en krasch och en lågkonjunktur?

En krasch har en mer tillfällig karaktär. När du vill dra nytta av en krasch måste du agera snabbt. En lågkonjunktur eller ekonomisk kris varar längre. Återhämtningen från en lågkonjunktur eller ekonomisk kris kan ta många år.

Ska du investera under en ekonomisk kris?

Det är just under en ekonomisk kris som du ska investera! Historiska siffror visar att investerare uppnår den högsta avkastningen under en ekonomisk kris. Ju mer pessimistisk den allmänna marknaden är, desto fler alternativ finns det som kan hjälpa dig att uppnå fantastiska resultat.

Du bör dock hålla koll på risker . Det finns alltid en risk att vissa företag inte överlever. Därför bör du säkerställa tillräcklig diversifiering och inte investera hela ditt kapital i en riskabel aktie. Särskilt i början av en ekonomisk kris kan det vara klokt att investera i mindre riskfyllda aktier.

Vill du också investera? Kolla sedan in vår vägledning respektive lista över mäklare.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *