Samband mellan risk och avkastning vid investeringar

Risk och avkastning är alltid kopplade vid investeringar: ju högre risk desto större (potentiell) avkastning. Men hur snabbt ökar risken och till vilken nivå vågar du gå? I den här artikeln kommer du att upptäcka hur riskabelt att investera är.

Vad är avkastningen?

Meningen med avkastning är enkelt. Avkastningen på en investering är det resultat som du uppnår i proportion till dess värde. När du köper en aktie för 10 USD och du får 1 USD i gengäld eftersom priset ökar, är din avkastning 1%.

Vad är investeringsrisker?

Investeringsrisker är alla saker som kan få värdet på din investering att sjunka. Alla investeringsprodukter har inte samma risk. I den här artikeln kommer du att upptäcka sambandet mellan risk och avkastning.

Vad är förhållandet mellan risk och avkastning?

Utan risk kommer du inte att uppnå en (bra) avkastning. När du sätter pengar på banken förlorar du alltid. Den låga räntan uppväger inte inflationen. Med tiden innebär det att ditt kapital minskar i värde.

Sparande pengar på en bank gör dig inte rik. Att spara har fördelen att det är praktiskt taget riskfritt. Chansen att en bank går i konkurs är ganska liten, även i kristider. Och när detta så småningom händer kommer många regeringar att gå upp och se till att du inte förlorar din insättning. Om du vill få en bättre avkastning bör du titta på investeringsmöjligheter.

Som investerare får du betalt för att ta risker. Människor investerar inte bara sina hårt förvärvade pengar: de förväntar sig något tillbaka. I den här artikeln tittar vi på förhållandet mellan risk och avkastning för de mest populära investeringsprodukterna. Du kan navigera direkt till en specifik typ av investering för att lära dig mer:

Aktier: du handlar med kursutvecklingen på aktier

  • Fastigheter : du kan till exempel köpa ett andra hem
  • Derivater : det mest riskfyllda alternativet med potentiella höga belöningar

Är en tidsinsättning ett bra val?

Om du vill uppnå en högre avkastning utan betydande risker är det klokt att öppna en tidsinsättning. Enbart med ett sparkonto får du bara en mycket låg ränta. Med en tidsinsättning får du en högre ränta över ditt sparande. En nackdel med en tidsinsättning är att du inte kommer att kunna få tillgång till dina pengar under en viss period. Det är därför klokt att avgöra för vilken period du inte behöver pengarna.

riskreturförhållande

Hur riskabla är obligationer?

Om du vill uppnå en högre avkastning utan för höga risker, obligationer kan vara något för dig. Med obligationer lånar du ut pengar till ett företag eller en stat. Efter att du köpt en obligation får du med jämna mellanrum en räntebetalning. I slutet av löptiden får du tillbaka det belopp du investerade initialt.

Den enda verkliga risken med en obligation är möjligheten att företaget (eller till och med regeringen) går i konkurs. I så fall kommer du med största sannolikhet att förlora åtminstone en del av din investering. Genom att vara mycket uppmärksam på kreditvärdigheten hos parten bakom obligationen kan du undvika att förlora din investering.

Självklart kan även ditt investeringsresultat bli mindre gynnsamt. Detta händer när marknadsräntan stiger. Du får då en lägre avkastning på obligationen du äger i förhållande till den obligation du kan köpa nu. Dina räntebetalningar är säkra, där det inte är garanterat att du fortfarande kommer att vara nöjd med dessa betalningar i framtiden. Vill du veta mer om att investera i obligationer? I vår kurs om att investera i obligationer kan du hitta all information du behöver:

Hur är det med risk och avkastning med aktieinvesteringar?

Du kan uppnå en hög avkastning med aktier. Genom att köpa och sälja aktier i rätt tid kan du tjäna mycket pengar på dagshandel . Du kan också investera i aktier för en långsiktig strategi. Genom att strukturellt återinvestera utdelningar, kan du bygga upp stort kapital på längre sikt.

Denna högre (potentiella) avkastning kommer med risker. Priserna på aktier rör sig snabbare än priserna på obligationer. Har du otur kan kursen på aktien du köpt sjunka kraftigt. Du måste också tänka på att utdelningen inte är en säkerhet. När du köper obligationer får du en fast betalning. När du överväger att köpa aktier på lång sikt är det därför klokt att först göra en omfattande analys för att undvika besvikelse.

Det finns många skillnader mellan den potentiella avkastningen och risken för olika aktier. Vissa aktier rör sig mycket stabilt och anses vara relativt sparade. Andra aktier har en mer spekulativ karaktär och deras kursutveckling är mer beroende av framtida tillväxt. Det finns en chans att aktierna i mer riskfyllda företag någon gång blir värdelösa. Den potentiella avkastningen med aktieinvesteringar ökar när du tar högre risker.

Vill du lära dig de bästa metoderna du kan använda för att köpa aktier? I vår artikel om att investera i aktier lär du dig allt du behöver veta:

andelsrisk

Hur är det med risken för fastigheter?

Fler och fler upptäcker attraktionskraften med att investera i fastigheter. Med en investering i fastigheter kan du tjäna pengar på två sätt. När du äger en fastighet kan du samla in hyresintäkter. Dessutom kan värdet på din fastighet öka med tiden. Eftersom du direkt får en inkomst genom hyresintäkter är risken för fastigheter något lägre. Det är möjligt att sälja fastigheter när som helst.

Att investera i fastigheter är dock inte på något sätt helt riskfritt. Du behöver ofta mycket kapital för att köpa ett andra hus. På grund av detta betalar du ofta finansieringskostnader över lånet du behöver. På lång sikt måste du också betala tillbaka denna skuld. När värdet på fastigheten sjunker avsevärt kan du till och med uppnå en betydande förlust.

Vill du veta hur du kan investera i fastigheter förnuftigt? Är du nyfiken på hur du kan uppnå en bra balans mellan risk och avkastning? Läs vår omfattande handbok för att investera i fastigheter och lär dig alla hemligheter:

Optioner och andra derivat

Slutligen kan du också aktivt handla optioner och derivat. Med båda kan du uppnå enorm avkastning (ibland hundratals procentsatser på en investering). Men derivat innebär också högre risker.

Detta beror på att du ofta använder hävstång med derivat. När en aktie stiger några procent i värde kan du snabbt få eller tappa tiotals procent. Att investera i derivat är därför endast för investerare med nerver av stål.

Att investera genom att använda derivat kan vara mycket lönsamt. Med tanke på de höga riskerna är det dock tillrådligt att sprida dina investeringar på olika typer av investeringsprodukter. Vill du upptäcka om handel med derivat passar dig? Öppna sedan ett gratis demokonto hos en mäklare och prova möjligheterna utan risk:

Vad är en riskprofil?

När du investerar i en fond måste du ofta välja en riskprofil. Dessa profiler är ofta indelade i flera kategorier: mycket defensiv, defensiv, neutral, offensiv och mycket offensiv.

Med en defensiv profil, dina pengar investeras främst i investeringsprodukter med relativt låg risk. Ett exempel på en investeringsprodukt med låg risk är en obligation. Offensiva profiler investera mer i riskabla aktier.

Med en mer offensiv profil uppnår man ofta högre avkastning på lång sikt. Men du kan också förvänta dig större förluster på kort sikt. Satsa därför bara på en offensiv profil om du har en lång investeringshorisont. Om du har tid kan du vänta på en återhämtning när marknaderna kraschar.

Får den bästa investeraren högst avkastning?

Detta behöver absolut inte vara fallet. Du kan också vinna på lotteriet genom spelande. Detta gör dig dock inte till en skicklig investerare. Det är viktigt att alltid investera efter en bra plan.

När du kan välja mellan 10 % chans till 80 % avkastning och 90 % chans till -20 % avkastning eller 90 % chans till 12 % avkastning och 10 % chans till -4 % avkastning då det andra scenariot mycket stabilare.

Det är därför viktigt att också ta flyktighet av dina investeringar i beaktande. En bra investeringsportfölj gör inte kontinuerligt stora hopp ner och upp. De flesta föredrar att uppnå en stabil, förutsägbar avkastning.

riskprofil

Hur vill du att din avkastning ska växa?

Hur kan du minska risken?

Du vet efter att ha läst den här artikeln att det finns en tydlig koppling mellan risk och avkastning. Du kan minska risken genom att hantera dina investeringar på ett smart sätt. Det är särskilt viktigt att diversifiera dina investeringar över olika produkter. När du investerar i olika investeringsprodukter och regioner minskar du chansen att du förlorar en rejäl summa på grund av en dålig investering.

Utöver detta är det naturligtvis också lämpligt att göra tillräckligt forskning. Det spelar ingen roll om du investerar själv eller via en rådgivare. Även när du använder en rådgivare är det klokt att undersöka vad som händer med dina pengar.

författare

Alex Mostert Avatar
Om oss

När jag var 16 köpte jag min första aktie i hemlighet. Sedan det "stolta ögonblicket" har jag hanterat trading.info i över 10 år. Det är mitt mål att utbilda människor om ekonomisk frihet. Efter mina studier företagsekonomi och psykologi bestämde jag mig för att lägga all min tid på att utveckla denna webbplats. Eftersom jag älskar att resa jobbar jag från hela världen. Klicka här för att läsa mer om trading.info! Tveka inte att lämna en kommentar under den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *