Vad kostar det att investera?

Investera är aldrig helt gratis! Men någon form av investering tillkommer alltid kostnader. Många investerare underskattar betydelsen av investeringskostnader. En högre kostnadsprocent kan minska investeringsavkastningen avsevärt. Men vilka kostnader tas ut för investeringar och hur kan man hålla dessa kostnader så låga som möjligt?

Spara på kostnader och jämför först!

Innan du investerar är det klokt att först jämföra kostnaderna utförligt. På ett års sikt kan en högre kostnadsprocent på en procent lätt spara tiotusentals euro i avkastning. Det är därför viktigt att undersöka vilka olika kostnader din aktiemäklare tar ut. Detta kommer att förhindra att du möter obehagliga överraskningar.

Vill du veta var du kan investera billigast? Använd knappen nedan för att jämföra direkt till vilken mäklare du betalar lägst kostnad:

Hur kan du minska dina investeringskostnader?

Aktiemäklare kan ta ut många olika kostnader. Självklart vill du få hög avkastning. Det gör det attraktivt att minimera kostnaderna så mycket som möjligt. Men hur gör man detta?

Det är viktigt att göra en tydlig plan först. Först då kan du avgöra hos vilken aktiemäklare du kan investera mest ekonomiskt. Tänk på följande:

När du har svaren på dessa frågor, kan du avgöra vad det smartaste sättet är för att minska kostnaderna för dina investeringar så mycket som möjligt.

Hur ofta vill du investera?

När du gör många investeringar är låga courtage extra viktiga. När man bara gör vissa investeringar kan det vara viktigare att ha låga kostnader och inga inaktivitetskostnader.

Med vilken summa ska du investera?

När du investerar med ett litet belopp är det viktigt att välja en aktiemäklare med låg courtage. Fasta kostnader på $2 per transaktion är inga problem på en investering på $10 000, men är problematiska med en investering på $100.

Samtidigt är aktiemäklare med höga servicekostnader oattraktiva om du investerar en stor summa. Du betalar en fast procentsats på de tillgångar du har investerat.

Vet du vad du ska satsa på?

Det är också viktigt att tänka på vad du ska investera på. Till exempel kan en börsmäklare vara billig vid investeringar i aktier, medan en annan börsmäklare kan vara fördelaktig för investeringar i investeringsfonder.

Var uppmärksam när du investerar i utländska aktier. Vissa mäklare tar ut höga transaktionskostnader för investeringar i en annan valuta.

Kostnaderna kan variera kraftigt beroende på börsmäklare. Lägg därför tillräckligt med tid på urvalsprocessen av en börsmäklare, så att du inte möter irriterande och oväntade kostnader!

Kostnader vid investering

Varför är kostnaderna så viktiga?

Många investerare bryr sig lite om kostnaderna för att investera. Det är synd. Kostnader kan starkt påverka den långsiktiga avkastningen. Vi förklarar detta i följande exempel. I båda exemplen investeras 80 000 USD med en avkastning på 7 % per år under en 25-årsperiod.

  • Till 0,5 % årlig kostnad kommer du att hamna på 380 000 USD.
  • Till 2 % årlig kostnad kommer du att hamna på 260 000 USD

En minimal skillnad på 1,5% i kostnader kan därför kosta dig mer än $100 000 i gengäld! Så var noggrann när du väljer en börsmäklare eller en investeringsprodukt.

Vad kostar det att investera?

Hur mycket du vill investera beror på din situation. Det finns flera kostnadsposter som en börsmäklare kan räkna ut. Nedan diskuterar vi de vanligaste kostnaderna:

Transaktionsavgift eller courtage

Hos många börsmäklare betalar du courtage på varje investering. Detta courtage består ofta av en procentandel av investeringens totala värde. De flesta börsmäklare tar också ut ett minimum av kostnader.

När du investerar i aktier, är eToro ofta den mest fördelaktiga parten. Läs mer om denna börsmäklare .

Alla mäklare tar inte ut direkta transaktionskostnader. Till exempel, mäklare där du handlar med CFD:er tar inte ut någon direkt courtage. Läs här hur transaktionskostnaderna beräknas för denna typ av investering.

Spread på dina investeringar

Hos alla börsmäklare betalar du även en så kallad spread. Spread är skillnaden mellan köp- och säljkursen för till exempel en aktie. Spread är alltid relativ. Du betalar ett visst belopp per aktie som du bestämmer dig för att köpa.

De fasta kostnaderna eller courtage är ofta tydligt angivna. Till exempel betalar du $2 för varje transaktion. Spread är dock svårare att jämföra. Kostnaderna kan skilja sig åt per aktie. På en aktie får du bara betala två öre hos en börsmäklare, medans på en annan aktie betalar du $1. Vill du veta var du investerar i en aktie mot minimala kostnader? Då måste du undersöka vad spread är för den specifika aktien är hos olika börsmäklare.

Det är ofta möjligt att få rabatt på din spread när du investerar med stora belopp. Planerar du att investera med stora belopp? Då är det klokt att kontakta din börsmäklare för avdrag.

Vill du veta mer om spread? Läs artikeln Vad är spread vid investeringför mer information om uppslag!?

Valuta-kostnad

Med utländska investeringar betalar du ofta kostnader för att konvertera valutor. Detta händer när du investerar i en utländsk aktie som är noterad i en annan valuta än din egen. Du växlar till exempel euro till dollar. Kostnaderna som tas ut av börsmäklare kan öka avsevärt. Ibland betalar man till och med några procent. Detta minskar naturligtvis avkastningen på internationella investeringar kraftigt. Det är därför viktigt att först undersöka hur mycket det kostar att investera i utländska aktier.

Om du vill undvika valutakostnader vid aktiv investering kan du välja att handla med CFD:s. Vidare har du alltid en valutakursrisk när du investerar i en annan valuta. Värdet på din andel kan öka. Men när den utländska valutan också ökar i värde kan du fortfarande förlora pengar. Du får mindre av din valuta tillbaka. Vill du veta hur växelkursen fungerar? Läs denna artikel .

Depåavgift eller serviceavgifter

Särskilt traditionella banker tar fortfarande ut en så kallad depåavgift. Det är årliga kostnader som tas ut för att hålla värdepapper. Lyckligtvis kan dessa kostnader lätt undvikas. Öppna ett separat investeringskonto där ingen depåavgift tas ut. I vår översikt över nätmäklare kan du hitta flera mäklare där du kan investera utan att betala dessa avgifter.

Inaktivitetskostnader

Hos vissa nätmäklare måste du också betala pengar om du inte investerar ofta. Först när du gör ett minimum av investeringar kan du undvika dessa kostnader. Dessa utgifter är särskilt irriterande för investeraren med en långsiktig vision. Detta betyder, köpa och inneha aktier kommer kosta dig pengar varje år. Undersök därför alltid om nätmäklaren tar ut inaktivitetskostnader.

Investeringsförvaltningskostnader

Investeringsfonder tar vanligtvis ut förvaltningskostnader. Det är kostnader för att underhålla portföljen. Även andra löpande kostnader såsom administrations- och marknadsföringskostnader för fonden förs över i denna. Kom alltid ihåg att en dyrare fond inte alltid är bättre! En indexfond har ofta lägre kostnader och uppnår ofta jämförbar eller bättre avkastning än en aktiv investeringsfond.

Förvaltningsavgift

Vissa fonder tar även ut en förvaltningsavgift. När en fond går bra måste man avstå från en del av avkastningen. Detta sker för övrigt bara med aktivt förvaltade investeringsfonder. Inga kostnader tas ut för indexfonder och trackers.

Kostnader för tjänster

Många nätmäklare tar också betalt för specifika tjänster. Tänk till exempel på kostnader för att streama liveofferter eller kostnader för användning av ett mjukvarupaket. Det är därför alltid klokt att läsa det finstilta först. På så sätt förhindrar du att dina investeringar plötsligt blir mycket dyrare.

Flytt av värdepapper

Den sista kostnadsposten för investeringar är överföringskostnader. Många nätmäklare tar ut kostnader när du vill flytta din portfölj till en annan leverantör. Vissa mäklare erbjuder sig att betala dessa kostnader åt dig. Att flytta till en annan leverantör är ofta ett krångel. Det är därför klokt att förebygga detta så mycket som möjligt genom att direkt välja en bra leverantör.

Kostnader för utdrag av pengar

Vissa mäklare tar också i hemlighet betalt för utdrag av pengar. Detta är också irriterande eftersom det direkt minskar din avkastning. Kontrollera därför alltid om en nätmäklare tar ut kostnader för att ta ut pengar.

Minska kostnaderna genom att investera gratis?

Hos vissa part går det även att investera ’gratis’. Observera att en mäklare som erbjuder gratis investeringar alltid har baktankar. Detta kan vara ofarligt. Vissa mäklare erbjuder gratis investeringar eftersom de hoppas att kunderna kommer att köpa andra dyrare investeringsprodukter. Andra nätmäklare försöker tjäna pengar smygande genom att till exempel föra över andra kostnader.

Vill du veta mer om att investera utan kostnader? I artikeln nedan kommer du omedelbart att lära dig hur investeringar fungerar utan kostnader:

Billiga kontra dyra investeringsprodukter

På grund av en psykologisk fördom har många ofta en felaktig uppfattning om att dyra produkter är bättre. Så är ofta inte fallet med investeringsprodukter. När man till exempel tittar på avkastningen för passiva och aktiva fonder ser man att passiva fonder ofta presterar bättre. Aktiva fonder väljer själva aktier i syfte att slå marknaden. Passiva fonder övervakar marknaden genom till exempel ett index.

Kostnaderna för en aktiv fond är högre. Ändå ser du att det vanligtvis inte finns någon högre avkastning. Även med en lika stor avkastning uppnår du mycket högre avkastning med en indexfond. I 99 % av fallen är det därför bäst att välja den billigaste investeringsprodukten.

Samma regel gäller även när det kommer till val av mäklare. Billiga mäklare erbjuder ofta liknande alternativ som dyra mäklare. Det är därför ingen idé att investera hos en dyr bank eller nätmäklare. Såvida du inte letar efter något väldigt specifikt är det nästan när som helst bättre att investera hos den billigaste parten.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *